2014 Cannes Film Festival Poster

Με την κινηματογραφική βιογραφία του φημισμένου Βρετανού ρομαντικού ζωγράφου του 19ου αιώνα Τζόζεφ Μάλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ, επιστρέφει στις κάννες διεκδικώντας για πέμπτη φορά στην καριέρα του τον Χρυσό Φοίνικα - όντας μια φορά κάτοχος για το συγκλονιστικό Secrets And Lies - ο σπουδαίος μαέστρος Mike Leigh. Το φιλμ Mr. Turner αφηγείται το δεύτερο μισό της ζωής του εικαστικού καλλιτέχνη, από το 1825 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις Κάτω Χώρες, μέχρι και τον θάνατο του στα 1851, προβάλλοντας τις στιγμές εκείνες της διαδρομής του που τον ενέπνευσαν να ζωγραφίσει τα κορυφαία του έργα, The Fighting Temeraire και Rain, Steam and Speed. "Η δημιουργία μου αυτή, δεν διέφερε στην κατασκευή της από καμία άλλη προηγούμενη μου, αναφέρει ο σκηνοθέτης, ανοίγοντας την ομιλία του στην Press Conference του φεστιβάλ. Με την έννοια πως στο κτίσιμο των χαρακτήρων, έπρεπε να κτίσω με σάρκα και αίμα τις προσωπικότητες τους κι αυτό δεν είναι εφικτό αν δεν δώσεις και την ψυχή σου, ακόμη κι αν έχει συμβουλευτεί ολάκερη την βιβλιογραφία του κόσμου. Εμείς κάναμε αρχικώς ότι ακριβώς έπρεπε, μελετήσαμε τον βίο του Τέρνερ, ώστε πριν πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις να έχουμε τεκμηριωμένη άποψη και στο τέλος αφήσαμε την κατάσταση μόνη της να εξελιχθεί σύμφωνα με την γνώση μας. Έτσι, δίχως σενάριο." Η μελέτη του Leigh, σε συνεργασία με τον στενό του συνεργάτη και σεναριογράφο Dixk Pope, περιελάμβανε και την αυτοψία των πρωτότυπων σχεδίων του ζωγράφου, που φυλάσσονται στην πινακοθήκη Τέιτ. Δυστυχώς για την παραγωγή, δεν ήταν δυνατό το στήσιμο του σετ στην παράκτια πόλη του Μάργκειτ, εκεί που ο Τέρνερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, στα παράλια του Κεντ και γνώρισε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Σοφία Μπουθ. "Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα στην περιοχή, το μέρος που έζησε τότε ο καλλιτέχνης. Τόπο που τότε τον είχε αποκαλέσει ως τον ομορφότερο της Ευρώπης."


Mr.Turner Cannes Mr.Turner Cannes
Mr.Turner Cannes Mr.Turner Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com


Και συνεχίζει την αναφορά του ο δημιουργός: "Ο Τέρνερ είναι ένας πολύ σπουδαίος αρτίστας, ένας ριζοσπάστης, επαναστάτης ζωγράφος. Ένιωσα μέσα από το φιλμ μου, πως υπήρχε περιθώριο για να μελετηθεί η ένταση που προκαλούσε στην όψη του, το θνητό, ανιδιοτελές, επικό του έργο, βγαλμένο σαν απόσταγμα από το πνεύμα του κόσμου." Σε τέσσερις ταινίες έχει συνεργαστεί με τον μετρ ο εξαιρετικός ηθοποιός Timothy Spall, που υποδύεται τον ζωγράφο, ανάμεσα τους και το επίσης έργο εποχής Topsy Turvy. Αστειευόμενος έδωσε τον βασικό λόγο διασύνδεσης του με τον ήρωα: "Ήταν ένας κοντούλης ευτραφής κύριος, σαν κι εμένα, όπως βλέπετε. Στα σοβαρά όμως τώρα, ήταν ένας άντρας με μια γιγαντιαία φλόγα μέσα του, που δεν την απέδιδε παρά μόνο σαν ένα απαλό γρύλισμα με την φωνή του. Αυτό που πάλεψε να καταγράψει στις εικόνες του ο Τέρνερ, ήταν συνάμα η μορφιά και η φρίκη της φύσης, στοιχεία αλληλένδετα που γι αυτόν το ένα συμπλήρωνε το άλλο." Ο Spall, αν και τόσο νωρίς, έχει ήδη καταχωρηθεί στα λεγόμενα φαβορί για την ανάδειξη του κορυφαίου ηθοποιού του φετινού θεσμού, όπως άλλωστε και ο Mr.Turner, που προβάλει ως ένα από τα δυνατά χαρτιά για το μεγάλο βραβείο.

Η ταινία Mr.Turner του Mike Leigh ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί, πότε θα προβληθεί στις εγχώριες αίθουσες, κάτι που υπολογίζεται περί τα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου.

zerVo

Cannes Film Festival 2014