Ο Δικαστής (The Judge) PosterΟ Δικαστής

του David Dobkin. Με τους Robert Downey, Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Johnny Orlando, Jeremy Strong, Billy Bob Thornton, Sarah Lancaster, David Krumholtz, Emma Tremblay, Ken Howard, Leighton Meester, Dax Shepard, Frank Ridley


Iron Lawyer
του gaRis (@takisgaris)

Δε κατάλαβα δηλαδή, ΩΣ ΠΟΤΕ θα κουβαλάω τη ρετσινιά του κριτικού που τετόλμησε να βαθιμολογήσει το Wedding Crashers με 7.5/10; Αφού με έφκιασε ρε παιδί, με βρήκε στην κατάλληλη εποχή της ψυχικής μου ωορρηξίας και νετάρισα. Θα μου πεις, μα καλά, μιλάμε για τον David Dobkin, τον σαχλαμαρίστα των Shanghai Knights και Fred Clauss; Yep, για τον ίδιο λέμε. Δεν κρυβόμαστε τώρα, άξιο απορίας παραμένει, αν και τώρα με τον ερχομό του The Judge, το θεματάκι μου αρχίζει και εξιχνιάζεται ποσώς. Κατ’ αρχάς, δεν είναι κωμωδία. Είναι μια προγραμματισμένη στον πόντο κατασκευή μεταξύ John Grisham δικαστικού δράματος, spin off τύπου «ο Iron Man στα έδρανα» και οικογενειακά μαλλιοτραβήγματα ωσάν August: Osage County στο εντελώς ανδρικό του.

Ο Δικαστής (The Judge) Wallpaper
Δικαστής του τίτλου ο Robert Duvall, στριφνός αλλά δίκαιος με τους δυο από τσι τρεις γιούς του (Vincent D’Onofrio - Mark Strong) που τον συντροφεύουν στην πρόσφατη χηρεία του, την επικείμενη συνταξιοδότησή του στην αγροτική Ιντιάνα αλλά και τα προβλήματα υγείας του (που τους κρατά κρυφά) μα κυριότερα τα μπλεξίματα με το νόμο καθώς θα βρεθεί κατηγορούμενος για φόνο καταδικασμένου από τον ίδιο παλιότερα εγκληματία γεγονός όμως που δε θυμάται λόγω στιγμιαίας απώλειας μνήμης. Εκεί καταφθάνει ο σουξουμουξιάδης μεγαλο-απαλλαγέας ενόχων του Chicago Robert Downey Jr για να τον σώσει από τη φυλακή. Ο Δικαστής που δεν του έχει αδυναμία, ειδικότερα από τότε (παλιά) που ο Downey εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία για να κάνει έναν πλέον υπό διάλυση γάμο, μπορεί και να μη θέλει να σωθεί, αφού, κωθώνι ο νεκρός αλλά αν φταίει πρέπει να πληρώσει. Έστω κι αν του μένουν λίγοι μήνες ζωής από τον καρκίνο.

Για τα με, ο Duvall όπως κι ο χαμένος χρόνια Gene Hackman, ό,τι κι αν παίξει θα τον καμάρωνα. Όσο για τον RDJ, κάπου μεταξύ Sherlock Holmes 3 και Μαρβελίτιδας, τολμά δραματικά ξανά μετά το αποτυχημένο The Soloist (2009) και είναι ξανά τυπάρας, ποζεράς και ατακαδόρος, όπως δηλαδή τον αγαπήσαμε. Το σενάριο του Nick Shenk (Grand Torino-πιάσε το υπονοούμενο) είναι μερακλίδικο, προορισμένο για μεσημεριανάδικο (γυναικείο κυρίως) κοινό, τίγκα στο κλισέ, ενώ δε λείπει και η άγρια ομορφιά του RDJ να καθαρίζει το σύσκατο του ταλαίπωρου πατέρα, όπου λυγάς σα λυγαριά. Κατήγορος ολκής ο φάτσας Billy Bob Thornton και παλιό αμόρε του Downey - νυν ιδιοκτήτρια μπαρ η Vera Farmiga που σαγηνεύει, όσο και η barely legal θυγατέρα της τον τυπάρα μας που κανείς δεν αμφιβάλει ότι στο τέλος θα τα φέρει βόλτα και θα κάνει γερές εισπράξεις, καθότι και συμπαραγωγός, στο οικογενειακό αυτό πρότζεκτ μετά της συζύγου Suzan, που περιμένει (παιδί) και έσωσε κάποτε τον RDJ από την κατρακύλα της ντρόγκας και της παρταλίτιδας.

Για πες: Δύναμη η κινηματογράφηση υπό Janusz Kaminski ενώ η μουσική επένδυση Thomas Newman κραχτό μελό. Και για το τέλος η λύση του αινίγματος: Τότε (Wedding Crashers) ενέδωσα στην μαγική χημεία των Vaughn - Wilson. Τώρα φχαριστήθηκα το πινγκ-πονγκ των δυο Ροβέρτων. Αυτό μου έφθασε-το ίδιο επιθυμώ δι’ υμάς.

Ο Δικαστής (The Judge) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 23 Οκτωβρίου 2014 από την Village Films

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική