2013 Cannes Film Festival Poster

Είναι η έκτη φορά που ο Αμερικάνος πολυγραφότατος δημιουργός Steven Soderbergh ταξιδεύει στις Κάννες προκειμένου να συμμετάσχει στην κούρσα για τον πολυπόθητο Palm D'Or. Ο ήδη κάτοχος του τροπαίου, από το 1989 όταν είχε κερδίσει τον τίτλο, δημιουργώντας απίστευτο ντόρο γύρω από το όνομα του για το Sex, Lies And Videotapes, κατά την προσφιλή του συνήθεια μάζεψε και πάλι ένα λαμπερό all star καστ, προκειμένου να παρουσιάσει την βιογραφία του αμφιλεγόμενου Valentino Liberace, ενός εκ των πλέον χαρισματικών πιανιστών της νεότερης μουσικής ιστορίας στο biopic, Behind The Candelabra. Μιας πανίσχυρης προσωπικότητας, που η πορεία του κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όχι μόνο για την καλλιτεχνική του έκφανση, αλλά και για τον ξέφρενο και δίχως φραγμούς προσωπικό του βίο: "Πρέπει να είμαι ο μοναδικός σε αυτό το πάνελ, που έχει γνωρίσει προσωπικά τον Liberace", αναφέρει ανοίγοντας την κουβέντα με τους εκπροσώπους του τύπου ο παραγωγός Jerry Weintraub. "Πραγματικά έζησε μια μυθική ζωή. Πάντοτε κρύβοντας επιμελώς το μυστικό των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Σε κάθε του παράσταση, αμέτρητες ήταν οι γυναίκες που ήταν ερωτευμένες μαζί του. γεγονός που τον εμπόδιζε διαρκώς να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλική του πραγματικότητα."


Behind The Candelabra Cannes Behind The Candelabra Cannes
Behind The Candelabra Cannes Behind The Candelabra Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Στον αβανταδόρικο πρωταγωνιστικό ρόλο του καλλιτέχνης, που μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και τις οσκαρικές πεντάδες μετά από καιρό, ενώ παίζει πλέον ως το πρώτο φαβορί για το βραβείο ερμηνείας του θεσμού, ο αγέρωχος Michael Douglas επιχειρεί το μεγάλο του come back μετά την περιπέτεια με την υγεία του: "Συνάντησα τον Liberace για πρώτη φορά όταν βρισκόμουν σε ηλικία δώδεκα ετών, σε ένα κονσέρτο του στο Παλμ Σπρινγκς που παρακολούθησα μαζί με τον πατέρα μου, που τον γνώριζε λίγο. Ήταν τόσο λαμπερός, φορούσε τόσα κοσμήματα που λαμπύριζε σαν τον ήλιο. Είναι πραγματικά εκείνος που ενέπνευσε σωρεία σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα ο Elton John. Η πρόταση από τον Steven για να υποδυθώ τον πιανίστα ήλθε καθώς ξεπερνούσε το πρόβλημα με τον καρκίνο και πραγματικά το εξέλαβα σαν ένα θείο δώρο του από εκείνον. Είμαι ευγνώμων προς όλη την ομάδα που συμμετείχε στην παραγωγή, που περίμενε να ξεπεράσω τα ζητήματα μου και να πάρω μέρος στα γυρίσματα." Δίπλα στον πολυβραβευμένο βετεράνο σταρ, ένα ακόμη αστέρι, ο Matt Damon, που υποδύεται τον εραστή του Liberace, στην έβδομη κατά σειρά συνεργασία του με τον Soderbergh: "Μετά από τόσες συνεργασίες, γνωρίζω πολύ καλά τις μεθόδους που ακολουθεί ο Steven. Εδώ ήταν λίγο διαφορετικός, όσο εξελίσσονταν τα γυρίσματα, είχε μεγαλύτερες απαιτήσεις, ειδικά στο τεχνικό κομμάτι της παραγωγής. Δημιούργησε μάλιστα μια ιστοσελίδα, που μπορούσαμε μετά το τέλος της ημέρας να παρακολουθούμε όλα όσα γυρίσαμε στο στούντιο. Είναι πολύ σημαντικό για έναν ηθοποιό να λαμβάνει αυτού του είδους την πληροφορία."

Είναι η πολλοστή φορά που ακούγεται πως πρόκειται για το τελευταίο πόνημα του Steven Soderbergh. Ο ίδιος δίνει το δικό του στίγμα πάνω σε αυτή την διαρκώς επαναλαμβανόμενη φήμη: 'Πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα. Δεν μπορώ να πω αν αυτό είναι το τελευταίο μου έργο ή όχι. Το Behind The Candelabra διαθέτει έναν άμεσο συσχετισμό με την πρώτη μου ταινία. και οι δύο μιλούν για ανθρώπους που έζησαν μια ολόκληρη ζωή κλεισμένοι σε έναν δικό τους κόσμο. Νομίζω πως στο πέρασμα του χρόνου έχω κάνει κάποιου είδους πρόοδο. Η ματιά μου νομίζω πως είναι πιο ξεκάθαρη και ευθεία σήμερα..."

zerVo

Cannes Film Festival 2013