18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote
19-30 Σεπτεμβρίου 2012


Μετρήστε χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Φιλιππίνες, Βέλγιο, Καναδάς, Ιαπωνία και φυσικά ΗΠΑ. Τον γύρο του κόσμου υπόσχεται να ταξιδέψει τους (κατά βάση φανατικούς) σινεφίλ που υποστηρίζουν το περιφερειακό Πανόραμα, τμήμα που δεν λείπει από κανένα φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου. Δεκαπέντε ταινίες από τις προαναφερόμενες γωνιές του πλανήτη συγκροτούν το εξαιρετικά προσεγμένο πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος των ενήλικων πλέον Νυχτών πρεμιέρας. Ταινίες που έχουν διακριθεί σε ανάλογα section διεθνών κινηματογραφικών ραντεβού, στις Κάννες, στο Βερολίνο, στο SXSW, στην Τραιμπέκα, στο Σάντανς και που έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, επιζητούν την προσοχή του Αθηναϊκού κοινού, στην δυνατότητα προβολής που τους δίνει ο θεσμός.

Οι περισσότερες από αυτές θα προβληθούν και στο πρωινό πρόγραμμα - με είσοδο μόλις 4€ - και μια και μόνο ματιά στις συνόψεις τους πείθει πως αξίζει να τους δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Το ρόστερ του Πανοράματος αναλυτικά:

Los Chidos
Οι Γαμάτοι
ΗΠΑ, Γερμανία, Μεξικό 94'
Του Omar Rodriguez-Lopez Με τους Kim Stodel, María De Jesús Canales Ramírez, Manuel Ramos, Cecillia Gutiérrez, Erasmo Rodríguez.
H oικογένεια Γκονζάλες προσπαθεί σκληρά να διατηρήσει τις όμορφες λατινοαμερικάνικες παραδόσεις του μισογυνισμού και της ομοφοβίας. Εχουν ένα ρημαγμένο συνεργείο αυτοκινήτων όπου βλέπουν τηλεόραση όλη μέρα, θωπεύουν ο ένας τον άλλον, τρώνε με τα χέρια σαν γουρούνια, πίνουν σαν καταβόθρες και δεν δίνουν δεκάρα για τις κοινωνικές συμβάσεις. Οταν όμως εμφανίζεται ένας ψηλός μελαχρινός Ξένος, οι ισορροπίες ανατρέπονται, οι μάσκες πέφτουν και οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Παντρεύοντας τη μεξικάνικη σαπουνόπερα με τα φανταχτερά ιταλικά μελοδράματα των 50s, ο Ομάρ Ροντρίγκεζ-Λόπεζ - γνωστότερος και ως ο κιθαρίστας των Mars Volta - καταδύεται σε έναν κόσμο που θα λάτρευαν οι Σουρρεαλιστές, καθώς προσπαθεί να καυτηριάσει την οπισθοδρομική νοοτροπία ενός μεγάλου μέρους της Λατινικής Αμερικής. Οκνηρία, αιμομιξία, κοπρολαγνεία, μισογυνισμός, crossdressing και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας παρελαύνει από τη μεγάλη οθόνη για να αμφισβητήσει τις πεποιθήσεις σας για την ηθική και τα κοινωνικά συμβόλαια, χωρίς το φιλμ να πέφτει ποτέ στην παγίδα του διδακτισμού. Αντίθετα, «Οι Γαμάτοι» παραμένουν διασκεδαστικοί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο - με τον δικό τους διεστραμμένα ακραίο τρόπο.
Που και πότε? Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 21:45 IDEAL

Graceland
Graceland
Φιλιππίνες, ΗΠΑ 84'
Του Ron Morales Με τους Arnold Reyes, Menggie Cobarrubias, Dido de La Paz, Leon Miguel, Ella Guevara.
Η φετινή κινηματογραφική έκπληξη έρχεται από τις Φιλιππίνες και είναι μια βουτιά στα άδυτα της διεφθαρμένης εξουσίας και τους άνομους δρόμους της Μανίλα. Εξερευνώντας τα λεπτά όρια της εκδίκησης και της ανθρώπινης παθογένειας, το «Graceland» είναι ένα βραδυφλεγές θρίλερ που, όσο ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του, προκαλεί διαρκώς ανατριχίλες στη σκοτεινή αίθουσα. Εκεί, ο Μάρλον είναι ο προσωπικός σοφέρ του Μανουέλ Τσάνγκο, ενός μέλους του φιλιππινέζικου Κογκρέσου. Εκτός όμως από το να οδηγεί, ο Μάρλον βοηθάει το αφεντικό και στις βρωμοδουλειές του - κατά βάση, στις σκοτεινές παρτίδες που έχει με ανήλικα κορίτσια. Μετά από ένα σκάνδαλο στον τοπικό τύπο εις βάρος του πολιτικού, ο Τσάνγκο θα απολύσει τον Μάρλον και αυτός, απεγνωσμένος, θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να συντηρήσει την άρρωστη γυναίκα και το παιδί του. Οταν όμως η κόρη του Τσάνγκο αλλά και η κόρη του Μάρλον πέφτουν θύματα απαγωγής από αγνώστους που ζητούν λύτρα, όλες οι υποψίες βαραίνουν τον νεαρό οδηγό.
Που και πότε? Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 22:45 IDEAL

Rentaneko (Rent-A-Cat)
Εδώ Η Καλή Γάτα
Ιαπωνία 110'
Του Naoko Ogigami Με τους Mikako Ichikawa, Reiko Kusamura, Ken Mitsuishi, Maho Yamada, Kei Tanaka.
Η Γιαπωνέζα «Αμελί» λέγεται Σαγιόκο, μένει μόνη μετά τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς και νοικιάζει γάτες σε μοναχικούς ανθρώπους ως μέσο καταπολέμησης της μοναξιάς. Η παραπάνω ιστορία αποτελεί τη βάση μιας από τις πιο αναπάντεχα φιλγκούντ ταινίες που (δεν) θα δείτε σε κάποια αίθουσα κοντά σας. Η νεαρή γυναίκα, που ζει σπίτι της παρέα με δεκάδες γάτες, βγαίνει με το καροτσάκι της στο δρόμο και τραγουδάει «Reent-aaaaaa-neko!» («Νοίκιασεεεεε-μια-Γάτα!»), μέχρι κάποιος περαστικός να ενδιαφερθεί. Η ενοικίαση ωστόσο δεν είναι απλή διαδικασία: οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν από συνέντευξη και ειδικά τεστ, ώστε να διαπιστώσει η Σαγιάκο ότι οι γάτες της φιλοξενούνται σε καλά χέρια. Ευχάριστα περίεργο και ξεκαρδιστικά σουρεαλιστικό, το «Εδώ η Καλή Γάτα» θα σας εκπλήξει με την αισιόδοξη ενέργειά και τον συναισθηματικό του αντίκτυπο - πόσο συγκινητική μπορεί να είναι μια ταινία με (και για) γάτες; Μην ξαφνιαστείτε ωστόσο αν πιάσετε τον εαυτό σας να μουρμουρίζει το τραγούδι της Σαγιάκο πολύ καιρό μετά την προβολή.
Που και πότε? Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 21:15 IDEAL

Keep the Lights On
Κράτα Ένα Φως Αναμμένο
ΗΠΑ 101'
Του Ira Sachs Με τους Thure Lindhardt, Zachary Booth.
Μακριά από το να αποτελέσει μια ακόμη τυπική boy meets boy ιστορία, η ευαίσθητη και σε αρκετά σημεία αυτοβιογραφική ταινία του Άιρα Σακς σκιαγραφεί την παθιασμένη, μετεωρική και περιπετειώδη σχέση ανάμεσα σε έναν νεαρό σκηνοθέτη και έναν εξίσου νεαρό δικηγόρο, όπως αυτή εκτυλίσσεται μετά την απόφασή τους να μείνουν μαζί και τη σταδιακή πάλη καθενός με τις καταχρήσεις, τις αδυναμίες και τους προσωπικούς δαίμονες του άλλου. Με τον δικό μας Θύμιο Μπακατάκη του «Κυνόδοντα» στην άρτια διεύθυνση φωτογραφίας, συνοδεία ενός μελαγχολικού μουσικού σκορ από τον Αρθουρ Ράσελ και με μια προσγειωμένη στα απολύτως απαραίτητα πλην διεισδυτική σκηνοθεσία, το βραβευμένο με Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου δράμα τρυπώνει κάτω από το πετσί του θεατή ως μια βραδυφλεγής και άκρως ειλικρινής σπουδή επάνω στην αγάπη, την αφοσίωση, την οικειότητα και τις άφθονες οδύνες του έρωτα.
Που και πότε? Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 22:30 IDEAL

Safety Not Guaranteed
Η Ασφάλειά Σας Δεν Είναι Εγγυημένη
ΗΠΑ 85'
Του Colin Trevorrow Με τους Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson, Karan Soni.
«ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Κάποιος να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο μαζί μου. Δεν είναι αστείο. Θα πληρωθείτε μόλις γυρίσουμε. Πρέπει να φέρετε τα δικά σας όπλα. Το έχω ξανακάνει μόνο μια φορά ακόμη. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ.» Τρεις δημοσιογράφοι διαβάζουν την παραπάνω αγγελία και αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον ανώνυμο συντάκτη της ώστε να γράψουν ένα άρθρο για την περίπτωσή του. Γρήγορα φτάνουν στα ίχνη του Κένεθ, ενός αινιγματικού άντρα, τον οποίο αναλαμβάνει να προσεγγίσει η γυναίκα της παρέας, η Ντάριους. Οσο περισσότερο όμως η νεαρή δημοσιογράφος εισχωρεί στην ζωή του Κένεθ, τόσο λιγότερο μπορεί κάποιος να προστατεύσει τη σωματική και, κυρίως, τη συναισθηματική της ακεραιότητα. Ο Ντέρεκ Κόνελι, στο ντεμπούτο του στη μυθοπλασία, βρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ κωμωδίας και ρομάντζου και με την προσθήκη μιας διακριτικής sci-fi πινελιάς δημιουργεί μια ανατρεπτική κομεντί, που αρνείται να ακολουθήσει το συνταγολόγιο του είδους. Στo πλευρό του, ο Μαρκ Ντιπλάς και η Ομπρεϊ Πλάζα με τις φρέσκιες ερμηνείες και τις σπαρταριστές ατάκες τους μπορεί να μην εγγυούνται για την ασφάλειά σας αλλά μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα σταματήσετε να γελάτε.
Που και πότε? Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 18:00 IDEAL / Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 17:45 IDEAL

Between Us
Ανάμεσά Μας
ΗΠΑ 90'
Του Dan Mirvish Με τους Julia Stiles, Melissa George, Taye Diggs, David Harbour.
Δύο ζευγάρια. Μία φιλία. Δύο διαφορετικοί πλανήτες. Η Γκρέις και ο Κάρλο είναι νιόπαντροι. Μένουν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κάρλο ξεκινά την καριέρα του σαν ανερχόμενο αστέρι στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Ο Τζόελ, φίλος του Κάρλο από τη σχολή φωτογραφίας, έχει εγκατασταθεί στην καλοζωισμένη επαρχία με τη σύζυγό του, Σάριλ, και απολαμβάνει τις παχυλές απολαβές που του προσφέρει η διαφήμιση. Οταν συναντιούνται για ένα σαββατοκύριακο, ανταγωνισμοί, αντιζηλίες, μυστικά και ψέματα βγαίνουν στην επιφάνεια, οδηγώντας σε μια εκρηκτική διαμάχη. Δύο χρόνια μετά, ο Τζόελ και η Σάριλ εμφανίζονται αναπάντεχα στην πόρτα του νεοϋορκέζικου διαμερίσματος των πρώην φίλων τους. Τι έχει συμβεί; Μία σκοτεινή κομεντί για την αναπόφευκτη φθορά που έρχεται με τον χρόνο, την εσωτερική πάλη του καλλιτέχνη, τους συμβιβασμούς της οικογένειας. Ο Νταν Μίρβις διασκευάζει το βραβευμένο θεατρικό του Τζο Χόρτουα και, μπερδεύοντας αριστοτεχνικά παρόν με παρελθόν, με αφετηρία την ιστορία μίας φιλίας, αφηγείται την ιστορία της ίδιας της ζωής. Με ένα λαμπερό καστ, που σπάνια έχουν στη διάθεσή τους ανεξάρτητοι σκηνοθέτες, το «Ανάμεσά Μας» στροβιλίζει τους ήρωές του σε έναν κυκεώνα διλημμάτων, ανατέμνοντας τη μέση αστική τάξη με χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Που και πότε? Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 19:45 IDEAL

38 Τémoins (38 Witnesses)
38 Μάρτυρες
Γαλλία 104'
Του Lucas Belvaux Με τους Yvan Attal, Sophie Quinton, Nicole Garcia, François Feroleto, Natacha Régnier, Patrick Descamps.
Μια νεαρή φοιτήτρια δολοφονείται άγρια έξω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Και οι 38 ένοικοι ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν τίποτα. Μέχρι που ένας απ' αυτούς αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή του: εκείνη τη νύχτα ξύπνησε από μια απεγνωσμένη κραυγή που ουσιαστικά κανείς δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει ακούσει. Γιατί οι γείτονες της άτυχης γυναίκας την άφησαν αβοήθητη; Γιατί έκρυψαν την αλήθεια; Ποια συναισθήματα δειλίας, ντροπής και φόβου θόλωσαν την αντίληψή τους; Εμπνευσμένος από τη διαβόητη υπόθεση της Κίτι Γκενοβέζε, που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη το 1964, ο Λουκά Μπελβό μεταφέρει τη δράση στο σήμερα και στο μουντό λιμάνι της Χάβρης. Με μια αφόρητη ένταση να σιγοβράζει, απειλώντας να παρασύρει τους ήρωές του σε μία δίνη ανεπιθύμητης συνενοχής, ο σκηνοθέτης συνθέτει μία κλειστοφοβική σπουδή πάνω στην απρόβλεπτη ανθρώπινη συμπεριφορά, αποκαλύπτοντας πτυχές της που θα προτιμούσαμε να μείνουν για πάντα στο σκοτάδι. Ταινία έναρξης στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
Που και πότε? Σαββάτο 22 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 22:30 ΔΑΝΑΟΣ 1

Rubberneck
Βραχνάς
ΗΠΑ 83'
Του Alex Karpovsky Με τους Alex Karpovsky, Jaime Ray Newman, Amanda Good Hennessey, Dennis Staroselsky.
Με πρωταγωνιστές έναν μοναχικό τριαντάρη και το νεαρό αντικείμενο του πόθου του - μια όμορφη συνάδελφό του στην δουλειά με την οποία έτυχε να περάσει απλά ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο και τίποτα παραπάνω - το φιλμ διηγείται την ιστορία μιας κλιμακούμενης ερωτικής ψύχωσης και του ολέθριου τρόπου με τον οποίο αυτή ξεφεύγει σταδιακά από τον έλεγχο. Περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε κωμωδίες του μοντέρνου αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά και το πρόσφατο τηλεοπτικό «Girls», ο Αλεξ Καρπόφσκι σκηνοθετεί και κρατά τον βασικό ρόλο σε ένα υποβλητικό θρίλερ. Αυτός ο «Βραχνάς» καταφέρνει να τρυπώσει ύπουλα κάτω από το δέρμα του κοινού του, επωφελούμενο από ένα διογκούμενο κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας, που χτίζεται σταδιακά και αριστοτεχνικά καθ' όλη την διάρκεια. Διαρκώς ηλεκτρισμένο κάτω από τη φαινομενικά ήρεμη επιφάνειά του, το «Βραχνάς» προσθέτει πινελιές σασπένς σε ένα νοσηρό ψυχολογικό πορτρέτο και βαδίζει άφοβα σε μερικές από τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης επιθυμίας και εμμονής.
Που και πότε? Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 22:00 IDEAL

Ha-Sippur Shel Yossi (Yossi)
Γιόσι
Ισραήλ 83'
Του Eytan Fox Με τους Ohad Knoller, Lior Ashkenazi, Oz Zehavi, Orly Silbersatz Banai, Ola Schur.
Δέκα χρόνια μετά το «Yossi and Jagger» και την τεράστια συζήτηση που άνοιξε στην πατρίδα του, το φοβερό παιδί του ισραηλινού σινεμά, ο Εϊταν Φοξ, επιστρέφει με ένα άτυπο σίκουελ και επικεντρώνεται στο ίδιο ακανθώδες για την κοινωνία του θέμα: τον έρωτα μεταξύ δύο ανδρών. Μια δεκαετία μετά, ο Γιόσι δεν είναι πλέον στρατιώτης αλλά εργάζεται ως καρδιολόγος στο νοσοκομείο και προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο του συντρόφου του από τον στρατό, Γιάγκερ. Οταν η μητέρα του τελευταίου επισκεφθεί τυχαία το νοσοκομείο, ο Γιόσι θα αποφασίσει να αποκαλύψει σε αυτήν και τον άνδρα της τα πάντα για τον δεσμό του με τον γιο τους, και στη συνέχεια θα φύγει για διακοπές με το αυτοκίνητό του, αναζητώντας την ηρεμία. Σε μια στάση, θα γνωρίσει τέσσερις στρατιώτες, ανάμεσά τους και τον Τομ - έναν νεαρό που αστραπιαία θα ανασύρει τις αναμνήσεις αλλά και τη χαμένη ζωντάνια του υποτονικού γιατρού. Το «Γιόσι» κλείνει το μάτι στην αμηχανία της μοντέρνας ισραηλιτικής κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία και καυτηριάζει την έλλειψη αποδοχής – όχι χωρίς αυτοσαρκασμό. Εϊναι ένα φιλμ πάνω απ' όλα ειλικρινές, γεμάτο ιδιαίτερες στιγμές και σκοτεινό χιούμορ, που αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση στο στόμα.
Που και πότε? Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 19:30 ΔΑΝΑΟΣ 1

Was Bleibt (Home for the Weekend)
Τι Απομένει
Γερμανία 84'
Του Hans-Christian Schmid Με τους Lars Eidinger, Corinna Harfouch, Sebastian Zimmler, Ernst Stötzner.
Eνα σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, ο Γκίντερ και η Γκίτεκ, οι οποίοι ζουν σε ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή, απολαμβάνουν την επίσκεψη του γιου τους, Μάρκο, από το Βερολίνο. Ο Μάρκο βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας συγγραφικής καριέρας ενώ ο άλλος τους γιος, ο Γιάκομπ, έχει πρόσφατα ανοίξει ένα οδοντιατρείο στην περιοχή. Η ζωή μοιάζει να κυλά με ρυθμούς ήρεμους μέχρι που η μητέρα τους, η οποία πάσχει πολλά χρόνια από μανιοκατάθλιψη, εξομολογείται στην οικογένεια ότι σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά της. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, τίποτα δεν μένει το ίδιο και το προσωπείο της ιδανικής οικογένειας θρυμματίζεται άμεσα. Το τρομερό δίδυμο των Χανς Κρίστιαν Σμιντ και Μπερντ Λάνγκε του περιβόητου «Ρέκβιεμ» (2006) επιστρέφει στη φόρμα που τους έκανε γνωστούς και χτίζει ένα δυνατό φιλμ για τα ένοχα μυστικά και την υποκρισία που ταλανίζουν τα θεμέλια της μεσοαστικής γερμανικής οικογένειας. Το «Τι Απομένει» είναι το στιβαρό δράμα που κοιτάζει πέρα από την βιτρίνα ευημερίας, ώστε να αποκαλύψει τη δυσλειτουργία και την παθογένεια των σχέσεων -εντός και εκτός οικογένειας - στη σύγχρονη εποχή.
Που και πότε? Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 20:15 ΔΑΝΑΟΣ 1 / Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 22:30 ΔΑΝΑΟΣ 2

Gayby
Γκέιμπι
ΗΠΑ 89'
Του Jonathan Lisecki Με τους Jenn Harris, Matthew Wilkas, Mike Doyle, Jonathan Lisecki.
«Gayby»: ουσιαστικό, γένους ουδέτερου, που προκύπτει από τη συναίρεση των λέξεων «gay» και «baby» και αναφέρεται σε μωρά των οποίων οι γονείς είναι ομοφυλόφιλοι. Ενα τέτοιο μωρό αποφασίζουν να κάνουν και η Τζεν με τον Ματ, χωρίς φυσικά να είναι ζευγάρι: η Τζεν είναι στρέιτ και ο Ματ γκέι. Αγαπημένοι φίλοι από το πανεπιστήμιο, και οι δύο έχουν πατήσει από καιρό τα 30 και νιώθουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη ζωή τους. Πόσο εύκολο είναι όμως να κάνουν σεξ με στόχο την αναπαραγωγή; Και τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη κοινωνική ζωή τους; Τριάντα χρόνια μετά τη «Μεγάλη Ανατριχίλα», φαίνεται πως ο προβληματισμός για τις σχέσεις μπορεί να μην έχει αλλάξει ριζικά, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τον τρόπο με τον οποίο αρθρώνεται. Αυτή η ανάλαφρη, πιπεράτη κομεντί συλλαμβάνει με συγκλονιστική ακρίβεια το μομέντουμ της εποχής καθώς τρυπώνει στις πιο χιπ γωνιές του Μπρούκλιν και πιάνει κουβέντα με τους γλυκύτατα κακομαθημένους κατοίκους του.
Που και πότε? Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 22:30 IDEAL

See Girl Run
Παντρεμένη Γυναίκα Μόνη Ψάχνει
ΗΠΑ 89'
Του Nate Meyer Με τους Robin Tunney, Adam Scott, Jeremy Strong, William Sadler.
Τι κάνεις αν ξυπνήσεις μια ωραία πρωία στα τριαντα-κάτι σου και συνειδητοποιήσεις ότι ο γάμος σου έχει βαλτώσει; «Υπομονή», θα έλεγαν οι περισσότεροι, όμως η Εμι έχει μια άλλη ιδέα: πακετάρει τα πράγματά της, αφήνει τον άντρα της χωρίς προειδοποίηση και επιστρέφει στο πατρικό της. Ανακοινώνει στους γονείς της πως είναι εκεί για να συμπαρασταθεί στον καταθλιπτικό αδερφό της, Μπράντον, αλλά στην πραγματικότητα επεξεργάζεται ένα σχέδιο επανένωσης με τη λυκειακή της αγάπη, τον μεγάλο έρωτα που ποτέ δεν ευδοκίμησε γιατί εκείνη έφυγε για το πανεπιστήμιο. Πώς θα ήταν όμως αν τελικά είχε μείνει; Η φαντασίωση ενάντια στην πραγματική ζωή και η απογοήτευση μιας νεότερης γενιάς που διαπιστώνει πως η ευδαιμονία των μακροχρόνιων σχέσεων δεν ανταποκρίνεταιι στις προσδοκίες που μας έχει ταΐσει η ποπ κουλτούρα είναι το γήπεδο του Νέιτ Μέγιερ, που δεν χαρίζεται στους χαρακτήρες του. Αληθινό, τραγικό, αστείο, το «Παντρεμένη Γυναίκα Μόνη Ψάχνει» μοιάζει με βελόνα που τρυπάει την καρδιά: τόσο μικρό κι όμως τόσο αξιομνημόνευτο.
Που και πότε? Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 18:15 Odeon IDEAL / Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 18:00 IDEAL

Fat Kid Rules the World
Χοντρομπαλάς Κατακτά τον Κόσμο
ΗΠΑ 94'
Του Matthew Lillard Με τους Jacob Wysocki, Matt O' Leary, Lilli Simmons.
Μπορεί ένας ρούλος στο ταμπούρο και ένα χτύπημα στην μπότα να αλλάξουν τη ζωή σου; Ενα δυσαρμονικό ριφάκι και ένα γρεζαρισμένο ρεφρέν να σου δώσουν ελπίδα όταν όλα σου μοιάζουν σκατένια; Μπορεί ακόμη κι αν είσαι θεόχοντρος να κατακτήσεις τον κόσμο; Στην γενέτειρα της γκραντζ, το Σιάτλ, δύο τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους έφηβοι ψάχνουν να βρουν διέξοδο για την οργή τους, ελπίζοντας πως η ενήλικη ζωή θα είναι καλύτερη απ' τη τωρινή. Ο Τρόι το ρίχνει στο φαγητό και είναι υπέρβαρος. Ο Μάρκους είναι εθισμένος στα χάπια. Θα γνωριστούν όταν ο Μάρκους σώσει τον Τρόι λίγο πριν ο πρώτος αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Και θα σκαρώσουν ένα πανκ γκρουπάκι για να τα σπάσουν - ή καλύτερα για να κολλήσουν για πάντα. Ο Τζέικομπ Βισότσκι του περσινού «Τέρι» και ο Ματ Ο'Λίρι της «Φυσικής Επιλογής» στους πρωταγωνιστικούς ρόλους σηκώνουν το φιλμ στους ώμους τους και αποδεικνύουν γιατί θεωρούνται δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο αμερικάνικο σινεμά. Το «Χοντρομπαλάς Κατακτά τον Κόσμο» είναι ένα φιλμ ξεκαρδιστικό και σοκαριστικά αυθεντικό, μία ιστορία ενηλικίωσης ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός ταλαντούχου κωμικού, που με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο του κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο SXSW.
Που και πότε? Σαββάτο 22 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1Σαββάτο 22 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

A Moi Seule (Coming Home)
Μόνη Μου
Γαλλία 91'
Του Frédéric Videau Με τους Agathe Bonitzer, Reda Kateb, Hélène Fillières, Noémie Lvovsky.
Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται καθισμένη στην στάση ενός λεωφορείου. Παρατηρεί τη φωτογραφία μιας αφίσας, που ενημερώνει για την εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Η φωτογραφία απεικονίζει την ίδια, απλώς 8 χρόνια νωρίτερα. Η Γκαέλ είχε πέσει τότε θύμα απαγωγής από έναν εργάτη, ο οποίος την κράτησε έγκλειστη στο σπίτι του για όλο αυτό το διάστημα. Ο απαγωγέας της, Βενσάν, την έχει μόλις απελευθερώσει και αυτή καλείται να χαράξει το δικό της μονοπάτι, μαθαίνοντας τα πάντα από την αρχή αλλά, κυρίως, μαθαίνοντας να ζει με τους εφιάλτες της. Το «Μόνη Μου» είναι μια φιλόδοξη σπουδή σε δύο χαρακτήρες, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου συνδιαμορφώνονται και συχνά αλλάζουν ρόλους. Ο Φρεντερίκ Βιντό βασίζει την αφήγησή του σε αριστοτεχνικά φλας μπακ, που ξετυλίγουν το κουβάρι μιας σχέσης πολύπλοκης, ενώ ταυτόχρονα στοχάζεται επάνω στα δίπολα θύτης-θύμα και εξουσιαστής-εξουσιαζόμενος με φόντο ένα μεταλλαγμένο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Και αν η βάση της ιστορίας του είναι ψυχολογικά βίαιη και συγκλονιστικά αληθινή, ο ίδιος φροντίζει να ανοίγει χαραμάδες ζεστασιάς και χιούμορ, θυμίζοντας πως αυτά επιβιώνουν ακόμη και στις πλέον ακατάλληλες συνθήκες.
Που και πότε? Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Hors les Murs (Beyond the Walls)
Κόντρα στον Τοίχο
Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία 98'
Του David Lambert Με τους Guillaume Gouix, Matila Malliarakis, Mélissa Désormeaux Poulin, David Salles.
Στη διάρκεια μιας ξέγνοιαστης βραδιάς μεθυσιού, ο νεαρός Πάολο καταλήγει στο κρεβάτι και την αγκαλιά του όμορφου και αρρενωπού Ιλίρ, ξεκινώντας μαζί του μια τρυφερή συναναστροφή, η οποία εκτυλίσσεται σταδιακά σε σφοδρό έρωτα και σε εθιστικό πάθος. Η σχέση των δυο αντρών πρόκειται, εντούτοις, να δοκιμαστεί όταν ένα απρόσμενο παιχνίδι της μοίρας παρεμβάλλεται για να κρατήσει τους δυο εραστές χωριστά. Φανερώνοντας ξεχωριστή αυτοπεποίθηση πίσω από την κάμερα, στο ελπιδοφόρο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο βελγικής καταγωγής Ντέιβιντ Λάμπερτ αντλεί τα μέγιστα από την αδιαφιλονίκητη χημεία των δύο πρωταγωνιστών προκειμένου να απεικονίσει με αφοπλιστικά όμορφο τρόπο το ερωτικό δέσιμο των ηρώων τους. Καθώς, όμως, ο ρομαντισμός δίνει προοδευτικά την θέση του στο δράμα, ο Λάμπερτ ξεστρατίζει από τα χωράφια της αισθηματικής κομεντί για να προσεγγίσει πιο απαιτητικές και σύνθετες συναισθηματικά περιοχές, μετατρέποντας καθ' οδόν την ταινία του σε ένα μελαγχολικό χρονικό αγάπης, αφοσίωσης και διάψευσης.
Που και πότε? Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1 / Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 20:15 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική