2015 Cannes Film Festival Poster

Εξαιρετικές εντυπώσεις, άφησε στους παρευρισκόμενους στο φεστιβάλ, η πρώτη προβολή της καινούργιας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, The Lobster, που συγκαταλέγεται μεταξύ των διαγωνιζόμενων για την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα, σε τέτοιο βαθμό, που ήδη έχει πάρει θέση μεταξύ των φαβορί για την τελική επικράτηση. Σε συνέχεια της Κινέττας, του Κυνόδοντα, των Άλπεων, το φιλμ ορίζει την πρώτη αγγλόφωνη δημιουργία του Έλληνα σκηνοθέτη, κινούμενη όμως ξανά στο σουρεαλιστικό χώρο, σύμφωνα με την πλοκή της. Η οποία λαμβάνει χώρα στο κοντινό μέλλον, σε μια εποχή που η εξεύρεση του άλλου μισού δυσκολεύει ιδιαίτερα τους πολίτες, που φτάνουν σε ένα σημείο να έχουν μόλις 45 ημέρες για να εντοπίσουν το ταίρι τους, αλλιώς θα πρέπει να διαλέξουν σε ποιο ζώο θα πρέπει να μεταμορφωθούν. Και λόγω της επιλογής του πρωταγωνιστή να πάρει την μορφή του Αστακού, το φιλμ απέκτησε και τον συγκεκριμένο τίτλο. "Εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνω πουλί, από μικρός είχα μεγάλα όνειρα για να πετάξω, εξομολογείται ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης. Η ταινία επιδιώκει να προβάλει έναν ρεαλιστικό κόσμο, παράξενο μεν αλλά αληθινό, κινούμενο όμως από εντολές και καθοδηγήσεις που οι πολίτες του αποδέχονται ως πραγματικές και νόμιμες. "Δεν υπάρχει ρεαλισμός στο φιλμ σε καμία περίπτωση. Ακόμη κι αν υποκρινόμαστε τον ρεαλισμό, αυτό δεν παύει να είναι μια υποκρισία. Ο ρεαλισμός είναι μια υπερτιμημένη έννοια στο σινεμά. Γι αυτό δεν βρίσκω και πολύ ενδιαφέρον να αναπαραγάγω την πραγματική ζωή στις ταινίες μου."


The Lobster Cannes The Lobster Cannes
The Lobster Cannes The Lobster Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Διεθνής η παραγωγή και τα γυρίσματα της έλαβαν χώρα στην Ιρλανδία, με την παρουσία σημαντικών διεθνών αστέρων, όπως ο Colin Farrell, η Rachel Weisz, ο Ben Whishaw, η Lea Seydoux, ο John C. Reilly, άπαντες εδώ στις Κάννες στο πλευρό του δημιουργού. Ο Ιρλανδός πρωταγωνιστής μάλιστα μόνο καλά λόγια είχε να πει για την παραγωγή: "Πρόκειται για το πλέον ξεχωριστό και ιδιαίτερο σενάριο που έχω διαβάσει ποτέ στην καριέρα μου. Έστω κι αν δεν το κατανόησα ακριβώς με την πρώτη ανάγνωση. Μα για να είμαι ειλικρινής ακόμη δεν πιστεύω πως το έχω κατανοήσει." Ο σκηνοθέτης που πλέον ζει και εργάζεται στην Μεγάλη Βρετανία έδωσε την δική του άποψη πάνω στο weird ύφος της αφήγησης και κατά πόσο πήρε όσα ζητούσε από το καστ του : "Με βοήθησαν απεριόριστα όλοι τους. Κι αυτό διότι γνώριζαν πως είναι η πρώτη μου φορά που φτιάχνω ταινία στο εξωτερικό και είχα να αντιμετωπίσω συνάμα άλλα αντικειμενικά ζητήματα, που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη μου απειρία. Δεν θα τα είχα καταφέρει δίχως αυτούς. Είναι βλέπεις πολύ διαφορετικό να φτιάχνεις μια ταινία στην Ελλάδα, όπου μαζευόμαστε πέντε έξι φίλοι για να την γυρίσουμε και εντελώς άλλο να εισέρχεσαι και επίσημα στην φιλμική βιομηχανία, εκεί που οι κανόνες είναι αυστηρότατοι. Ο κόσμος δεν νιώθει άνετα στο να σπάει αυτούς του κανόνες, όπως όμως δεν είναι δυνατόν οι συνεργάτες να δείξουν το ίδιο πάθος και προθυμία, όπως οι κολλητοί σου. Φυσικά εδώ επικρατεί ο επαγγελματισμός, που είναι και το σημαντικότερο στοιχείο της δουλειάς μας, καθώς όλοι γνωρίζουν καλά τους ρόλους και τις ευθύνες τους. Επιπλέον σε μια σωστά στημένη παραγωγή, ξέρεις πάρα πολύ καλά πως θα την ολοκληρώσεις και κάποια στιγμή θα την διανείμεις στο κοινό. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα της κρίσης τα πράγματα είναι τόσο συγκεχυμένα, που ούτε ξέρεις αν μπορέσεις με τα δικά σου λεφτά να φτιάξεις μια ταινία της προκοπής, ούτε φυσικά αν θα καταφέρεις να την στείλεις σε κάποιο φεστιβάλ, εφόσον δεν σου περισσεύουν χρήματα, ούτε καν για να την στήσεις."

Η ταινία The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw, Lea Seydoux, John C. Reilly, αναμένεται να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στις αίθουσες στις 18 Οκτωβρίου 2015, με αφετηρία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper