Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
17-28 Σεπτεμβρίου 2014


Το κινηματογραφικό είδος με την σημαντικότερη εξέλιξη, χρόνο με τον χρόνο παίρνει ολοένα και περισσότερο χώρο στο καλαντάρι του Διεθνούς φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ταινίες τεκμηρίωσης, πέραν της μουσικής υπόστασης που αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι στο πρόγραμμα, με ιστορίες άλλοτε βγαλμένες από την καθημερινότητα, την κοινωνική πραγματικότητα κι άλλοτε αφιερώματα σε σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο κορυφαίος κριτικός σινεμά Roger Ebert, που έφυγε από την ζωή, ένα χρόνο πριν. Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο λοιπόν, φυσικά από τις ΗΠΑ, που έχουν εκτοξεύσει την ποιότητα του genre τελευταία, από την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Ουκρανία, την Ιταλία, μα και τέσσερις δημιουργίες από την Ελλάδα, που τιμήθηκαν με βραβεία ήδη στην φεστιβαλική τους διαδρομή.

Ακολουθεί το πλήρες ρόστερ της επτάδας του section των Ντοκιμαντέρ, με τις ώρες προβολής των έργων, προσοχή όμως, όλα τα φιλμς θα προβληθούν από μόνο μία φορά, δίχως δεύτερη ευκαιρία να το παρακολουθήσει όποιος δεν το προλάβει. Οι εξαιρετικά επιλεγμένες δημιουργίες είναι οι ακόλουθες:

The Green Prince Ο Πράσινος Πρίγκηπας PosterThe Green Prince
Ο Πράσινος Πρίγκηπας
Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ισραήλ / 2014 / Έγχρωμο, Ασπρόμαυρο / 101' / Αγγλικά, Εβραϊκά
Του Nadav Schirman - Με τους Mosab Hassan Yousef, Gonen Ben Yitzhak
Μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία που θα ζήλευαν οι δημιουργοί του τηλεοπτικού «Homeland» αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Nadan Schirman, το οποίο θα μπορούσε άνετα να πλασαριστεί ως το πιο φιλόδοξο κατασκοπευτικό θρίλερ της χρονιάς.
Το φιλμ δανείζεται τον τίτλο του από την κωδική ονομασία που είχαν δώσει οι Ισραηλινοί στον Μοσάμπ Γιούσεφ, γιο του Παλαιστίνιου ηγέτη της Χαμάς, Σιχ Χασάν Γιούσεφ, τον οποίο κατάφεραν να στρατολογήσουν ως πληροφοριοδότη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εναντίον του πατέρα του.
«Θα ήταν προτιμότερο κάποιος Παλαιστίνιος να βιάσει το παιδί του παρά να προδώσει την πατρίδα του στους Ισραηλινούς», εξομολογείται ο Μοσάμπ στην αρχή της ταινίας, ενώ στη συνέχεια το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται με χρονολογική σειρά, χάρη στις αφηγήσεις του ίδιου αλλά και του Μπεν Γιτζάκ, του πράκτορα που τον είχε υπ' ευθύνη του.
Καθώς τα χρόνια περνούν και οι καταστάσεις ολοένα περιπλέκονται, αυτό το ψυχροπολεμικό παιχνίδι εξελίσσεται σε μια παρτίδα που δεν έχει νικητές αλλά μόνο ήρωες χαμένους, οι οποίοι παρατηρούν τη ζωή τους να οδηγείται αργά και σταθερά προς την καταστροφή.
Που και πότε? Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 20:15 Ideal

Είμαστε Τσιγγάνοι Sam Roma PosterSam Roma
Είμαστε Τσιγγάνοι
Ελλάδα / 2014 / Έγχρωμο / 39' / Ελληνικά
Της Marina Danezi
Ρομά: ένας «μυστήριος λαός» που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Οι Έλληνες Ρομά αγαπούν το χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια.
Ερωτεύονται, «κλέβονται», παντρεύονται και δημιουργούν μεγάλες οικογένειες τηρώντας ευλαβικά τα έθιμα της φυλής.
Είναι δαιμόνιοι έμποροι και ικανοί αγρότες, ενώ οι γυναίκες κατέχουν άριστα την τέχνη του καφέ και της χειρομαντείας. Η επιβίωση αποτελεί γι' αυτούς μια καθημερινή πρόκληση και ένα στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί, ενώ δηλώνουν με περηφάνια πως «όποιος μεγαλώνει στο δρόμο μαθαίνει περισσότερα από αυτόν που ξέρει γράμματα».
Η περιήγηση των συντελεστών της ταινίας στους καταυλισμούς της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Ηλείας και η καθημερινή επαφή μαζί τους έσπασε το «άβατο» στον φαινομενικά «απρόσιτο» κόσμο τους και οδήγησε σε μία κοινωνιολογική παρατήρηση με ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
«Τα Ρομά» τους υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα, ανοίγοντας διάπλατα τα τσαντίρια και τις καρδιές τους: «Είμαστε απ' όλα. Οτιδήποτε θα το βρείτε. Από το χειρότερο μέχρι και το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι».
Που και πότε? Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 19:45 Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Η Γκόλφω στην Επίδαυρο PosterΗ Γκόλφω στην Επίδαυρο
Η Γκόλφω στην Επίδαυρο
Ελλάδα / 2014 / Έγχρωμο / 78' / Ελληνικά
Του Elias Giannakakis - Με τους Nikos Karathanos, Elli Papageorgakopoulou, Aggelos Triantafyllou, Amalia Bennett
Aliki Alexandraki, Giannis Vogiatzis, Evi Saoulidou, Lydia Fotopoulou

Πώς είναι να κινηματογραφείς, τη στιγμή που γεννιέται, κάτι που είναι ήδη κλασικό; Πώς είναι να κινηματογραφείς, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μια παράσταση που είναι φτιαγμένη ώστε να παίρνει ζωή από τα βουνά που υψώνονται τριγύρω;
Πώς είναι να κινηματογραφείς τη χαμένη αθωότητα; Πώς είναι να κινηματογραφείς και ταυτόχρονα να βουρκώνεις; Πώς είναι να κινηματογραφείς την Γκόλφω στην Επίδαυρο; Τον Αύγουστο του 2013, η «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου ανέβηκε εκτάκτως στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ύστερα από την τεράστια επιτυχία της τον προηγούμενο χειμώνα.
Ο Ηλίας Γιαννακάκης, κρατώντας τη βασική κάμερα, και η Αποστολία Παπαϊωάννου, που ήταν ο μοναδικός και πολύτιμος συνεργάτης του και χειρίστηκε τη δεύτερη κάμερα, βρέθηκαν για μία εβδομάδα στην Επίδαυρο όσο πιο κοντά γινόταν στον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα του.
Σκοπός τους ήταν να επιχειρήσουν να ψηλαφίσουν τον πυρήνα που οδήγησε στη δημιουργία μιας τόσο σπουδαίας θεατρικής στιγμής. Από τη συγκλονιστική εμπειρία της κινηματογράφησης αυτής προέκυψε μία ταινία που ίσως φέρει μέσα της λίγη από τη συγκίνηση και την ομορφιά της παράστασης.
Που και πότε? Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 20:00 Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων PosterΜήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων
Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων
Ελλάδα / 2014 / Έγχρωμο, Ασπρόμαυρο / 93' / Ελληνικά
Του Nikos Grammatikos - Με τους Vangelis Mourikis, Yuki Krontira Tasos Nousias, Sofia Voyatzaki, Antonis Antoniou, Thodoris Kandiliotis
Η «Μήδεια» του Νίκου Γραμματικού είναι μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευριπίδη. Διαδραματίζεται στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας, παίρνοντας τη μορφή μιας συναρπαστικής έρευνας της οποίας ο ντετέκτιβ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων με θεωρητικούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ενώ δίνουμε το «παρών» σε ακροάσεις και πρόβες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βιώνουμε συνεντεύξεις με ανθρώπους στο δρόμο που προκαλούν δέος. Σε αυτό το ανένταχτο σε είδη δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το κλασικό κείμενο του Ευριπίδη βρίσκεται στον πυρήνα του εγχειρήματος, το οποίο, με έναν τρόπο μαγικό, μετουσιώνεται στην ανακάλυψη της αιχμής του δόρατος του έργου.
Η ιστορία της Μήδειας λειτουργεί ως δίαυλος μέσω του οποίου μπαίνουμε σε μια απρόβλεπτη αναζήτηση χαμένων συμβόλων και εννοιών. Σκοπός αυτής της περιπέτειας είναι να βρούμε τον Ιάσωνα, τον θρυλικό σύζυγο της Μήδειας, και να αναλογιστούμε ποιος θα μπορούσε να είναι η ενσάρκωσή του στον σύγχρονο κόσμο, τι πήγε στραβά με αυτόν και γιατί δεν πέτυχε τους αρχικούς του στόχους.
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Sur le Chemin de l'Ecole Στο Δρόμο για το Σχολείο PosterSur le Chemin de l'Ecole
Στο Δρόμο για το Σχολείο
Γαλλία, Κίνα, Ν. Αφρική, Βραζιλία, Κολομβία / 2013 / Έγχρωμο / 77' / Γαλλικά
Του Pascal Plisson - Με τους Noura Azzagagh, Zahira Badi Carlito, Zineb Elkabi, Emmanuel J. Esther, Gabriel J. Esther
«Συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε που πάμε σχολείο». Oι τέσσερις μικροί πρωταγωνιστές του «Στο Δρόμο για το Σχολείο», όμως, φτιάχνουν τη δική τους τύχη και αψηφούν κάθε είδους απίστευτη αντιξοότητα για το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που τους υπόσχεται η μόρφωση – όσο μακριά κι αν βρίσκεται αυτή.
Ο 11χρονος Τζάκσον ξυπνά καθημερινά στις 5:30 για να περπατήσει, μαζί με τη μικρότερη αδερφή του, πάνω από 15 χιλιόμετρα άγριας φύσης στην Κένυα, αποφεύγοντας τις επιθέσεις ελεφάντων. Ο Καρλίτο, καβάλα στο άλογό του και παρέα με τη δική του αδελφή, διασχίζουν πετρώδεις κοιλάδες και λόφους της Παταγονίας. Στο Μαρόκο, η Ζαχίρα και η παρέα της ανεβοκατεβαίνουν βουνά, ενώ ο Σάμουελ βασίζεται στον νεαρότερο αδερφό του για να σπρώξει την αυτοσχέδια αναπηρική του καρέκλα μέσα από κατεστραμμένους δρόμους και βάλτους της Ινδίας.
Πλάνα που κόβουν την ανάσα, εξωτικές τοποθεσίες που δεν θα φαίνονταν παράταιρες στα εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ του National Geographic και, πάνω απ' όλα, συγκινητικά παραδείγματα του θριάμβου του ανθρώπινου πνεύματος και της δίψας για μάθηση από λιλιπούτειους επίδοξους διανοούμενους
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 12:00 Ideal

Τυραννόσαυρος 13 Dinosaur 13 PosterDinosaur 13
Τυραννόσαυρος 13
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 105' / Αγγλικά
Του Todd Douglas Miller - Με τους Stan Adelstein, Lanice Archer Robert Bakker, Philip Currie Patrick Duffy, Bruce Ellison
Κατακαλόκαιρο του 1990, στα ξεροτόπια της Νότιας Ντακότα, ο παλαιοντολόγος Πίτερ Λάρσον και η ομάδα του ανακαλύπτουν τον 13ο Τυραννόσαυρο. Η σπουδαιότητα, ωστόσο, του απολιθώματος δεν οφείλεται τόσο στη σπανιότητά του, αλλά στο γεγονός πως ήταν το πρώτο του θρυλικού αυτού είδους δεινοσαύρου που ανασύρθηκε σχεδόν ανέπαφο.
Για τον Λάρσον και τους συνεργάτες του, αυτή ήταν αναμφίβολα η ανακάλυψη της ζωής τους. Σύντομα, όμως, αποδεικνύεται ο Γολγοθάς τους, καθώς ξεσπά μία ατελείωτη διαμάχη δικαιωμάτων και γραφειοκρατίας, η οποία οδήγησε τους επιστήμονες μέχρι το εδώλιο του κατηγορουμένου.
Η απίστευτη υπόθεση του «Τυραννόσαυρου 13» μπορεί να ιδωθεί ως μία συναρπαστική εξιστόρηση γύρω από την αδιανόητη περιπέτεια που υπέστησαν οι επιστήμονες μιας από τις λαμπρότερες στιγμές στην Ιστορία.
Αυτό, άλλωστε, εγγυώνται με την εμπλοκή τους το FBI, ανταγωνιστικά επιστημονικά συμφέροντα, κουτοπόνηροι γαιοκτήμονες, δημοσιογράφοι και, φυσικά, οι Δικαστικές Αρχές. Πριν απ' όλα, όμως, το φιλμ του Τοντ Ντάγκλας Μίλερ είναι ένας ύμνος στο παράλογο, η ανθεκτικότητα του οποίου μπορεί να συναγωνιστεί μόνο την ανθρώπινη βλακεία.
Που και πότε? Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 1

Excision PosterExcision
Excision
Ελλάδα / 2013 / Έγχρωμο / 57' / Ποκότ, Αγγλικά
Της Victoria Vellopoulou
Στην Κένυα, εν έτει 2013, κορίτσια από έξι έως δεκαπέντε ετών «κόβονται». 85% από αυτές υποβάλλονται σε πλήρη ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς σκοπούς.
Πολύ πριν από την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, τα κορίτσια μπαίνουν στην ουρά και υποβάλλονται στην επέμβαση αυτή, χωρίς αναισθητικό ή αναλγητικό, και χωρίς συνθήκες υγιεινής. Με την ίδια λεπίδα, χωρίς κάποιου είδους αποστείρωση.
Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα κολλήσουν HIV. Γυρισμένο στην Κένυα, στην περιοχή της φυλής Ποκότ, το ντοκιμαντέρ «Excision» εξετάζει μέσα από μια σειρά γυναικείων πορτρέτων τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής, ενός κομβικού σημείου στη ζωή μιας γυναίκας, και επισημαίνει τα αποτελέσματά της.
Η νοοτροπία για την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που δεν υπάρχει καμία έκκληση για βοήθεια και η όποια ένδειξη δυσφορίας περιορίζεται στο ελάχιστο. Ποιο είναι το ψυχολογικό όριο όπου η νοοτροπία γίνεται καταπίεση ή θρυμματίζει την ψυχή (και το σώμα) ενός ανθρώπου;
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 18:30 Ταινιοθήκη της Ελλάδος


Mr. X Κύριος Χ PosterMr. X
Κύριος Χ
Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο, Ασπρόμαυρο / 71' / Γαλλικά, Αγγλικά, Ιαπωνικά
Της Tessa Louise-Salomé - Με τους Mehdi Belhaj Kacem, Gilles Jacob Denis Lavant, Kylie Minogue, Jean-Michel Frodon, Caroline Champetier
Αινιγματικός, απρόβλεπτος, δυσπρόσιτος, αλλά ταυτόχρονα υπέρμετρα ταλαντούχος και ιδιοφυής, ο σκηνοθέτης Λεός Καράξ αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά και αυτό το ντοκιμαντέρ αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Γάλλο μετρ.
Μετρώντας ήδη τρεις δεκαετίες δημιουργίας από την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το - τότε πολλά υποσχόμενο, σήμερα κλασικό - «Boy Meets Girl», o Kαράξ μιλάει για όλους και όλα όσα στοιχειώνουν το κινηματογραφικό του σύμπαν: από τον Ντενί Λαβάν και τη Ζιλιέτ Μπινός, μέχρι τις μεγαλειώδεις μελωδίες και τον παριζιάνικο ορίζοντα.
Το λεπτοδουλεμένο αυτό ντοκιμαντέρ είναι απόλυτα συνεπές με το θέμα του - οι συνεντευξιαζόμενοι (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και κορυφαίοι της γαλλικής διανόησης) παρουσιάζονται σε μέρη ατμοσφαιρικά, ποτισμένα με καραξικές πινελιές, ενώ ο σκηνοθέτης είναι πανταχού παρών, χωρίς απαραίτητα να εμφανίζεται ο ίδιος στην οθόνη.
Ενα must-see ντοκιμαντέρ για κάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του, το «Mr. X» θα προσηλυτίσει τους αμύητους στην τέχνη του Καράξ, ενώ θα οδηγήσει τους γνώστες στις αίθουσες ή στο DVD για να επισκεφθούν ξανά τα αριστουργήματά του.
Που και πότε? Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 1


Maidan Πλατεία Μαϊντάν PosterMaidan
Πλατεία Μαϊντάν
Ουκρανία, Ολλανδία / 2014 / Έγχρωμο / 131' / Ουκρανικά
Του Sergei Loznitsa
Με τα μυθοπλαστικά, και βραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ, «My Joy» και «Το Πρόσωπο της Ομίχλης», ο ντοκιμαντερίστας έως τότε Σεργκέι Λόζνιτσα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο στοχαστικούς και ταλαντούχους σκηνοθέτες του σύγχρονου ρωσικού κινηματογράφου.
Με το «Maidan» επιστρέφει στο χώρο του ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και το 2014 στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και κατέληξαν στην εκδίωξη του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Καταγράφοντας με συγκλονιστική αμεσότητα και αντισυμβατικά επικό τρόπο το ιστορικό τέλος μιας εποχής, μέσα από την κινητήριο δύναμη της Ιστορίας, δηλαδή τους ανθρώπους. Οχι όμως σαν ξεχωριστές οντότητες, με «ομιλούντα κεφάλια» στην οθόνη να επεξηγούν και να αναλύουν τα γεγονότα, αλλά σαν μια ανεξέλεγκτη μάζα, ένα σαρωτικό χάος που πρόκειται να αλλάξει τα πάντα.
Μέσα από σκηνές πλήθους, αλλά και με την καθημερινότητα της «επαναστατικής» τους δραστηριότητας, ακόμα και στις πιο απλές της εκφράσεις, πχ. την προετοιμασία των γευμάτων. Επαναφέροντας το ντοκιμαντέρ στην πιο «καθαρή» και μη χειριστική του μορφή και μετατρέποντας το ιστορικό ντοκουμέντο σε τέχνη.
Που και πότε? Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 17:00 Ideal


Life Itself Η Ζωή και Τίποτα Άλλο PosterLife Itself
Η Ζωή και Τίποτα Άλλο
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 115' / Αγγλικά
Του Steve James - Με τους Martin Scorsese, Werner Herzog Roger Ebert, Gene Siskel, Chaz Ebert, Errol Morris
Ήταν ένας από τους διασημότερους και ισχυρότερους κριτικούς κινηματογράφου, ο πρώτος που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για τη δουλειά του και χωρίς αμφιβολία ο πιο αγαπητός στο ευρύ κοινό.
Έβγαλε την κινηματογραφική κριτική στην τηλεόραση, έγραψε βιβλία και σενάρια, κατέκτησε αργότερα και τα social media, και έκανε παρέα με διάσημους σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Βέρνερ Χέρτσογκ, χωρίς να διστάζει να κριτικάρει τις ταινίες τους αν θεωρούσε ότι το άξιζαν.
Ο Ρότζερ Ίμπερτ ήταν μία εμβληματική μορφή για τους απανταχού σινεφίλ, και το «Life Itself» συλλαμβάνει όλα εκείνα που τον έκαναν να ξεχωρίζει: τις βαθιές του γνώσεις, τη δίψα του για αναγνώστες, τη θρυλική κόντρα του με τον συμπαρουσιαστή του, Τζιν Σίσκελ, τη χαρακτηριστική ευκολία του με τον γραπτό λόγο και, τελικά, τη μάχη του με τον καρκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν σταμάτησε ποτέ να βλέπει ταινίες και να γράφει γι' αυτές. Η ενθουσιώδης, ανεξάντλητη αγάπη του για το σινεμά θα αναζωογονήσει τη δική σας.
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 17:45 Ideal


Natural Resistance Φυσική Αντίσταση PosterNatural Resistance
Φυσική Αντίσταση
Ιταλία, Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 83' / Αγγλικά, Ιταλικά
Του Jonathan Nossiter - Με τους Stefano Bellotti, Elena Pantaleoni Corrado Dottori, Giovanna Tiezzi, Stefano Borsa, Valeria Bochi
Ενα μεθυστικό ταξίδι στο καλό κρασί, τον κινηματογράφο και την τέχνη, με φόντο τη μαγευτική Τοσκάνη και το Πιεντμόντ, σε ένα παρεΐστικο και χαριτωμένο ντοκιμαντέρ, διαφορετικό από τα άλλα.
Ο δημιουργός του, Τζόναθαν Νόσιτερ, με το ντοκιμαντέρ «Μοndovino» είχε εκθέσει τη βιομηχανοποίηση της οινοποιίας στη Γαλλία, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον ενός επαγγέλματος και την απόλαυση ενός ποτού που για πολλούς αποτελεί ιερή τέχνη.
Δέκα χρόνια μετά, επιστρέφει, αλλά με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: εστιάζοντας στις μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες που αρνούνται τα χημικά στα προϊόντα τους και ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συζητήσεις γίνονται σε φιλικά τραπέζια, με χαλαρή διάθεση, σομελιέ, παραγωγούς και απλούς ανθρώπους, με χιουμοριστικές προσθήκες από αποσπάσματα ταινιών, σαν σκόρπια σχόλια που συνδέουν με έναν ιδιαίτερο, κομψά «μεθυσμένο» τρόπο την απόλαυση του κινηματογράφου με αυτήν του κρασιού, ως μορφές κουλτούρας που τέρπουν, προβληματίζουν και αγωνίζονται να διατηρήσουν την αθωότητα του (οινο)πνεύματος τους.
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal