2013 Venice Film Festival Poster

Με την προβολή της τρισδιάστατης περιπέτειας Gravity, του σκηνοθέτη Alfonso Cuaron, άνοιξε η αυλαία της εβδομηκοστής εκδοχής του κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας, ενός εκ των τριών σημαντικότερων φιλμικών ραντεβού της Γηραιάς Ηπείρου. Είκοσι φιλμς από όλο τον κόσμο θα διαγωνιστούν φέτος στην κούρσα για τον πολυπόθητο Χρυσό Λέοντα, προκειμένου να πάρουν την σκυτάλη στην μακρά λίστα των νικητών του θεσμού, από την περσινή θριαμβεύτρια Pieta του Kim Ki Duk. Ως είθισται πάντως, η ταινία που έχει την τιμή να ανοίγει τις διεργασίες του τεράστιου πανηγυριού, δεν συμμετέχει στο κονκόρσο, συνεπώς η μεγάλη επιστροφή του Μεξικάνου δημιουργού στο Λίντο, επτά χρόνια μετά την τελευταία του ταινία Children Of Men, δεν έχει διαγωνιστικές βλέψεις. Οι πρώτες κριτικές που συνόδεψαν την Βαρύτητα στην πρεμιέρα της ήταν το λιγότερο αποθεωτικές, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μια καταιγιστική περιπέτεια, που λαμβάνει χώρα στο κενό διάστημα, η οποία μέσα από τις καλογυρισμένες αγωνιώδεις της σεκάνς, αναδίδει και ιδιαίτερες αλληγορίες. "Αν και πρόκειται για μια ταινία που ξεχειλίζει από δράση, εντούτοις παντού είναι διάχυτες οι μεταφορές" λέει ο Cuaron, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό την συνέντευξη τύπου. "Ήρθα σε επαφή τόσο με την NASA όσο και με αστροναύτες που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, προκειμένου να απεικονίσω τις συνθήκες του διαστήματος όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά. Οι τεχνικές προκλήσεις ήταν τεράστιες, καθώς είτε φιλμάραμε πραγματικά, είτε σχεδιάζαμε CGI, έπρεπε στο μυαλό μας να υπάρχει μόνο ένας κανόνας της φυσικής: Εκείνος της έλλειψης βαρύτητας."


Gravity Venice Film Festival 2013 Gravity George Clooney Sandra Bullock Venice Film Festival 2013
Gravity Sandra Bullock Venice Film Festival 2013 Gravity George Clooney Venice Film Festival 2013

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας, γυρίστηκε σε ένα κλειστό κουτί, δέκα περίπου κυβικών, όπου οι ηθοποιοί κινούνταν με σύρματα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες του απόλυτου κενού. Η πρωταγωνίστρια Sandra Bullock, που υποδύεται την επιστήμονα, που κατά την διάρκεια του παρθενικού της ταξιδιού, βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς ο δορυφόρος που επιβαίνει, θα δεχτεί επίθεση συντριμμιών και θα καταστραφεί, αφήνοντας την μαζί με τον - εμπειρότερο - κυβερνήτη του σκάφους εκτεθειμένους στο σκοτάδι, εκθέτει την δική της άποψη για τις δυσκολίες των γυρισμάτων: "Έμοιαζε σαν να ζω την απόλυτη απομόνωση. Οι σκηνές μαζί με τον George ήταν σπάνιες, έπρεπε να υποκρίνομαι πως βρίσκεται στο πλάι μου, δίχως μάλιστα να ακούω την φωνή του, εφόσον στο διάστημα δεν υπάρχει ήχος. Αν τον άκουγα, είμαι σίγουρη πως θα ένιωθα πολύ καλύτερα, κάθε ανθρώπινη επικοινωνία λειτουργούσε ανακουφιστικά, ακόμη κι αν επρόκειτο για μια απλή ανάσα." Όπου σύντροφος στην αγωνία, βεβαίως, είναι ο απόλυτος γόης του Χόλιγουντ George Clooney, που δίνει για ακόμη μια φορά το παρόν στην Βενετία, διαφημίζοντας την νέα του πρωταγωνιστική στιγμή, όπως πάντα με τον γνώριμο αέρα που τον διακρίνει: "Ήταν το πιο περίπλοκο πράγμα που έχω κάνει ποτέ μου. Έπρεπε να κινούμαι απίστευτα σιγά για να αποδώσω τις πραγματικές συνθήκες κι επειδή δεν έχω πείρα χορευτή, όπως η Sandra, αυτό μου ήταν σχετικά δύσκολο. Μάλιστα, επειδή ξεκίνησα τα γυρίσματα πολύ αργότερα από εκείνη, ένιωσα τρομερή έκπληξη βλέποντας το πως τα καταφέρνει την ώρα που εγώ δεν είχα το κουράγιο, ούτε να πάρω στροφή."

Gravity Sandra Bullock Venice Film Festival 2013 Gravity Venice Film Festival 2013
Gravity George Clooney Venice Film Festival 2013 Gravity George Clooney Sandra Bullock Venice Film Festival 2013

"Με βοήθησε πραγματικά η σωματική μου ευελιξία και το ότι είμαι πάρα πολύ γρήγορη, συμπληρώνει η Bullock. Αν και ο ρόλος απαιτεί να βγάλω από πάνω μου οτιδήποτε θηλυκό, χρησιμοποίησα την γνώση της μητρότητας, σε κάθε μου κίνηση. Ο γιος μου βλέπετε αν και τριών ετών, επιμένει να τον κουβαλάω πάνω μου και αυτό ακριβώς το στοιχείο, με βοήθησε πολύ στην απόδοση του πως ακριβώς να κινούμαι με τον εξοπλισμό." Φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν ο Clooney, γνωστός για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, να μην δεχτεί ερώτημα και για την πιθανή στρατιωτική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Συρία, που η κατάσταση είναι έκρυθμη. Επιδέξια ο αστέρας, ξεπέρασε την παγίδα, έχοντας εκφράσει στο παρελθόν την στήριξη του στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και δηλώνοντας ευθαρσώς κατά των πολεμικών επιχειρήσεων: "Είχα την εντύπωση πως θα με ρωτούσατε ποια είναι η γνώμη μου για την επιλογή του Ben Affleck ως Μπάτμαν. Αλλά όχι τελικά η δύσκολη ερώτηση αφορά την Συρία..."

Το Gravity έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις δικές μας αίθουσες, στις 7 Νοεμβρίου 2013.

zerVo

Venice Film Festival 2013