Snowpiercer PosterSnowpiercer

του Bong Joon-ho. Με τους Chris Evans, Kang-ho Song, Go Ah-sung, Jamie Bell, Alison Pill, John Hurt, Tilda Swinton, Octavia Spencer, Ed Harris


Βαγονική διαστρωμάτωση
του zerVo (@moviesltd)

Κι όμως δεν εξεπλάγην από την πανύψηλη ποιότητα αυτής της πολιτικοκοινωνικής πραγματείας φαντασίας. Ήμουν προετοιμασμένος για το τι να περιμένω από τον τρόπο που φέρθηκε η πολιτισμένη Μέκκα στον Snowpiercer, απορρίπτοντας τον και κρίνοντας τον μη ικανό για διανομή στην αμερικάνικη επικράτεια, αφήνοντας το Γιάνκικο κοινό να κοιμάται τον ύπνο του Transformerικού δικαίου, από το να σκεφτεί λιγάκι παραπάνω ουμανιστικά, ριζοσπαστικά και εντέλει ανατρεπτικά. Και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε τυχαία παραγωγή που φείδεται παράδων. Η μισή Άπω Ανατολή συνεργάζεται για να φέρει εις πέρας το ακριβό πρότζεκτ που φιλμαρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεντρική Ευρώπη και βασίζει την ύπαρξη του σε μια Φραντσέζικη νουβέλα.

Snowpiercer Wallpaper

Ένα πλήρως αποτυχημένο τεχνολογικό πείραμα αντιμετώπισης του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν έτι 2013, έχει οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, παγώνοντας ολοκληρωτικά την επιφάνεια της γης και εξαφανίζοντας ολοσχερώς οποιαδήποτε μορφή ζωής. Οι ελάχιστοι επιζώντες, που θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την παγωνιά, θα επιβιβαστούν στο τρένο ιδιοκτησίας του κολοσσού της Γουέλαντ, συρμός που κινείται ασταμάτητα, διατηρώντας την θερμοκρασία στο εσωτερικό του βιώσιμη και χρειάζεται έναν ολόκληρο χρόνο για να ολοκληρώσει μια πλήρη διαδρομή ανά τον κατάλευκο κόσμο. δεκαοκτώ χρόνια έχουν περάσει από τον Αρμαγεδδόνα, πλέον βρισκόμαστε στα 2031...

Οι συνθήκες που διατηρούνται εντός της αμαξοστοιχίας, δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες ενός βίαιου απολυταρχικού και δικτατορικών αντιλήψεων καθεστώτος. Πίσω στην ουρά, σε ελάχιστο χώρο, σε ένα, δυο βαγόνια, στοιβάζονται οι εκατοντάδες πληβείοι, οι πάμφτωχοι ζωντανοί νεκροί, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ταΐζονται με αποφάγια και λύματα και χρησιμεύουν στον οργανισμό, αν ζητηθούν, για να κάνουν τις βαριές δουλειές, τις γεμάτες ρίσκο αγγαρείες. Καλά φρουρούμενοι από πάνοπλους δεσμοφύλακες, δεν έχουν την δυνατότητα να διασπάσουν τα τείχη που τους χωρίζουν με το μπροστινό τμήμα του τρένου, εκεί που διαμένουν κάτω από άριστες συνθήκες, οι πατρίκιοι, οι πλούσιοι κατέχοντες αριστοκράτες, που το σύστημα τους εξασφαλίζει την άνετη διαβίωση, κάτω από τις προσταγές του Μονάρχη Γουέλαντ. Μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες ανέχειας κι ενώ όλες οι απόπειρες επανάστασης έχουν πνιγεί στο αίμα, οι κουρελήδες υπάνθρωποι, θα πάρουν την μεγάλη απόφαση να εξεγερθούν. Όποιο κι αν είναι το τίμημα της στάσης τους.

Και κάπως έτσι ο πολυπληθής κατιμάς θα προχωρήσει ένα προς ένα τα επίπεδα της Κιβωτού, παίρνοντας ανά τμήμα και το μάθημα του. Αρχικά παρακινούμενος από το γεγονός πως δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει, καθώς η ζωή του δεν διαθέτει την παραμικρή αξία, ακολούθως αντιλαμβανόμενος πως ακόμη κι αυτή του η αντίδραση δεν είναι παρά ένα σκηνοθετημένο τρικ της εξουσίας, για να δικαιολογήσει από μέρους του την σφαγή, που θα περιορίσει τα φαινόμενα υπερπληθυσμού. Όλα κανονισμένα, συμφωνημένα, μέσα από τις σεναριακές, πανέξυπνες ανατροπές του προσεγμένα μελετημένου σεναρίου, που εύκολα γίνεται αντιληπτό πως διαρκώς ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και κινδυνεύει να τσακιστεί σε μια ενδεχόμενη απροσεξία του. Κι όμως, έχοντας σαν όπλο του την φαινομενική αδυναμία του, το γεγονός πως στο όχημα επιβαίνουν άνθρωποι από όλες της φυλές της γης, το Snowpiercer απελευθερώνει και προτάσσει ένα από τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία του γκλομπαλαιζέισον, την αλληλεγγύη και το ισχύς εν τη ενώσει, που δύσκολα θα βγουν ηττημένα από οποιονδήποτε ισχυρό αντίπαλο.

Ο Κορεάτης Bong Joon Ho, δημιουργός μιας απίστευτης στα μέρη του επιτυχίας, κινούμενης ξανά σε αλληγορικά σοσιολογικά sci fi μονοπάτια, του The Host, αποδεικνύει πως δεν είναι ένας περαστικός one hit wonder, αλλά ένας σπουδαίος οτέρ, που καταφέρνει να συνδυάσει το ηθικό δίδαγμα και την αντάρτικη παρότρυνση με το υπερθέαμα του μπλοκμπάστερ. Ο Ασιάτης διαθέτει ταυτότητα κι αυτό είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει ελάχιστους σύγχρονους συνάδελφους του. Πέρα από την πανίσχυρη ιστορία που έχει στα χέρια του όμως, διαθέτει κι ένα σοφά επιλεγμένο ερμηνευτικό καστ, που στην κορυφή του ηγείται στην καλύτερη στιγμή της εμπορικής καριέρας του ο Chris Evans, υποδυόμενος τον Καπετάνιο της Αντίστασης Κέρτις. Ο Κάπτεν Αμέρικα, έχει με το μέρος του συντρόφους έμπειρους ρολίστες σαν τον John Hurt και την Octavia Spencer, δυναμικούς συμπαραστάτες σαν τον Song Kang Ho που κρατά τον ρόλο κλειδί στην ίντριγκα και τον Jamie Bell, ενώ στην κόντρα του καλείται να αντιμετωπίσει μια ξανά αγνώριστη σε Θατσερική κοψιά Tilda Swinton κι έναν υποδειγματικό σε υπερφίαλη φασίζουσα κοψιά Ed Harris, που στην τελική πράξη κλέβει υποκριτικά την παράσταση.

Για πες: Τι περισσότερο θα μπορούσα σαν θεατής να ζητήσω από το Snowpiercer πέρα από την ακατάπαυστου τέμπο πορεία του σε ένα δίωρο γεμάτο από επαναστατικό παλμό και αγώνα δικαίου? Μα φυσικά να το ξαναδώ! Εκεί που είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα εκτιμήσω καλύτερα την διακλαδωτική του αφήγηση, που τουλάχιστον δεν με άφησε με εμφανείς απορίες και μπαλώματα στην σκέψη, στην πρώτη ανάγνωση.

Snowpiercer Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Απριλίου 2014 από την Village

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική