Oscars 2014

by Takis Garis (@takisgaris)

Oscars 2014 Final Predictions

Πόσο λοιπόν ΔΕ θα ήθελα να γράψω τουτονί το πρι-οσκαρικό λογύδριο. Δε το φαντάζεσαι. Σε έναν οσκαρικό περίδρομο ημι-αμάθειας (όπως πορεύεσαι προς ημιμάθεια, εμφανώς πιο κάτω) χρειαζούμενο ήταν να παρέμβω, δυο μερονύχτια πριν το τελεσίδικο μομέντουμ της Απονόμας. Βγάνει λοιπό το τάδε-δείνα σάιτ τας καρατσεκαρισμένας προβλέψεις για τσι νικηταί, ποιους όμως και σε πόσες κατηγόριες; Περί τας οχτώ, δηλαδής ούτε το έν θέρντ ναούμ. Οπότε τόμπολα. Της ξεπακατικωσούρας το αναγνωστάρι, όπως τάλε-κουάλε έκαμνα ότε πρωταρχίνιζα προ ντουζίνας ετώνε. Όχι φίλοι μου καλοί-καλοί μου φίλοι. Παρότι δεν έχω απόλυτως τίποτε καινουργές να είπω, δε θα σιγήσω. Θα πάμε στράτα-στρατούλα, ουάν –μπάι- ουάν τα σκαλοπάτια. Γιατί απλά κάποιος (εγώ, ο τίποτας) το οφείλει στην ιστορία (του). Πριχού όμως, χρειάζεσαι ψωμότυρο για σκέψη.

Oscars 2014

Αν περιμένεις περικοκλάδα, φοργκέταμπάουτετ. Εδώ στα Άνω Δολιανά, στο -30C Μάρτη μήνα δεν είμαι για να χορεύω τάνγκο με τις άρκτους (που θα μπορούσα άνετα) αλλά για να σου μεταφέρω κλίμα. Ανόθευτο. Πρέπει να γνωρίζεις όμως. Λες Ακαδημία AMPAS και το ασυμμάζευτο. Κατέεις πράμα μωρέ; Μάθε τους ΤΩΡΑ!

Θέλω απλά να σιγουρέψω ότι μιλάμε για το ίδιο θέμα. Οι νικητές μεθαύριο μου είναι παντελώς αδιάφοροι γιατί τους γνωρίζω ήδη προμηνώνε. Κατά 95%. Δι’ αυτό και οι προβλέψεις μου είναι το ήσσον της κουβέντας μας εδωνά. Τι, επιμένεις να θες νικητές; Πάρε νάχεις φίλε μου μερακλή ΟΛΕΣ τις βραβεύσεις:

1. Ταινία – 12 Years A Slave
2. Σκηνοθέτης – Alfonso Quaron (Gravity)
3. Πρωτότυπο Σενάριο - American Hustle
4. Διασκευασμένο Σενάριο – 12 Years A Slave
5. Α’ Ανδρικός Ρόλος – Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
6. Α’ Γυναικείος Ρόλος – Cate Blanchett (Blue Jasmine)
7. Β’ Ανδρικός Ρόλος – Jared Leto (Dallas Buyers Club)
8. Β’ Γυναικείος Ρόλος - Lupita Nyongo (12 Years A Slave)
9. Μοντάζ – Captain Phillips
10. Μιξάζ - Gravity
11. Ηχητικά Εφφέ - Gravity
12. Οπτικά Εφφέ - Gravity
13. Μουσική - Gravity
14. Τραγούδι – Let it Go (Frozen)
15. Κινηματογράφηση (Gravity)
16. Καλλιτεχνική Διεύθυνση – The Great Gatsby
17. Κοστούμια – American Hustle
18. Μαλλί και Μέηκ Απ – Dallas Buyers Club
19. Ντοκυμαντέρ Μεγάλου Μήκους - 20 Feet From Stardom
20. Ντοκυμαντέρ Μικρού Μήκους - Cavedigger
21. Λάιβ Άκτιον Μικρού μήκους – The Voorman Problem
22. Καρτουνιά Μεγάλου Μήκους - Frozen
23. Καρτουνιά Μικρού Μήκους – Get A Horse
24. Ξενόγλωσση Ταινία – The Great Beauty

Θα στηθούμε λοιπόν απαξάπαντες μπροστά στο γυαλί να στανιάρουμε με ένα σόου από 3.5 ως 4 και κάτι ώρες με την Ellen DeGeneres να επανακάμπτει ως κουήν των πρωινάδικων για δεύτερη φορά μετά το 2007. Μέμνησο ότι ο ρέκορντμαν (όχι δεν είναι ο Billy Crystal) Bob Hope επανήλθε 18 φορές (ως το 1977) μετά την πρώτο του χόστινγκ στα 1939. Πάμε τώρα στο ζουμάκι. Ποιοι θα έπρεπε να κερδίσουν αλλά δε θα τους κάτσει, όχι, όχι αυτή τη φορά.

- Leo DeCaprio. Ξεπέρασε ως The Wolf Of Wall Street τον εαυτό του ερμηνευτικά, όχι όμως και την ζεν πρεμιέ κατάρα που τον δέρνει. Καλά 40 (πλέον) Λήο.

- Ο Spike Jonze και (ιδίως το σενάριο) Her. Με παλαβή διαφορά ότι καλύτερο έχει βγάλει εδώ και πολλά χρόνια (πλην επών Πολ Άντερσον και δεν εννοώ τον σκηνοθέτη της Πομπηίας) το αμερικανικό σίνεμα. Εδώ όμως πρέπει να βραβευθεί ο αναγεννημένος και μη ακαδημαϊκά αναγνωρισμένος ακόμη David O.Russell (American Hustle).

- Όπως ήρθαν τα πράματα ταινία της χρονιάς είναι το Gravity. Αυτό λέει ο γκισές αυτό θα μιλήσει και το τάλυ των αγαλματιδίων (μέτρα 6). Τώρα βέβαια υπάρχει η βαθιά ενοχή του black torture porn 12 Years A Slave που δένει τα χέρια πισθάγκωνα στην κατά κόρον φιλελεύθερη Ακαδημία (αν και αμφιβάλλω πως το 60+ μ.ο, του μέμπερσιπ άντεξε ως το τέλος το μαστίγωμα του McQueen). Με το ζόρι λοιπόν τρία χρυσά και επανάληψη του έργου με το περσινό Argo (αστείο, ε; E;) που για κάποιον λόγο έπρεπε να πέσει στην εξαίρεση της α λα Driving Miss Daisy περίπτωσης και να νικήσει το Life Of Pi, δηλαδή το περσινό Gravity.

- Tα Act of Killing και The Hunt σε έναν δίκαιο κόσμο θα έπρεπε να σαρώσουν στις απρόβλεπτες (άλλος μύθος) κατηγορίες του Ντοκυμαντέρ και Ξενόγλωσσου. Όχι όμως σε αυτόν που απορρίπτει τα ταμπού θέματα που φέρνουν αλλεργία στα Μέλη.

- Και εν κατακλείδι, η Jennifer Lawrence ήταν περίπου δέκα φορές ανώτερη στο American Hustle από ότι η πρωτοεμφανιζόμενη στο πανί Lupita Nyongo του Σκλάβου. Όμως βλέπεις, στην ήδη Τρίτη της υποψηφιότητα είναι ούτε 25άρα και βραβεύμενη πέρσι, ενώ ασούμε η Καιτούλα, παρά την σκανδαλάρα Γούντι Άλλεν (άσχετη με την ερμηνεία της) είναι καιρός να το πάρει εκτός συναγωνισμού, ακόμη κι αν η Streep είναι δυο κλάσεις παραπάνω στο August: Osage County. Τι, τέταρτο όσκαρ, τόσο γρήγορα; Κάτσε μαντάμ!

Ρίξε μια ματιά στο ποσοστό (πάνω από 80%) αβραβεύτων Μελών κι έλα να πέσουμε με βρόντο στα κοκκινοχαλέ πατώματα. Και θυμήσου: Στα όσκαρ παίζει ρόλο κυρίαρχα η στιγμή. Αυτή που περνά και χάνεται (χάνεται).
gaRis

Oscars 2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική