The Amazing Spider-Man 2 PosterThe Amazing Spider-Man 2

του Marc Webb. Με τους Andrew Garfield, Emma Stone, Dane DeHaan, Sally Field, Colm Feore, Felicity Jones, Jamie Foxx, Paul Giamatti, Embeth Davidtz, Campbell Scott, Marton Csokas, Louis Cancelmi, B.J. Novak, Sarah Gadon, Chris Cooper, Denis Leary


Μπλακ Άουτ!
του zerVo (@moviesltd)

Έτσι ακριβώς είχα νιώσει είκοσι περίπου χρόνια πριν, παρακολουθώντας μια παρομοίως κόμικ κινηματογραφική ιστορία, στον Batman Forever του Schumacher. Που φυσικά είχε σπάσει ταμεία στην πρώτη της προβολή, φυσικά και διέθετε στις εικόνες της τα ποιοτικότερα και αρτιότερα ειδικά εφέ, φυσικά και τοποθετούσε τον ήρωα στην μια γωνία του ρινγκ να αντιμετωπίσει έναν σωρό μανιασμένους εχθρούς, φυσικά και γέμιζε την αίθουσα με αδρεναλίνη, συστατικό που δεν χορταίνει ποτέ το μάτι του φανατικού του είδους θεατή. Φυσικά όταν κόπασε ο κουρνιαχτός και αποδείχτηκε πως εκείνος ο Σκοτεινός Ιππότης δεν ήταν και τίποτα της προκοπής, οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν πως η κατάσταση μονάχα με το μπάπα μπούπα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο παρουσίασης των σούπερ ηρώων στο πανί. Δυο δεκαετίες μετά, έχοντας συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές στην φιλοσοφία των πρότζεκτς της Marvel (αλλά και της DC) κάποιοι επιμένουν να επενδύουν στην φανφάρα και όχι στην καρδιά και στην ψυχή. 

The Amazing Spider-Man 2 Wallpaper

Ασφαλέστερη από ποτέ μπορεί να νιώθει η Νέα Υόρκη, χάρη στην παρουσία του πανίσχυρου Σπάιντερ Μαν, του διώκτη των απανταχού παρανόμων, που καθημερινώς κάνει το καθήκον του βάζοντας στην θέση τους, όσους επιδιώκουν με την παραβατική τους συμπεριφορά να μετατρέψουν την μεγαλούπολη σε κόλαση. Συνάμα όμως και ο ίδιος ο Πίτερ Πάρκερ, ο νεαρός που κρύβεται πίσω από την κοκκινομπλέ στολή του Ανθρώπου Αράχνη, ζει ημέρες ευτυχίας, έχοντας στην αγκαλιά του την λατρεμένη του Γκουέν Στέισι, μολονότι γνωρίζει καλά πως πλησιάζει η στιγμή να κάνει πράξη την υπόσχεση που έχει δώσει στον χαμένο αστυνομικό πατέρα της - βλέπε Episode I - και να αποτραβηχτεί για πάντα μακριά της.

Κίνηση που με παγωμένη καρδιά θα κάνει για το καλό της, αφήνοντας την αγαπημένη του να πραγματοποιήσει τα όνειρα της και να ταξιδέψει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνει η υποτροφία της Οξφόρδης. Ενόσω τα προσωπικά προβλήματα ζώνουν τον Πίτερ, δεν σταματούν και οι υποχρεώσεις του ως σωτήρα, καθώς την ασφάλεια του Μεγάλου Μήλου διακυβεύει η παρουσία του Ελέκτρο, ενός πρώην χαμηλών τόνων, ματαιόδοξου επιστήμονα της OsCorp, που από λάθος θα πέσει σε στέρνα με μεταλλαγμένα ηλεκτροφόρα χέλια και θα μετατραπεί σε κινούμενο πυκνωτή, με αποθηκευμένη ενέργεια χιλιάδων βολτ!

Και να ήταν μόνο αυτό? Εντελώς αναπάντεχα θα πληροφορηθεί τον χαμό από μια μυστηριώδη ασθένεια του CEΟ της OsCORP, Νόρμαν Όσμπορν, γεγονός που θα φέρει στο Μανχάταν τον γιο του και πολύ καλό του φίλο Χάρι, μαζί όμως και το άσχημο μαντάτο πως κι εκείνος πάσχει από την ίδια ανίατη πάθηση. Που αν δεν αντιμετωπιστεί τάχιστα και με επιθετική θεραπεία, πολύ σύντομα θα τον οδηγήσει κι εκείνον στον θάνατο.

Άντε λοιπόν να τα βάλεις όλα αυτά στην σειρά φουκαρά Spidey, μαζί με την καθημερινή γκρίνια της θείας Μέι για το δωμάτιο που είναι διαρκώς ακατάστατο, αλλά και από τις συνεχείς απορίες για το που μπορούν να οδηγήσουν τα hints n tips που ο από χρόνια χαμένος γονιός / διάνοια της τεχνολογίας του έχει κληροδοτήσει. Πρώτος από όλους όμως σε μια τάξη καλείται να τα βάλει ο επανεμφανιζόμενος μετά το μέγκαχιτ του ριμπούτ Marc Webb, που έχει στα χέρια του ένα σενάριο απόδειξη πως το ντουέτο των χρυσοφόρων σκρίπτερς Orci και Kurzmann δεν διανύουν και την πιο εμπνευσμένη φάση της καριέρας τους.

Κι αυτό γιατί είναι εμφανές, παρά την ευδιαθεσία της εισαγωγικής - κατόπιν του intro της οικογενειακής τραγωδίας των Πάρκερς - σεκάνς, όπου ο Σπάιντερμαν ουσιαστικά χορεύει κλακέτες πάνω στον ιστό, συλλαμβάνοντας για την πλάκα του ακόμη και τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες, πως το άγχος να χορτάσουν με χαλασμούς κυρίου το στομάχι του απαιτητικού μπόμπιρα που πλήρωσε και με το παραπάνω για το 3D εισιτήριο του, είναι καταλυτικό. Φόρτωνε λοιπόν αντιπάλους, γιατί μπορεί να μην φτάσει μόνο ο ένας, ο ηλεκτροφόρος νερντ (Jamie Foxx) στην πρώτη μεγάλη κόντρα του Episode II, βάλε ακόμη έναν, τον μικρό Goblin (Dane DeHaan) για να τα κάνει όλα γης μαδιάμ στο φινάλε. Εκεί που παίζει η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη, για όσους δεν έχουν εντρυφήσει με όλο τους το είναι στο κόμικ, διότι οι γνώστες το έχουν μάθει απέξω κι ανακατωτά το παραμύθι εδώ και κοντά τέσσερις δεκαετίες.

Από επί της οθόνης πανζουρλισμό αναμφίβολα ο Spider-Man 2 αριστεύει, προκαλώντας τον γνώριμο ίλιγγο στην προβολή της πόλης από τις κορυφές των ουρανοξυστών, αλλά και τον εντυπωσιασμό στα τρισδιάστατα μουλτι καρέ πλάνα, όταν ο μασκοφόρος σώζει ανυποψίαστους πολίτες από θανάσιμους κινδύνους. Ασχέτως βέβαια αν η Νέα Υόρκη διαλύεται δυο τρεις φορές κατά τις ορέξεις του Ελέκτρο, φράγκα διαθέτει η πομπώδης Sony και την καναχτίζει για να την ρημάξει πάλι στο επόμενο κύμα καταστροφής. Κουλ μπόυς. Και οι λοιποί superheroes τιγκαρισμένοι στο εφέ ήταν, είχαν και λίγη ιστορία όμως ανάμεσα στις κατεδαφίσεις...

Για πες: Την επανεκκίνηση αυτή του Spider Man προσωπικά δεν την ευχαριστιέμαι όπως στην πρώτη της πορεία, εκείνη που επέβλεπε ο Raimi. Ούτε ο τωρινός πρωταγωνιστής Andrew Garfield ευθύνεται γι αυτό, ούτε η μπέμπα του Emma Stone, άλλωστε το τότε ντουετάκι του Maguire και της Dunst δεν ήταν συμπαθέστερο. Είχε όμως το συνολικό πρότζεκτ καλύτερη ποιότητα στον τρόπο σερβιρίσματος του θέματος, που δεν στο ξεφούρνιζε καυτερό από τον φούρνο, καλή ώρα, καταπιέζοντας σε να το φας πατ κιουτ, για να προχωρήσουμε στο επόμενο επεισόδιο.

The Amazing Spider-Man 2 Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Την 1η Μαΐου 2014 από την Feelgood

1 σχόλια:

Xasta11 είπε...

ότι να ναι λέτε, ήταν παρα πολυ καλή η ταινία, τα είχε όλα. Και φυσικά η καλύτερη ταινία spiderman. Πιστό στο κόμικ και το story και φυσικά πιστός σαν Spidey ο Andrew Garfield, απιστευτος.

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική