Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι / Image And Time, Andrei Tarkovski
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 12 - 18 Φεβρουαρίου 2015

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάσει το αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι». Ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι με ολόκληρη τη φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας το χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες-σύμβολα για την πίστη, την εξορία, τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του Ρομ, Ντοβζένκο, Αϊζενστάιν. Συνθέτει, όμως, μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει τον δημιουργό ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία Mosfilm. Με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Αθήνας της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, της Σουηδικής Ταινιοθήκης Svenska Filminstitutet, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Πρεσβείας της Σουηδίας.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά (7) ταινίες μεγάλου μήκους του Αντρέι Ταρκόφσκι (κάποιες από αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν), μια από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του Αντρέι Ταρκόφσκι (συν-σκηνοθεσία Τονίνο Γκουέρα) Ο χρόνος του ταξιδιού / Tempo di Viaggio (1983, 62΄), το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ στην Ιταλία για την ταινία Νοσταλγία, και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι / Image And Time, Andrei Tarkovski και οι ώρες προβολής τους είναι:

Katok I skripka Το βιολί και ο οδοστρωτήρας Poster
Katok I skripka
Το βιολί και ο οδοστρωτήρας
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1960, εγχρ., 45’ (στα ρωσικά με ελληνικούς και σουηδικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Α. Κοντσαλόφσκι, Σ. Μπαχμετιέβα. Φωτογραφία: Β.Γιούσοφ Μουσική: Β. Οβτσινίκοφ Μοντάζ: Λ. Μπουτούζοβα Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σ. Αγκαγιάν Ηθοποιοί: Ι. Φομτσένκο, Β. Ζαμάνσκι, Μ. Αντζουμπέι, Γ. Μπρούσερ, Λ. Σεμιόνοβα Παραγωγή / Διανομή: Mosfilm Προέλευση κόπιας: Svenska Filmistitut
Η διπλωματική εργασία του Ταρκόφσκι κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο VGIK, σε συνεργασία με το τμήμα παιδικών ταινιών της Mosfilm. Μετά τη γνωριμία του με έναν εργάτη, ένας μαθητής που παρακολουθεί μαθήματα βιολιού σκέφτεται να ακολουθήσει το επάγγελμα του οδηγού οδοστρωτήρα.
Που και πότε? Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 18.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ivanovo Detstvo Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν Poster
Ivanovo Detstvo
Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1962, α/μ, 95’ (στα ρωσικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι Σενάριο: Β. Μπογκομόλοφ, Μ. Παπάβα (βασισμένο στο διήγημα Ιβάν του Β. Μπογκομόλοφ ) Φωτογραφία: Β. Γιούσοφ Μουσική: Β. Οβτσνίκοφ Μοντάζ: Λ. Φειγκίνοβα Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γ. Τσερνιάγιεφ Ηθοποιοί: Κ. Μπουρλάγιεφ, Λ. Ταρκόφσκαγια, Σ. Κρίλοφ, Γ. Ζάρικοφ, Β. Ζούμπκοφ Παραγωγή: Mosfilm Διανομή & ψηφιακή αποκατάσταση σε DCP: Mosfilm Βραβεία: Χρυσός Λέων Φεστιβάλ Βενετίας 1962
Ο δωδεκάχρονος Ιβάν συμμετέχει κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου σε επικίνδυνες στρατιωτικές αποστολές των αντιστασιακών εναντίον των Ναζί, για να εκδικηθεί για τον θάνατο των γονιών του.
Που και πότε? Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 22.15 και Τρίτη 17 Φεβρουαρίου  στις 19.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Andrei Roublyov Αντρέι Ρουμπλιόφ Poster
Andrei Roublyov
Αντρέι Ρουμπλιόφ
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1966, α/μ, 183’ (στα ρωσικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι Σενάριo: Α. Ταρκόφσκι, Α. Κοντσαλόφσκι Φωτογραφία: Β. Γιούσοφ Μουσική: Β. Οβτσινίκοφ Μοντάζ: Λ. Φειγκίνοβα, Ο. Σεβκουνένκο, Τ. Γιεγκορίτσεβα Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γ. Τσερνιάγιεφ Ηθοποιοί: Α. Σολονίτσιν, Ν. Σεργκέγιεφ, Ι. Λάπικοφ, Ί. Ράους, Ν. Γκρίνκο Παραγωγή: Mosfilm Διανομή & ψηφιακή αποκατάσταση σε DCP: Mosfilm Βραβεία: Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών 1969.
Η ζωή του Ρώσου αγιογράφου του 15ου αιώνα κατά τη διάρκεια της εικονογράφησης της «Αγίας Τριάδας» γίνεται αφορμή για ένα σχόλιο για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη σχέση τέχνης και εξουσίας.
Που και πότε? Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 18.45 και Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Solaris Σολάρις Poster
Solaris
Σολάρις
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1971, έγχρ. α/μ 165’ (στα ρωσικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Φ. Γκορενστάιν (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ) Φωτογραφία: Β. Γιούσοφ Μουσική: Έ. Αρτέμιεφ Μοντάζ: Λ. Φειγκίνοβα Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μ. Ρομαντίν Ηθοποιοί: Ν. Μπανιόνις, Ν. Μπονταρτσούκ, Γ. Βάρβετ, Α. Σολονίτσιν, Ν. Γκρίνκο, Ό. Μπάρνετ Παραγωγή: Mosfilm/ Magna Διανομή & ψηφιακή αποκατάσταση σε DCP: Mosfilm Βραβεία: Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής και βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών 1972.
Ένας ψυχολόγος συμμετέχει στην αποστολή στον διαστημικό σταθμό κοντά στον πλανήτη Σολάρις για να διερευνήσει μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα. Εκεί δέχεται την επίσκεψη της νεκρής γυναίκας του και ξαναζεί στιγμές από το τραυματικό του παρελθόν.
Που και πότε? Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 21.00 και Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 17.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Zerkalo Ο καθρέφτης Poster
Zerkalo
Ο καθρέφτης
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1974, έγχρ. 107’ (στα ρωσικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι. Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Α. Μισάριν Φωτογραφία: Γ. Ρέρμπεργκ Μουσική: Έ. Αρτέμιεφ, Μπαχ, Περγκολέζε, Πουρσέλ Μοντάζ: Λ. Φειγκίνοβα Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ν. Ντβιγκούμπσκι. Ηθοποιοί: Μ. Τερέχοβα, Λ. Ταρκόφσκαγια, Ί. Ντανίλτσεφ, Α. Σολινίτσιν, Ό. Γιανόφσκι Παραγωγή: Mosfilm Διανομή & ψηφιακή αποκατάσταση σε DCP: Mosfilm
Οι αναμνήσεις ενός σαραντάχρονου άνδρα, που δεν βλέπουμε ποτέ, από την παιδική του ηλικία, τον απόντα πατέρα, την αγαπημένη του μητέρα, την πρώην συζύγο και τον γιο του διαπλέκονται στην πιο προσωπική ταινία του σκηνοθέτη.
Που και πότε? Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19.00 και Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Stalker Στάλκερ Poster
Stalker
Στάλκερ
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1979, έγχρ. και α/μ, 160’ (στα ρωσικά με ελληνικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι. Σενάριο: Α. & Μ. Στρουγκάτσκι (βασισμένο στο μυθιστόρημα Πικνίκ δίπλα στο δρόμο) Φωτογραφία: Α. Κνιαζίνσκι Μουσική: Έ. Αρτέμιεφ, Μπετόβεν, Ραβέλ Μοντάζ: Λ. Φειγκίνοβα Καλλιτεχνική διεύθυνση: Α. Ταρκόφσκι Ηθοποιοί: Α. Καιντανόφσκι, Ν. Γκρίνκο, Α. Σολονίτσιν, Ά. Φρίντλιχ Παραγωγή / Διανομή: Mosfilm Προέλευση κόπιας: Lab 80film Βραβεία: Οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 1980
Σε ένα απροσδιόριστο δυστοπικό μέλλον μετά από μια οικολογική καταστροφή, ο «Στάλκερ» καθοδηγεί έναν καθηγητή και έναν συγγραφέα σε μια επικίνδυνη περιοχή – τη Ζώνη- όπου οι κρυφές επιθυμίες των ανθρώπων γίνονται πραγματικότητα.
Που και πότε? Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 21.00 και Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Nostalghia Νοσταλγία Poster
Nostalghia
Νοσταλγία
Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ – Ιταλία, 1983, έγχρ. και α/μ, 125’ (στα ιταλικά και ρωσικά με ελληνικούς και σουηδικούς υπότιτλους)
Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, T. Guerra Φωτογραφία: G. Lanci Μουσική: Μπετόβεν, Βέρντι, Βάγκνερ, Ντεμπισί Μοντάζ: E. Marani, A. Salfa Καλλιτεχνική διεύθυνση: A. Grisandi Ηθοποιοί: Ό. Γιανκόφσκι, D. Giordano, E. Josephson, M. Vucotic Παραγωγή: Sovin / RAI-tv / Opera Προέλευση κόπιας: Svenska Filmistitut Διανομή: RAI-tv Βραβεία: Βραβείο σκηνοθεσίας, FIPRESCI και οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 1983
Ένας ρώσος ποιητής βρίσκεται στην Ιταλία για μια έρευνα σχετικά μ’ έναν ρώσο συνθέτη του 18ου αιώνα που έζησε εκεί και επέστρεψε στη Ρωσία για να πεθάνει. Μαζί με μια Ιταλίδα διερμηνέα φεύγουν από τη Ρώμη για να επισκεφτούν μια τοιχογραφία του Πιέρο ντελα Φραντσέσκα.
Που και πότε? Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 19.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Tempo di Viaggio Ο χρόνος του ταξιδιού Poster
Tempo di Viaggio
Ο χρόνος του ταξιδιού
Ντοκιμαντέρ, Ιταλία, 1983, έγχρ. 62’ (στα ιταλικά και ρωσικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, T. Guerra Παραγωγή: RAI tv
Όπως ο Ρώσος ήρωας της Νοσταλγίας ταξιδεύει στην Ιταλία αναζητώντας τα ίχνη του Ρώσου συνθέτη του 18ου αιώνα, ο Αντρέι Ταρκόφσκι συνοδευόμενος από τον Ιταλό σεναριογράφο Τονίνο Γκουέρα, ταξιδεύει στην Ιταλία αναζητώντας τοποθεσίες για τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας.
Που και πότε? Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στις 21.00 [είσοδος με προσκλήσεις] και Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 17.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Offret Η θυσία Poster
Offret
Η θυσία
Μυθοπλασία, Σουηδία – Γαλλία, 1986, έγχρ., 149 (στα σουηδικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι Φωτογραφία: S. Nykvist Μουσική: Μπαχ, Βαταζουμίντο Σούσο Μοντάζ: H. Colpi, Α. Ταρκόφσκι, M. Leszczylowski Καλλιτεχνική διεύθυνση: A. Asp Ηθοποιοί: E. Josephson, V. Mairesse, A. Edwall, G. Gisladottir, S. Volter Παραγωγή: Swedish Film Institute, Argos, Film Four Προέλευση κόπιας/ Διανομή: Svenska Filminstitut Βραβεία: Μέγα βραβείο επιτροπής, βραβείο καλλιτεχνικής συνεισφοράς (S. Nykvist), βραβείο FIPRESCI, οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 1986
Ο Αλεξάντερ όταν πληροφορείται από την τηλεόραση την καταστροφή του κόσμου από πυρηνικό πόλεμο προσεύχεται στον Θεό να σώσει τον κόσμο με τίμημα να απαρνηθεί τις σχέσεις του με τους δικούς του και να παραμείνει σιωπηλός μέχρι το θάνατό του.
Που και πότε? Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ντοκιμαντέρ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι
Σκηνοθεσία Αντρέϊ Ταρκόφσκι / Regi Andrej Tarkovsky
Σκηνοθεσία: Michael Leszczylowski (1988, 100΄)
στα σουηδικά και ρωσικά με αγγλικούς & ελληνικούς υπότιτλους
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 17.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: η εξορία και ο θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι / Auf der Suche nach der verlorenen Zeit. Andrej Tarkowskijs Exil und Tod
Σκηνοθεσία: Ebbo Demant (1988, 131΄)
στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 17.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Μια ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς / Une journée de Andrei Arsenevitch
Σκηνοθεσία: Chris Marker (2000, 55΄)
στα αγγλικά, σουηδικά, ρωσικά με αγγλικούς υπότιτλους
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 18.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τιμές εισόδου
• Γενική Είσοδος ανά προβολή: 5€
• Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 25€
• Κάρτα διαρκείας μειωμένη για όλο το αφιέρωμα: 15€ (για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους, καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)
Προπώληση καρτών διαρκείας για το αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» 35 λεπτά πριν την έναρξη της πρώτης προβολής της κάθε ημέρας.