2015 Cannes Film Festival Poster

Με μια όχι ιδιαίτερα πομπώδη πρεμιέρα, για τα χολιγουντιανά επίπεδα του κορυφαίου κινηματογραφικού ραντεβού της Ευρώπης, άνοιξε τις πύλες του το 68ο Φεστιβάλ των Καννών. Η κοινωνική, δραματική ταινία της Emmanuelle Bercot, La Tete Haute, είχε την τιμή να είναι η ταινία έναρξης των φετινών διεργασιών που θα ολοκληρωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, με την ανάδειξη της κορυφαίας ταινίας της διοργάνωσης, που θα σηκώσει ψηλά στον ουρανό της Κυανής Ακτής, τον ολόχρυσο Φοίνικα. Πρόκειται για την μόλις δεύτερη δημιουργία φτιαγμένη από γυναίκα σκηνοθέτιδα, στα χρονικά του θεσμού, που παίρνει την σφραγίδα του overture, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και της φετινής χρονιάς Thierry Fremaux: "Στην επιλογή μας διαλέγουμε καλλιτέχνες και ταινίες, δεν διαχωρίζουμε αν πρόκειται για άντρες, γυναίκες, νέους ή γηραιότερους δημιουργούς. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ να μην επιβεβαιώσω πως είναι υπαρκτό το πρόβλημα των περιορισμένων δημιουργιών, φτιαγμένων από θηλυκό χέρι. Επιθυμούμε όλοι μας, περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτιδες στον παγκόσμιο σινεμά." 


La Tete Haute Cannes La Tete Haute Cannes
La Tete Haute Cannes La Tete Haute Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Η φετινή πρεμιέρα, σαφώς ποιοτικότερη καλλιτεχνικά από την περσινή αδιάφορη (The Grace Of Monaco) προξένησε ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν. πρόκειται για την ιστορία ενός νέου με παραβατική συμπεριφορά, που δεν καταφέρνει να σβήσει την οργή του, ακόμη κι αν είναι ενταγμένος σε διάφορα προγράμματα κοινωνικής αποκατάστασης. Σημαντικό ρόλο στο φιλμ, εκείνον της δικαστικού που έρχεται αντιμέτωπη με τον προβληματισμένο νέο, κρατά το ιερό τοτέμ του Γαλλικού σινεμά, η Catherine Deneuve, που στα 71 της χρόνια έχει την χαρά για ακόμη μια φορά να περπατήσει το κόκκινο χαλί του Παλέ. Και ως σπουδαία προσωπικότητα της Έβδομης Τέχνης, δεν αφήνει ασχολίαστα τα δεδομένα που απασχόλησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο την κοινή γνώμη της πατρίδας της, μα και τον ίδιο τον θεσμό, με κυρίαρχο στοιχείο την οδηγία, περί των σταρικών σέλφι κατά την διάρκεια των παρελάσεων. "Λίγο καιρό πριν μια δήλωση μου, που αφορούσε στην ανυπαρξία αστέρων στον σύγχρονο Γαλλικό σινεμά είχε παρεξηγηθεί, αναφέρει η αιώνια Belle De Jour. Δεν είναι πως δεν υπάρχουν πια σταρς, αλλά γενικότερα αυτό το σύστημα των σόσιαλ μίντια τους έχει κάπως απομυθοποιήσει στην σκεπτική των σινεφίλ, οι οποίοι πλέον δεν τους ονειρεύονται, τους έχουν πιο χειροπιαστούς. Οι αστέρες και οι ζωές τους, πλέον, γυροφέρνουν με αστραπιαίες ταχύτητες στο διαδίκτυο και στερούν από τους θαυμαστές τους την δυνατότητα να τους φανταστούν όπως συνέβαινε τον παλιότερο καιρό. Το να είσαι σταρ, προυποθέτει λάμψη και μυστικότητα. Πρέπει να κρατάς τα περισσότερα στοιχεία της καθημερινότητας για τον εαυτό σου και όχι να αποκαλύπτεις τα πάντα γύρω από την ιδιωτική σου ζωή. Με τόσες φωτογραφίες που κυκλοφορούν καθημερινά του κάθε ηθοποιού στο δίδκτυο, είναι απίθανο να κρατηθεί οτιδήποτε μακρυά από το φως της δημοσιότητας."

La Tete Haute Cannes La Tete Haute Cannes
La Tete Haute Cannes La Tete Haute Cannes

Σε ότι αφορά στην ταινία που πρωταγωνιστεί, η Deneuve έδωσε το δικό της στίγμα πάνω στα όσα ισχύουν σήμερα στην Γαλλική πραγματικότητα: "Δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι νέοι οδηγούνται στην παρανομία, μιας και το γενικότερο πλαίσιο τους στερεί την παιδεία, την μάθηση, εκμηδενίζοντας τους όνειρα και φιλοδοξίες. Και κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να έχει και δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως το τραγικό περιστατικό με την φονική επίθεση στην Charlie Hebdo, τον περασμένο χρόνο." Αναφορά που έδωσε πάσα στους παρευρισκόμενους στην συνέντευξη τύπου ρεπόρτερ να ζητήσουν και την άποψη της, γύρω από το σατιρικό σκίτσο της εφημερίδας, που την απεικονίζει, ογκωδέστατη, στο εξώφυλλο του, καυτηριάζοντας τα ουκ ολίγα περιττα της κιλά. "Δεν έχω ακόμη δει το έντυπο, αλλά δεν με παραξενεύει κιόλας αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν περιμένεις από μια τέτοια χιουμοριστική έκδοση να σε προβάλλει όπως θα έκανε ένα άλλο περιοδικό ποικίλης ύλης. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι διασκεδαστικό το σκίτσο, ακόμη κι αν είναι δυσάρεστο για μένα."

Η ταινία La Tete Haute της Emmanuelle Bercot με τους Catherine Deneuve, Benoit Magimel, Sara Forestier, Rod Paradot αναμένεται να κυκλοφορήσει στις γαλλικές αίθουσες στις 14 Μαίου, ενώ ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί η έξοδος της στην χώρα μας.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper