Απαγωγή

του Simon West. Με τους Nicolas Cage, Danny Huston, Malin Åkerman, M.C. Gainey, Sami Gayle, Mark Valley, Josh Lucas


Δεν μπορεί με τίποτα
του zerVo (@moviesltd)

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δεκαπέντε χρόνια από τότε. Έχοντας στα χέρια του το χρυσό αγαλματάκι της Ακαδημίας, για την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του στο Leaving Las Vegas, ο γαλανομάτης Nicholas Kim Coppola, έχει εξελιχθεί στον τοπ action performer Της εποχής, συμμετέχοντας σε τρεις ανεπανάληπτες περιπέτειες δράσης. Βράχος, Con Air και Face / Off, κατατάσσουν τον σούπερ σταρ που μέσα του βράζει το Ιταλιάνικο αίμα, στην κορυφή της κατάταξης των δημοφιλέστερων της περιόδου. Όλα αυτά που μοιάζουν σαν να συνέβησαν μόλις χθες, για τον ίδιο τον Cage είναι πλέον μακρινό - τι μακρινό, εδώ μιλάμε για παρασάγγες - παρελθόν, αφού έκτοτε, πέραν κάποιων μικροαναλαμπών, ουδέποτε κατάφερε να ξεπεράσει την μετριότητα σε ότι κι αν καταπιάστηκε, δίνοντας σε όλους την εντύπωση πως δεν μπορεί με τίποτα να επανέλθει.

Η ληστεία του θησαυροφυλακείου της Νέας Ορλεάνης, με λεία δέκα εκατομμύρια δολάρια, δεν στέφθηκε με επιτυχία για την συμμορία του διαβόητου διαρρήκτη Γουίλ Μοντγκόμερι, από την στιγμή που οι αστυνομικές αρχές είχαν πληροφορίες για το μεγάλο κόλπο και στρίμωξαν τους κλέφτες. Παρότι έστω και τραυματισμένοι οι συμμορίτες κατάφεραν να διαφύγουν ο αρχηγός τους συνελήφθη και οδηγήθηκε στην φυλακή για να εκτίσει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών. Σήμερα, έχοντας μόλις διαβεί ελεύθερος το κατώφλι του σωφρονιστικού ιδρύματος, ο Μοντγκόμερι σκοπεύει να αφήσει πίσω του το παράνομο παρελθόν και να αφοσιωθεί στην έφηβη κόρη του που έχει εγκαταλείψει, τόσο όμως η αστυνομία, όσο και οι παλιοί του κομπανιέροι, που πιστεύουν πως κρατά κάπου καλά κρυμμένη την άφαντη λεία, δεν θα τον αφήσουν να τραβήξει για καιρό τον δρόμο της αρετής.

Έχοντας χάσει το κάτω του άκρο την μοιραία βραδιά, ο παρανοϊκός πλέον και θεωρούμενος από όλους νεκρός, πρώην συνεργάτης του, Βινς, προκειμένου να διεκδικήσει το χαμένο του μερίδιο, θα απαγάγει την μικρή Άλισον, θα την κρύψει καλά στο ταξί που οδηγεί στους δρόμους της Λουιζιάνας και θα ζητήσει λύτρα από τον πατέρα της για να την απελευθερώσει. Με τις ώρες να κυλούν βασανιστικά και τον τοπικό επιθεωρητή να μην δείχνει διαθέσιμος να συνεργαστεί με τον πρώην κακοποιό για τον εντοπισμό της ανήλικης ομήρου, ο Γουίλ πρέπει να σκεφτεί τον τρόπο που θα την αποσπάσει από τα χέρια του μανιασμένου εγκληματία. Ακόμη κι αν χρειαστεί για ακόμη μια φορά να διαρρήξει το Φορτ Νοξ της πόλης.

Πρέπει να είναι αντιληπτό στους φανς του είδους, πως μιλάμε για ένα κλωναράκι της αναλόγου ύφους περιπέτειας, αλλά και σαρωτικής επιτυχίας, με τον Liam Neeson, Taken, που δεν κοπιάρει μονάχα την θεματική του, αλλά σχεδόν και την μαρκίζα του, μετατρέποντας το Παρμένη σε Κλεμμένη. Όπως συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια λοιπόν, σε κάθε καινούργιο φιλμάκι που πρωταγωνιστεί ο Cage, οι προσδοκίες και οι ελπίδες για κάτι έστω θετικό, είναι υψηλές, μέχρι την στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι αρχής, εφόσον πολύ σύντομα και καθώς η ίντριγκα παίρνει μπροστά, αποδεικνύονται και πάλι φρούδες. Καλώς ή κακώς ο γόνος Coppola, αποτελεί πλέον αυτό που λέμε "κακό μαντάτο" αφού η παραγωγή του έργου του Simon West (που καθοδήγησε τον Nic στην Απόδραση στον Αέρα, ενώ δεν τα πήγε και άσχημα στους πρόσφατους Expendables 2) δεν φείδεται παράδων για να τον περιβάλλει με ένα αξιοπρεπές αν μη τι άλλο περιφερειακό καστ, αποτελούμενο από τον εξαιρετικό Danny Huston, την ξανθιά καλλονή Akerman και τον ζόρικο Josh Lucas, μα εκείνος για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ανεπαρκέστατος στην πρόκληση. Αδιάφορος εκφραστικά, βαριεστημένος, ψεύτικος, ο Cage, μάλλον πρέπει να αλλάξει πια κατεύθυνση και να αφήσει τους πρώτους ρόλους, μην τυχόν και καθιερωθεί σε εμφανίσεις καρατερίστα. Είναι η πολλοστή συνεχόμενη φορά, που επαναλαμβάνω τα ίδια (όπως όλος ο κόσμος δηλαδή) όμως και ο 50χρονος σταρ δεν δείχνει να βάζει μυαλό.

Για πες: Φαντάζομαι με λίγο πιο μελετημένο σενάριο, που θα χρησιμοποιούσε το χαμένο στο βαθύ φόντο Μαρντί Γκρα και με άλλον πρωταγωνιστή, ας πούμε Statham, το Stolen θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα εμπορικά και δεν θα χανόταν κάπου μεταξύ V.O.D. και limited release στην πατρίδα του. Αν και για τα μέρη μας το ίδιο περίπου περίμενα, να φύγει σφαίρα για το βίντεο, αλλά διαψεύστηκα, αφού είτε εγώ υποτίμησα την δυναμική του Nic στο εγχώριο κοινό, είτε - το πιθανότερο - η διανομή την υπερτίμησε.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 14 Μαρτίου 2013 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική