25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
15 - 25 Νοεμβρίου 2012


Δέκα επιλεγμένες δημιουργίες από την πρόσφατη παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου, που έχουν διακριθεί σε Διεθνείς θεσμούς με βραβεία και αναζητούν - δικαίως συνήθως - την διανομή τους και στην χώρα μας, αποτελούν το Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Πανοράματος. Δέκα φιλμς που θα διεκδικήσουν την ψήφο της Κριτικής Επιτροπής, την οποία αποτελούν οι σκηνοθέτες Μενέλαος Καραμαγγιώλης και Νίκος Τριανταφυλλίδης, οι ηθοποιοί Τάκης Σπυριδάκης και Δήμητρα Χατούπη και η διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ το βραβείο της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου θα απονείμουν τρία μέλη της, η Carmen Gray (Μεγάλη Βρετανία), η Erin Kucuktepepinar (Τουρκία) και ο δικός μας, καλός φίλος από το www.sevenart.gr και την εφημερίδα Δρόμος, Νέστορας Πουλάκος.

Το ταξίδι του Διαγωνιστικού θα έχει αφετηρία από την Ελλάδα, με συμμετέχουσα την νέα δημιουργία του Βασίλη Μαζωμένου, 10th Day και θα φτάσει μέχρι την άλλη γωνιά της Ευρώπης την Ισλανδία, με ενδιάμεσες στάσεις την Σερβία, την Γαλλία, την Τουρκία, την Ρωσία, την Τσεχία, την Πολωνία και τα Σκόπια. Οι ταινίες που διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του μακροβιότερου φιλμικού θεσμού της πρωτεύουσας, με τις ώρες προβολής τους - θυμίζω πως το εισιτήριο είναι μόλις 5 Ευρώ, ενώ για τους σινεφίλ που δεν θέλουν να χάσουν καμία τους, είναι μόνο 30 Ευρώ - λεπτομερώς, είναι οι ακόλουθες:


Smrt coveka na Balkanu (Death of a man in the Balkans)
Ο θάνατος ενός άντρα στα Βαλκάνια
Σερβία 80'
Του Miroslav Momcilovic Με τους Emir Hadzihafizbegovic, Radoslav Milenkovic, Natasa Ninkovic, Ljubomir Bandovic.
Στην πρώτη σκηνή αυτής της κατάμαυρης κωμωδίας, ένας άντρας αυτοκτονεί, μέσα στο διαμέρισμα του, πυροβολώντας το εαυτό του στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ταινίας, οι γείτονες μαζεύονται στο διαμέρισμα, συζητάνε για την σεξουαλικότητα του αυτόχειρα, για το κατά πόσο η αυτοκτονία του θα επηρεάσει τα ενοίκια στη πολυκατοικία, κ.α. Σε ένα σταθερό μονοπλάνο, σε αληθινό χρόνο, η ταινία αναλύει τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, με εκκεντρικό χιούμορ και κοφτερές ατάκες.
Που και πότε? Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


La noche de enfrente
Η νύχτα απέναντι
Χιλή, Γαλλία 110'
Του Raoul Rouiz Με τους Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kirilmis, Mehmet Eryilmaz.
Ένας άντρας που πρόκειται να βγει στη σύνταξη, ζει αναμνήσεις, αληθινές και φανταστικές από την προηγούμενή του ζωή. Ο Ρουίζ σκηνοθέτησε μία ταινία – συλλογισμό πάνω στον επικείμενο θάνατο του και μέσα από τις γνωστές θεματικές του πάνω στον χρόνο, την τέχνη και τον θάνατο, συνέθεσε ένα κομψό αλλά επιβλητικό κύκνειο άσμα.
Που και πότε? Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


J'enrage de son absence
Μ’ εξοργίζει η απουσία του
Γαλλία 98'
Της Sandrine Bonnaire Με τους William Hurt, Alexandra Lamy, Augustin Legrand, Jalil Mehenni.
Σημαδεμένος από τον χαμό του παιδιού του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Ζακ έχει χάσει κάθε νόημα για τη ζωή. Η σχέση του δεν επιβίωσε της τραγωδίας και ο ίδιος έφυγε, ταξιδεύοντας μακριά από το μέρος όπου η ευτυχία του και της συζύγου του, διαλύθηκε. Τώρα ο Ζακ είναι πίσω στη Γαλλία για την κηδεία του πατέρα του. Στο μεταξύ, η γυναίκα του έχει φτιάξει μια καινούργια ζωή και έχει ένα παιδί.
Που και πότε? Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Á annan veg (Either way)
Ούτως ή άλλως
Ισλανδία 98'
Του Hafsteinn Gunnar Sigurðsson Με τους Hilmar Guðjónsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann, Valgerður Rúnarsdóttir.
Δύο εργάτες της ασφάλτου στην ατελείωτη φύση της Ισλανδίας της δεκαετίας του 80, βρίσκονται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι, σε αυτή την μικρή αλλά γοητευτική κωμωδία. Βαθιά ανθρώπινη και ειλικρινής, αυτή η χαμηλού προϋπολογισμού έκπληξη από την Ισλανδία, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις (κερδίζοντας και βραβεία) σε διάφορα φεστιβάλ και ήδη γυρίζεται το αμερικάνικο ριμέικ.
Που και πότε? Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Ya tozhe khochu (Me Too)
Κι εγώ
Ρωσία 83'
Του Aleksey Balabanov Με τους Oleg Garkusha, Yuri Matveyev, Aleksandr Mosin, Alisa Shitikova.
Ένας κλέφτης και ένας μουσικός αποφασίζουν να ξεκινήσουν σε μια περιπέτεια, σε ένα ταξίδι από το οποίο κανείς δεν επιστρέφει. Φεύγουν με ένα SUV για να βρούνε ένα φίλο του κλέφτη και τον πατέρα του. Η τελευταία ταινία του Μπαλαμπάνοφ συνεχίζει στα χνάρια του «Στάλκερ». Είναι μια υπαρξιακή ταινία δρόμου για την αναζήτηση της ευτυχίας στην οποία όλοι θέλουν να συμμετέχουν, αλλά λίγοι καταφέρνουν.
Που και πότε? Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Polski film
Polski film
Τσεχία, Πολωνία 113'
Του Marek Najbrt Με τους Marek Daniel, Pavel Liska, Tomás Matonoha, Josef Polásek.
Τέσσερις Τσέχοι κωμικοί αποφασίζουν να δουλέψουν μαζί σε μια ταινία στην οποία θα υποδύονται τους εαυτούς τους. Βρίσκουν χρηματοδότηση από την Πολωνία με την προϋπόθεση πως σ’ αυτήν θα συμπεριλάβουν μία Πολωνή ηθοποιό ως συμπρωταγωνίστρια. Αλλά μαζί με τα γυρίσματα, ξεκινούν και τα προβλήματα.
Που και πότε? Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Crawl
Crawl
Γαλλία 95'
Του Hervè Lasgouttes Με τους Swann Arlaud, Gilles Cohen, Jean-Marie Frin, Anne Marivin. Παραγωγή Antonin Dedet, Stéphanie Douet.
Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, δύο νέοι άνθρωποι ερωτεύονται. Ο νεαρός Μάρτιν που ζει με δουλειές του ποδαριού και μικροκλοπές και η Γκουέν, μια αφοσιωμένη κολυμβήτρια που προπονείται κάθε μέρα στην ανοιχτή θάλασσα. Οι ζωές τους αλλάζουν όταν η Γκουέν μένει έγκυος και ο Μάρτιν κατηγορείται για φόνο.
Που και πότε? Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


10η Μέρα
10th Day
Ελλάδα 83'
Του Βασίλη Μαζωμένου Με τους Ali Haidari, Ιόλη Δημητρίου, Hosin Ahmadi, Mahdi Gorbani.
Η ζωή ενός Αφγανού μετανάστη που ζει στην Ελλάδα της κρίσης πουλώντας σίδερα. Ανάμεσα στη βία της καθημερινότητας και τις αναμνήσεις από το παρελθόν, βρίσκεται ο αγώνας για την επιβίωση, σε μία χώρα που ενώ είναι διαθέσιμη, έχει πάψει να είναι φιλόξενη.
Που και πότε? Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


The Woman Who Brushed Off Her Tears
Η γυναίκα που σκούπιζε τα δάκρυά της
Τουρκία 103'
Της Teona Strugar Mitevska Με τους Victoria Abril, Labina Mitevska, Jean-Marie Galey, Arben Bajraktaraj.
Μία ταινία για δύο δυνατές γυναίκες. Η Έλενα ζει στο Παρίσι και η Ασζούν, που είναι νεότερη, ζει στα βουνά της FYROM . Ο γιός της Έλενα αυτοκτονεί στην πρώτη, σοκαριστική, σκηνή της ταινίας. Αφού η Ασζούν μπαίνει σε μία κλινική, η τοπική αστυνομία της λέει ότι θα της πάρουν τον γιό αν δεν τον στείλει σχολείο, κάτι που η ίδια αδυνατεί να κάνει.
Που και πότε? Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Lal Gece
Νύχτα Σιωπής
Σκόπια, Βέλγιο 92'
Του Reis Çelik Με τους Ilyas Salman, Dilan Aksüt, Sabri Tutal, Mayseker Yucel.
Μία νεαρή κοπέλα, σε ένα απομονωμένο χωριό της Ανατολίας, προσφέρεται ως νύφη σε έναν μεγαλύτερο άντρα. Την πρώτη νύχτα του γάμου, η κοπέλα προσπαθεί να αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα την αναπότρεπτη κατάληξη της βραδιάς. Παρότι το καταφέρνει για πολλή ώρα, κάποια στιγμή το σκοτεινό παρελθόν του συζύγου της έρχεται στην επιφάνεια.
Που και πότε? Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική