2014 Berlin Film festival Poster

Με την λαμπερή πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του δημοφιλέστατου Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel, άνοιξε τις πύλες της για 64η φορά, η κινηματογραφική γιορτή της Μπερλινάλε, το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου που λαμβάνει κάθε χρόνο χώρα στην γερμανική πρωτεύουσα. Μια ακόμη ταινία υπογεγραμμένη από τον ιδιαίτερο Αμερικάνο σκηνοθέτη, που λαμβάνει χώρα σε μια φανταστική χώρα της Ευρώπης και παρακολουθεί την δράση ενός επιπόλαιου θυρωρού ξενοδοχείου, που παίρνει στην κατοχή του έναν πανάκριβο πίνακα ζωγραφικής, καθώς μια από τις επισκέπτριες της πανσιόν σκοτώνεται. Για εκείνο που δεν είναι προετοιμασμένος ο ρεσεψιονίστ, είναι πως ο γιος της, με εκδικητικές τάσεις θα θελήσει να παγιδεύσει τον φουκαρά Γκουστάβ για τον φόνο της μητέρας του. Παρόν στην παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ, φυσικά ο περιζήτητος σε κάθε φεστιβάλ σκηνοθέτης, περιστοιχισμένος από σύσσωμο σχεδόν το all star καστ που συμμετέχει στην ταινία, τον Bill Murray, τον Ralph Fiennes, τον πιτσιρίκο Tony Revolori, την Saoirse Ronan, την Tilda Swinton, τον Jeff Goldblum, τον Willem Dafoe, αλλά και τον παραγωγό Jeremy Dawson.


The Grand Budapest Hotel Edward Norton Berlinale 2014 The Grand Budapest Hotel Lea Seydoux Berlinale 2014
The Grand Budapest Hotel Lea Seydoux Berlinale 2014 The Grand Budapest Hotel Wes Anderson Bill Murray Berlinale 2014

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Σε μια κατάμεστη αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η press conference - σημειωτέον πως αρκετοί ρεπόρτερς δεν μπόρεσαν καν να προσεγγίσουν τον χώρο - τον λόγο πήρε πρώτος ο Anderson, αναφερόμενος στον Αυστριακό συγγραφέα Stefan Zweig, που από τα έργα του είναι εμπνευσμένο το σενάριο το σενάριο: "Οι Ευρωπαίοι εκπλήσσονται που ο πασίγνωστος σε όλη την ήπειρο αυτός νοβελίστας, είναι σχεδόν άγνωστος στην Αμερική. Προσωπικά όταν διάβασα το σύνολο των μυθιστορημάτων του πριν από μερικά χρόνια, εντυπωσιάστηκα από το ύφος και το κλίμα που δημιουργούσε στις σελίδες του, κάτι που μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον για να το αποτυπώσω στο πανί. Το φιλμ δεν βασίζεται σε κάποιο έργο του, η ατμόσφαιρα του όμως πηγάζει μέσα από τα βιβλία του." Από την μεριά του ο πάντοτε σαρκαστικός Bill Murray, από τους στενότερους συνεργάτες του Anderson σε εύρος χρόνου, πήρε ο ίδιος τον λόγο για να δικαιολογήσει το πως τόσοι πολλοί αστέρες δέχονται να συμμετάσχουν στις ταινίες του: "Μας υπόσχεται αμέτρητες ώρες δουλειάς και πολύ μικρές απολαβές" είπε με το γνωστό του χιούμορ, για να συνεχίσει σε πιο σοβαρό τόνο: "Μπορεί να είναι τελειομανής και να εξαντλεί σε πολύωρα γυρίσματα τους ηθοποιούς του, υπάρχει όμως μια περίεργη ανταμοιβή, καθώς όλος αυτός ο φανταστικός κόσμος που στριφογυρνά στο μυαλό του, την ώρα της δουλειάς γίνεται πραγματικότητα. Γι αυτό όλοι επιθυμούν να βρίσκονται στο πλάι του/"

The Grand Budapest Hotel Jeff Goldblum Berlinale 2014 The Grand Budapest Hotel Bill Murray Berlinale 2014
The Grand Budapest Hotel Tilda Swinton Berlinale 2014 The Grand Budapest Hotel Willem Dafoe Berlinale 2014

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com


Αναφερόμενος στην μέθοδο που ακολούθησε για να εντάξει τους ερμηνευτές του στο ύφος των 50s, ο Anderson μίλησε για τις διαρκείς προβολές παλαιότερων ταινιών, που όλοι μαζί παρακολουθούσαν για να εμπνευστούν: "Είχαμε μια πολύ μεγάλη βιντεοθήκη από πραγματικά διαμάντια του σινεμά, την Silence του Bergman, το Grand Hotel του Edmund Goulding, το To Be Or Not To Be και το The Mortal Storm του Lubitsch, φιλμς που μας έδωσαν τροφή για το πως να συμπεριφερθούμε κι εμείς στην δική μας, παρόμοιου στυλ, δημιουργία." Όσο για τον συσχετισμό της Ουγγρικής πρωτεύουσας με τον τίτλο του φιλμ: "Δεν έχει την παραμικρή σχέση η Βουδαπέστη, άλλωστε αυτό που θελήσαμε ήταν να κτίσουμε μια μικρή πολιτεία και όχι μια τεράστια πόλη ως φόντο του στόρι. Ζητούσα όμως έναν ενθουσιώδη τίτλο, όπως Οτέλ Ντε Παρί ή κάτι τέτοιο λαμπρό για την μαρκίζα, για να βγάλω το αριστοκρατικό feeling." Από την μεριά της η Tilda Swinton είχε μόνο καλά λόγια να πει για την διοργάνωση που σημαίνει πολλά για εκείνη και την πορεία της: "Πρόκειται για το φεστιβάλ που έχει σημαδέψει την καριέρα μου, αφού εδώ παρουσιάστηκε η πρώτη ταινία που συμμετείχα το Caravaggio του Jarman. Είναι πολύ λογικό έκτοτε να έχω δεθεί συναισθηματικά με το Βερολίνο, να έχω συνάψει ιδιαίτερες σχέσεις με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της γιορτής και πάντα να γνωρίζω πως εδώ με περιμένουν κάθε φορά που θα έλθω, μόνο φίλοι." Και για τον μικρό ρόλο που είχε στην ταινία είπε αστειευόμενη "δεν με ήθελε για περισσότερο ο Wes. Στα σοβαρά όμως πρόκειται για μια ξεχωριστή παρουσία, που δουλεύτηκε πολύ από τον χαρισματικό make up artist, που είναι ο ίδιος με την ταινία για την Θάτσερ (e.g. The Iron Lady) και που ξόδεψε ατελείωτες ώρες δουλειάς για να φτιάξει όλα εκείνα τα προσθετικά προσώπου, που μου μετάλλαξαν την όψη ώστε να υποδυθώ την Μάνταμ Ντι."

Τον λόγο πήρε και πάλι ο Anderson προκειμένου να δώσει την δική του εξήγηση γύρω από τον ρόλο που υποδύθηκε ο Ralph Fiennes: "Ο βασικός ρόλος γράφτηκε στο μυαλό μου, έχοντας υπόψιν τον Ralph για να τον ερμηνεύσει. Όταν ολοκλήρωσα το σκριπτ, του το έδωσα για να επιλέξει ο ίδιος τον ρόλο του και εκείνος αμέσως δέθηκε με αυτόν. Δεν ήθελα να τον πιέσω, όπως γνωρίζετε ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει να συμμετάσχει κάποιος ηθοποιός σε μια ταινία, είναι να του ορίσεις εσύ ο ίδιος τον χαρακτήρα που θα υποδυθεί. Ο Ralph διαθέτει όλη εκείνη την θεατρικότητα, όλο εκείνη την πειθώ μέσα από την ταχύτατη ομιλία του, για να αποδώσει την προσωπικότητα με ρεαλισμό, να γίνει εκείνος ο γραμμένος ρόλος, ακόμη κι αν τον περιβάλλει ένα συναίσθημα φαντασίας." Όσο για το αν φοβήθηκε ποτέ μην τυχόν η ξεχωριστή αισθητική της ταινίας του, επισκιάσει το θέμα, ο Wes είχε και σε αυτό την απάντηση: "Όχι, δεν θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατόν, αυτή η ομάδα που βλέπετε εδώ, αλλά και όλοι οι τεχνικοί και τα μέλη του συνεργείου είναι τόσο ισχυροί, που δύσκολα μπορούν να επικαλυφθούν από το αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι απλά ο κόσμος που λειτουργούν."


Η ταινία The Grand Budapest Hotel συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Βερολίνου και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου 2014.

zerVo

Berlin Film Festival 2014