Η Κληρονομιά του Μπορν

του Tony Gilroy. Με τους Jeremy Renner, Edward Norton, Rachel Weisz, Joan Allen, Albert Finney, Stacy Keach, Scott Glenn, Oscar Isaac, Donna Murphy


Βαριά η Κληρονομιά
του zerVo
Την γνώμη μου την έχω διατυπώσει ξανά στο παρελθόν. Σε έναν κινηματογραφικό κόσμο που ο ένας και μοναδικός Τζέιμς Μποντ θα παρέμενε ζωντανός στο πανί και θα καθήλωνε τα εκατομμύρια των πιστών οπαδών του με τα κατορθώματα του, και δεν ήταν ένα απλό μελαγχολικό και εσωστρεφές κακέκτυπο του ήρωα, όπως συνέβη δηλαδή κατόπιν του Die Another Day, κάτι κλωνάρια του τύπου Ίθαν Χαντ, Τζέισον Μπορν και Τριπλ Χ, δεν θα είχαν καμία θέση στον παράδεισο των σινε-κατασκόπων. Εν τη απουσία του ο 007, δίνει το βήμα σε όλους αυτούς τους δυναμικούς πράκτορες να αναπτύξουν την δική τους θωριά, να κάνουν ο καθείς από δυο, τρία, τέσσερα σίκουελ και να μπουν για τα καλά στην μάχη του box office. Μερικοί μάλιστα αφού ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους κύκλο, το ξεκίνησαν και τα ριμπούτ, καλή ώρα...

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, γύρω από το top secret πρόγραμμα ανάπλασης των φυσικών ικανοτήτων των πρακτόρων που συμμετέχουν σε αυτό. Φόβοι για μια ανεξέλεγκτη αντίδραση του οργανισμού των μεταλλαγμένων κατασκόπων, που θα οδηγήσει στην οριστική απόφαση ανάκλησης του πειράματος και στην τελειωτική διαγραφή των superspies από προσώπου γης. Ο Άαρον Κρος, ο νούμερο 5 από τους εννέα που πήραν μέρος στην μελέτη, θα βρεθεί σε θέση άμυνας, έχοντας ολομόναχος να αντιμετωπίσει τα τεχνολογικά σύγχρονα όπλα της Υπερδύναμης.

Με το στερητικό σύνδρομο από την έλλειψη των πολύχρωμων "βιταμινών" που τον διατηρούν σε εγρήγορση και τους πυραύλους να σκάνε ένθεν κακείθεν του μυστικού του κρησφύγετου στα βορειοαμερικάνικα όρη, ο Τζέισον Μπορν ο νεότερος, θα πλανάρει το σχέδιο αντεπίθεσης ενάντια σε κείνους που τον μετέτρεψαν σε φονική μηχανή. Μοναδική του υποστήριξη η γενετίστρια δόκτορας, που δίχως να γνωρίζει πολλά για την πραγματική του ταυτότητα, τον παρακολουθεί από τα πρώτα στάδια της μετεξέλιξης του, η οποία και θα του υποδείξει το σημείο εκείνο στον παγκόσμιο χάρτη όπου πιθανόν να εντοπίσει την λύση στο πρόβλημα του: Φιλιππίνες, Μανίλα. Η τέταρτη κινηματογραφική συνέχεια που βασίζεται θεματικά στο φημισμένο μπεστ σέλλερ του Robert Ludlum, δανείζεται αρκετή από την φήμη του προκατόχου με τον Matt Damon στον βασικό ρόλο για να δικαιολογήσει εν μέρει την ύπαρξη της. Ο παλμός και οι ταχύτατες εφετζίδικες σκηνές δηλώνουν το παρόν στην εκδοχή του Tony Gilroy, σεναριογράφου της πρότερης τριλογίας, ούχι όμως και του παρόντος chapter. Παρέα με τις εκρήξεις, συνεχίζονται και οι βόλτες της κάμερας ανά την υφήλιο, οι δολοπλοκίες, οι προδοσίες, οι εκτελέσεις, λείπει όμως ένα βασικό συστατικό που θα φέρει το Legacy στα ίδια επίπεδα με το Identity, το Supremacy και το Ultimatum. Η σκηνοθετική ματιά που έκανε το σίριαλ του Bourne να ξεχωρίσει από τον σωρό και το νόημα της ιστορίας που είναι φανερά αδύναμο για να εξελιχθεί σε αξιομνημόνευτο.

Για πες: Η εντύπωση που σχημάτισε στο μυαλό μου η επανεκκίνηση είναι πως ο συμπαθής Renner, Μπορεί να είναι αξιόλογος ηθοποιός και να τα δίνει όλα σε κάθε του ερμηνεία, πάσχει όμως από το σύνδρομο στέρησης αστερόσκονης που θα τον καταστήσει ως πρωταγωνιστή μεγάλου βεληνεκούς, που θα σηκώσει στις πλάτες του το βάρος ενός τέτοιου μπλοκμπάστερ. Ο Καλιφορνέζος μάλιστα δεν παίρνει την παραμικρή βοήθεια από τους κατά πολύ σημαντικότερους του ερμηνευτές, δηλαδή την Weisz που η καριέρα της βρίσκεται σε εποχική ύφεση και τον Norton Που σε καμία περίπτωση δεν θύμισε το πανίσχυρης προσωπικότητας ταλέντο του παρελθόντος. Σε γενικές γραμμές δηλαδή η σκυτάλη έφυγε με τεράστιο βάρος από τα χέρια του Bourne, σε βαθμό που δεν βρίσκω λόγο - πλην της σταθερής απουσίας του 007 - το πρότζεκτ να συνεχίσει να υπάρχει.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 8 Οκτωβρίου 2012 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική