TIFF 13 Live

by Takis Garis (@takisgaris)

BIRDHOOD

Φακτ: Όποιος σηκώνει Producers Guild of America Award (PGA) έχει σε 18/25 των περιπτώσεων πανωχεριάσει το όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Με ακρίβεια 100% την τελευταία 7ετία. Κάτι σαν το Θρύλο (ένας είναι Θρύλος) δηλαδή στο τόπι.

Φακτ: Όποιος σηκώνει Directors Guild of America Award (DGA) έχει θριαμβεύσει και ως Καλύτερη Ταινία (52/66 χρονιές) και ως Καλύτερος Σκηνοθέτης (59/66 χρονιές). Καθαρό;

Τρίπλ Κράουν Φακτ: Πάμε SAG(-AFTRA), δηλαδή Screen Actor Guild Awards. Μιλάω περίπου 120 χιλιάρικα μέλια από τους οποίοι ψοφούν οι χιλιοδιακόσοι. Δηλαδής το 19% ασούμε τσι εκατό των εξ χιλιάδων εκατό είκοσι και τεσσάρων μελώνε. Το ρεκόρ νίκης στο Best Ensemble που οδηγεί σε επικράτηση στην οσκαρική κατηγορία Καλύτερης Ταινίας είναι μόλις 9/19, ΑΛΛΑ…

Oscars 2015

Δώσε βάση στην πενιά: To Birdman, κορυφαία ταινία της χρονιάς, τα πήρε όλα. Και τα τρία (μετά συγχωρήσεως):PGA+DGA+SAG. Σημειωτέο πως από ιδρύσεως των θεσμών μόνο δύο χρονιές ταινία που κέρδισε PGA+SAG δεν πήρε το όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: Apollo 13 (1995) και Little Miss Sunshine (2006). Θες να σε πάω ως θεματική γαργαλιστική του υπογαστρίου της Ακαδημίας; Σόου μπίζνες. Τελευταία τριετία μόνο τσέκαρε – The Artist (2012), Argo (2013) και φέτο…Birdman. Που πα ρε Selmaκι με τέτοιον καιρό - πέρσι βραβεύσαμε τον 12 Χρόνια Σκλάβο, που μια ζωή θα ψυχοπάλευε αν δεν τον έσωνε ο (Καναδός, eh?) Brad Pitt. Τι MLKίες λοιπόν ψάχνεις Du Vernay μου. Κι έχεις και ωραίο τραγούδι μέσα λέει (Glory - αυτό το βραβεύω).

Πάμε τώρα όμως στο καλαματιανό. Έλα μου που οι οσκαροπροφήται (ναι, όλοι πλέον προβλέπουν τα όσκαρς, με την έξαρση των σόσιαλ μήντια όταν δεν κάνεις οσκαρικές προβλέψεις δεν υπάρχεις ως κριτικός κινηματογράφου (#epicfail) θέλησαν το νάρατιβ να παίξει Boyhood μέχρι θανάτου. Γιατί, έκανε 12 χρόνια να τη γυρίσει ο Linklater. Μα καλά, και για την Before (καταπληκτική) τριλογία τριάντα χρόνια του πήρε, ο άνθρωπος δεν εμπιστεύεται το make up τι να κάνουμε τώρα; Να του δώσουμε ένα από τα δυο μεγάλα, Ταινία ή Σκηνοθεσία. Έτσι.

Σόρρυ, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δηλαδή το Birdman θα πάρει δυο όσκαρ, Ταινία και το άχαστο του Chivo (σερί μετά το Gravity) στην Καλύτερη Κινηματογράφηση. Πότε το είδατε αυτό; Εγώ ποτέ. Θα περιμένουμε 24 ώρες. Ως τότε σε κατατοπίζω για τις νίκες, για να μην έχεις άγχος, να φχαριστηθείς τον NPH που αν τον έχεις δει σε παρουσίαση Tony Awards δεν αφήνει αμφιβολία για την ψυχαγωγία του θεάματος και πάνω απόλα, γιατί έχω ιστορικό, σου δίνω τιπς για το οσκαρικό στοίχημα, για να πας για γαρίδες ξημερώματα Καθαρής Δευτέρας (και γενεθλίων συζύγου Μαριάνθης-είσαι το όσκαρ μου κοριτσάρα μου εσύ) στον Καπετάνιο που σκέφτομαι με τρυφερή μεζεδοκατανυκτική νοσταλγία, εδώ στα -35o C του βαθέως κατεψυγμένου Meadowvale, Mississauga, ON.

ΠΡΟΒΛΕΠΩ

Best PictureBest DirectorBest CinematographyBest Original Screenplay
Birdman

Best EditingBest Supporting Actress
Boyhood

Best Sound MixingBest Supporting Actor
Whiplash

Best ActorBest Original Score
The Theory of Everything

Best Production DesignBest Costume Design
The Grand Budapest Hotel (φαβορί σε Ορίτζιναλ Σενάριο + Μαλλί και Μακιγιάζ)

Best Actress
Still Alice

Best Sound Editing
American Sniper (σαρώνει στα ταμεία, χάνει την κούρσα λόγω τάιμινγκ)

Best Adapted Screenplay
The Imitation Game (αλληλοαναιρέθηκαν με το The Theory)

Best Song
Selma (#γελάει_ο_κόσμος)

Best Make Up & Hair
Guardians Of The Galaxy

Best Animated Feature
How To Train Your Dragon 2

Best Documentary Feature
Citizenfour

Best Visual Effects
Interstellar

Best Foreign Film
Ida

Best Documentary Feature (Short)
Crisis Hotline: Veterans Press

Best Animated Feature (Short)
Feast

Best Live Action Short
The Phone Call

The Vegas Picks:
 American Sniper (Best Picture - θέλω ποσοστό)
 Michael Keaton (Best Actor)
 Wild Tales (Best Foreign Film)
 Big Hero 6 (Best Animated Feature)
 Virunga (Best Documentary Feature)
 Boogaloo& Graham (Best Live Action Short)
 Joanna (Best Documentary Short)