Κούμπα: Μια Ζέβρα Και Μισή (Khumba) PosterΚούμπα: Μια Ζέβρα Και Μισή

του Anthony Silverston. Με τις φωνές των Jake T. Austin, AnnaSophia Robb, Liam Neeson, Steve Buscemi, Laurence Fishburne, Richard E. Grant, Catherine Tate, Anika Noni Rose


Desert Age
του zerVo (@moviesltd)

Είναι πλέον πολύ λογικό με την ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών του Animation, ολοένα να προτίθενται καινούργια στούντιος που ασχολούνται με το κινούμενο σκίτσο, γεγονός που πανεύκολα θα οδηγήσει το σινεφίλ πιτσιρικαριό σε έναν ελαφρύ κορεσμό, ελέω των πολλών πλέον τίτλων που καλείται να παρακολουθήσει. Λογικό κι επόμενο να τεθεί πια ζήτημα διαλογής των καλύτερων, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο αν μιλάμε για τις πιο δυνατές μπράντες σαν την Pixar, την Disney, την Dreamworks. Είναι όμως σαφώς ευκολότερο στις περιπτώσεις των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργικών ομάδων, που ναι μεν μπορεί να κερδίζουν την συμπάθεια μας για τον κόπο που έκαναν να προσφέρουν ένα μοντέρνο καρτούν, δεν μπορούν όμως να κερδίσουν και την εκτίμηση μας συνάμα, αφού η σύγκριση με τους καλύτερους, είναι απίθανο να αποβεί υπέρ τους.

Κούμπα: Μια Ζέβρα Και Μισή (Khumba) Wallpaper
Η έντονη ξηρασία που επικρατεί στην αφρικάνικη έρημο, έχει προβληματίσει έντονα τους οργανισμούς που ζουν κάτω από τον καυτό ήλιο της μαύρης ηπείρου. Όπως την αγέλη των ζεβρών, που τα μέλη της νιώθουν πως αργά ή γρήγορα το νερό της μικρής όασης που τα φιλοξενεί πρόκειται να στερέψει, συνεπώς πρέπει να την εγκαταλείψουν, αναζητώντας ένα άλλο καλύτερο σπιτικό. Για τον νεαρό Κούμπα, το πρόβλημα έχει ακόμη μια προέκταση, καθώς έχοντας εξ γενετής την ιδιομορφία να μην διαθέτει στο σώμα του όλες τις ραβδώσεις που διακρίνουν το γένος του, θεωρείται από την φυλή του όχι μόνον διαφορετικός, μα και υπαίτιος των δεινών που βιώνουν.

Έχοντας ακούσει τον μύθο της ασθενικής μητέρας του, για την ύπαρξη μιας μαγικής πηγής στο πέρας του Μεγάλου Καρού, που όποιος πλυθεί στα νερά της θα εξαφανίσει από πάνω του κάθε είδους σωματική ιδιαιτερότητα, ο Κούμπα αψηφώντας τους υπαρκτούς κινδύνους, θα κινήσει το μακρύ ταξίδι για τον εντοπισμό της. Παρέα του στην πορεία προς την...γιατρειά, η ιδιότροπη αντιλόπη Μάμα Βι και η πλουμιστή στρουθοκάμηλος Μπράντλι. Μαζί θα ξεπεράσουν όλες τις αντιξοότητες που τους καρτερούν, τον (όχι και τόσο) Μαύρο Αετό, τους εχθρικούς λύγκες, τα παράξενα τραγουδιάρικα τρωκτικά, για να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον δυσκολότερο αντίπαλο, τον μοχθηρό τύφλο τίγρη Φάνγκο.

Η γνώριμη, δίχως την παραμικρή απόκλιση φόρμουλα του τυπικού κινούμενου σκίτσου, ακολουθείται σε βαθμό απόλυτης πρόβλεψης για το τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω, στο θεματικό κομμάτι του Khumba, που δεν διεκδικεί και τίποτα δάφνες πρωτοτυπίας στην ανάπτυξη του. Δανεισμένο, για να μην χρησιμοποιήσω την βαρύτερη έκφραση αντιγράφοντας, την πλοκή του Ice Age πασπαλισμένης με στοιχεία από την Madagascar και περιτυλιγμένη με συγκινήσεις του The Lion King, η διαδρομή της περίεργης εμφανισιακά ζέβρας και της κομπανίας της, δεν προβάλλει ποτέ ένα έστω δικό της ύφος, που να μην το έχουμε ξανασυναντήσει σε animation του πρόσφατου ή του παλιότερου παρελθόντος.

Σχεδιαστικά η δουλειά των Νοτιοαφρικάνων, της ομάδας δράσης της πρωτοφανέρωτης Triggerfish, δεν είναι άσχημη και σε αισθητική τείνει στα πρότυπα της Fox, χρησιμοποιώντας ως φόντο τον καταγάλανο ουρανό και τις τονισμένες χρωματικά πινελιές της ερήμου. Όμορφοι και ζεστοί χαρακτήρες ζωάκια, που ειδικά στην ξενόγλωσση βερσιόν, αποδίδονται με ζέση από διάσημους χολιγουντιανούς αστέρες, χωρίς πάλι όμως οι διάλογοι τους να διακρίνονται από πρωτοτυπία.

Για πες: Βεβαίως το ηθικό δίδαγμα δεν απουσιάζει από την κεντρική ιδέα του στόρι που απλά και μόνο θα ικανοποιήσει όποιους μπόμπιρες το επιλέξουν για την κινηματογραφική τους έξοδο, το οποίο αναφέρεται στην αδικία των όποιων φυλετικών ή άλλων στοχοποιητικών διακρίσεων, που δεν απουσιάζουν από καμία πια σύγχρονη δυτική κοινωνία. Αν μη τι άλλο αξιοπρεπές το μήνυμα...

Κούμπα: Μια Ζέβρα Και Μισή (Khumba) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 4 Δεκεμβρίου 2014 από την Feelgood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική