Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013


Δεκατρείς ταινίες πρόσφατης κοπής σε πρώτη παρουσίαση στην χώρα μας - τρεις περισσότερες από πέρσι - συμπεριλαμβάνει το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2013. Δεκατρείς δημιουργίες ανεξάρτητης παραγωγής, από κάθε γωνιά του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, την Γερμανία, την Νότια Κορέα, το Καζακστάν, την Ιρλανδία, που θα διαγωνιστούν για το βαρύτιμο τρόπαιο του θεσμού, την Χρυσή Αθηνά, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φιλοτεχνεί ο Zolotas. Φιλμς που έχουν αποσπάσει θετικότατες κριτικές στις διεθνείς διοργανώσεις που προβλήθηκαν και που δίνεται η δυνατότητα στο κοινό της πρωτεύουσας να τις παρακολουθήσει στα πλαίσια του κονκόρσο, την κριτική επιτροπή του οποίου αποτελούν πέντε νέοι, φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, ηλικίας 18-25 ετών.

Το πλήρες ρόστερ της δεκατριάδας του διαγωνιστικού, με τις ώρες προβολείς των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι πρωινές προβολές (μόνο στην Odeon Opera 1) που έχουν και προνομιακό εισιτήριο αξίας μόλις 4€. Είναι βέβαιο πως οι σινεφίλ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο τμήμα, αφού οι δημιουργίες φαντάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλά δεν είναι και βέβαιο - ευχή μας - πως όλες θα πάρουν διανομή στην χώρα μας. Οπότε αυτή είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για καλό σινεμά:

Οι Ήρωές Μας Ξεψυχούν Απόψε Nos Heros Sont Morts Ce Soir PosterNos Heros Sont Morts Ce Soir
Οι Ήρωές Μας Ξεψυχούν Απόψε
Γαλλία 94'
Του David Perrault Με τους Denis Ménochet, Jean-Pierre Martins, Constance Dollé, Philippe Nahon, Pascal Demolon, Alice Barnole.
Ένας πρωτοεμφανιζόμενος νεαρός σκηνοθέτης από τη Γαλλία, γαλουχημένος με τα συμπαγή αστυνομικά δράματα του Jean Pierre Melville, τα αριστουργήματα του Γερμανικού εξπρεσιονισμού και τα διαχρονικά φιλμ νουάρ του κλασικού Χόλιγουντ, χώρεσε όλες τις εμπνεύσεις και τα αγαπημένα του φιλμικά φαντάσματα σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό ντεμπούτο.
Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση δυο επαγγελματιών πυγμάχων με μέλη του παρισινού υποκόσμου, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '60, ο David Perrault σκαρφίζεται πλάνα που αποθεώνουν το στυλ και την καλαισθησία, περικυκλώνει τους πρωταγωνιστές του με αξιομνημόνευτους δεύτερους χαρακτήρες και μετατρέπει το «Οι Ηρωές μας Ξεψυχούν Απόψε» σε ένα υποβλητικό κινηματογραφικό σύμπαν σκιών και ονειρικής ατμόσφαιρας το οποίο εντυπωσιάζει με τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του. Φρέσκο από την πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, το φιλμ διαγωνίζεται για το φετινό έπαθλο της Χρυσής Αθηνάς.
Που και πότε? Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 22:30 Ideal / Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 2

Μαθήματα Αρμονίας Harmony Lessons PosterHarmony Lessons
Μαθήματα Αρμονίας
Καζακστάν, Γερμανία, Γαλλία 110'
Του Emir Baigazin Με τους Timur Aidarbekov, Aslan Anarbayev, Mukhtar Andassov, Anelya Adilbekova, Omar Adilov, Adlet Anarbekov.
Η αναπάντεχη ταινία-έκπληξη του πρόσφατου Φεστιβάλ Βερολίνου προέρχεται από το Καζακστάν και συστήνει δυναμικά το αδιαφιλονίκητο ταλέντο του πρωτοεμφανιζόμενου Emir Baigazin γύρω από μια ιστορία που προσεγγίζει το ζήτημα του σχολικού τραμπουκισμού από μια ολότελα ασυνήθιστη και υπερβατική διάσταση. Με αξιοθαύμαστη αυτοπεποίθηση πίσω από την κάμερα, ο σκηνοθέτης εμπνέεται από την ιμπρεσιονιστική ματιά που χαρακτηρίζει τις πιο προσωπικές ταινίες του Gus Van Sand και υπογράφει μια ακραία ιστορία εκδίκησης που σοκάρει με την ωριμότητα του νεαρού δημιουργού της.
Σε αυτή, ο Ασλάν είναι ένας 13χρονος που ζει με τη γιαγιά του σε έναν απομονωμένο οικισμό στις ασιατικές στέπες. Ο μικρός πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο όπου έρχεται αντιμέτωπος με τον Μπόρατ, ένα αγόρι που με τη συμμορία του τρομοκρατούν το προαύλιο πουλώντας προστασία στους συμμαθητές τους. Oταν στο σχολείο καταφθάνει ένας καινούργιος μαθητής, ο Ασλάν θα βρει στο πρόσωπο του Μιρσέν το στήριγμα που πάντα έψαχνε για να πυροδοτηθεί η οργισμένη απάντησή του στη βία που παραμονεύει καθημερινά στους διαδρόμους και τις αίθουσες του σχολικού κτιρίου.

Που και πότε? Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 2

Αγάπη Αιώνια Love Eternal PosterLove Eternal
Αγάπη Αιώνια
Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ιαπωνία 94'
Του Brendan Muldowney Με τους Pollyanna McIntosh, Amanda Ryan Robert de Hoog, Emma Eliza Regan Declan Conlon, Aiden Condron.
Ο Ίαν έχει εμμονή με το θάνατο από μικρός. Παιδί ακόμα, είδε τον πατέρα του να ξεψυχά και ανακάλυψε το πτώμα μιας συμμαθήτριάς του η οποία είχε κρεμαστεί από ένα δέντρο. Τώρα πια, στα 26 του, ζει απομονωμένος σ' ένα πολυτελές σπίτι και μοιάζει εγκλωβισμένος στον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου. Εκεί προτιμά να συμμετέχει σε φόρουμ με συμβουλές για αυτόχειρες ενώ στη συνέχεια τους βοηθάει να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Ξαφνικά όμως, στην ζωή του φυτρώνει η αγάπη αλλά ο κόσμος των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών συγχέονται ανεπανόρθωτα στο μυαλό του.
Μια μακάβρια ερωτική ιστορία που παίρνει απρόσμενα ανθρώπινη τροπή, το «Αγάπη Αιώνια» επιβεβαιώνει με την ονειρική του ατμόσφαιρα πως ο έρωτας και ο θάνατος χωρίζονται μόνο από μια λεπτή κλωστή.
Με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Ιρλανδός Brendan Muldowney μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Ιάπωνα Κέι Οίσι «Shibito o kou» και υπογράφει ένα ατμοσφαιρικό και ταυτόχρονα κωμικοτραγικό μελόδραμα για την διαπλοκή της οδύνης και της ηδονής στο πειραγμένο νου ενός απροσανατολισμένου άνδρα.
Που και πότε? Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 22:45 Odeon Opera 1 / Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 2

Θανατηφόρο Fatal / Kashi-ggot PosterFatal / Kashi-ggot
Θανατηφόρο
Νότια Κορέα 103'
Του Lee Don-ku Με τους Nam Yeon-woo, Yang Jo-a, Hong Jung-ho, Karg Gi-doong, Kim Hee-sung.
Μπορούμε άραγε ποτέ να λυτρωθούμε από το παρελθόν και τις πράξεις που το στοιχειώνουν; Ο Σουνγκ-γκονγκ είναι ένας συνεσταλμένος 18χρονος που εξαναγκάζεται από τους βίαιους και καταπιεστικούς συμμαθητές του να συμμετάσχει στον ομαδικό βιασμό ενός ναρκωμένου κοριτσιού.
Δέκα χρόνια αργότερα, το αποτρόπαιο αυτό γεγονός βαραίνει ακόμα τη συνείδηση του μοναχικού νεαρού άνδρα. Οταν μια μέρα ξανασυναντά τυχαία το θύμα, αποφασίζει να την προσεγγίσει. Καθώς μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας αναπτύσσεται ανάμεσά τους, ο Σουνγκ-γκονγκ θα παλέψει με την ιδέα να της αποκαλύψει την ταυτότητά του και θα πασχίσει να εξιλεωθεί με κάθε τρόπο.
Στο στιβαρό ντεμπούτο του, ο Λι Ντον-κου απομακρύνεται από τα κλισέ των ιστοριών εκδίκησης που κατακλύζουν το σύγχρονο κορεάτικο σινεμά για να παραδώσει ένα φιλμ συναισθηματικά άγριο αλλά πολύ πιο ανθρώπινο και ουσιαστικό.
Με δύο συγκλονιστικές ερμηνείες από τους, επίσης πρωτοεμφανιζόμενους, νεαρούς πρωταγωνιστές, ξεδιπλώνει με αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση μια ακανθώδη σεναριακή ιδέα σε ένα σφιχτοδεμένο, βραδυφλεγές και εν τέλει σπαρακτικό θρίλερ για το αβάσταχτο βάρος των ενοχών και τις πληγές που δεν κλείνουν ποτέ.
Που και πότε? Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 22:30 Ideal

Τελευταίο Καλοκαίρι Last Summer PosterLast Summer
Τελευταίο Καλοκαίρι
ΗΠΑ 73'
Του Mark Thiedeman Με τους Deb Lewis, Samuel Pettit Sean Rose, Roben R. Sullivant Byron Taylor.
Σε μια κωμόπολη της Αμερικής, όπου δεν συμβαίνει τίποτα και το καλοκαίρι κυλά ζεστό και ασφυκτικό, δύο ερωτευμένα αγόρια προσπαθούν να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό μαζί, καθώς συνειδητοποιούν ότι ο ερχομός του φθινοπώρου θα σημάνει πιθανόν το τέλος στο τρυφερό τους ρομάντζο: Ο ένας θα φύγει για σπουδές στην πόλη, ενώ ο άλλος θα μείνει πίσω, συνεχίζοντας μια ζωή δίχως ιδιαίτερες προοπτικές και πλέον δίχως τον αγαπημένο του.
Αυτή είναι η ιστορία που δίνει ερέθισμα στον πρωτοεμφανιζόμενο Mark Thiedeman να υπογράψει ένα μικρό αριστούργημα ατμόσφαιρας και λυρισμού, γεμάτο με την ανόθευτη ομορφιά της πρώτης αγάπης, το εφήμερο της νιότης και την εφηβική προσμονή για τον ενήλικο κόσμο που περιμένει μόλις ένα βήμα μακριά.
Οπωσδήποτε ένα ντεμπούτο από έναν σκηνοθέτη με τρομερό ταλέντο, το «Τελευταίο Καλοκαίρι» ξεδιπλώνει ένα πανέμορφο σύμπαν ευαισθησίας και τρυφερότητας που σπάνια συναντάμε πλέον στη μεγάλη οθόνη.
Που και πότε? Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 23:00 Ideal

Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας Stand Clear of the Closing Doors PosterStand Clear of the Closing Doors
Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας
ΗΠΑ 103'
Του Sam Fleischner Με τους Andrea Suarez Paz, Jesus Sanchez-Velez, Azul Zorrilla, Marsha Stephanie Blake, Tenoch Huerta Mejía, Kevin Bewersdorf.
Ο 13χρονος Ρίκι είναι ένα αυτιστικό αγόρι που ζει με την οικογένειά του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Οταν η μητέρα του τον κατσαδιάζει από το τηλέφωνο για τις κοπάνες του, ο Ρίκι θα μπει στο μετρό και θα ξεκινήσει ένα δαιδαλώδες ταξίδι στα σπλάχνα της χαοτικής μητρόπολης. Καθώς οι ώρες και οι μέρες περνούν, εκείνη, παράνομη μετανάστρια από το Μεξικό, βιώνει τη δική της «Οδύσσεια» αναζητώντας τον απεγνωσμένα, ενώ την ίδια στιγμή ο τυφώνας Σάντι απειλεί να σαρώσει τα πάντα.
Ίσως ποτέ άλλοτε μια ταινία δεν κατάφερε να αποδώσει στη μεγάλη οθόνη το φαινόμενο του αυτισμού όπως το σόλο ντεμπούτο του εξαιρετικά ταλαντούχου Sam Fleischner. Υιοθετώντας μια υπνωτιστική κινηματογράφηση που αναδεικνύει φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες, η ταινία καταδύεται στο μοναχικό σύμπαν και τον ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης του νεαρού ήρωα, προσφέροντας μια πρωτοφανή φιλμική εμπειρία, στα όρια της παραίσθησης, και ταυτόχρονα ένα ιδιοσυγκρασιακό, εναλλακτικό πορτρέτο της Νέας Υόρκης και των κατοίκων της. Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.
Που και πότε? Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1 / Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 18:15 Danaos 2

Το Κορίτσι της Επανάστασης La Fille de 14 Juillet PosterLa Fille de 14 Juillet
Το Κορίτσι της Επανάστασης
Γαλλία 88'
Του Antonin Peretjatko Με τους Vimala Pons, Grégoire Tachnakian, Vincent Macaigne, Marie-Lorna Vaconsin, Thomas Schmitt.
Είναι καλοκαίρι, στο Παρίσι έχει αφόρητη ζέστη και λίγο πριν από τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, ο Εκτορας γνωρίζει την Tρικέτ. Θέλοντας να τη σαγηνεύσει, την προσκαλεί σε ταξιδάκι αναψυχής μαζί με έναν φίλο του και μία φίλη της, αλλά τα σχέδιά τους χαλάνε καθ' οδόν, επειδή η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει να περικόψει τις καλοκαιρινές διακοπές κατά ένα μήνα λόγω οικονομικής κρίσης.
Αναμφίβολα η πιο γλυκιά και τρελή κωμωδία που θα δούμε φέτος, το «Κορίτσι της Επανάστασης» είναι ερωτευμένο με το αμερικανικό χολιγουντιανό χιούμορ των 20s και με τη Νουβέλ Βαγκ. Βουτηγμένο στο μεσογειακό μπλε και το κόκκινο του «Τρελού Πιερό», το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Antonin Peretjatko καυτηριάζει με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα την κρίση χρέους των τραπεζών, την επίπλαστη ευμάρεια των Γάλλων και τον εκμαυλισμό της Ευρώπης από τον καπιταλισμό. Αν ο Γκοντάρ σκάρωνε σλάπστικ σκετσάκια, θα έμοιαζαν σίγουρα κάπως έτσι.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1 / Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 23:45 Danaos 2

Short Term 12 PosterShort Term 12
Short Term 12
ΗΠΑ 96'
Του Destin Daniel Cretton Με τους Brie Larson, John Gallagher Jr., Kaitlyn Dever, Stephanie Beatriz, Rami Malek, Keith Stanfield.
Σάρωσε κατά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του SXSW, όπου κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού, απέσπασε το βραβείο κοινού και στο Φεστιβάλ του Λος Αντζελες ενώ ήταν η μόνη ταινία που εκπροσώπησε την Αμερική στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο σε ένα σύνολο 20 φιλμ. Αν και αποτελεί μόλις τη δεύτερη ταινία του Destin Daniel Cretton, το «Short Term 12» χαρακτηρίζεται από την σοκαριστικά ώριμη γραφή ενός σκηνοθέτη που προσεγγίζει με αξιοθαύμαστη ισορροπία και με αποδραματοποιημένη διάθεση ένα θέμα άκρως ευαίσθητο.
Στο επίκεντρό του βρίσκεται το ζευγάρι της Γκρέις και του Μέισον, οι οποίοι εργάζονται ως σύμβουλοι σε ίδρυμα όπου φιλοξενούνται παιδιά με ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά. Οταν στο ίδρυμα εντάσσεται η Τζέιντεν, ένα προικισμένο αλλά ταλαιπωρημένο ψυχολογικά κορίτσι, η Γκρέις ταυτίζεται με τους πόνους ενός παιδιού που οφείλει αρχικά να προστατέψει ενώ παράλληλα αφυπνίζονται οι προσωπικοί δαίμονες του σκοτεινού παρελθόντος της. Γλυκόπικρο και αφοπλιστικά ειλικρινές, το «Short Term 12» είναι μια ταινία βαθιά επιδραστική που αφενός συγκινεί αλλά αφετέρου θυμίζει πως το χιούμορ και η αισιοδοξία φωλιάζουν ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 22:15 Danaos 1 / Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 18:30 Danaos 2

Τίποτα Κακό Δε Θα Συμβεί Tore Tanzt PosterTore Tanzt
Τίποτα Κακό Δε Θα Συμβεί
Γερμανία 110'
Της Katrin Gebbe Με τους Julius Feldmeier, Sascha Alexander Gersak, Annika Kuhl, Swantje Kolhof, Til Theinert, Daniel Michel.
Ορφανός νεαρός που ζει στο σημερινό Αμβούργο, έχοντας βρει προσωρινά καταφύγιο σε μια νεανική χριστιανική κοινότητα, συναντά στο πρόσωπο ενός φαινομενικά φιλήσυχου οικογενειάρχη τον χαμένο πατέρα που πάντοτε αποζητούσε, αλλά και έναν πρόσκαιρο σωτήρα από μια ζωή άσκοπης περιπλάνησης.
Οπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσει, εντούτοις, και μάλιστα με τον πιο τραυματικό τρόπο, είναι γραφτό να γίνει μαρτυρικός πρωταγωνιστής σε μια σειρά από απάνθρωπες δοκιμασίες, στις οποίες υποβάλλεται από τον σαδιστικό οικοδεσπότη του. Ο τελευταίος προσπαθεί να κάμψει την ακλόνητη πίστη του πιτσιρικά και να την οδηγήσει στα άκρα.
Από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες δημιουργίες που προβλήθηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Κανών, το ντεμπούτο-σοκ της γερμανικής καταγωγής σκηνοθέτιδας μεταφέρει στην οθόνη μια ιστορία που, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στηρίζεται σε αληθινά περιστατικά.
Ακατάλληλο για ευαίσθητα στομάχια, το ενοχλητικό πρώτο φιλμ της Κάτριν Γκέμπε γίνεται μια εφιαλτική παραβολή πάνω στα ρευστά όρια και τους κρυμμένους κινδύνους της τυφλής πίστης.
Που και πότε? Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal / Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2

Θέλω να Νιώσω Αγάπη It Felt Like Love PosterIt Felt Like Love
Θέλω να Νιώσω Αγάπη
ΗΠΑ 82'
Της Eliza Hittman Με τους Jesse Cordasco, Richie Folio, Andrew McCord, Gina Piersanti, Case Prime, Nick Rosen.
Το αποστομωτικά όμορφο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Eliza Hittman καταγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός 14χρονου κοριτσιού στη διάρκεια ενός καλοκαιριού που κυλάει ζεστό και αποπνικτικό με φόντο τις εργατικές συνοικίες και τις κοντινές παραθαλάσσιες διόδους του Νότιου Μπρούκλιν. Θέλοντας να βιώσει το συντομότερο δυνατό και η ίδια τις ερωτικές εμπειρίες που ήδη απολαμβάνει η φιλενάδα της, η 14χρονη Λίλα, εκβιάζει την έλξη που νιώθει για ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αγόρι και οι επιλογές που παίρνει τη σπρώχνουν σε μερικά ιδιαίτερα επικίνδυνα μονοπάτια.
Διασχίζοντας γνώριμες περιοχές της εφηβείας, όπως ένας υπνοβάτης βαδίζει μέσα σε ένα βαθύ όνειρο, το θαυμάσιο φιλμ συλλαμβάνει τον άγουρο νεανικό πόθο, το εφηβικό χτυποκάρδι για οτιδήποτε άγνωστο και ανεξερεύνητο, την απεγνωσμένη ανάγκη για κατανόηση και ανθρώπινη επαφή και τη σαστισμένη ψυχοσύνθεση ενός μικρού κοριτσιού στα πρώτα καλέσματα της ενήλικης ζωής, μέσα από την αιθέρια σκηνοθεσία, την πανέμορφη παλέτα της φωτογραφίας, τη μεθυστική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού και την ερμηνεία-αποκάλυψη της πρωτοεμφανιζόμενης Gina Piersanti.
Που και πότε? Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 1 / Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 2

Δύο Μητέρες Zwei Mutter PosterZwei Mutter
Δύο Μητέρες
Γερμανία 79'
Της Anne Zohra Berrached Με τους Karina Plachetka, Sabine Wolf, Florian Weber, Dr. Marten Van Santen, Tilmann A. Müller, Joachim Welz.
Η Κάτια και η Ιζαμπέλα, ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι από τη Γερμανία, αποφασίζουν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί. Σύντομα, αυτή η απλή, αυτονόητη επιθυμία σκοντάφτει σε δεκάδες εμπόδια, νομικά κενά και σοβινιστικές συμπεριφορές, καθώς οι δύο γυναίκες βιώνουν τη δική τους «οδύσσεια» μέσα από τις άκαρπες συναντήσεις και την επικοινωνία τους με τράπεζες σπέρματος, εξειδικευμένους γιατρούς, κλινικές γονιμότητας και δωρητές σπέρματος, μία αναζήτηση που θα μετατραπεί σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών γόρδιων δεσμών και ηθικών διλημμάτων, ικανό να δοκιμάσει την υπομονή και τη σχέση τους.
Κινηματογραφημένο με αφοπλιστική φυσικότητα -που οφείλει πολλά στις νατουραλιστικές ερμηνείες των δύο ταλαντούχων πρωταγωνιστριών Karina Plachetka και Sabine Wolf και στην προϋπηρεσία της σκηνοθέτιδας στον χώρο του ντοκιμαντέρ-, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Anne Zohra Berrached δεν είναι μονάχα εντυπωσιακά επίκαιρο, αλλά αναδεικνύει με ευστοχία και αξιομνημόνευτη οξυδέρκεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι - ακόμα και σε μία προηγμένη και φιλελεύθερη κοινωνία όπως αυτή της Γερμανίας. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 22:15 Ideal

Ραντεβού Μετά τα Μεσάνυχτα Les Rencontres d'Apres Minuit PosterLes Rencontres d'Apres Minuit
Ραντεβού Μετά τα Μεσάνυχτα
Γαλλία 91'
Του Yann Gonzalez Με τους Kate Moran, Niels Schneider, Nicolas Maury, Éric Cantona, Fabienne Babe, Alain Fabien Delon.
Το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα και στο φαντεζί παριζιάνικο διαμέρισμα της Αλί και του Ματιάς το νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται για ένα ακόμη όργιο. Στην παρέα τους είναι η τραβεστί υπηρέτριά τους, ενώ περιμένουν ακόμη την Τσούλα, τον Γαμιά, τη Σταρ και τον Έφηβο. Εάν η παραπάνω περιγραφή δεν είναι αρκετή για να σας πείσει, μην μπείτε καν στον κόπο να καταδυθείτε στο ατμοσφαιρικό και φιλοσοφημένο σύμπαν του Yann Gonzalez.
Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Γάλλος σκηνοθέτης δεν διστάζει να φορέσει προσθετικό πέους στον Ερίκ Καντονά και να αποπειραθεί την αφήγηση μιας νέας «Φιλοσοφίας στο Μπουντουάρ», τοποθετημένης σε κάποια παράλληλη διάσταση. Μπλέκοντας την κλασική γαλλική διανόηση με τα ανατολίτικα παραμύθια και τη σεξουαλική λογοτεχνία, ο Γκονζάλες φτιάχνει ένα φιλμ ντελικάτο και αισθησιακό, που υπόσχεται να σε παρασύρει - αρκεί να έχεις το θάρρος να αφεθείς στη γοητεία του.
Κερασάκι στην τούρτα η ερμηνεία του νεαρού Alain Fabien Delon, που κουβαλάει κινηματογραφικές αναμνήσεις μεγατόνων, καθώς διαθέτει την εκφραστικότητα και τα υγρά μάτια του πατέρα του.
Που και πότε? Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 20:30 Danaos 2

Coldwater PosterColdwater
Coldwater
ΗΠΑ 104'
Του Vincent Grashaw Με τους P.J. Boudousqué, James C. Burns, Chris Petrovski, Octavius J. Johnson, Nicholas Bateman, Stephanie Simbari.
Όταν το «Bellflower», το μετα-αποκαλυπτικό μανιφέστο του Ιβαν Γκλόντελ, προβλήθηκε το 2011 στις Νύχτες Πρεμιέρας, σύσσωμη η ομάδα του Φεστιβάλ περίμενε εναγωνίως το επόμενο βήμα της ταλαντούχας παρέας που βρισκόταν πίσω από ένα απ' τα πιο εκρηκτικά ντεμπούτα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά των τελευταίων ετών.
Δυο χρόνια αργότερα ο Vincent Grashaw, παραγωγός, συμπρωταγωνιστής και μοντέρ στο «Bellflower», επιχειρεί την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά με το «Coldwater», ένα θρίλερ δυναμίτη που καθηλώνει με τη συγκλονιστική ιστορία του και τα ντελιριακά ξεσπάσματα βίας που συχνά καταλήγουν σε λυρικές εικόνες καταστροφής.
Στο φιλμ, ο Μπραντ είναι ένας έφηβος που η εμπλοκή του με το εμπόριο ναρκωτικών και τις μικροκλοπές αναγκάζουν τη μητέρα του να τον στείλει εσώκλειστο στο Κολντγουότερ, ένα ιδιόμορφο σωφρονιστικό ίδρυμα οργανωμένο στα πρότυπα στρατοπέδου. Εκεί τον υποδέχεται ο πρώην πεζοναύτης και νυν διευθυντής του ιδρύματος, συνταγματάρχης Ράιχαρτ, που φροντίζει να συστήσει άμεσα τους νεοσύλλεκτους στις πιο βάρβαρες και ανίερες τακτικές επανένταξης. Σύντομα, οι νεαροί θα καταλάβουν πως φιλοξενούνται σε ένα απάνθρωπο στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε μια επίγεια κόλαση απ' την οποία κανείς τους δεν θα φύγει αλώβητος.
Που και πότε? Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 1 / Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 2