Evil Dead PosterΤο Πρόσωπο του Κακού

του Fede Alvarez. Με τους Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore


Άστον Νεκρό στη Νέκρα του
του gaRis (@takisgaris)

Είχες άραγε γεννηθεί το 1981; Αμφιβάλλω για τους περισσότερους. Μουά, όπως φαντάζομαι και ο zerVo, το πρωτόδα στο βίντεο. Το πρόλαβες το βίντεο; Επίτρεψέ μου να ξαναμφιβαλέψω. Βλέπεις, σε πάω διακριτικά πίσω σε μια άλλη εποχή, όπου το γκορ ήταν σάτανμποϋ στα σπάργανα. Ποιος ήταν ο Godfather, ο μέγας γυφτουλάρπαγας γιδοφονιάς του είδους; ο Sam Raimi. Που δε θα μείνει στην ιστορία για την Spider-Man τριλογία, ούτε βέβαια για το διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων Oz που βλέπεται χωρίς να αφήσει απολύτως τίποτα στη μνήμη, μετά τα credits. Ο Raimi άφησε το χνάρι του στη magna carta του τρόμου με την τριλογία Καταραμένο Άσμα - Νεκρός την Αυγή - Ο Στρατός του Σκότους. Έλεγες στους φίλους σου «Καταραμένο Άσμα» και πάγωνε το αίμα. Ο ορισμός της ταινίας τρόμου!

Evil Dead Wallpaper
Ούτε υπόθεση - ούτε ερμηνείες. Στα ίσα. Για θέαση ευθέως ανάλογη με την ιαχή «σκίστε-τους» στη χουλιγκάνικη ποδοσφαιρική εξέδρα. Από πού θα φύγετε. Με αρχετυπικά συνοπτικές διαδικασίες εξολόθρευσης από μια ασήμαντη κουτουράδα. Μια παρέα νεαρούδια περνούν μια νύχτα σε παράγκα στην εξοχή. Καποιανού του καρφώνεται να διαβάσει φωναχτά κάτι αμπλαούμπλικα ξόρκια από το Νεκρονομικόν. Πάπαλα! Στον τάκο όλοι. Χέρια-πόδια στη γραμμή κι όοολοι κάθονται στη γη. Τόνοι τα κετσάπια και τα προσθετικά μέλη στον αέρα. Αηδίες και ξεράσματα και πρόωρες αποχωρήσεις εκ της αιθούσης. Εννοείται «αυστηρώς ακατάλληλον». Αυτό και το σύγχρονό του Cannibal Holocaust υπήρξαν αρχηγόπουλα στην gore πρωτοπορία. Απενοχοποιημένα συντριπτική βία, γκροτέσκα γελοίες εκτελέσεις- ανάμεικτες με τσιριχτά ουρλιαχτά χαζοχαρούμενης τρομάρας.

Γι’ αυτό σε ρώτησα (και με το μπαρδόν δηλαδή) αν υπήρχες το ’81. Όχι για να δω αν ψήφισες Ανδρέα πάντως. Για να μπω στο θέμα μου τώρα. To “The” παρατηρώ ότι εδώ λείπει από τον τίτλο, ως ύψιστο δείγμα σεβασμού στο The Evil Dead. Ίσως να’ναι και το μόνο που έχει γίνει σωστά. Καθώς ούτε σλάπστικ χιούμορ βρήκα, ούτε ίχνος τρόμου ένοιωσα, πέρα από ένα-δυο ξαφνιάσματα. Από ευρηματικότητα δε νυξ, όχι ότι περίμενα το αντίστοιχο του διαβόητου shaky-cam του Raimi, που πέταγε στη μέση μιας σανίδας την κάμερα και έβαζε δυο δρομείς να τρέχουν από τις δυο άκρες προς άγνωστη κατεύθυνση. Πενία τέχνας κατεργάζεται και δυστυχώς, με $14Μ η κοιλιά του πασαγνώστου Ουρουγουανoύ Fede Alvarez είναι χορτάτη. Εκ του εισπρακτικού αποτελέσματος σαφώς το στοίχημα είναι κερδισμένο με τριπλάσια έσοδα αφού η Sam Raimi presents βούλα βαφτίζει α λα Σιλωάμ το εγχείρημα ως εγκεκριμένο από τον Πάπα-Σάμ.

Για πες: Μ’αρέσει πως το σενάριο φέρεται να έχει περάσει από τα χέρια της γιατρίνας Diablo Cody (Juno, Young Adult). Καθόλου αστείο, εκτός αν εννοείς της πλάκας, οπότε πάω πάσο. Σχεδόν αναγκαστικά, παρότι το βρήκα υπερτιμημένο όταν στολίστηκε με διθυράμβους πέρυσι, οφείλω να υποστηρίξω ότι το Cabin in the Woods υπήρξε πολύ εγγύτερα στο αναρχικά θρασύ πνεύμα του The Evil Dead από αυτό το βαρύγδουπο, πιστό hommage που, καίτοι καλοκουρδισμένο και ασφαλές ως προς την αποστολή του να ικανοποιήσει τον κάθε συνεπή χορορά - σκατίγουστα, είναι γυμνό σε βαθμό τσόντας από κάθε νεωτερισμό ή έστω αυθεντική νοσταλγία του cult-classic πρωτογενούς υλικού. Και όχι. Το στιγμιαίο cameo του θρυλικού Bruce Campbell δε του δίνει δικαίωμα νεκρανάστασης.

Evil Dead Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 5 Μαίου 2013 - Κυριακή του Πάσχα - από την Feelgood

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Σιγά ρε φίλε πολύ αυστηρός είσαι. Αν βάζεις 4/10 σε μια αξιοπρεπέστατη ταινία όπως το remake του Evil Dead τότε τι βαθμολογία παίρνουν άλλες, πολύ χειρότερες ταινίες τρόμου όπως το Unborn?

Ανώνυμος είπε...

ama theleis xioumor nikiase kamia kwmwdia!!

Ανώνυμος είπε...

Όταν διαβάζαμε ότι ο 24χρονος τότε Ράιμι τα έκανε αυτά και έφερε επανασταση στις ταινίες τρόμου, ονειρευόμασταν κι εμείς τέτοια μεγαλεία, που; Πολύ σωστή η τοποθέτησή σου.

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική