Βόλτα με τον Μολιέρο Alceste à Bicyclette PosterΒόλτα με τον Μολιέρο

του Philippe Le Guay. Με τους Fabrice Luchini, Lambert Wilson, Maya Sansa


Ο Αλκέτας κι ο Φιλώτας
του zerVo (@moviesltd)

Από τις διασημότερες, αν και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη στην εποχή της, σάτιρες του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα Μολιέρου, είναι ο Μισάνθρωπος, έργο που συνέγραψε στα 1666, με σκοπό να καυτηριάσει την απεχθή κατά τον ίδιο, δράση της βασιλικής αυλής, εκεί που κυριαρχεί η υποκρισία, η κολακεία, το ψέμα, οι υπόγειες μηχανορραφίες, με σκοπό το ίδιον όφελος των αριστοκρατών που την απαρτίζουν. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ένας πρώην συμμέτοχος στην υποτακτική φατρία, που αηδιασμένος από τις διαβρωμένες και διεφθαρμένες μεθόδους δράσης της, αποφασίζει να απομονωθεί κοινωνικά, προκειμένου να είναι σύμφωνος με την συνείδηση του, ως τίμιος άνθρωπος.

Βόλτα με τον Μολιέρο Alceste à Bicyclette Wallpaper

Αναγνωρισμένος θεατρικός ηθοποιός ο Σερζ Τανέρ, εξαιτίας νευρικού κλονισμού που υπέστη προ τριετίας, έχει αποσυρθεί σε φιλήσυχο παραλιακό θέρετρο του Γαλλικού Βορρά, απολαμβάνοντας μια μοναχική ζωή, αποτραβηγμένος στο παραγκάκι που του άφησε κληρονομιά, εύπορος θείος του. Την γαλήνη της απομόνωσης θα διακόψει η παρουσία του παλιόφιλου και καλού του συναδέλφου, Γκοτιέ Βαλάνς, πρωταγωνιστή που πλέον βγάζει τα προς το ζην συμμετέχοντας σε πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές, υποδυόμενος τον φραντσέζο Δόκτορα Κιλντέρ, που έρχεται με μια σημαντική για τον Σερζ πρόταση στην βαλίτσα. Να συμμετάσχει στον θίασο που εκείνος διοργανώνει, έχοντας σκοπό να ανεβάσει σε μια φιλόδοξη παράσταση, τον φημισμένο Μισάνθρωπο του Μολιέρου!

Κι η μονομαχία ανάμεσα τους, ξεκινά από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που θα γνωστοποιηθεί η πρόσκληση. Ποιος από τους δυο θα υποδυθεί τον βασικό ήρωα της ιστορίας, τον μουτρωμένο Αλσέστ και ποιος τον δεύτερο - ίσως και πιο καταλυτικό για την εξέλιξη του στόρι - Φιλάντ? Πέντε μέρες διορία θα δώσει ο Γκοτιέ στον καλό του φίλο να αποφασίσει, πέντε μέρες που το άριστης μολιερικής γνώσης δίδυμο θα επιδοθεί σε πρόβες, εναλλάσσοντας περσόνες, μέχρι να αποφασίσουν αν θα συνυπάρξουν εντέλει κάτω από την στέγη της Παρισινής όπερας.

Στιγμές υποκριτικού πινγκ πονγκ και ανάγνωσης των γραμμένων τον 17ο αιώνα, που ορίζουν έστω και μέσα στις πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες μόλις δυο ατόμων σεκάνς, πλήρεις εσωτερικούς, ψυχικούς κόσμους και συναισθήματα. Τα δύσκολα ξεκινούν όταν η κάμερα αποφασίζει να ξεπορτίσει από την κατασκονισμένη τρώγλη, να βγει προς τα έξω ποδηλατάδα δίπλα στην ακτή, εκεί που οι περιβάλλοντες χαρακτήρες των δύο βασικών - μια κατακερματισμένη από το πρόσφατοι διαζύγιο της Ιταλίδα, μια δεκαεπτάχρονη με φιλοδοξίες να γίνει η επόμενη πορν σταρ της χώρας - ούτε γι αστείο δεν μπορούν να πλησιάσουν σε δυναμική τον Αλκέτα και τον Φιλώτα.

Εκεί που το φιλμ που υπογράφει ο Philippe Le Guay - του εξίσου σανιδάτου Les femmes De 6eme Etage - ρολάρει καλύτερα, είναι στις στιγμές που το κλασικό σύγγραμμα εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο των δύο (άσπονδων) φίλων, αφήνοντας τον θεατή με την λογική απορία, αν υποδύονται ερμηνείες ή αν αποδίδουν τον πραγματικό τους εαυτό. Πικρό χιούμορ, με φόντο την απόγνωση της εισόδου στην τρίτη ηλικία με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει το δεδομένο πέρασμα, αλλά και τον συσχετισμό της αποστροφής της μόδας από το ποιοτικό και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό πόνημα, προς το ελάχιστα ψυχαγωγικό αλλά στυλάτο πρόσκαιρο μπλοκμπάστερ.

Για πες: Κορυφαίος λόγος παρακολούθησης του Alceste A Bicyclette η συνύπαρξη - για μια ακόμη φορά - του κρεμ ντε λα κρεμ διδύμου ηθοποιών Fabrice Luchini και Lambert Wilson, που με πειθήνια μέθοδο αποδίδουν τους εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες τους, με την τόσο κοινή λατρεία προς την παράδοση, ειδικότερα με το κληροδότημα που έχει αφήσει στην κουλτούρα της πατρίδας τους ένας τόσο διαχρονικός συνθέτης, όπως ο Μολιέρος.

Βόλτα με τον Μολιέρο Alceste à Bicyclette Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 8 Μαΐου 2014 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική