18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote
19-30 Σεπτεμβρίου 2012


Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της θεματικής ενότητας του 18 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, πρόκειται για τις ταινίες που αναμένεται να κάνουν συντροφιά στους ξενύχτηδες σινεφίλ, εφόσον θα προβληθούν στις αίθουσες που θα φιλοξενήσουν το καλεντάρι των εκδηλώσεων, τις πρώτες πρωινές ώρες. Φυσικά όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η θεματολογία αυτών των φιλμικών εικόνων έχει πιο ανατριχιαστική υφή, αφού και οι έξι δημιουργίες που συνθέτουν το πρόγραμμα, λίγο έως πολύ ανήκουν στην κατηγορία του τρόμου. Δύο αμερικάνικες, δύο βρετανικές, μία ισπανική και μια καναδέζικη παραγωγή, ορίζουν την εξάδα που υπόσχεται να εξάψει το φοβιστικό συναίσθηματων θεατών, που όπως έχει αποδείξει και το παρελθόν των Νυχτών δεν είναι και λίγοι, όσοι προτιμούν το after midnight (ιδίως του Σαββατοκύριακου) cinema.

Άπασες οι ιστορίες τρόμου θα προβληθούν από μία φορά - τουλάχιστον - ενώ μόλις μία, το πιο διαφημισμένο του πακέτου, Citadel, μπορεί κανείς να το δει και το πρωί με προνομιακό εισιτήριο. Ένα από τα πιο αγαπημένα section του θεσμού συμπεριλαμβάνει στο φετινό του παλμαρέ τις εξής δημιουργίες:

V/H/S
V/H/S
ΗΠΑ 115'
Των Adam Wingard, David Bruckner, Ti West, Glenn McQuaid, Joe Swanberg, Radio Silence Με τους Joe Swanberg, Calvin Reeder, Kate Lynn Shiel, Sophia Takal, Lane Hughes, Helen Rogers, Adam Wingard, Hannah Fierman.
Η σπονδυλωτή ταινία τρόμου που στοίχειωσε τα φεστιβάλ της Αμερικής, το «V/H/S», είναι ένα μωσαϊκό ιστοριών, σκηνοθετημένων από την αφρόκρεμα της νέας αμερικάνικης γενιάς σκηνοθετών του είδους. Το νήμα ξετυλίγεται αργά, όταν ένας άγνωστος προσλαμβάνει μια συμμορία για να διαρρήξει ένα έρημο σπίτι στην εξοχή και να βρει μια βιντεοκασέτα. Η φαινομενικά εύκολη αποστολή αποκτά βαθμό δυσκολίας όταν οι διαρρήκτες ανακαλύπτουν πως το σπίτι δεν ακριβώς εγκαταλελειμμένο. Στη συνέχεια, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς η σπάνια κασέτα που χρειάζονται βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε εκατοντάδες home tapes που στοιβάζονται στα δωμάτια. Οταν η περιέργεια τους ωθήσει να προβάλουν κάποιες από αυτές στην οθόνη, τότε αυθεντικές εικόνες φρίκης, μυστικές σέχτες, φαντάσματα και πίδακες αίματος ξεπροβάλλουν και τους αλλάζουν τη ζωή. Το «V/H/S» είναι μια ανθολογία τρόμου φαντασίας με εντυπωσιακά μονοπλάνα και βίντεο αισθητική, που προσφέρει απλόχερα μεταμεσονύκτιες ανατριχίλες. Κυρίως, όμως, είναι η ταινία που θα σε κάνει να σκεφτείς δις πριν ξανατραβήξεις σε βίντεο τις προσωπικές σου στιγμές.
Που και πότε? Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 23:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

The Pact
Η Συμφωνία
ΗΠΑ 89'
Του Nicholas McCarthy Με τους Caity Lotz, Casper Van Dien, Agnes Bruckner.
Είναι βράδυ και βρίσκεσαι μόνη στο πατρικό σου για την κηδεία της μητέρας σου. Μιλάς στο skype με την κόρη σου, ξαφνικά αυτή σε ρωτάει τρομαγμένη: «Μαμά, ποιος είναι αυτός από πίσω σου;» και εσύ γυρνάς και δεν βλέπεις τίποτα. Εκείνη τη στιγμή σου δίνεται μια ευκαιρία να ξανασκεφτείς αν πρέπει να παραμείνεις σε αυτό το σπίτι, αλλά εσύ την σπαταλάς. Λίγο αργότερα, βρίσκεις την πόρτα του ψυγείου ανοικτή και σπασμένα γυαλιά σκορπισμένα στο πάτωμα. Τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να εξαφανιστείς. Η Ανι όμως δείχνει να μην επηρεάζεται απ' όλα τα παραπάνω και παραμένει στο σπίτι, αποφασισμένη να αναμετρηθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Ο Νίκολας ΜακΚάρθι βασίζεται στις ευρηματικές γωνίες λήψης και τον υποδειγματικό ηχητικό σχεδιασμό για να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή του, που δεν είναι άλλη απ' το να σε κάνει να τρομάξεις. Κλειστοφοβική και απόκοσμη, «Η Συμφωνία» είναι μια ιστορία φαντασμάτων μπολιασμένη με ισχυρές δόσεις σασπένς, που θα σας κόψει την ανάσα μέσα στο σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας.
Που και πότε? Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 00:00 IDEAL

Juan de los Muertos (Juan of the Dead)
O Ιωάννης των Νεκρών
Ισπανία, Κούβα 100'
Του Alejandro Brugués Με τους Alexis Días de Villegas, Jorge Molina, Andrea Duro, Andros Perugorría.
Επιλέγεις ως σκηνικό την πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα. Σκορπάς στον δρόμο απέθαντους, διψασμένους για αίμα και σάρκα, και διαλέγεις να τους εξοντώσουν κάτι απίθανοι τύποι, που στην πραγματικότητα θα προτιμούσαν να πίνουν ρούμι από το να κυνηγούν με μασέτα τους μολυσμένους. Τέλος, προσθέτεις μπόλικη κριτική για το πολιτικό καθεστώς του Κάστρο και έχεις έτοιμη την πιο εκρηκτική ζόμπι-κωμωδία της χρονιάς. Σε αυτήν, ο Χουάν μυρίζεται ζεστό χρήμα όταν η Αβάνα κατακλύζεται από τους νεκροζώντανους και ιδρύει την εταιρεία «Juan de los Muertos», η οποία αναλαμβάνει - με το αζημίωτο φυσικά - την εκκαθάριση ζόμπι σε φιλικές τιμές. Το γεγονός βέβαια πως την ομάδα απαρτίζουν αμφιβόλου εμπιστοσύνης και ικανοτήτων άτομα, καθιστά την αποστολή του ακόμη πιο δύσκολη. Βιτριολικές ατάκες, ευφάνταστα ξεκοιλιάσματα και μπόλικο χειροποίητο αίμα σε ένα φιλμ που μπορεί να φλερτάρει με τα b-movies αλλά διατηρεί τη δική του επαναστατική αισθητική, σκορπίζοντας εξίσου γέλιο, χέρια και πόδια.
Που και πότε? Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 00:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1 / Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 22:30 ΔΑΝΑΟΣ 2

Eddie, the Sleepwalking Cannibal
Εντι, ο Υπνοβάτης Κανίβαλος
Καναδάς, Δανία 83'
Του Boris Rodriguez Με τους Thure Lindhardt, Dylan Smith, Georgina Reilly, Alian Goulem.
Ο Λαρς Ολαφσεν είναι ένας πάλαι ποτέ διεθνούς φήμης αβάν-γκαρντ Δανός ζωγράφος, που πλέον βασανίζεται από τον εφιάλτη κάθε δημιουργού: την έλλειψη έμπνευσης. Ελπίζοντας σε μία ανανέωση, αναλαμβάνει θέση διδάσκοντος στη σχολή Καλών Τεχνών μίας μικρής καναδικής πόλης στη μέση του πουθενά, χωρίς να φαντάζεται ότι θα βρει τη μούσα του στο πρόσωπο ενός αργόστροφου γίγαντα που έχει μία «μικρή» ιδιοτροπία: όταν υπνοβατεί, ο καλοκάγαθος Εντι μεταμορφώνεται σε αιμοσταγή κανίβαλο με ακόρεστη όρεξη για ανθρώπινα μέλη και εντόσθια! Βλέποντας την έμπνευσή του να αναγεννιέται, ο Λαρς βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα: να σταματήσει τη σκοτεινή πλευρά του Εντι πριν ξεφύγει από κάθε έλεγχο ή να αγκαλιάσει ξανά τη δόξα που του χαμογελά, να σώσει τη σχολή από τη χρεοκοπία και να κατακτήσει τη νόστιμη συνάδελφό του; Μια ακραία σάτιρα για τις πιο σκοτεινές πτυχές της δημιουργίας και την αλαζονεία του καλλιτεχνικού κυκλώματος, γεμάτη κατάμαυρο χιούμορ, ευρηματικά κωμικά γκαγκ και απολαυστικά καρτουνίστικες εκρήξεις σπλάτερ.
Που και πότε? Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 23:15 ΔΑΝΑΟΣ 1

Grabbers
Εξωγήινο Hangover
Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία 94'
Του Jon Wright Με τους Richard Coyle, Ruth Bradley, Russell Tovey, Lalor Roddy, David Pearse.
Τι πιο ξεκαρδιστικό από ένα χωριό μεθυσμένων Ιρλανδών που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια εξωγήινη εισβολή; Στο νησί του Εριν, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να διαταράξει την ηρεμία των ντόπιων, που μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στις ψαρόβαρκες και την τοπική παμπ. Μέχρι που η πτώση ενός μετεωρίτη θα φέρει στην περιοχή ένα τσούρμο ανεπιθύμητων επισκεπτών: μοβόρικα, πλοκαμοφόρα τέρατα από το έξω διάστημα, με μοναδική αχίλλειο πτέρνα την αλλεργία στο αλκοόλ! Καθώς ψαράδες εξαφανίζονται και φάλαινες ξεβράζονται νεκρές, ένας υπέρ του δέοντος ενθουσιώδης βιολόγος, ένας μονίμως πιωμένος μπάτσος και η νεοφερμένη, ξενέρωτη συνεργάτιδά του αποφασίζουν να προστατεύσουν τους κατοίκους και να αντιμετωπίσουν την απειλή με τον πατροπαράδοτο ιρλανδικό τρόπο: μια βραδιά ασύδοτης μπυροποσίας. Με οδηγό μια εξωφρενική ιδέα και πρότυπο ένοχες απολαύσεις όπως τα «Gremlins» και «Shaun of the Dead», ο Τζον Ράιτ παντρεύει b-movies επιρροές και βρετανικό φλέγμα για να μας σερβίρει μια κωμωδία τρόμου με hangover. Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Σάντανς, Εδιμβούργου, Κάρλοβι Βάρι και Fantasia.
Που και πότε? Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 00:00 ΔΑΝΑΟΣ 1

Citadel
Citadel
Ιρλανδία, Ην. Βασίλειο 84'
Του Ciarán Foy Με τους Aneurin Barnard, James Cosmo, Wunmi Mosaku, Jake Wilson, Amy Shiels.
Εγκλωβισμένος σε ένα ασανσέρ, ο νεαρός Τόμι παρακολουθεί ανήμπορος την έγκυο σύζυγό του να δέχεται θανάσιμη επίθεση από μία ομάδα παιδιών. Εννιά μήνες αργότερα, πασχίζει να μεγαλώσει μόνος του την κόρη του, ανίκανος να βγει από το σπίτι, καθώς η τραυματική εμπειρία τον έχει φορτώσει με οδυνηρές κρίσεις αγοραφοβίας. Οταν η μυστηριώδης συμμορία επανεμφανίζεται, ο Τόμι θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το παρελθόν, επιστρέφοντας στο εγκαταλειμμένο συγκρότημα κατοικιών του τίτλου και αναζητώντας τα δαιμονικά πλάσματα που μοιάζουν να τρέφονται με το ίδιο το συναίσθημα του φόβου. Στο αδυσώπητα αγχωτικό ντεμπούτο του, ο Ιρλανδός Κιέραν Φόι μετατρέπει το μουντό αστικό τοπίο σε ένα κολασμένο σκηνικό, αποστραγγισμένο από χρώμα και ελπίδα, από το οποίο ο πολιτισμός μοιάζει να έχει εγκαταλείψει οριστικά. Με μια καθηλωτική ερμηνεία από τον Ανάιριν Μπάρναρντ, το «Citadel» μεταδίδει δεξιοτεχνικά την ταραγμένη ψυχοσύνθεση του ήρωά του στο θεατή, σε ένα σφιχτοδεμένο μείγμα σασπένς, τρόμου και κοινωνικής αλληγορίας. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του SWSX.
Που και πότε? Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 00:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική