Στο Κενό της Fill The Void PosterΣτο Κενό της

της Rama Burshtein. Με τους Hadas Yaron, Chaim Sharir, Ido Samuel, Irit Sheleg, Yiftach Klein, Hila Feldman


Πνιγμός!
του zerVo (@moviesltd)

Οι Χαρέντιμ, που στην δική μας γλώσσα αναφέρονται ως Χασιδιστές, ορίζουν το πλέον συντηρητικό και αυστηρότερα ορθόδοξο ρεύμα της Ιουδαϊκής θρησκείας. Θεωρούν εαυτούς ως τους αυθεντικότερους και πλέον πιστούς Εβραίους, ασχέτως αν η συγκεκριμένη αντίληψη αμφισβητείται έντονα από έτερα ρεύματα και τάσεις της θρησκείας, σίγουρα όμως είναι εκείνοι που στις συμπεριφορές τους, που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εντολές των Γραφών, διαχωρίζουν πλήρως το θρησκευτικό καθήκον, από οποιαδήποτε κοινωνικό εκσυγχρονισμό. Είναι λογικό λοιπόν, στην νεανική αντίληψη των ανανεωτικών και όχι ποτισμένων στον φανατισμό μελών της συγκεκριμένης εκκλησίας, τα συναισθήματα πολλές φορές να έρχονται σε σύγκρουση με την εντολή. Τον πνιγμό που οριοθετεί μια τέτοια ρήξη, στην ψυχή ενός άβγαλτου, άμαθου, μα γεμάτου όνειρα για το μέλλον ανθρώπου, προβάλλει το τιμημένο με ουκ ολίγα μετάλλια Ισραηλινό δράμα Fill The Void.

Στο Κενό της Fill The Void Wallpaper
Αναστάτωση, θλίψη και σπαραγμό θα προκαλέσει στην οικογένεια των Μέντελμαν, Χαρέντι από το Τελ Αβίβ, που νιώθουν τρόμο και δέος, στην ανάγκη εκτέλεσης των προσταγών του Θεού, το τραγικό συμβάν του αιφνίδιου θανάτου της μεγαλύτερης τους κόρης Έσθερ, την στιγμή που έφερνε στον κόσμο το νεογέννητο αγοράκι της. Δίχως καν να έχει περάσει το αναγκαίο διάστημα πένθους, ο χήρος σύζυγος της εκλιπούσας, Γιοκάι, θα σκεφτεί πως είναι καλύτερο για τον μόλις λίγων εβδομάδων γιο του, Μόρντεκάι, να βρει μια άλλη γυναίκα, που θα παντρευτεί και θα αναλάβει το μεγάλωμα και την διαπαιδαγώγηση του. Με τον φόβο ενός καλού προξενιού από το μακρινό Βέλγιο, που θα πάρει το νεογνό μακριά τους, οι χαροκαμένοι γονείς της Έσθερ, θα επιχειρήσουν να πείσουν τον μικρότερη θυγατέρα τους Σίρα, να δεχτεί τον Γιοκάι ως μελλοντικό της άντρα, κάτι που θα είναι το καλύτερο για όλους.

Στην καρδιά της μόλις δεκαοκτώ χρονών Ισραηλινής, όμως ο έρωτας έχει ανάψει τις δικές του φλόγες για τα μάτια του συνομήλικου της φοιτητή, με συνέπεια η αρχική της απάντηση στις πιέσεις της μάνας, να έχει αρνητική χροιά. Προκειμένου η Σίρα να αλλάξει διάθεση και γνώμη και να δεχτεί να ντυθεί νύφη στο πλάι του πρώην γαμπρού της, αποφεύγοντας τις παραινέσεις για αυτοδιάθεση της γεροντοκόρης φιλελεύθερης θείας, η φαμίλια θα βάλει μπροστά τις παραδοσιακές διαδικασίες, να την πείσει, δείχνοντας με τον τρόπο της, πως αυτή η παντρειά είναι θέλημα Θεού!

Πρόκειται για το φλιπ σάιντ του ίδιου ακριβώς δίσκου, που περιγράφει την περιοριστική δράση του αδύναμου - κυριολεκτικά - φύλου στις διαφορετικής πίστης φονταμενταλιστικές κοινωνίες, κατά βάση της Μέσης Ανατολής. Κι αν ο κινηματογράφος μέχρι στιγμής είχε καταγράψει εικόνες, πραγματικότητες και αλήθειες, που λαμβάνουν χώρα στην μουσουλμανική ζώνη, εκεί που το θήλυ σχεδόν διαθέτει ίσα δικαιώματα με ενός ζώου, δεν ήταν γνώριμη διεθνώς η καθημερινότητα που βιώνουν οι γυναίκες, στην αντίπερα όχθη, στο σαφώς πολύ πιο προοδευτικό Ισραήλ, που σταδιακά όλο και περισσότερο δυτικοφέρνει.

Ουσιαστικά η σκηνοθέτιδα Rama Burshtein, Χασιδίστρια και η ίδια, σκέφτηκε την δημιουργία του Fill The Void, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα έθιμα της φατρίας της διεθνώς, να γνωστοποιήσει σε όλο τον κόσμο, το ηθικό γίγνεσθαι που κρύβεται πίσω από τους παράξενους μαυροντυμένους τύπους, με τα πανύψηλα καπέλα και τις μακρόστενες μπουκλένιες φαβορίτες. Και κάπως έτσι, με αυτό το σκεπτικό πήρε την έγκριση να προβληθεί το πόνημα της και πέρα από τα στενά όρια της Χαρέντιμ κοινότητας, παρότι στην αφήγηση της μιλάει κατά κύριο λόγο, για τις αρνητικές συνέπειες του υπέρ το δέον συντηρητισμού που την χαρακτηρίζει. Κριτικάροντας έντονα της επιλογές των άκρων, που όπως πάντα μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν για όποιον ηθελημένη ή όχι τις ακολουθεί.

Για πες: Χωρίς δραματικές εξάρσεις, ακόμη και στις στιγμές που η τραγωδία κορυφώνεται, κτίζοντας μελετημένα πόντο πόντο και καρέ καρέ τους χαρακτήρες της, η Εβραία μέσα από αφαιρετικής διάθεσης πλάνα, ίσως και με παλατζαρισμένη ελαφρώς γλαφυρή διάθεση, στις σεκάνς των έκδηλων αντιθέσεων, προσφέρει μια ισορροπημένη κινηματογραφική εργασία, που δύσκολα δεν θα ικανοποιήσει τους φεστιβαλικούς, κυρίως, σινεφίλ. Όπως συνέβη άλλωστε κατά την διάρκεια της περσινής Μόστρας, όταν η η κριτική επιτροπή, τίμησε την νεαρή πρωταγωνίστρια, Hadas Yaron, για την πραγματικά ρεαλιστική της ερμηνεία, ως αμφιταλαντευόμενης Σίρα...

Στο Κενό της Fill The Void Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 14 Νοεμβρίου 2013 από την Strada

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική