Περπατώντας με τους Δεινοσαύρους Walking With Dinosaurs Wallpaper PosterΠερπατώντας με τους Δεινοσαύρους

των Neil Nightingale, Barry Cook. Με τις φωνές των John Leguizamo, Justin Long, Tiya Sircar, Skyler Stone


Ο Μεγάλος Dinos τρώει τον μικρό...
του zerVo (@moviesltd)

Όλη η συλλογιστική είναι λάθος. Και κάτι τέτοιο δεν το προσμένεις, ρίχνοντας μια ματιά στην ετικέτα, εκεί που αναγράφεται φαρδιά πλατιά η ταμπελίτσα του - αν μη τι άλλο έγκυρου - BBC. Είχε την ανάγκη το τοπ τηλεοπτικό κανάλι και τα επιμέρους Science πτερύγια του, να δραματοποιήσουν τα τόσο μελετημένης επιστημονικής ακρίβειας ντοκιμαντέρ γύρω από τους Δεινόσαυρους? Μάλλον όχι. Είχε την ανάγκη ο βρετανικός γίγαντας, που έχει εξαπλώσει τα δίχτυα του πια σε όλη την υφήλιο, να προσφέρει ένα επιπλέον μάθημα φυσικής ιστορίας, μετά τα αμέτρητα αριστοτεχνικά σχεδιασμένα πονήματα του David Attenborough? Φυσικά και όχι! Τότε τι? Υπήρξε έστω και μια αμυδρή ματαιοδοξία, να προστεθεί ακόμη ένας ανταγωνιστής, στην ατελείωτη κόντρα του κινηματογραφικού animation? Αυτό κι αν είναι άτοπο. Για αυτό ακριβώς ολάκερο το πόνημα Walking With Dinosaurs, από την σχεδίαση του μέχρι την παρουσίαση του, είναι εξ ολοκλήρου λανθασμένο.

Περπατώντας με τους Δεινοσαύρους Walking With Dinosaurs Wallpaper
Κρητιδική περίοδος, εποχή που σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, από τα πιο ψυχρά έως και τα θερμότερα κλίματα, επιβιώνουν οι Δεινόσαυροι. Ένα από τα είδη τους είναι και οι χορτοφάγοι Παχυρινόσαυροι, από τα πλέον αργοκίνητα, όσο και φιλήσυχα όντα, που κινούνται σε αγέλες, αναζητώντας τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Στο κοπάδι που μετακινείται προς Βορρά, ανήκει και ο νεαρός, αλλά και μικρός το δέμας Πάτσι, ένας χαρούμενος και ανέμελος δεινοσαυράκος, που από νεαρή ηλικία θα αντιληφθεί πως η φατρία του ανήκει στα πιο αδύναμα των ζωντανών, που αργά ή γρήγορα θα πέσουν στην παγίδα των πανίσχυρων δίποδων σαρκοφάγων Κερατόσαυρων που τους περιτριγυρίζουν.

Φυσικά ο τίτλος έχει παρθεί από την ομώνυμη θρυλική μίνι σειρά του 1999, που σάρωσε χάρη στην ακρίβεια της όλα τα τηλεοπτικά βραβεία, δυναμικό στοιχείο που δεν μεταφέρεται ούτε κατά διάνοια στην απόπειρα παντρειάς του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ και του οικογενειακού, μετανηπιακού κινούμενου σκίτσου, που επιχειρείται εδώ. Σκηνοθετημένο από τον Barry Cook της Mulan και του Arthur Christmas και του χαρισματικού Neil Nightingale, που επιμελήθηκε από το πόστο του παραγωγού το συνταρακτικό Earth, το φιλμ δανείζεται πανέμορφα φυσικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας και της Αλάσκας, ως φυσικό τρισδιάστατο φόντο, μπροστά στο οποίο κινούνται οι CGI ζωγραφιστοί δεινόσαυροι.

Ως εδώ όλα καλά, ακόμη και η αχρείαστη επαναλαμβανόμενη προσπάθεια ενός ακόμη μαθήματος Φυσικής Ιστορίας, αφού αν ζητούσε κάτι τέτοιο ο θεατής, πανεύκολα θα μπορούσε να ανατρέξει στα ομόσταυλα εξαιρετικά πονήματα. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά στην προσθήκη σεναρίου, που απαιτεί μορφασμούς και διαλόγους από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ένα σκριπτ γραμμένο στο πόδι και τόσο μέτριο, που οποιαδήποτε πιθανότητα παρακολούθησης του έργου, από θεατή ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών, διακόπτεται ακαριαία και αυτοστιγμεί. Φασαρία, φανφάρα, τσακωμοί, ουρλιαχτά, ένας ιπτάμενος Αλεξόρνις να παίζει τον ρόλο του αφηγητή μα και του συνδέσμου του χθες με το σήμερα, ένας πανζουρλισμός, πολύχρωμος κι εντυπωσιακός μεν, ανούσιος μέχρι τελευταίας ρανίδος δε.

Για πες: Κι είναι κρίμα κάτι που φέρει την σφραγίδα του British Broadcast να έχει μια τόσο ατυχή κατάληξη, από την στιγμή που οι Εγγλέζοι έχουν κάνει σχεδόν το παν, για να αναπαραστήσουν τεχνητά, στην θωριά μικρών και μεγάλων, με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια δύνανται, την προϊστορική εποχή και τους δεινόσαυρους, μέσα από φανταστικής ποιότητας δουλειές. Προτιμήστε τις εκείνες τις πολυβραβευμένες άφοβα και αποφύγετε την παρούσα φασαριόζικη κόπια, που εντέλει πέρα από μερικά σχήματα και αριθμούς, που δεν δικαιολογούν το επιστημονικό ύφος της παραγωγής, δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο.

Περπατώντας με τους Δεινοσαύρους Walking With Dinosaurs Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 2 Ιανουαρίου 2014 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική