2014 Cannes Film Festival Poster

Με την λαμπερή πρεμιέρα της κινηματογραφικής βιογραφίας Grace of Monaco, που αναφέρεται στον μυθικό βίο της Grace Kelly, της χολιγουντιανής ενζενί που άφησε πίσω της μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σταρ, για να καθίσει στον θρόνο της πριγκίπισσας των Μονεγάσκων, άνοιξε τις πύλες του για 67η φορά, το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. Παρούσα φυσικά και κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων της τελετής έναρξης, η απαστράπτουσα Nicole Kidman, που κρατά τον κεντρικό ρόλο στην ταινία και επισκέπτεται την Κυανή Ακτή, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε μια σαφώς πιο χλιδάτη παρουσία από τις προηγούμενες. Με τις πρώτες εκτιμήσεις των παρευρισκομένων να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για το φιλμ, αλλά και με την απόφαση των Γκριμάλντι να γυρίσουν την πλάτη τους στην συνολική παραγωγή που σκηνοθετικά επιμελήθηκε ο Olivier Dahan, είναι αλήθεια πως το overture ελαφρώς συννέφιασε, μέχρι να πάρει την κατάσταση στα χέρια της η πανύψηλη Αυστραλέζα για να επαναφέρει την τάξη: "Προσωπική μου εκτίμηση, είναι πως το έργο στέκεται με τιμιότητα και δίχως την παραμικρή κακία προς το πρόσωπο της Γκρέις και του Ρενιέ, είναι τα πρώτα λόγια της Nicole μπροστά στο δημοσιογραφικό κοινό, που έχει τιγκάρει την αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου. Το φιλμ είναι μυθοπλαστικό και όχι biopic, αρκετά από τα λεγόμενα του βασίζονται στην αλήθεια, άλλες καταστάσεις όμως είναι δραματοποιημένες. Όλα όσα αποδίδουν οι εικόνες του έχουν γίνει με αγάπη προς τον οίκο των Γκριμάλντι, αν και κατανοώ την αντίδραση των παιδιών τους, μιας και στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η μητέρα και ο πατέρας τους. πρέπει να αντιληφθούν πως τα πάντα έγιναν με υπέρμετρο σεβασμό προς τα πρόσωπα των γονιών τους."


Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes
Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes
Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Ο ρόλος της Γκρέις, αποτέλεσε για μένα μια πρόκληση. Και πάντοτε αναζητώ να κάνω πράγματα που με κρατούν σε εγρήγορση. Ένιωσα μια ανατριχίλα να με διαπερνά, μόλις μου έγινε η πρόταση" συνεχίζει στην αναφορά της η Kidman, που παραβρέθηκε στην Κρουαζέτ, τόσο το 2012, ως καστ του The Paperboy, όσο και πέρσι, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, στο πλευρό του Spielberg. "Η αλήθεια είναι πως είχα στα χέρια μου, αρκετό αρχειακό υλικό με την παρουσία της, που θα με βοηθούσε στο να προσεγγίσω τον ρόλο μου καλύτερα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η τελευταία φορά που μίλησε στους ρεπόρτερς, πριν φύγει από την Αμερική, όταν στο πλευρό της βρέθηκαν όλα τα μέλη της οικογένειας της, για να πει το τελευταίο αντίο στον τόπο της. Υπερβολικά συγκινητικό, αλλά και ταυτόχρονα απίστευτα συναρπαστική εναλλαγή, με την άφιξή της στο Μονακό. Σέβομαι ιδιαίτερα την απόφαση της να μην επιστρέψει ποτέ στο σινεμά και να επιλέξει να σταθεί αποκλειστικά δίπλα στον αγαπημένο της, διαγράφοντας οποιαδήποτε υπόνοια πρωταγωνιστικής καριέρας."

Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes
Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes
Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes Grace Of Monaco Nicole Kidman Cannes

Η Kidman είχε απαντήσεις όμως και στα ερωτήματα που αφορούσαν τα πρόσφατα σκαμπανεβάσματα της καριέρας της: "Υπήρξαν κάποιες περίοδοι που μου έλειπε το συναίσθημα της αγάπης, που για μένα αποτελεί κινητήρια δύναμη εξέλιξης. Την εποχή που κέρδισα το βραβείο Όσκαρ, γυρνούσα στο σπίτι και αυτό το αίσθημα της αγάπης μου έλειπε. Αυτή υπήρξε η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου και μάλιστα εντελώς αντιφατικά, ενώ βρισκόμουν στο απόγειο της πορείας μου, είχα καταρρακωθεί προσωπικά. θα ήταν το ιδανικό, τόσο επαγγελματικά, όσο και ατομικά κανείς να βρίσκεται διαρκώς στο υψηλότερο επίπεδο, δεν είμαι βέβαιη όμως πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό." Υπάρχει πάντως και μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της διανομής του Grace Of Monaco στις ΗΠΑ, μετά την αρχική άρνηση του Weinstein να το κυκλοφορήσει στις αίθουσες, εμπάργκο που εντέλει δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί και το φιλμ θα βγει κανονικά. Όσο για το ποιο βραβείο θα έδινε η Kidman στην ταινία, αν και εφόσον βρισκόταν και φέτος στην επιτροπή αξιολόγησης?: "Μα και βέβαια τον Χρυσό Φοίνικα!" δήλωσε με χιούμορ.

Η ταινία Grace Of Monaco του Olivier Dahan με τους Nicole Kidman, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Paz Vega, Parker Posey και Frank Langella θα κυκλοφορήσει στην χώρα μας στις 29 Μαΐου 2014.

zerVo

Cannes Film Festival 2014