Η Συνέντευξη (The Interview) PosterΗ Συνέντευξη

των Seth Rogen, Evan Goldberg. Με τους James Franco, Seth Rogen, Lizzy Caplan, Randall Park, Diana Bang, Timothy Simons, Anders Holm, Charles Rahi Chun


Ο Ηλίθιος κι ο Πανηλίθιος στην Πιονγιάνγκ
του zerVo (@moviesltd)

Να σε καθησυχάσω λιγάκι, εσένα που τόσο καιρό έτρεμες για την αντίδραση του Βορειοκορεάτη στο ίδωμα του κωμωδιακιού, εσένα που άκουγες για πατήματα κουμπιών, που αυτομάτως θα εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, ενάντια σε Δυτικούς στόχους σε αντίποινα για το ρεζίλεμα του, μέσω του σεναρίου. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί κι ο λόγος είναι απλούστατος και εξίσου χιουμοριστικός. Ήδη φαντάζομαι τον Κιμ να σπαρταράει στην δερμάτινη πολυθρόνα του, έχοντας απολαύσει στο δικαιωματικά ακριβό του home cinema, τον ηλίθιο, έως και πανηλίθιο τρόπο προσέγγισης των Γιάνκηδων στον τόπο του, μέσα από την παγκοσμίου επιπέδου σαχλαμάρα που ακούει στον τίτλο The Interview.

Η Συνέντευξη (The Interview) Wallpaper
Απόλυτα πετυχημένος άνκορμαν, με σόου που σπάει το ένα μετά το άλλο το ρεκόρ τηλεθέασης, είναι ο Ντέιβ Σκάιλαρκ, παρουσιαστής του Skylark Tonight, που στην τηλεοπτική πράιμ τάιμ έχει καλεσμένους τους σημαντικότερους αστέρες της σόου μπιζ. Κάπου μέσα του όμως ο παραγωγός του, με το δημοσιογραφικό υπόβαθρο, Άαρον Ράπαπορτ, νιώθει την ανάγκη το πουλέν του να ξεφύγει κομματάκι από αυτή την κατινίστικη απεικόνιση της καθημερινότητας των διάσημων, γι αυτό και μέσα στην ματαιοδοξία του, θα προσκαλέσει για συνέντευξη τον υπ αριθμόν ένα πολιτικό εχθρό της πατρίδας του, τον ελέω Θεού ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ατυχώς για εκείνον και πέρα από κάθε πρόβλεψη, η πρόταση θα γίνει αποδεκτή...

Φυσικά το τηλεοπτικό μίτινγκ θα λάβει χώρα σε τόπο μυστικό των περιχώρων της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, σε ημερομηνία που θα ορίσει ο μονάρχης και φυσικά οι ερωταποκρίσεις, θα έχουν εκ των προτέρων οριστεί από την αφεντιά του. Γνωρίζοντας καλά το δυναμικό ντουέτο, πως η συνέντευξη αυτή θα γράψει ιστορία εφάμιλλη με εκείνη των Φροστ / Νίξον προ πολλών δεκαετιών,θα δεχτούν πανηγυρικά τους όρους και θα σχεδιάσουν το μακρινό ταξίδι στην Άπω Ανατολή. Ταυτόχρονα όμως θα ενεργοποιηθούν και οι μυστικές υπηρεσίες, που αντιλαμβανόμενες την τεράστια ευκαιρία που τους δίνεται, θα ζητήσουν από τον δαιμόνιο παρουσιαστή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να δολοφονήσει τον πανούργο δικτάτορα.

Αρχικά είχα φανταστεί πως θα επρόκειτο για μια μια σατιρική ανάλυση των δεδομένων όπως τα παρουσιάζει μονομερώς το Πεντάγωνο, γύρω από την φιγούρα του (άλλοτε αστείου, άλλοτε φρενοβλαβή, σίγουρα πάντως επικίνδυνου όπως τον προβάλλει) Κορεάτη Προέδρου. Εντέλει είχα άδικο. Το μοναδικό σατιρικό στοιχείο του σκριπτ, αφορά στο ξεσάλωμα των τηλε περσόνων που στον βωμό της θεαματικότητας δεν διστάζουν να ξεβρακώνουν τους βιπς στο γυαλί, βλέποντας έτσι τα μηχανάκια με τα ποσοστά τους, να βαρούν κόκκινο, σε κάθε τέτοια (ανούσια στην πραγματικότητα) αποκάλυψη. Εδώ όμως είναι και το τελευταίο θετικό - ας πούμε - παζλ, από τα εκατοντάδες κάκιστα που επεξεργάστηκε η "σπαρταριστή" κωμωδία της Sony.

Το ότι κρατούσα εξ αρχής μικρό καλάθι, το όφειλα στις προηγούμενες φορές που οι ίδιοι συνεργάτες επιχείρησαν να προσφέρουν ένα φιλμικό προιόν χιουμοριστικής διάθεσης στο κοινό και είτε στο παράλογο This Is The End, είτε στο αλλοπρόσαλλο Neighbors, το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να προκαλέσουν την αποστροφή μου, με τα όσα κρετινικά ελάμβαναν χώρα στο πανί. Εντέλει ούτε εδώ διαψεύστηκα ποτέ, αφού το πλάνο του φιλμ ήταν να απεικονίσει την ριψοκίνδυνη βόλτα των Dumb And Dumber στην άλλη άκρη του κόσμου, με σκοπό να βάλουν τέλος στην έχθρα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Αστερόεσσα και τους Ερυθρούς σχιστομάτηδες αντάρτες. Εξωτερική πολιτική βασισμένη δηλαδή πάνω στην κουτή μυθοπλασία των σεναριογράφων, που τόλμησαν υποτίθεται να αντικαταστήσουν τον ρόλο του State Department, με ότι πιο βλακώδες, σαχλό και σκατολογικό θα μπορούσε να σκεφτεί το Χόλιγουντ.

Φυσικά η προπαγάνδα του πενταγώνου, για μια ακόμη φορά αναφέρεται στις ορδές των πεινασμένων Βορειοκορεατών, στην έλλειψη τροφίμων, στην απουσία δημοκρατικών θεσμών, στην απολυταρχία του στρατού, πάνω σε εικασίες που προέρχονται μονομερώς εκ Δυσμάς, επιθυμώντας μάλλον να τραβήξει στα άκρα ακόμη πιότερο το σκοινί με τον κορυφαίο αντίπαλο την δεδομένη χρονική στιγμή για τις ΗΠΑ. Ίσως να ήταν φρονιμότερο για την αναμφίβολα μεγαλύτερη κινηματογραφική δύναμη του κόσμου, να κριτικάρει τα εκ των έσω ζητήματα που μαστίζουν τον τόπο της, τις καθημερινές φυλετικές διώξεις και δολοφονίες Μαύρων και τα εγκληματικά κατορθώματα τους στρατού της ανά τον κόσμο, που παίζει τον ρόλο του σερίφη κι ας αφήσει στην άκρη τις ανόητες κραυγές γύρω από τον αστεία κοντοκουρεμένο Κιμ, που αυτή την ώρα που μιλάμε, δεν πρέπει να κρατάει κοιλιές από τα χαχανητά στην θωριά των wanabe εκτελεστών του...

Για πες: Μηδενικό χιούμορ, άρπα κόλλα μονταζικές παρενθέσεις που όποτε τις θυμήθηκε τις πρόσθεσε ο κακός ως σκηνοθέτης Seth Rogen, σε μια γενικώς δίχως τον παραμικρό λόγο ύπαρξης ταινία, που ουδέποτε δικαιολογεί τον τεράστιο ντόρο που ξεσήκωσε. Χρυσό Βατόμουρο, τέλος, για τον James Franco, για την απαράδεκτα τραβηγμένη ερμηνεία του ως Λόιντ Κρίστμας Πρετεντέρη, που ανήκει σε εκείνες που καταστρέφουν καριέρες, όποιου πρότερου βεληνεκούς κι αν έχουν υπάρξει.

Η Συνέντευξη (The Interview) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Αμφίβολο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική