Μελίνα Μερκούρη αφιέρωμα Ταινιοθήκη

Αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 6 - 12 Μαρτίου 2014

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζει το αφιέρωμα ΜΕΛΙΝΑ από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου 2014, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη στις 6 Μαρτίου 1994. Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Πρεσβείας των ΗΠΑ, του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ. Στο αφιέρωμα συνεργάζονται, επίσης, οι Γιώργος Αρχιμανδρίτης και Σπύρος Αρσένης, συγγραφείς του βιβλίου Μελίνα - Μια σταρ στην Αμερική που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά δέκα ταινίες, μερικές από τις ταινίες-ορόσημα στην φιλμογραφία της Μελίνας Μερκούρη από την δεκαετία του ’60 (Ποτέ την Κυριακή, Φαίδρα), αλλά και κάποιες λιγότερο προβεβλημένες από την δεκαετία του ’60 και του ’70 (Η βασίλισσα του Σικάγο, Η δοκιμή).

Η ταινία έναρξης του αφιερώματος την Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 19:00 θα είναι τα Μηχανικά πιάνα / Los pianos mecánicos (1965, 94΄) του Juan Antonio Bardem. Μια ταινία όπου η Μελίνα Μερκούρη στο θρυλικό Καδακές ασκεί ακόμη μια φορά την ακαταμάχητη γοητεία της. Η βραδιά έναρξης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Οι ταινίες του αφιερώματος και οι ώρες προβολής τους είναι:

Celui qui doit mourir Poster
Celui qui doit mourir
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Μυθοπλασία, Γαλλία/Ιταλία/ Ελλάδα, 1957, 122΄, 35mm, α/μ
Σκηνοθεσία: Jules Dassin Σενάριο: Ben Barzman, Jules Dassin (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) Διεύθυνση φωτογραφίας: Jacques Natteau Μοντάζ: Roger Dwyre, Pierre Gillette Σκηνικά: Max Douy Κοστούμια: Christiane Coste Μουσική: Georges Auric Ηθοποιοί: Jean Servais, Μελίνα Μερκούρη, Carl Möhner, Pierre Vaneck, Maurice Ronet, Nicole Berger, Gert Froebe Δήμος Σταρένιος Παραγωγή: Cinédis, Henri Bérard, Indus Film, Prima Film, Cinétel/Da. Ma. Cinematografica
Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μια ομάδα εξορίστων, κυνηγημένοι από παντού, φτάνει στο χωριό Λυκόβρυση της Κρήτης όπου γίνεται η παραδοσιακή αναπαράσταση των Παθών. Οι κάτοικοι αποφασίζουν να στηρίξουν τους κυνηγημένους που έφτασαν στο χωριό τους, προσφέροντάς τους τροφή και καταφύγιο, σε αντίθεση με τους προύχοντες του χωριού και την Εκκλησία που θέλουν να προασπίσουν τα κεκτημένα τους. Από τις σημαντικές ερμηνείες στην ταινία είναι αυτή της Μελίνας Μερκούρη, στο ρόλο της πόρνης του χωριού που υποδύεται τη Μαρία Μαγδαληνή, και του Jean Servais, στο ρόλο του δειλού βοσκού, που «μπαίνει στο πετσί» του Ιησού.
Διακρίσεις - 1957, Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, Ειδική Μνεία OCIC Award, Υποψήφιο για μη αγγλόφωνο BAFTA Award.
Που και πότε? Σάββατο 8 Μαρτίου στις 21.30 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Never on Sunday Poster
Never on Sunday
Ποτέ την Κυριακή
Μυθοπλασία, Η.Π.Α./ Ελλάδα, 1960, 91΄, α/μ
Σκηνοθεσία: Jules Dassin Σενάριο: Jules Dassin Διεύθυνση φωτογραφίας: Jacques Natteau Μοντάζ: Roger Dwyre Σκηνικά: Αλέκος Ζώνης Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Jules Dassin, Γιώργος Φούντας, Τίτος Βανδής, Μήτσος Λυγίζος, Δέσπω Διαμαντίδου, Αλέξης Σολομός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ Παραγωγή: United Artists, Μελίνα Φιλμ, Lopert Pictures
O Homer Thrace, ένας αμερικανός «ερασιτέχνης φιλόσοφος», γοητευμένος από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, έρχεται στην Ελλάδα, σίγουρος ότι εδώ θα βρει την «Αιώνια Αλήθεια». Μέσα στην περιπλάνησή του γνωρίζει την Ίλια, μια πόρνη που έχει την αξιοπρέπεια να διαλέγει η ίδια τους πελάτες της. Ο Αμερικανός, βλέποντας μέσα στο πρόσωπο της Ίλια την καθαρότητα της ομορφιάς και την κληρονομιά της τραγικής φιγούρας, την ερωτεύεται με πάθος, προσπαθώντας να την διαπλάσει σαν άλλος Πυγμαλίων. Όμως, η Ίλια έχει άλλα σχέδια: εγκαταλείπει τα μαθήματα κλασικής παιδείας που της προσφέρει ο Αμερικανός, εγκαταλείπει και τον ίδιο για να αφαιθεί στον έρωτα του Τόνιο, ενός ελληνοϊταλού λιμενεργάτη.

Διακρίσεις - 1961, Όσκαρ μουσικής επένδυσης, υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ενδυματολογίας, υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα, υποψήφιο για βραβείο BAFTA καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας και γυναικείας ερμηνείας, βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα.
Που και πότε? Κυριακή 9 Μαρτίου στις 20.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Phaedra Poster
Phaedra
Φαίδρα
Μυθοπλασία, Η.Π.Α./ Ελλάδα, 1961, 115΄, 35mm, α/μ
Σκηνοθεσία: Jules Dassin Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη Διεύθυνση φωτογραφίας: Jacques Natteau Μοντάζ: Roger Dwyre Σκηνικά: Max Douy Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, Christian Dior Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Anthony Perkins, Raf Vallone, Ζωρζ Σαρρή, Ανδρέας Φιλιππίδης Παραγωγή: United Artists, Jorilie Productions, Μελίνα Φιλμ
Το 1961, ο Ντασέν μεταφέρει τη Φαίδρα του Ρακίνα στο σύγχρονο κοσμοπολίτικο περιβάλλον των ελλήνων εφοπλιστών, σε σενάριο Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Φαίδρα είναι η Μελίνα, Ιππόλυτος ο Άντονι Πέρκινς και Θησέας ο Ραφ Βαλλόνε. Παντού Ελλάδα: οι ελληνικοί θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου, η ελληνική θάλασσα κι εκείνο το αίσθημα της τραγωδίας που η προσέγγιση του ελληνικού χώρου δίνει στο δημιουργό και που εδώ βρίσκει την καλύτερή του έκφραση στις θαυμάσιες νωπογραφίες των γυναικών που χήρεψαν.
Διακρίσεις - 1963: Υποψήφιο για Όσκαρ ενδυματολογίας, υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, υποψήφιο για βραβείο BAFTA μη αγγλόφωνης ταινίας και ξένης γυναικείας ερμηνείας, βραβείο Χρυσή Χάρυβδις φεστιβάλ Ταορμίνα.
Που και πότε? Κυριακή 9 Μαρτίου στις 21.45 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

The Victors Poster
The Victors
Οι Νικητές
Μυθοπλασία, Η.Π.Α., 1963, 175΄, Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Carl Foreman Σενάριο: Carl Foreman (βασισμένο στη νουβέλα του Αλεξάντερ Μπάρον The Human Kind) Διεύθυνση φωτογραφίας: Christopher G. Challis Μοντάζ: Alan Osbigton Σκηνικά: Geoffrey Drake Κοστούμια: Olga Lehmann Μουσική: Sol Kaplan Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, George Hamilton, George Peppard, Eli Wallach, Vince Edwards, James Mitchum, Rosanna Schiaffino Παραγωγή: Carl Foreman, Harold Buck, Columbia Pictures Corporation, Open Road
Η πορεία ενός συντάγματος του αμερικανικού πεζικού στρατού από την Σικελία μέχρι την Γερμανία κατά τη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου και η παραμονή της εκεί στη διάρκεια της μεταπολεμικής κατοχής των Συμμαχικών δυνάμεων. Παρεμβάλλονται βινιέτες με αποσπάσματα αρχειακού υλικού, ενώ παρακολουθούμε τις περιπέτειες του δεκανέα Chase και του λοχία Craig.
Διακρίσεις - 1964: Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πιο ελπιδοφόρου ηθοποιού (Peter Fonda), Υποψήφιο για βραβείο BAFTA φωτογραφίας.
Που και πότε? Τρίτη 11 Μαρτίου στις 21.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Los pianos mecánicos Poster
Los pianos mecánicos
Μηχανικά πιάνα
Μυθοπλασία, Γαλλία/Ιταλία/Ισπανία, 1965, 94΄, Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Juan Antonio Bardem Σενάριο: Juan Antonio Bardem, Henri-Francois Rey (βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Henri-Francois Rey) Διεύθυνση φωτογραφίας: Gabor Pogany Μοντάζ: Juan Antonio Bardem Σκηνικά: Enrique Alarcon Μουσική: Georges Delerue Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Hardy Kruger, James Mason, Didier Haudepin, Renaud Verley Παραγωγή: Raymond Borderie, Cesáreo González Producciones Cinematográficas, Compagnie Industrielle et Commerciale Cinématographique (CICC), Explorer Film '58, Precitel
Ο Βιθέντε, ενώ αναρρώνει από ένα νευρικό κλονισμό, φτάνει σε ένα χωριό της Κόστα Μπράβα για να περάσει τις διακοπές του. Κατά την άφιξή του, ο Ρενιέ, ένας μεθυσμένος συγγραφέας του συστήνει τους θαμώνες του μπαρ «Λα Εστρέγια» (το Αστέρι) και την εντυπωσιακή ιδιοκτήτριά του, Τζένη, η οποία αμέσως τον γοητεύει. Από την άλλη, ο Ντανιέλ, ο γιος του Ρενιέ, συνδέεται με τον Σερζ και τη Ναντίν, δύο ερωτευμένους εφήβους, η ιστορία των οποίων θα έχει μία αναπάντεχη εξέλιξη.
Διακρίσεις - 1965: Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 19.00 (είσοδος με προσκλήσεις, θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων) και Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 20.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

10:30 P.M. Summer Poster
10:30 P.M. Summer
Στις 10.30 καλοκαίρι βράδυ
Μυθοπλασία, Η.Π.Α./ Ισπανία/Ελλάδα, 1966, 85΄, 35mm, Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Jules Dassin Σενάριο: Jules Dassin (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Marguerite Duras) Διεύθυνση φωτογραφίας: Gabor Pogany Μοντάζ: Roger Dwyre Σκηνικά: Enrique Alacrón Μουσική: Christobl Halffter Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Romy Schneider, Peter Finch, Julian Mateos, Isabel Maria Perez Παραγωγή: United Artists, Jules Dassin, Anatole Litvak
Μια βίαιη καλοκαιρινή καταιγίδα ξεσπάει σ’ ένα ισπανικό χωριό και βρίσκει τη Μαρία αντιμέτωπη με τον εαυτό της, το ποτό, την ερωμένη του άντρα της (και καλύτερή της φίλη) και τον νεαρό Ροδρίγο, ο οποίος είναι δολοφόνος της γυναίκας του και του εραστή της. Η Μαρία βοηθάει το νεαρό να ξεφύγει από τα πλοκάμια της αστυνομίας. Το επόμενο πρωί, η βροχή έχει σταματήσει. Το πτώμα του Ροδρίγο βρίσκεται πεταμένο μέσα στα χωράφια, και η Μαρία, παίζοντας κρυφτό σε μια άδεια πλατεία, χάνεται, ενώ οι άλλοι φωνάζουν τ’ όνομά της.
Που και πότε? Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 22.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Gaily, Gaily Poster
Gaily, Gaily
Η βασίλισσα του Σικάγο
Μυθοπλασία, Η.Π.Α., 1969, 107΄, Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Norman Jewison Σενάριο: Abram S. Ginnes βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ben Hecht) Διεύθυνση φωτογραφίας: Richard H. Kline Μοντάζ: Ralph Winters Σκηνικά: Carl Biddiscombe, Edward Boyle Μουσική: Henry Mancini Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Beau Bridges, Brian Keith, George Kennedy, Hume Cronyn, Margot Kidder Παραγωγή: Norman Jewison, The Mirisch Production Company
Στους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του 1910, ο Ben Young αφήνει την μικρή πόλη Galena και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στο Σικάγο. Κακότυχος στην αρχή, πέφτει θύμα κλοπής και τελικά βρίσκει προστασία από την Μαντάμ Λιλ, η οποία τον αφήνει να μείνει για όσο θέλει στον οίκο ανοχής που διευθύνει. Του βρίσκει δουλειά δίπλα στον «φίλο» και εκδότη της Chicago Journal, Francis X. Sullivan, έναν δεινό πότη, ο οποίος δεν διστάζει να φτάνει στα άκρα για τα ρεπορτάζ του. Ενώ ο Ben βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του την πολιτική, ο Sullivan συχνά χάνει την ψυχραιμία του με την αφέλεια του Ben.
Διακρίσεις - 1970: Υποψήφιο για Όσκαρ σκηνικών, ενδυματολογίας, ήχου, Υποψήφιο για καλύτερο κωμικό διασκευασμένο σενάριο στην WGA.
Που και πότε? Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 20.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

The Rehearsal Poster
The Rehearsal
Η δοκιμή
Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 1974, 92', 35mm, α/μ & έγχρ.
Σκηνοθεσία: Jules Dassin Διεύθυνση φωτογραφίας: Alan Metzger Μοντάζ: Suzanne Baumann Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Ηθοποιοί: Jules Dassin, Ολυμπία Δουκάκη, Στάθης Γιαλέλης, Lillian Hellman, Μελίνα Μερκούρη, Arthur Miller Παραγωγή: Μελίνα Φιλμ, Nike Film
Νέα Υόρκη, Νοέμβριος του 1973, λίγο μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με πρόσχημα την πρόβα μιας μουσικό-θεατρικής παράστασης, ξετυλίγεται το κουβάρι του βίου και της ανίερης πολιτείας της χούντας των συνταγματαρχών. Γνωστές προσωπικότητες μιλούν για τα τραγικά γεγονότα και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας.
Που και πότε? Δευτέρα 10 Μαρτίου στις 22.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

A Dream of Passion Poster
A Dream of Passion
Κραυγή γυναικών
Μυθοπλασία, Ελλάδα-Ελβετία, 1978, 110', 35mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Jules Dassin Σενάριο: Μίνως Βολανάκης (βασισμένο στην τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη) Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης Μοντάζ: George Klotz Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Ellen Burstyn, Ανδρέας Βουτσινάς, Δέσπω Διαμαντίδου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Μάνος Κατράκης Παραγωγή: Μελίνα Φιλμ, Bren Film
Το 1977, ο Ντασέν υποκύπτει στη φοβερή πρόκληση της Μήδειας. Για τον Ντασέν, υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο, μια αμερικανική εκδοχή της Μήδειας, σε ελληνικό έδαφος, εμπνευσμένη από το πρόσφατο γεγονός μιας αμερικανίδας που σκότωσε τα παιδιά της στη Γλυφάδα, για να εκδικηθεί τον άντρα της, που την εγκατέλειψε. Αυτές τις δυο πηγές ενώνει ο σκηνοθέτης, με το εύρημα της ηθοποιού (Μελίνα Μερκούρη), που, θέλοντας να ενσαρκώσει τη Μήδεια στο θέατρο, έρχεται σε επαφή με την αμερικανίδα υπόδικο (Έλεν Μπέρστιν), περνώντας σε μια παράξενη σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοοικτιρμού. Παρακολουθούμε, εναλλάξ, τη διάπραξη του εγκλήματος από την αμερικανίδα, και την υπόκριση της τραγικής Μήδειας από τη Μελίνα.
Διακρίσεις - 1979: Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, Υποψήφιο για Βραβείο Hugo στο φεστιβάλ Σικάγο.
Που και πότε? Τρίτη 11 Μαρτίου στις 19.00 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Lilly's Story Poster
Lilly's Story
Η ιστορία της Λίλυ
Μυθοπλασία, Σλοβενία-Γαλλία-Ελλάδα, 2002, έγχρ., 130΄
Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης Σενάριο: Ροβήρος Μανθούλης (βασισμένο σε ιδέα της Μελίνας Μερκούρη) Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης Ηθοποιοί: Bruno Putzulu, Juliette Andréa, Γιώργος Βογιατζής, Μηνάς Χατζησάββας, Όλια Λαζαρίδου Παραγωγή: ArtCam International, Canal+, Casablanca Films, CNC, GFC, ERT, Slovenian Film Fund, Lumiere, Rosebud
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα το Lilly’s Story αναφέρεται στην προετοιμασία μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι Μελίνα Μερκούρη και Ροβήρος Μανθούλης είχαν την ιδέα να γυρίσουν μια ταινία για την Ελλάδα την εποχή της δικτατορίας, σχέδιο το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Μανθούλης επανέρχεται τριάντα χρόνια μετά στην ιδέα αυτή, με αναφορές στην ίδια εποχή, τις αρχές του ‘70 και τα ίδια πρόσωπα, τους αυτοεξόριστους στο Παρίσι Έλληνες. Τραγικές και κωμικές ιστορίες των Ελλήνων διανοούμενων, απατρίδων της διασποράς, σε μια νεκρή ζώνη, σ’ έναν τόπο εξορίας.
Που και πότε? Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 21.45 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους εκτός από την ταινία Οι Νικητές, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τιμές εισόδου:
€ 5 ανά προβολή ταινίας
€ 20 κάρτα διαρκείας
€ 10 μειωμένη κάρτα διαρκείας (για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, άνω των 65, νέους 18 έως 26 ετών, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες).

Οι συζητήσεις του αφιερώματος
Εκτός από τις προβολές των ταινιών, το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης δυο συζητήσεις ανοιχτές για το κοινό που θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου οι ομιλητές θα στραφούν στην Μελίνα ως πρέσβειρα του πολιτισμού στο χώρο των ΜΜΕ. Στις συζητήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 21:00
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
«Μελίνα: ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα»
Ομιλητές:
-Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Άρης Σκιαδόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ
-Ριχάρδος Σωμερίτης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
-Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
Συντονίζει η Μαρλένα Πολιτοπούλου, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Σάββατο 8 Μαρτίου στις 20.00
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
«Η Γαλλία της Μελίνας»
Ομιλητές:
-Άρης Δαβαράκης, δημοσιογράφος
-Ροβήρος Μανθούλης, σκηνοθέτης
-Σπύρος Μερκούρης, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη
Συντονίζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συν-συγγραφέας του βιβλίου Μελίνα-Μια σταρ στην Αμερική (εκδ. Πατάκη), παραγωγός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού.