2015 Cannes Film Festival Poster

Πρόκειται για την δεύτερη Ιταλική ταινία του διαγωνιστικού τμήματος που προβάλλεται κατά σειρά, μετά από το Tale Of Tales του Garrone και πριν από το Youth του Sorrentino, με τον σκηνοθέτη της μάλιστα να είναι ο μόνος εκ των τριών που έχει γευθεί την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα. Είναι η καινούργια δημιουργία του Nanni Moretti, Mia Madre (My Mother) που όπως ακριβώς το συνηθίζει ο Ιταλιάνος έχει πολυεπίπεδη διαδρομή μεταξύ των ειδών, εφόσον πρόκειται και για ανθρώπινο μελόδραμα και για χιουμοριστική κομεντί και για καυστική σάτιρα και για σχόλιο κατά της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως από την Κρουαζέτ κάνουν λόγο για μια πολύ ανάλαφρη ταινία ώστε να χαρίσει στον Ιταλό το δεύτερο τρόπαιο της καριέρας του, σε καμία περίπτωση όμως η ταινία δεν χάνει το ενδιαφέρον της, ούτε εξαντλεί τον θεατή. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας που αφηγείται το φιλμ είναι η Μαργκερίτα, σκηνοθέτιδα που βρίσκεται στα γυρίσματα της νέας της δημιουργίας, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας διάσημος Αμερικάνος σούπερ σταρ. Συνάμα όμως η κινηματογραφίστρια βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της απώλειας της αγαπημένης της μητέρας, που αργοπεθαίνει στο νοσοκομείο, κάτι που έχει διαταράξει σημαντικά, τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική της ζωή. Κι όμως το πρότζεκτ που έχει αναλάβει δεν μπορεί να περιμένει και απαιτεί να ολοκληρωθεί, εφόσον σε αυτό συμμετέχει και ο πανάκριβος Χολιγουντιανός Μπάρι Χάγκινς, ένας ηθοποιός που αντιμετωπίζει τα πάντα με κυνισμό και μέσα από το πρίσμα της εγωπάθειας και της αυτοπροβολής.


Son Of Saul Cannes Son Of Saul Cannes
Son Of Saul Cannes Son Of Saul Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Έναν ρόλο που κρατά ο τιμημένος με το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού του φεστιβάλ, John Turturro, πίσω στα 1991 για τον Barton Fink των Αδελφών Coen που κατά σύμπτωση φέτος προεδρεύουν της κριτικής επιτροπής του θεσμού: "Ο ρόλος που ερμηνεύω απαντάται σε ουκ ολίγα πρόσωπα αστέρων του σινεμά αυτή την στιγμή. Μην περιμένετε βεβαίως να σας πω ονόματα, αλλά πολλές φορές οι συμπεριφορές που έχω συναντήσει είναι και χειρότερες από την δική μου στο φιλμ. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ηθοποιούς, μα και τους σκηνοθέτες. Βλέπεις οι καλλιτέχνες σε αυτή την φάση λειτουργούν κάτω από έντονες πιέσεις, για να βγάλουν το πρόγραμμα τους, με τους συνεργάτες να αδιαφορούν για τα προσωπικά τους προβλήματα, που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους. Επίσης για τον λόγο ότι βρίσκονται για μακρύ χρονικό διάστημα μακριά από τις οικογένειές τους είναι μοναχικοί και απόμακροι, στοιχείο που πολλές φορές μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι και στην παράνοια και την έκρηξη" σχολιάζει ο Αμερικάνος, πάντα εξαίρετος ρολίστας στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρεμιέρα του My Mother. 

Η ταινία My Mother του Nanni Moretti, με τους Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini και τον ίδιο τον σκηνοθέτη, αναμένεται να πραγματοποιήσει την παγκόσμια έξοδο στις αίθουσες στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper