Ο Γερμανός Γιατρός Wakolda / The German Doctor PosterΟ Γερμανός Γιατρός

της Lucia Puenzo. Με Florencia Bado, Alex Brendemuhl, Diego Peretti, Natalia Oreiro


Πρώτα βγαίνει η ψυχή και ύστερα το χούι
του zerVo (@moviesltd)

Άγγελος του Θανάτου. Αυτό ακριβώς ήταν το προσωνύμιο που αποδόθηκε στον διαβόητο Γιόσεφ Μένγκελε, τον γιατρό του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς Μπίρκενάου, που έμεινε στην ιστορία για τα ειδεχθή γενετικά πειράματα που διεξήγαγε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στους ανήμπορους να αντιδράσουν αιχμαλώτους. Μελέτες που κατά κύριο λόγο επικεντρώνονταν στις κυοφορούσες γυναίκες, στους δίδυμους και στους εκ γενετής ανάπηρους και είχαν σαν βασικό τους σκοπό, πέρα από τον προφανή experimental, να αποδείξουν την ανωτερότητα της Αρίας Φυλής. Το κτήνος, λίγο πριν καταφτάσει στο κολαστήριο ο Κόκκινος Στρατός, με την βοήθεια πλαστών εγγράφων του Ερυθρού Σταυρού (!!!) διέφυγε στην Λατινική Αμερική, όπου παρέμεινε κρυμμένος μέχρι το τέλος της ζωής του, στα 1979.

Ο Γερμανός Γιατρός Wakolda / The German Doctor Wallpaper

Αργεντινή, 1960. Πενταμελής οικογένεια, διασχίζοντας την έρημο της Παταγονίας, με τελικό προορισμό την ορεινή κωμόπολη του Νότου Μπαριλότσε, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του εγκαταλελειμμένου ξενώνα που μόλις κληρονόμησε, θα έρθει σε επαφή με τον μοναχικό Χέλμουτ Γκρέγκορ, έναν Γερμανό γιατρό που έχει μεταναστεύσει στην Πάμπα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι ευγενικοί του τρόποι και το γεμάτο πορτοφόλι, θα πείσουν την Γερμανοτραφή στα Χιτλερικά κατηχητικά, εγκυμονούσα διδύμων, σύζυγο του ονειροπόλου Έντσο, Εύα, να αποδεχτεί τον άγνωστο άντρα ως μόνιμο φιλοξενούμενο του υπό ανακατασκευή πανδοχείου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να του δώσει, κρυφά από τις βουλές του ανδρός της, την άδεια να πειραματιστεί με ένα μυστικό εμβόλιο, πάνω στην μικρότερη τους κόρη, την δωδεκάχρονη Λίλιθ, που η σωματική ανάπτυξη της δεν συμβαδίζει με την ηλικία της.

Κάπως έτσι στις ματιές της όχι εχθρεύουσας την ναζί φιλοσοφία μάνας και της άμαθης παιδούλας, που στο σχολειό άπαντες οι συμμαθητές κοροιδεύουν ως καχεκτική, ο αινιγματικός κύριος θα εμφανιστεί ως μοναδική ελπίδα αισιοδοξίας, ιδίως όταν η πιτσιρίκα θα αρχίσει να παίρνει το μπόι που της λείπει, έστω και με τίμημα κάποιες μικρές αλλεργικές στο φάρμακο κρίσεις. Όσο για τον πατέρα, εκείνου οι αντιστάσεις θα καμφθούν με άλλη μέθοδο, πιο παιχνιδιάρα, καθώς ο δόκτορας γνωρίζοντας την έφεση του στην συναρμολόγηση πλαστικών κούκλων, δεν θα διστάσει να του φτιάξει στην άκρη του πουθενά, ένα ολόκληρο εργαστήρι για να ασχολείται με το χόμπι του. Μόνο η φωτογράφος της μικρής κοινωνίας, δεν δείχνει να θέλγεται από το καλοσυνάτο χαμόγελο του παράξενου ταξιδιώτη και ερχόμενη σε επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ - που ήδη έχουν φυλακίσει τον έτερο κυνηγημένο Άιχμαν - θα φτάσει πολύ κοντά στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Βασισμένη πάνω στην πραγματική ιστορία της απόδρασης του Angel Of Death στους Αντίποδες και με οδηγό το ομώνυμο βιβλίο που η ίδια συνέγραψε, η Αργεντινέζα Lucia Puenzo, αφηγείται μια φανταστική υπόθεση, με τέτοια πειθώ, που εύκολα θα μπορούσε να συνοδεύεται από το συμπλήρωμα "Based On A True Story". Το απομονωτικό περιβάλλον, στις παρυφές των κατάλευκων Ορέων της Νοτίου Αμερικής, βοηθά τα μέγιστα στο να πλαστεί ένα ενδιαφέρον ως ένα σημείο, ιντριγκαδόρικο δράμα, γύρω από το κίβδηλο προσωπείο ενός εκ των πλέον καταζητούμενων μορφών του πλανήτη. Εκεί που διστάζει η λατίνα και δεν ολοκληρώνει την αρχική της σκέψη, είναι που ενώ διαθέτει όλα τα στοιχεία να παρουσιάσει ένα ταχύτατο ανατριχιαστικό θρίλερ, προτιμά να αποστασιοποιηθεί από το σασπένς, να ρίξει (αναίτια και άδοξα) παλμούς και να οδηγήσει το έργο της σε πιο υπαρξιακά και χαμηλότονα μονοπάτια.

Για πες: Κρίμα, που πρωτίστως έχει να κάνει με την συγκλονιστικά αληθινή ερμηνεία του Ισπανού ηθοποιού Alex Brendemuhl, ο οποίος αποδίδει εκφραστικά και δίχως περιττές πομπές, το ίδιο πρόσωπο που υποδύθηκε πριν από 36 έτη, ο θρύλος Gregory Peck στο Boys From Brazil του Schaffner. Και που στην ουσία αποτελεί και το κεντρικό στοιχείο της μελέτης του Wakolda - αλληγορικά το όνομα της χαλασμένης παιδικής κούκλας - με την άποψη πως ακόμη και σε συνθήκες απίστευτων δυσκολιών, συνέχισε το "Θεάρεστο" έργο του με τον ίδιο ζήλο, εισβάλλοντας στις ιδιωτικές ζωές συνανθρώπων του και αποδεικνύοντας πως σε μια αρρωστημένη περσόνα όπως ο Μένγκελε, πρώτα βγαίνει η πωρωμένη ψυχή και κατοπινά το χούι...

Ο Γερμανός Γιατρός Wakolda / The German Doctor Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 27 Μαρτίου 2014 από την Videorama

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική