Ρίο 2 Rio 2 PosterΡίο 2

του Carlos Saldanha. Με τις φωνές των Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Leslie Mann, Bruno Mars, Jemaine Clement, George Lopez, Jamie Foxx, will.i.am, Rodrigo Santoro, Jake T. Austin, Tracy Morgan, Bebel Gilberto, Andy García, Kristin Chenoweth


Amazonia Legal!
του zerVo (@moviesltd)

Από την στιγμή που έπεφταν οι τίτλοι σε εκείνον τον ξέφρενο χορευτικό επίλογο στο πλάι της Ιπανέμα, στο εισαγωγικό, καταπληκτικό στην ματιά μου, Rio, ήμουν απόλυτα βέβαιος πως η Blue Sky, που αρέσκεται στις πολλές συνέχειες των επιτυχημένων της καρτούν, δεν θα άφηνε κι εδώ την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πόσο μάλλον όταν η παραδεισένια, στην ματιά όσων δεν βιώνουν την καθημερινή της φτώχεια και μιζέρια, μεγαλούπολη που χαρίζει το όνομα της στον τίτλο, με τον έναν (Μουντιάλ) ή με τον άλλο (Ολυμπιακοί Αγώνες) για μια διετία θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Με την μόνη διαφορά - κι έκπληξη συνάμα - πως το Τζανέιρο, ούτε για πέντε λεπτά δεν φαίνεται στο πανί, αφού η ζωγραφιστή κάμερα μας ταξιδεύει στο πιο άγριο τμήμα της χώρας της Σάμπας, στην άβατη Αμαζόνια Λεγάου!

Ρίο 2 Rio 2 Wallpaper

Παρακινούμενοι από τους καλούς τους φίλους, ερευνητές και ορνιθολόγους Τούλιο και Λίντα, που στα βάθη της ζούγκλας έχουν ανακαλύψει βιότοπο που ζουν κι άλλοι σπάνιοι παπαγάλοι Γαλάζιοι Μακάου, ο Μπλου και η αγαπημένη του Τζουλ, θα πάρουν την απόφαση να μετοικήσουν μαζί με τα τρία παιδιά τους, από την ζεστή φωλιά τους στην πρωτεύουσα στις όχθες του Αμαζονίου. Ταξίδι που δεν βρίσκει και τόσο σύμφωνο τον όχι ιδιαίτερα θαρραλέο και ριψοκίνδυνο Μπλου, που γνωρίζει καλά τα ρίσκα που κρύβονται πίσω από την πυκνή βλάστηση του απροσπέλαστου δάσους. Ας όψεται η λατρεία για την γυναικούλα του, που πιστεύει πως εκεί θα εντοπίσει τα ίχνη της χαμένης της φαμίλιας...

Και ω του θαύματος! Πραγματικά εκεί στην άλλη άκρη της ηπείρου που θα φτάσουν συνοδευόμενοι από σύσσωμη την ανορθόδοξη κομπανία τους, θα βρουν τον από χρόνια εξαφανισμένο Εδουάρδο, τον πατέρα της Τζουλ, που μαθημένος στις δυσκολίες και τα ζόρια της άγριας διαβίωσης, δεν βλέπει και με τόσο καλό μάτι, το γεγονός πως ο καλομαθημένος γαμπρός του, είναι ένα σπιτίσιο πτηνό, που καλά καλά δεν μπορεί να πετάξει. Μακάρι αυτό όμως να ήταν το μοναδικό πρόβλημα του φουκαρά Καριόκα, που πέρα από τα δηλητηριώδη φίδια, τις αρπακτικές ύαινες και τους αεικίνητους κροκόδειλους, πρέπει να σώσει και τους οικολόγους φίλους του, από τα νύχια των παράνομων υλοτόμων.

Πρόσθεσε και την παρουσία του αυτάρεσκου Ρομπέρτο, ενός πρώην μνηστήρα της καλής του, βάλε και το μόνιμο εμπόδιο που ακούει στο όνομα Νάιτζελ και θα ήταν σχεδόν απίθανο να μην εμφανιστεί στο διάβα του και η περιπέτεια στα βάθη της Αμαζονίας είναι έτοιμη. Με την διαφορά πως εδώ πλέον είναι δυνατόν το πεδίο της σύγκρισης του ορίτζιναλ με την συνέχεια, που τουλάχιστον στο θεματικό κομμάτι, το δεύτερο υστερεί σημαντικά. Θα περίμενε κανείς με τόσες αντιξοότητες στον δρόμο του παπαγκαλίνου, η μιάμιση ώρα να κυλά σε φρενήρεις παλμούς προκειμένου να καταφέρει - που καταφέρνει ας μην κρυβόμαστε - να τα βάλει όλα σε μια τάξη ο κακόμοιρος. Κι όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μετά το πεντάλεπτο ίντρο που μας βάζει στο μέσον του Βραζιλιάνικου κοσμοπολίτικου καρναβαλιού, η ίντριγκα απλώνεται πίσω από τους θάμνους και τις φυλλωσιές, δίχως πολλές φορές να εστιάζει με σαφήνεια στους πρωταγωνιστές της. Στην προσπάθεια του να χωρέσει ει δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες στο wild life γαϊτανάκι του, ο ντόπιος και τόσο έμπειρος Carlos Saldanha, αποπροσανατολίζει το ορθολογικό μάτι, που παλεύει να συγκεντρώσει τα παζλάκια της αφήγησης. Κομφούζιο που ελάχιστα πάντως εκτιμώ θα πειράξει τους μπόμπιρες, αναμφίβολα το κύριο τάργκετ γκρουπ των πάσης φύσεως Rio, που μια χαρά θα διασκεδάσουν, αλλά και θα πάρουν τα παγκοσμιοποιημένα μηνύματα γύρω από την ενδεχόμενη καταστροφή των πηγών ζωής του πλανήτη.

Σχεδιαστικά από την άλλη μεριά, το στούντιο προχωρά ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αρτιότητα, ρισκάροντας στα φόντα να παίξει όχι με την ολοζώντανη παραγκούπολη που κυριάρχησε του πρώτου μέρους, αλλά με την πυκνή βλάστηση, που πραγματικά σε συνδυασμό με την αριστοτεχνική κίνηση των πουλιών - ο aeroball πτητικός αγώνας ποδοσφαίρου ορίζει ανθολογική σεκάνς σε σχέδιο και χορογραφία - αποδίδεται με προσεγμένη τρισδιάστατη λεπτομέρεια.

Για πες: Και βέβαια από το σίκουελ δεν περίμενα κάτι περισσότερο, εφόσον η αρχική έκπληξη του προ τριετίας πρωτότυπου έχει ξεθυμάνει. Πολύ θα ήθελα πάντως να είχα την επιλογή παρακολούθησης του Rio 2 στο αγγλόφωνο σάουντρακ του και όχι μόνο στο - ευρηματικό κατά τα άλλα - εγχώριο μεταγλωττισμένο.

Ρίο 2 Rio 2 Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 10 Απριλίου 2014 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική