Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013


Ένα σινεφίλ ταξίδι στις πέντε ηπείρους, υπόσχεται όπως πάντα η ενότητα Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφους της Αθήνας, μέσα από τις δεκαέξι ταινίες που συνθέτουν το επιλεγμένο πρόγραμμα. Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Κουρδιστάν, Ταϊβάν, Ολλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Φιλιππίνες, είναι μερικές από τις χώρες που συμμετέχουν στο καλαντάρι της πλέον επιλεκτικής κατηγορίας των Νυκτών, που συνήθως συμπεριλαμβάνει ταινίες που δεν έχουν ακόμη πάρει διανομή στην Ελλάδα, συνεπώς είναι και μοναδική η ευκαιρία παρακολούθησης τους.

Το πλήρες ρόστερ της δεκαεξάδας του Πανοράματος, με τις ώρες προβολείς των έργων, που - πολύ προσοχή - ενδέχεται να παρουσιαστούν μία και μόνο φορά στο Αθηναϊκό κοινό, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ:

India Blues PosterIndia Blues
India Blues
Γερμανία 93'
Του George Markakis Με τους Yiannis Kolios, Christoph Forny.
Η σχέση δύο διαφορετικών μεταξύ τους ανδρών περνά μέσα από την εξερεύνηση οκτώ δομικών συναισθηματικών καταστάσεων που βιώνουν: πόνος, πόθος, ευτυχία, ζήλια, έλξη, γαλήνη, αγάπη και θυμός. Σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της κοινής τους πορείας δίνουν το έναυσμα για την εξερεύνηση του χαοτικού σύμπαντος της αγάπης και των κατακλυσμιαίων συναισθημάτων που την ακολουθούν.
Στο «India Blues», ο Γιώργος Μαρκάκης αφηγείται μία ερωτική ιστορία που ξεφεύγει από τα στενά όρια της queer θεματολογίας, μέσα από ελάχιστους διαλόγους, άφθονο αυτοσχεδιασμό και ξέχειλη ένταση. Καθώς «προφυλάσσει» τον θεατή από την αποκάλυψη της χρονικής σειράς των κεφαλαίων της σχέσης, τον οδηγεί κατευθείαν στην πηγή των συναισθημάτων κι από εκεί στην αντανάκλασή τους στη δική του προσωπική εμπειρία. Το πρώτο φιλί, το πρώτο σεξ, οι αμήχανες σιωπές, μία τελευταία αγκαλιά, όλα έρχονται να αναμειχθούν σύμφωνα με αυτό που είχε πει κάποτε ο Γκοντάρ: «Κάθε ταινία οφείλει να έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά».

Που και πότε? Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 22:15 Danaos 2

Πολύ Κακό για το Τίποτα Much Ado About Nothing PosterMuch Ado About Nothing
Πολύ Κακό για το Τίποτα
ΗΠΑ 109'
Του Joss Whedon Με τους Amy Acker, Alexis Denisof, Clark Gregg, Reed Diamond, Fran Kranz, Nathan Fillion.
Τι δουλειά έχει ο σκηνοθέτης των «Εκδικητών» σε μια ανεξάρτητη ρομαντική κομεντί εμπνευσμένη από το «Πολύ Κακό για το Τίποτα» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ; Τη σκηνοθετεί, υπογράφει το σενάριο, έχει συνθέσει και ηχογραφήσει τη μουσική και βρίσκεται και στο τιμόνι του παραγωγού για να αποδείξει ότι είναι πολλά παραπάνω από τον νέο αγαπημένο σκηνοθέτη των απανταχού κόμικ σπασίκλων.
Δίχρωμο στην οθόνη, αλλά πλούσιο σε χιουμοριστικές αποχρώσεις, το «Πολύ Κακό για το Τίποτα» είναι ένα κερδισμένο στοίχημα, παραδίδοντας μια από τις πιο ασυνήθιστες διασκευές κλασικού έργου στη μεγάλη οθόνη. Γυρισμένο σε 12 μόλις μέρες στο σπίτι του ίδιου του Joss Whedon, και βασισμένο εξ ολοκλήρου στο κλασικό σαιξπηρικό κείμενο, η ταινία ξεδιπλώνει στη μεγάλη οθόνη το πηγαίο ταλέντο ενός δημιουργού που μπορεί να διαχειριστεί τις απαιτήσεις ενός προϋπολογισμού 220 εκατομμυρίων δολαρίων με την ίδια άνεση και αποτελεσματικότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου

Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1 / Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 2

Spring Breakers PosterSpring Breakers
Spring Breakers
ΗΠΑ 92'
Του Harmony Korine Με τους James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, Gucci Mane.
Το νέο προκλητικό πόνημα του Harmony Korine αποτελεί χωρίς υπερβολή την πιο ένοχη απόλαυση της κινηματογραφικής σεζόν, παρακολουθώντας τις βίαια και σεξουαλικά ξέφρενες πορείες ενός κουαρτέτου νεαρών κοριτσιών. Αφού ληστέψουν ένα φαστφουντάδικο, οι τέσσερις χυμώδεις συμμαθήτριες του «Spring Breakers» μεταφέρουν τον θηλυκό τσαμπουκά τους στις πιο ριψοκίνδυνες και εκτός ελέγχου εξωσχολικές διακοπές της ζωής τους, ενώνοντας μοιραία τις διαδρομές τους με τις ύποπτες δοσοληψίες ενός γκάνγκστερ τραγουδιστή της ραπ (ο James Franco σε έναν από τους αναπάντεχους ρόλους που έχει υποδυθεί).
Καθώς γαλόνια αλκοόλ και καντάρια απαγορευμένων ουσιών καταναλώνονται ανελλιπώς, η Φέιθ, η Μπριτ, η Κάντι και η Κότι βρίσκονται μπλεγμένες σε μια αλλόκοτη ιστορία από αυτές που όταν συμβαίνουν στο spring break μένουν στο spring break. Λιμπιντικές εκρήξεις και σκηνές ανθολογίας σας περιμένουν σε μια δύσκολο να περιγραφεί ταινία η οποία ενώνει την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και την πλοκή μιας ερωτικά φορτισμένης νεανικής κωμωδίας με τη βιντεοκλίπ αισθητική και τον «Σημαδεμένο» του Ντε Πάλμα!
Που και πότε? Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1 / Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 22:15 Odeon Opera 1

Happy Slapping PosterHappy Slapping
Happy Slapping
Καναδάς 76'
Του Christos Sourligas Με τους Jesse Camacho, Alex Harrouch, Laurin Padolina, Jaa Smith-Johnson, Erica Deutschman, Tristan D. Lalla.
Μία ομάδα πλούσιων νεαρών βρίσκουν διέξοδο από την βαριεστημένη απάθειά τους, εξορμώντας στους δρόμους της πόλης για μια νύχτα τυχαίας και ασυνείδητης βίας. Οι επιθέσεις τους καταγράφονται με τα κινητά τους τηλέφωνα, γνωστό και ως το φαινόμενο «happy slapping», την απρόκλητη επίθεση σε αγνώστους με μοναδικό σκοπό να καταγραφεί η αντίδρασή τους σε βίντεο που στη συνέχεια κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Ο ανταγωνισμός τους, όμως, με μια αντίπαλη συμμορία θα τους κάνει να τολμήσουν κάτι ακόμη πιο ακραίο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να γίνουν γνωστοί.
Τι θα ρισκάρουν όμως για να τα καταφέρουν μέσα στις λίγες ώρες που έχουν στη διάθεσή τους; Και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν για να έχουν τα λίγα λεπτά διασημότητας, την οποία η κοινωνία γύρω τους αποθεώνει διαρκώς, ακόμη και αν φρικιάζει με τον τρόπο που επιτυγχάνεται;
Την απάντηση θα βρείτε στην ριζοσπαστική αυτή ταινία, που γυρίστηκε αποκλειστικά με iPhone από τους έφηβους πρωταγωνιστές της και αποτυπώνει συγκλονιστικά την παράλογη, αψυχολόγητη αυτή μόδα.
Που και πότε? Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2

Αποξένωση Alienation PosterAlienation
Αποξένωση
Βουλγαρία 77'
Του Milko Lazarov Με τους Christos Stergioglou, Mariana Zhikich, Ovanes Torosian, Neda Iskrenova, Iva Ognyanova, Kitodar Todorov.
Ενας άνδρας διασχίζει τα σύνορα οδηγώντας ένα παλιό αυτοκίνητο. Είναι Έλληνας και έχει πατήσει τα 50. Πηγαίνει στη Βουλγαρία για να αγοράσει ένα παιδί. Ο άνδρας, που μαθαίνουμε ότι τον λένε Γιώργο, έχει ήδη προετοιμάσει μία κρυφή κατασκευή στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου για να μεταφέρει λαθραία το μωρό. Μόνο πρόβλημα είναι το ότι το παιδί δεν έχει ακόμη γεννηθεί, και ο Γιώργος πρέπει να περιμένει σε ένα απομονωμένο σπίτι στα βουνά, παρέα με την ετοιμόγεννη μητέρα, τον κωφάλαλο αδερφό της και τη μαία.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Milko Lazarov από τη Βουλγαρία διαθέτει ένα δυνατό κόνσεπτ και εξαιρετικό καστ, στο οποίο προεξάρχων είναι ο δικός μας Χρήστος Στέργιογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η βουλγάρικη παραγωγή, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου, εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στα όρια και την ένταση της επιθυμίας, αλλά και τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος όταν χάνει τον εαυτό του.
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 22:15 Ideal

Συμβόλαια Θανάτου On the Job PosterOn the Job
Συμβόλαια Θανάτου
Φιλιππίνες 121'
Του Erik Matti Με τους Piolo Pascual, Gerald Anderson, Joel Torre, Joey Marquez, Angel Aquino, Michael De Mesa.
Κατά τη διάρκεια ανεπίσημων εξόδων τους, δύο κρατούμενοι αναλαμβάνουν εκτελέσεις που τους ανατίθενται με άκρα μυστικότητα από αξιωματούχους των φυλακών. Την ίδια στιγμή, δύο εκπρόσωποι του νόμου διερευνούν μια σειρά δολοφονιών που μοιάζουν να κατευθύνονται από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο χώρο της πολιτικής.
Μοιραία, οι πορείες τους θα διασταυρωθούν και οι τέσσερις άνδρες θα συγκρουστούν βίαια, μη γνωρίζοντας πως αποτελούν απλά πιόνια σε έναν αδίστακτο μηχανισμό που θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Εμπνευσμένος από μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία, ο Erik Matti πλέκει έναν δαιδαλώδη ιστό διαφθοράς, επαγγελματικών φιλοδοξιών και αθέμιτων μέσων επιβίωσης με φόντο τη ζούγκλα των φυλακών και τους κακόφημους δρόμους της Μητροπολιτικής Μανίλα.
Αριστοτεχνικές σκηνές δράσης, αμείωτο σασπένς και ατμόσφαιρα που σχεδόν αναδίδει τη μυρωδιά του ιδρώτα και του αίματος συνθέτουν ένα αδυσώπητα κυνικό, «βρώμικο» και σκληροτράχηλο θρίλερ που κάνει τους θεατές μάρτυρες σε έναν ατέρμονο κύκλο βίας χωρίς νικητές και ηττημένους. Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 20:30 Danaos 1

Το Νησί της Θλίψης Jiseul PosterJiseul
Το Νησί της Θλίψης
Νότια Κορέα 108'
Του Muel O Με τους Min-chul Sung, Jung-won Yang, Young-soon Oh, Suk-bum Moon, Kyung-sub Jang, Sung-wook Uh.
Στις 3 Απριλίου του 1948, μια εξέγερση ξέσπασε στο νησί Τζεζού της Νότιας Κορέας, οδηγώντας σε μακροχρόνιες συμπλοκές και βίαιες αντικομμουνιστικές διώξεις από το εθνικιστικό καθεστώς, το οποίο διέταξε την εκτέλεση όλων των κατοίκων.
Βασισμένος σε μια αιματοβαμμένη σελίδα της ιστορίας της χώρας του, ο Muel O επικεντρώνεται στις προσπάθειες των κατοίκων ενός χωριού να ξεφύγουν από τη θανάσιμη καταδίωξη των στρατιωτών, καταφεύγοντας σε υπόγειες σπηλιές, αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος, την πείνα και τον φόβο.
Αποφεύγοντας μια συμβατική αναπαράσταση των γεγονότων, ο σκηνοθέτης επιλέγει να αναδείξει τις προσωπικές στιγμές κυνηγών και κυνηγημένων, άλλοτε βαθιά ανθρώπινες και άλλοτε σοκαριστικά βάναυσες, με την εξαίσια, ασπρόμαυρη φωτογραφία να εκμεταλλεύεται δεξιοτεχνικά το παιχνίδι των φωτοσκιάσεων στους κλειστοφοβικούς χώρους.
Συναισθηματικά αμείλικτο, παρά την αυστηρή αισθητική του, το αποτέλεσμα είναι μια εικαστικά συναρπαστική κραυγή ενάντια στον απολυταρχισμό και τον φανατισμό, ένα σπαρακτικό ρέκβιεμ για έναν μαρτυρικό τόπο και τους κατοίκους του. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς.
Που και πότε? Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal

Το Μυστικό του Ρίτσαρντ What Richard Did PosterWhat Richard Did
Το Μυστικό του Ρίτσαρντ
Ιρλανδία 87'
Του Lenny Abrahamson Με τους Jack Reynor, Roisin Murphy, Sam Keeley, Gavin Drea, Fionn Walton, Lars Mikkelsen.
Μέχρι χτες ήταν ο πιο αξιοζήλευτος και δημοφιλής τινέιτζερ του σχολείου του. Όμορφος, αθλητικός και έξυπνος, ο Ρίτσαρντ αποτελούσε ένα πρώτης τάξεως πρότυπο για οποιονδήποτε νεαρό συνομήλικό του. Ομως μια ασυλλόγιστη πράξη, που θα συμβεί σε στιγμή θυμού, θα του στοιχίσει κάποιο βράδυ πολλά περισσότερα από την καλή του φήμη.
Μάθετε το γιατί στο πανίσχυρο δράμα του ιρλανδικής καταγωγής Lenny Abrahamson, το οποίο ανιχνεύει στο μοντέρνο Δουβλίνο μια ψυχολογικά και ηθικά σύνθετη ιστορία πάνω στο βάρος της ενοχής και τη δυσβάσταχτη μοναξιά του να βρίσκεσαι αβοήθητος στο μέσο ενός κόσμου για τον οποίο οι έννοιες της δικαιοσύνης και της αδικίας δεν είναι πάντα ξεκάθαρες.
Παρά την ελάχιστη ερμηνευτική εμπειρία του, ο Jack Reynor είναι αλησμόνητος σε έναν δύσκολο πρωταγωνιστικό ρόλο, σπρώχνοντας τον χαρακτήρα του να αποκτήσει διαστάσεις τραγικού ήρωα και εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο αυτό το ήσυχα συνταρακτικό φιλμ.
Που και πότε? Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1

Οι Νεκροί και οι Ζωντανοί Die lebenden PosterDie lebenden
Οι Νεκροί και οι Ζωντανοί
Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία 112'
Της Barbara Albert Με τους Anna Fischer, Hanns Schuschnig August Zirner, Itay Tiran, Daniela Sea, Winfried Glatzeder.
Η 25χρονη Σίτα αποφασίζει να βρει απαντήσεις σχετικά με το παρελθόν της οικογένειάς της κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη στιγμή που ανακαλύπτει πως ο παππούς της υπήρξε μέλος των SS. Το οδοιπορικό της ξεκινά από το Βερολίνο για να φτάσει στη Βιέννη, τη Βαρσοβία και τη Ρουμανία, εκεί όπου φωλιάζουν οι ρίζες της, μαζί με τα κακοφορμισμένα τραύματα και απωθημένες ενοχές όχι μόνο των δικών της ανθρώπων, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Καθώς δανείζει την καταγωγή της στην πλημμυρισμένη από ενέργεια ηρωίδα της, η ρουμανικής καταγωγής, Αυστριακή σκηνοθέτιδα Μπάρμπαρα Αλμπερτ, επαναφέρει το καίριο ζήτημα της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και της αναζήτησης της ευθύνης που φέρει ο σύγχρονος άνθρωπος απέναντι στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Αποφεύγοντας τον σκόπελο του ατέρμονου αναμασήματος της ενοχής, «Οι Νεκροί και οι Ζωντανοί» προτάσσουν τη σημασία της αυτογνωσίας και της ταυτότητας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του επανακάμψαντα εφιάλτη του νεοναζισμού.
Που και πότε? Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1

Γλυκιά Μου Πατρίδα My Sweet Pepper Land PosterMy Sweet Pepper Land
Γλυκιά Μου Πατρίδα
Κουρδιστάν, Γαλλία, Γερμανία 95'
Του Hiner Saleem Με τους Korkmaz Arslan, Golshifteh Farahani, Suat Usta, Mir Murad Bedirxan, Feyyaz Duman, Tarik Akreyi.
Έπειτα από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Μπαράν, ήρωας του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, αναλαμβάνει καθήκοντα διοικητή στο αστυνομικό τμήμα ενός συνοριακού χωριού. Εκεί γνωρίζει την επίσης νεοφερμένη Γκοβέντ, μία όμορφη δασκάλα η οποία προτίμησε να διοριστεί στη μέση του πουθενά από το να υποκύψει στις πιέσεις των αδερφών της να παντρευτεί.
Ο Μπαράν καλείται να περιορίσει το λαθρεμπόριο που οργιάζει στην περιοχή, ενώ αρνείται να υποκύψει στους εκβιασμούς του τοπικού άρχοντα, Αζίζ Αγά. Η Γκοβέντ, πάλι, προσπαθεί να αντιπαρέλθει τον συντηρητισμό των ντόπιων. Μοιραία, η αμοιβαία τους συμπάθεια θέτει και τους δύο στο στόχαστρο των αντρών του Αγά.
Ο Hiner Saleem μετουσιώνει δεξιοτεχνικά τις αγωνίες του για το εύθραυστο παρόν και μέλλον του τόπου του, παραδίδοντας ένα αυθεντικό, οικουμενικό γουέστερν, φτιαγμένο από τα οικεία και συνάμα εξωτικά συστατικά της Μέσης Ανατολής. Πινελιές πικρού χιούμορ και ατμοσφαιρικές μελωδικές σφήνες ολοκληρώνουν ένα ταπεινό κομψοτέχνημα, το οποίο κέρδισε δικαιότατα πολλούς φίλους στο περασμένο Φεστιβάλ των Καννών.
Που και πότε? Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 20:30 Ideal

Computer Chess PosterComputer Chess
Computer Chess
ΗΠΑ 92'
Του Andrew Bujalski Με τους Patrick Riester, Myles Paige, James Curry, Robin Schwartz, Gerald Peary, Wiley Wiggins.
Ανθρωπος εναντίον μηχανής, υπολογιστής εναντίον εγκεφάλου. Θυμάστε τότε που ο Γιούρι Κασπάροφ έκανε... με τα κρεμμυδάκια τον υπερ-υπολογιστή της IBM; Το ημερολόγιο έγραφε 1996 και η ανθρωπότητα κοίταζε με το στόμα ανοιχτό, απορώντας για τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο γκουρού του DIY σινεμά, Andrew Bujalski, γυρίζει ακόμη πιο πίσω, στη δεκαετία του '80, και καταγράφει ένα φανταστικό σκακιστικό συνέδριο, στο οποίο φανατικοί σκακιστές κονταροχτυπιούνται με πρωτόγονους υπολογιστές και οι τελευταίοι αναμεταξύ τους! Στο φόντο, οι σπασίκλες προγραμματιστές προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όρια των μηχανών που χειρίζονται, ενώ στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενείται το συνέδριο εκτυλίσσονται σκηνές που θυμίζουν λυκειακή πενθήμερη.
Ο Andrew Bujalski κατεβάζει από το πατάρι τις απαρχαιωμένες βιντεοκάμερες vacuum tube, φοράει στους ηθοποιούς του πατομπούκαλα και τους βάζει να κάθονται σε πουφ, αναπαριστώντας την εποχή με εξαιρετική –όσο και ξεκαρδιστική– ακρίβεια, για να υπογράψει ένα απολαυστικό ψευδοντοκιμαντέρ που θα μπορούσε να κερδίσει επάξια μια θέση δίπλα στο «Ζέλιγκ», στο πάνθεον του είδους.
Που και πότε? Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 23:00 Ideal

Η Ανάσταση του Μπάσταρδου The Resurrection of a Bastard PosterThe Resurrection of a Bastard
Η Ανάσταση του Μπάσταρδου
Ολλανδία 89'
Του Guido van Driel Με τους Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovogui, Juda Goslinga, Rian Gerritsen, Leny Breederveld, René Groothof.
Ο Ρόνι είναι ένας αδίστακτος γκάνγκστερ στο Άμστερνταμ, φημισμένος για τις ευφάνταστες αλλά υπερβίαιες τακτικές που υιοθετεί εν ώρα εργασίας. Μια ηλεκτρική σκούπα στα χέρια του μπορεί να χρησιμεύσει για να ξεκολλήσει τον βολβό του ματιού από το ανυποψίαστο θύμα του, ενώ η εικόνα μιας μητέρας που προστατεύει τον νεαρό γιο της δεν θα τον αποτρέψει απ' το να τη στείλει στον άλλο κόσμο χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όλα τα παραπάνω, όμως, ισχύουν για τον «παλιό» Ρόνι, γιατί απλούστατα ο καινούργιος μοιάζει περισσότερο με καλοκάγαθο γίγαντα. Τι πραγματικά συνέβη στον μοχθηρό άνδρα και ποια είναι η πραγματική αιτία της μεταστροφής ενός στυγνού τραμπούκου σε ένα χαμηλών τόνων μεσήλικα;
Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο που άνοιξε το πρόσφατο φεστιβάλ του Ρότερνταμ, ο Guido van Driel βασίζεται στο δικό του κόμικ «Om mekaar in Dokkum» που κυκλοφόρησε το 2004 για να παραδώσει μια σκοτεινά αστεία ιστορία και να εντυπωσιάσει με τη σκηνοθετική βιρτιουζιτέ και τα στιλιζαρισμένα άλλα στιβαρά εκτελεσμένα πλάνα του. Γνήσιο τέκνο του ταραντινικού σύμπαντος αλλά συγχρόνως μπολιασμένο με την υγρασία των Κάτω Χωρών, το «The Ressurection of a Bastard» συνιστά μια εντυπωσιακή επίδειξη δεξιοτεχνίας από ένα πολλά υποσχόμενο δημιουργό που αξίζει να παρακολουθήσουμε στενά.
Που και πότε? Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1 / Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 2

Κόντρα στο Ρεύμα Upstream Color PosterUpstream Color
Κόντρα στο Ρεύμα
ΗΠΑ 96'
Του Shane Carruth Με τους Amy Seimetz, Shane Carruth Andrew Sensenig, Thiago Martins Kathy Carruth, Meredith Bur.
Όταν γυρίζεις την πρώτη σου ταινία με 7.000 δολάρια και σαρώνει στο Σάντανς, αποκτώντας αυτόματα τεράστια cult φήμη, τι μπορείς να κάνεις μετά; Kαθώς ο Shane Carruth με το «Primer» μπήκε στο πάνθεον της επιστημονικής φαντασίας, κερδίζοντας με ευκολία τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του είδους, ήξερε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε εύκολα να τον διαλύσει. Το «Κόντρα στο Ρεύμα» είναι, ωστόσο, ένας ακόμη θρίαμβος του αδύνατου, μια αταξινόμητη κινηματογραφική πανδαισία που αρνείται να δώσει εύκολες απαντήσεις και φιλοδοξεί να είναι αυτό που τόσες άλλες ταινίες φοβούνται πια: καθαρό σινεμά.
Στο σύμπαν του Shane Carruth -όπου ο ίδιος γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα- ο Τζεφ με την Κρις έρχονται κοντά υπακούοντας σε μια ακατανίκητη έλξη, η οποία τους αποκαλύπτει ένα ξεχασμένο παρελθόν που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Ακροβατώντας ανάμεσα στην ιστορία αγάπης και το θρίλερ με σταθερό φόντο την επιστημονική φαντασία, ο Shane Carruth υπογράφει μια γεμάτη συναρπαστικές εικόνες φιλμική εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε.
Που και πότε? Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1

Θα Μ'Αγαπάς Ακόμη Αύριο; Will You Still Love Me Tomorrow? PosterWill You Still Love Me Tomorrow?
Θα Μ'Αγαπάς Ακόμη Αύριο;
Ταϊβάν 104'
Του Arvin Chen Με τους Richie Jen, Mavis Fan Stone. Kimi Hsia Lawrence Ko.
Για εννιά χρόνια, ο Γουεϊτσούνγκ είναι υποδειγματικός σύζυγος, πατέρας και πολύτιμος βοηθός του αφεντικού του. Όταν όμως η γυναίκα του αρχίζει να τον πιέζει να κάνουν δεύτερο παιδί, εκείνος - αναστατωμένος από μια τυχαία συνάντηση με έναν φίλο από το γκέι παρελθόν του - μοιάζει να αναθεωρεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και αρχίζει να φλερτάρει με έναν πελάτη, μέχρι που τα όρια θολώνουν επικίνδυνα. Ταυτόχρονα, η αδερφή του χωρίζει από τον αρραβωνιαστικό της, καθώς βασανίζεται από την απορία: «θα τον αγαπώ ακόμη αύριο;»
Η δεύτερη ταινία του Arvin Chen μετά το «Au Revoir Taipei», μιλά για βαθείς φόβους και επιθυμίες, προσθέτοντας όμως παιχνιδιάρικες πινελιές μαγικού ρεαλισμού στο ταξίδι του κεντρικού χαρακτήρα, που αναμετράται με το πιο φοβερό από τα τέρατα - τον ίδιο του τον εαυτό - και βγαίνει νικητής. Η χαμηλών τόνων ιστορία του, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη, μελαγχολική και συνάμα αισιόδοξη, θα σας συγκινήσει.
Που και πότε? Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1

Λευκός Τάρανδος White Reindeer PosterWhite Reindeer
Λευκός Τάρανδος
ΗΠΑ 82'
Του Zach Clark Με τους Anna Margaret Hollyman, Laura Lemar-Goldsborough, Lydia Hyslop, Joe Swanberg, Chris Doubek, Marissa Molnar.
Χριστούγεννα πλησιάζουν στη χειμερινή Βιρτζίνια και η πανευτυχής νεαρή ηρωίδα, που λατρεύει τη συγκεκριμένη γιορτή σε βαθμό νεύρωσης και μετρά αντίστροφα τις μέρες μέχρι τον ερχομό της, αναγκάζεται να παραμερίσει τις θερμές ευχές, τα εποχιακά δώρα και τις αστραφτερές διακοσμήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεθεόρτια μιας τραγωδίας και να αναθεωρήσει ριζικά τη ζωή της.
Αυτό που ακολουθεί, και του οποίου τις άφθονες ανατροπές είναι καλύτερο να ανακαλύψει καθένας θεατής από μόνος του, είναι μια μαύρη κωμωδία που βαδίζει συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού και η οποία περιλαμβάνει στο εξεζητημένο εορταστικό μενού της ένα έγκλημα, ένα όργιο, μπόλικη νεύρωση και τόνους απόγνωσης.
Έχοντας ως πλησιέστερο σημείο αναφοράς του το σινεμά του Todd Solondz στις πιο οξυδερκείς και κυνικές στιγμές του, ο «Λευκός Τάρανδος» αγγίζει μερικές από τις λιγότερο ελκυστικές περιοχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το κάνει όμως με μια ξεκάθαρη συμπόνια για τους ήρωες την οποία ο καταξιωμένος δημιουργός της «Ευτυχίας» ουδέποτε είχε μπορέσει να αγγίξει.
Που και πότε? Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 18:00 Ideal

Echolot PosterEcholot
Echolot
Γερμανία 77'
Του Athanasios Karanikolas Με τους Martin Aselmann, Bettina Burchard Henning Bosse, Anjo Czernich Thomas Halle, Nina Horváth.
Μία παρέα μαζεύεται προκειμένου να περάσει το Σαββατοκύριακο σε ένα σπίτι κάπου στην εξοχή. Αφορμή γι' αυτή τη συγκέντρωση είναι η συμπλήρωση ενός χρόνου από την αυτοκτονία ενός μέλους της παρέας. Με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές και το τραύμα της απώλειας ορθάνοιχτο, όλοι τους προσπαθούν να συμβιβαστούν με το τραγικό γεγονός.
Καθώς βρίσκονται κατάματα με ένα συντριπτικό (λόγω της περίστασης) παρόν, οι φίλοι αφήνονται να ζήσουν για λίγο σαν να μην υπάρχει αύριο, διοχετεύοντας τη θλίψη τους σε ένα συναισθηματικό κρεσέντο που συμπεριλαμβάνει τα πάντα: αγάπη, μίσος, μουσική, χορό, σεξ και αλκοόλ.
Ο Athanasios Karanikolas αναδεικνύει με στυλ και αμεσότητα τις ντοκιμαντερίστικες καταβολές του, καθώς ρίχνει το βλέμμα του σε έναν μικρόκοσμο ο οποίος φιλοξενεί στα σπλάχνα του την κορυφαία αντίθεση που γεννά η συνειδητοποίηση της ύπαρξης: το δέος μπροστά στη θνητότητα και την οργασμική κραυγή για οτιδήποτε σηματοδοτεί τη ζωή.
Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal