Το Παιδί Από Τη Γερμανία Tyskungen / The Hidden Child PosterΤο Παιδί Από Τη Γερμανία

του Per Hanefjord. Με τους Claudia Galli Concha , Jan Malmsjö, Amanda Ooms, Jakob Oftebro


Σβερίγγειο Κομφούζιο!
του zerVo (@moviesltd)

Παίζει ένα θεματάκι με τους Σκανδιναβούς και τον τρόπο που επιχειρούν να μετατρέψουν σε εικόνα, τα ομολογουμένως πολύ ενδιαφέροντα και πιασάρικα στο ευρύ κοινό, έργα των αναγνωρισμένων σύγχρονων συγγραφέων τους. Από τον καιρό του Κοριτσιού με το Τατουάζ και σε κάθε κατοπινή απόπειρα εικονογράφησης των κειμένων του Larsson, του Nesbo ή επί της παρούσης της πολυδιαβασμένης Camilla Lackberg, δημιουργείται η εντύπωση πως αν το βιβλίο μετατραπεί σελίδα προς σελίδα σε φιλμ, τότε το κινηματογραφικό αποτέλεσμα θα αγγίξει τα επίπεδα του ορίτζιναλ γραπτού. Συνέπεια τούτου είναι να παρατηρείται ένα μπούκωμα στην λαχανιασμένη αφήγηση, που είτε δεν αφήνει τον θεατή να πάρει ανάσα, είτε τον αποπροσανατολίζει με τα δεκάδες (πανομοιότυπων ονοματεπωνύμων) πρόσωπα που παρελαύνουν από την ίντριγκα. Από τον κανόνα φυσικά και δεν αποδρά η περίπτωση του Tyskungen...

Το Παιδί Από Τη Γερμανία Tyskungen / The Hidden Child Wallpaper
Ακριβώς την ημέρα που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η δημοφιλής Σουηδή μυθιστοριογράφος Έρικα Φαλκ, θα νιώσει τον πόνο της απώλειας, καθώς οι λατρεμένοι της γονείς, θα πέσουν θύματα τροχαίου δυστυχήματος. Έχοντας κληρονομήσει την πατρική της κατοικία, στο συνοριακό ψαροχώρι της Φιελμπάκα, η Έρικα θα πάρει το ρίσκο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή της, μετακομίζοντας από την πρωτεύουσα στην επαρχία, μαζί με τον σύζυγό της, έναν πρώην αστυνομικό του τμήματος ανθρωποκτονιών. Την γαλήνη της ανέμελης καθημερινότητας της, ένα εξάμηνο κατόπιν, θα διαταράξει η παρουσία στο κατώφλι της ενός άγνωστους άντρα, που θα υποστηρίξει πως είναι ο ετεροθαλής της αδελφός, αφού τους έχει φέρει στον κόσμο η ίδια μάνα.

Απορημένη και απροετοίμαστη για το αναπάντεχο μαντάτο, η Έρικα θα γυρίσει την πλάτη στον - σημαντικά μεγαλύτερο της ηλικιακά - απρόσκλητο επισκέπτη, μια πράξη που θα μετανιώσει λίγες ημέρες αργότερα, όταν εκείνος θα βρεθεί βάναυσα δολοφονημένος στο μπάνιο του σπιτιού του. Ένα γεγονός, που μαζί με την ανακάλυψη ενός χιτλερικού παρασήμου στην σοφίτα της, θα κινήσουν την περιέργεια της να βρει την άκρη του νήματος, σε αυτή την μυστηριώδη υπόθεση, που οι ρίζες της κρύβονται δεκαετίες πίσω, στα μέσα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, λοιπόν, μπαινοβγαίνοντας τακτικά στην γειτονική Νορβηγία, η δαιμόνια λογοτέχνης, θα ξετυλίξει μέσα από κειμήλια και κιτρινισμένες φωτογραφίες, το κουβάρι που θα την οδηγήσει ίσαμε τις ομάδες αντίστασης κατά των κατακτητών Ναζί, που τα μέλη της δεινοπάθησαν στα τοπικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αρκετά εξ αυτών συνυπήρξαν στην κοινή ομήγυρη με την προσφάτως θανούσα μητέρα της. Το ζήτημα που τίθεται είναι πως με κάποιον εξ αυτών διατηρούσε στα νιάτα ερωτικό δεσμό, με τις πιθανότητες εκείνος να υπηρετούσε τους επαναστάτες ή τους Γερμανούς να είναι μοιρασμένες.

Κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει σε κάποιο βαθμό την κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, που αποτελεί ένα από τα πολλά κομμάτια της σειράς μπεστ σέλλερ με τον τίτλο Flavours From Fjallbacka, αλλά ελάχιστα δείχνει να ιντριγκάρει τον θεατή, που μοιάζει να ασφυκτιά, παλεύοντας να διατηρήσει στην μνήμη του όλους αυτούς τους χαρακτήρες που αλλοπρόσαλλα σχηματίζονται μπρος του. Και μάλιστα εις διπλούν, αφού η βαριεστημένη αφήγηση του σκηνοθέτη Per Hanefjord, κινείται σε ταυτόχρονες πέρα δώθε ράγες, στο σήμερα και στο χθες, με τους πρωταγωνιστές τώρα να μάχονται το Αλτσχάιμερ και τον άγνωστο δολοφόνο του στόρι, αντιπάλων που αποδείχθηκαν τελικά πολύ πιο ισχυροί από τις Χιτλερικές στρατιές του τότε.

Για πες: Πιότερο φτιαγμένο για ένα χαλαρό απόγευμα μπροστά από την μικρή οθόνη, είναι το μέτριο αυτό Σκανδιναβικό θρίλερ, που μπορεί να παίρνει μπόνους από το μόνιμα συννεφιασμένο και μουντό φυσικό σκηνικό, δεν καταφέρνει όμως ποτέ να τσακώσει την σπίθα και να ανάψει την φλόγα που περιμένει η πλατεία. Μέτριου ερμηνευτικού επιπέδου ερμηνείες, άνισο τέμπο και εντέλει άψυχες σεκάνς έντασης σε υπόγεια και ημιφωτισμένα δωμάτια, συνθέτουν ένα Σβερίγγειο φιλμικό συνολάκι που κι αν το χάσεις, δεν θα νιώσεις τύψεις.

Το Παιδί Από Τη Γερμανία Tyskungen / The Hidden Child Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 27 Φεβρουαρίου 2014 από την Rosebud / Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική