Οδηγός Αισιοδοξίας

του David O. Russell. Με τους Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia Stiles, Shea Whigham, Anupam Kher


Ma Cherie Fou Amour...
του zerVo (@moviesltd)

Συνδυασμός ιδιωματισμού και παροιμίας είναι. Απαντώ γρήγορα γρήγορα στο βασικό σου ερώτημα, τι στην ευχή σημαίνει η μαρκίζα. Κάτι σαν "κάθε εμπόδιο για καλό", κάτι σαν "ουδέν κακόν αμιγές καλού", αισιοδοξία που πηγάζει όταν μια κάποια ηλιαχτίδα διαφαίνεται μέσα από την μουντάδα της συννεφιάς και είναι ικανή να φωτίσει ελαφρώς την φοβιστική σκοτεινιά που σε έχει περιτυλίξει. Γιατί μην γελιόμαστε. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύουμε στα σανατόρια, ακόμη κι αν το χτύπημα της μοίρας είναι ισχυρό, μα όχι ανεπανόρθωτο. Αξίζει να το παλέψεις πολύ περισσότερο για να κερδίσεις το καλύτερο, από το να κολλήσεις αθεράπευτα σε εκείνο που σε παράτησε και που σε τελική ανάλυση, my friend, δεν είναι αντάξιο σου. 

Μετά από οκτώ μήνες νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική, προκειμένου να καλμάρει τις επιθετικές, σε βαθμό μανίας, τάσεις που επέδειξε, από την στιγμή που συνέλαβε την λατρεμένη του σύζυγο στην αγκαλιά ενός άλλου, ο καθηγητής γυμνασίου της Φιλαδέλφειας Πατ Σολιτάνο Τζούνιορ θα επιστρέψει στο πατρικό του, για να βρει την γαλήνη και την ηρεμία του. Με μια λίστα βιβλίων ανά χείρας, που η ανάγνωση τους πιστεύει πως θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει το κύμα οργής που κρύβει στην ψυχή του, ο προβληματισμένος άντρας, θα νιώσει απροστάτευτος από τους εξωγενείς παράγοντες, που διαρκώς φέρνουν στην ματιά του, εκείνη την τραγική εικόνα της απιστίας. Απογοήτευση που θα αρχίσει να τον αγκαλιάζει, όσο καταλαβαίνει πως θα είναι απίστευτα δύσκολο να κερδίσει και πάλι την καρδιά της εν διαστάσει - πλέον - συμβίας του, βλέποντας πως οι μέθοδοι που ακολουθεί δεν είναι και τόσο αποτελεσματικές.

Και τότε θα μπει στην ζωή του η Τίφανι. Μια ζωντανή κούκλα, εξίσου, ίσως και περισσότερο όμως ζορισμένη ψυχικά, έχοντας χάσει πολύ πρόσφατα τον άντρα της, γεγονός που την κατέστησε χήρα σε τόσο πολύ μικρή ηλικία. Το ξέσπασμα της, την οδήγησε στο να αναζητήσει πολλαπλές και εφήμερες ερωτικές σχέσεις, δίχως το παραμικρό μέλλον, που με σταθερό ρυθμό κατακερμάτισαν την προσωπικότητα της, η οποία πλέον ισοδυναμεί με το απόλυτο μηδέν. Για τον Πατ τον νεώτερο, ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της, όμως, που έχει νιώσει τόσο πόνο, τόσο νωρίς, θα αποτελέσει την σιγανή φλόγα ελπίδας που τρεμοσβήνει στο βάθος του σκοτεινού τούνελ. Και που με την επιμονή της μπορεί να τον βγάλει από την δύσκολη θέση.

Καταλύτης που θα μετατρέψει την αρχική γνωριμία, σε κατοπινή συμπάθεια, σε μετέπειτα φιλία και εντέλει σε έρωτα, είναι η εμπιστοσύνη. Εκείνος έχει στερέψει από αυτή, από την ώρα που έκανε τσακωτή στο μπάνιο την υπεράνω υποψίας κυρά του, δεν την διαθέτει πια και με κάποιον τρόπο πρέπει να επαναφορτίσει τις μπαταρίες της. Εκείνη όμως την διαθέτει σε πληθώρα, έχοντας αποτύχει παταγωδώς μέχρι στιγμής σε κάθε της προσπάθεια να ανασηκωθεί. Στήριγμα χρειάζεται, πιστεύει πως μπορεί να το εντοπίσει στο πρόσωπο του δυνητικού συντρόφου, αλλά για να βοηθηθεί, πρέπει πρώτα να του δώσει χέρι αρωγής, να ξεπεράσει τον τρόμο. Οι πιθανότητες να σωθεί μόνο ο ένας είναι ορατές. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το αποτέλεσμα δεν θα είναι απόλυτα αισιόδοξο και ευτυχές. Οπότε πρέπει να εντοπιστούν καινούργιες και πιο ευοίωνες μεταβλητές στο σενάριο...

Πρόβλημα πλέον που καλείται να λύσει ο σκηνοθέτης μιας ιστορίας που από την πρώτη στιγμή ισορροπεί ανάμεσα στο ρομάντζο και την τραγωδία, στην θλίψη και το χαμόγελο. Ο David O' Russell, ένας από τους πιο χαρισματικούς δημιουργούς της γενιάς του, δεν αρκείται στην ανιαρή και γλυκερή φόρμα του rom com και συμπεριφέρεται με τον πιο αναρχικό τρόπο, στήνοντας τον φακό ενώπιον των μισοκατεστραμμένων ηρώων του, ζητώντας τους να βγάλουν από μέσα τους τους φόβους, τις μανίες, τις προκαταλήψεις, τις κακές αναμνήσεις, μην τυχόν και εντοπίσουν παρέα τον μίτο που θα τους βγάλει από τον λαβύρινθο.

Η ρεαλιστική απεικόνιση συνδυασμένη με ένα απόλυτα μελετημένο σάουντρακ, που περιλαμβάνει από το Ma Cheri Amour του Stevie Wonder - η πέτρα του σκανδάλου, το τραγούδι των γάμων του Πατ Τζ., που όποτε το ακούει κάνει τα πάντα γης μαδιάμ - μέχρι το λατρεμένο Goodnight Moon, χαλί της πιο δυνατής σκηνής του φιλμ, εκεί που οι ερμηνείες του βασικού ντουέτου, αγγίζουν το άριστα. Και είναι αλήθεια πως ερωτικότερη χημεία, ανάμεσα σε πρωταγωνιστικό ζευγάρι, δεν πρέπει να έχω πετύχει ξανά στην μετά μιλένιουμ εποχή. Ο Bradley Cooper, εκμεταλλευόμενος το απαράμιλλο σεξ απίλ του, την θολωμένη ματιά του γαλαζοπράσινου βλέμματος του και τις σωστά καθοδηγούμενες εκρήξεις βίας που αναδεικνύουν την απαιτούμενη αρσενικότητα, ορίζει τον ένα πόλο, το κόκκινο, το συν. Συν είναι όμως ακριβώς απέναντι και η Jennifer Lawrence, που με προκλητικά ατημέλητο λουκ, εφαρμοστά κορμάκια και χαμόγελο που τσακίζει, ορίζει το πιο ποθητό θηλυκό στο σύγχρονο κινηματογραφικό εκράν. Θα ενωθούν τα ομώνυμα? Ή η φυσική και ο ορθολογισμός θα βάλουν τέλος στις φιλοδοξίες τους?

Για πες: Με ένα τριαντάλεπτο happy ending κρεσέντο, ο O' Russell βάζει τα πράγματα στην θέση τους, ικανοποιώντας ακόμη και την τελευταία υπογλυκαιμική απαίτηση της πλατείας. Δεν αφήνει ποτέ όμως τον κοινωνικό προβληματισμό να δραπετεύσει, προβάλλοντας διαρκώς τους δευτερεύοντες ρόλους του, που συνθέτουν έναν οικογενειακό περίγυρο υπαρκτό, όσο και στενόχωρο συνάμα, με τον De Niro, ως γεμάτο εμμονές πατέρα, να επιστρέφει μετά από δεκαετίες σε εμφάνιση εφάμιλλη του (κάποτε θεόρατου) ονόματος του και την Jackie Weaver, ως εύθραυστη που πρέπει να δείξει πανίσχυρη μάνα, να κλείνει ένα παντοδύναμο υποκριτικά ανσάμπλ, τεράστιου βεληνεκούς. Ορίζοντας έτσι ο Νεοϋορκέζος το πως ακριβώς θα έπρεπε να γίνεται η αφήγηση μιας - έστω και πειραγμένης -- μοντέρνας ιστορίας αγάπης, που δεν θα κεράσει τον θεατή της μόνο μέλι και γλυκάδα, μα και τροφή για να καταλάβει πως από τα αγκάθια της ζωής θα ξεπεταχτεί το ρόδο. Αλλά και το αντίστροφο...






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 31 Ιανουαρίου 2013 από την Odeon

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει που πραγματεύεται ένα μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας σε συνδυασμό με γλυκιά ιστορία αγάπης...πραγματικά καταφέρνεις να δεις ότι υπάρχει ελπίδα για όλους και οι δυο πρωταγωνιστές υπέροχοι με την Lawrence ειδικά να δείχνει ότι είναι η καλύτερη ηθοποιός της γενιάς της...δείτε το!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική