18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote
19-30 Σεπτεμβρίου 2012


Παραδοσιακά το πιο δημοφιλές τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που περιλαμβάνει ταινίες παγκόσμιας κοπής που έχουν ήδη διανύσει μια πολύ επιτυχημένη πορεία στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και πρόσφατες ελληνικές, κατά βάση, ανεξάρτητες παραγωγές, που στοχεύουν μέσω του δημοφιλούς θεσμού, την προβολή τους σε ευρύτερο κινηματογραφικό κύκλο. Το ελληνικό στοιχείο μάλιστα φέτος είναι πιο ευδιάκριτο από κάθε άλλη φορά, αφού τα 10 από τα 25 φιλμς του προγράμματος να σχετίζονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με την χώρα μας. Η παρέλαση των αστέρων του μπουκέτου των Πρεμιερών περιλαμβάνει σκηνοθέτες του διαμετρήματος των Jacques Audiard, Oliver Stone, Michael Haneke, Christian Petzold, Fatih Akin και λαμπερούς αστέρες όπως τους Marion Cotillard, Isabelle Huppert, Jean Louis Trintignant, Melvil Poupaud, Helen Hunt, William Macy, Blake Lively, John Hawkes.

Η πλήρης σύνθεση του τμήματος που θα μας ταξιδέψει στην indie αμερικάνικη σκηνή, την Τουρκία, την Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ιταλία έχει ως εξής:

De Rouille et d'Os
Σώμα Με Σώμα
Γαλλία, Βέλγιο 120'
Του Jacques Audiard Με τους Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure, Céline Sallette.
Μετά τον αριστουργηματικό «Προφήτη», ο Ζακ Οντιάρ κάνει στροφή στο μελόδραμα με μία κλασική ερωτική ιστορία. Ο άστεγος Αλί βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της αδερφής του μαζί με τον πεντάχρονο γιό του. Εκεί θα γνωρίσει τη Στεφανί, μια εκπαιδεύτρια φαλαινών που μετά από ένα τραγικό ατύχημα χάνει και τα δυο της πόδια. Μαζί, θα μάθουνε να περπατάνε ξανά από την αρχή. Σε κάθε καρέ, ο Οντιάρ φανερώνει τη δεξιοτεχνική του δεινότητα, ενώ αποσπά εκπληκτικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του. Κυρίως όμως, δείχνει πώς οι ήρωές του μαθαίνουν να ζουν με τα ακρωτηριασμένα τους άκρα, τα ματωμένα τους πρόσωπα και τις πιο απίθανες ελλείψεις.
Που και πότε? Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου Τελετή Έναρξης / Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 17:00 IDEAL

On The Road
Στον Δρόμο
Γαλλία, Βραζιλία 137'
Του Walter Salles Με τους Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Amy Adams, Sam Riley, Tom Sturridge, Kirsten Dunst.
Το εμβληματικό μανιφέστο της μπιτ γενιάς, το βιβλίο που ανέθρεψε γενιές και γενιές καταραμένων εφήβων μεταφέρεται επιτέλους στη μεγάλη οθόνη από τον Βάλτερ Σάλες. Το - κατά βάση αυτοβιογραφικό - μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ περιλαμβάνει τις άσκοπες περιπλανήσεις του ίδιου και φίλων του, όπως ο ποιητής Αλεν Γκίνσμπεργκ ή ο αρχιερέας των μπίτνικς, Νιλ Κάσαντι. Η ταινία παραμένει πλήρως πιστή στο αρχικό υλικό: σε αυτήν ο συγγραφέας, ένας πρώην κατάδικος ποιητής και η, σχεδόν ανήλικη και προκλητικά απελευθερωμένη, γυναίκα του, σπάνε όλες τις συμβάσεις των 40s και ξεχύνονται σε μια ξέφρενη περιπέτεια ιδεών, απαγορευμένων ουσιών, μουσικής, απολαύσεων και κινδύνων.
Που και πότε? Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 20:30 Odeon OPERA 1 / Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 2

Cosmopolis
Κοσμόπολις
Γαλλία, Καναδάς 108'
Του David Cronenberg Με τους Robert Pattinson, Juliette Binoche, Sarah Gadon, Mathieu Amalric, Paul Giamatti, Samantha Morton.
Στο νέο πόνημα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Ρόμπερτ Πάτινσον ενσαρκώνει έναν νεαρό εκατομμυριούχο, ο οποίος γυρίζει τη Νέα Υόρκη μέσα στην υπερπολυτελή λιμουζίνα του. Συναντάει ετερόκλητους ανθρώπους, κάνει αχαλίνωτο σεξ με τη Ζιλιέτ Μπινός, προσπαθεί να κερδίσει τον έρωτα της γυναίκας του, την οποία έχει μόλις παντρευτεί από συμφέρον, και πυροβολεί κόσμο χωρίς λόγο. Διασκευάζοντας το γνωστό μυθιστόρημα του Ντον NτεΛίλο, ο Κρόνενμπεργκ συνεχίζει στα μονοπάτια που χάραξε ο ίδιος με την προηγούμενη δουλειά του, ταυτίζοντας εδώ την κινηματογραφική φόρμα με τη ροή του λόγου. Καπιταλισμός και ψυχανάλυση με φόντο την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της κρίσης, σε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.
Που και πότε? Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 21:45 ΔΑΝΑΟΣ 1 / Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 21:45 ΔΑΝΑΟΣ 2

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο Δρόμος του Σταυρού
DEMOKRATIA, the Way of the Cross
Ελλάδα 95'
Των Marco Gastine, Katerina Patroni, Haris Raftogiannis, Christophe Georgoutsos, Nikolia Apostolou, Giannis Misouridis Με τους Yannis Ragousis, Nikos Kostopoulos, Rena Dourou, Elias Panayotaros.
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου αποτέλεσαν μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, μία πρόκληση για τη δημοκρατία της. Ηταν πρόκληση και για τους ντόπιους κινηματογραφιστές να συμβάλουν κι αυτοί στην ηθική ενδοσκόπηση που απαιτούν οι καιροί, καταγράφοντας με τη δική τους ματιά τα πολιτικά ήθη που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση του τόπου. Μαζί με άλλους πέντε ντοκιμαντερίστες (Κατερίνα Πατρώνη, Χάρη Ραφτογιάννης, Χριστόφορο Γεωργούτσο, Νικολία Αποστόλου και Γιάννης Μισουρίδη), ο Μάρκο Γκαστίν παρακολούθησε βήμα-βήμα την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα (Γιάννης Ραγκούσης για το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Κωστόπουλος για την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ρένα Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και Ηλίας Παναγιώταρος για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ). Με μια ασυνήθιστα οικεία ματιά πάνω στους πολιτικούς, το «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ο Δρόμος του Σταυρού» είναι ένα διεισδυτικό πορτρέτο της άσκησης της πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα. Χωρίς σχόλιο, χωρίς συνεντεύξεις, αφήνοντας το θεατή να κρίνει μόνος του.
Που και πότε? Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 19:30 ΔΑΝΑΟΣ 1 / Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 19:00 ΔΑΝΑΟΣ 2

Wild And Precious
Wild And Precious
Ελλάδα, Ιταλία, Αυστραλία 87'
Του Bill Mousoulis Με τους Alessandro Figurelli, Jennifer Levy, Emanuela Zocco.
Ένας Ιταλός κινηματογραφιστής παγιδεύεται στη δίνη της Ελληνικής κοινωνικοπολιτικής κρίσης. Επιστρέφει στο Μιλάνο, όπου ζει η πρώην γυναίκα του, μόνο και μόνο για να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα, όταν ένας Αυστραλός τη λεοπτικός παραγωγός τον προσλαμβάνει για τον αντισυμβατικό χαρακτήρα της δουλειάς του. Ο Ελληνο-Αυστραλός σκηνοθέτης Μπιλ Μουσούλης κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε Ευρωπαϊκό έδαφος, με μια ιστορία προσωπικής, ιδιωτικής και δημόσιας πολιτικής, γυρισμένη σε Ελλάδα και Ιταλία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό και έντονα ντοκιμαντερίστικο στιλ. Ο Αλεσάντρο Φιγκουρέλι δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια ασυνήθιστη προσέγγιση στην ελληνική κρίση.
Που και πότε? Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 19:00 ΔΑΝΑΟΣ 2

Dogs, Cats & Rats
Dogs, Cats & Rats
Ελλάδα 101'
Του Adrianos Georgantas Με τους Konstantinos Lagos, Katerina Missihroni, Zaharias Rohas, Nikos Nikolaou, Makis Arvanitakis, Louisa Batista-Lapa.
Φθινόπωρο 2006 - Ανοιξη 2007. Η Αθήνα φλέγεται. Το Πολυτεχνείο, όπως και οι περισσότερες σχολές στην Ελλάδα, τελεί υπό κατάληψη. Η κυβέρνηση επιμένει στην τροπολογία του άρθρου 16 για την Παιδεία. Οι πορείες διαδέχονται η μία την άλλη. Αστυνομική βία, ματωμένοι διαδηλωτές, καμένα αυτοκίνητα, πυρπολημένα αστυνομικά τμήματα. Με φόντο αυτό το πολιτικό και κοινωνικό χάος, εξελίσσεται μια ερωτική ιστορία: ένας νεαρός χούλιγκαν ερωτεύεται μια γοητευτική φοιτήτρια που κινείται δυναμικά στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για να την προσεγγίσει, δεν διστάζει να εισχωρήσει στους αναρχικούς. Αυτή δεν ενδίδει εύκολα στην ερωτική του πολιορκία, ο νεαρός όμως δεν πτοείται. Πεισμωμένος ότι αξίζει μια θέση στην καρδιά της και μην μπορώντας να την εντυπωσιάσει με άλλο τρόπο, επιδίδεται σε αυτό που ξέρει καλύτερα: τη μάχη ενάντια στα ΜΑΤ. Παγιδευμένος ανάμεσα στην ερωτική αδιαλλαξία της φοιτήτριας και την αυξανόμενη βία των αστυνομικών δυνάμεων, ο νεαρός δεν διστάζει να παίξει με την φωτιά και να φτάσει στα άκρα.
Που και πότε? Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Ημερολόγια Αμνησίας
Amnesia Diaries
Ελλάδα 103'
Της Stella Theodorakis Με τους Peter Rose, Ilias Konstantakopoulos, Thanos Anastopoulos, Vassias Tsokopoulos, Depy Daidy, Chara Kanelos.
Μια γυναίκα ανακαλύπτει κάποιες ξεχασμένες ταινίες σούπερ 8, που αναφέρονται στις χρονιές 1985-86, από την Ελλάδα, την Αυστραλία και το Παρίσι, όταν ήταν φοιτήτρια. Τις ανακαλύπτει το 2010, σε μια περίοδο προσωπικών απωλειών που συμπίπτει με την όξυνση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Βλέποντας αυτά τα ξεχασμένα ημερολόγια οξειδωμένα από το χρόνο, της δημιουργείται η ανάγκη να κινηματογραφήσει στιγμές από δύο καινούργιες χρονιές της ζωής της: το 2010 και το 2011 - προσωπικές μεν, αλλά σε ένα περιβάλλον κοινωνικών αναταραχών. Χρησιμοποιώντας πια ένα άλλο μέσο, ψηφιακό, καταγράφει εικόνες της κρίσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Το άδειασμα των προσωπικών χώρων των ανθρώπων που πέθαναν συμπίπτει με το άδειασμα των χώρων μέσα στην πόλη, αλλά και το «άδειασμα» των κατοίκων της. Στέλνει αυτά τα ξεχασμένα ημερολόγια στο φίλο της Πίτερ στην Αυστραλία – η συνέχεια επί της οθόνης.
Που και πότε? Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Breakdown Reward
Breakdown Reward
Ελλάδα 110'
Του Elias Georgopoulos Με τους Maria Georgarou, Yorgos Galanis, Andreas Tsiakos, David Rohrbach, Tobias Dostal, Yorgos Milonas.
Δύο Γερμανοί προσλαμβάνονται για να ξεθάψουν έναν χαμένο θησαυρό. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν ο θησαυρός αυτός πέφτει στα χέρια τριών μικροαπατεώνων: της Χαράς, του Τζίμη και του Σπούκι, οι οποίοι το ίδιο βράδυ διέπραξαν μια διάρρηξη για να εξοφλήσουν τον Μουνίρ, έναν τοπικό νονό. Οι τρεις φίλοι χρησιμοποιούν τη γνωριμία τους με έναν πληροφοριοδότη για να ανταλλάξουν τον θησαυρό με χρήμα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως τους καταδιώκουν οι δύο Γερμανοί και οι άντρες του Μουνίρ. Το «Breakdown Reward» είναι μια ταινία που καθρεφτίζει τη σημερινή κοινωνία σε κρίση, όπου ο νόμος του ισχυρού είναι πιο έγκυρος από ποτέ. Διαφθορά, εγκληματικότητα, ανεργία, αποξένωση, κατάθλιψη και κρίσεις ταυτότητας οριοθετούν το κάδρο στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία του «Breakdown Reward». Η περιπλοκότητα των καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε αλλοπρόσαλλες ενέργειες. Και άλλους στην ανακάλυψη τρομακτικών πτυχών του εαυτού τους.
Που και πότε? Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Κατερίνα Γώγου
Για την Αποκατάσταση του Μαύρου
Ελλάδα 67'
Του Antonis Boskoitis Με τους Loukia Michalopoulou.
Η Κατερίνα Γώγου έζησε σαν τη φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει, έγραψε τα οριακά της ποιήματα, πόνεσε για τους ανθρώπους γύρω της και στο τέλος έκανε μια ροκ εν ρολ βουτιά στο θάνατο ως Ιδανική Αυτόχειρας στην Αθήνα των αρχών του '90. Την θυμούνται όσοι διασταύρωσαν τους δρόμους τους με τον δικό της, ηθοποιοί, ποιητές, πολιτικοί ακτιβιστές, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί. Το κινηματογραφικό πορτραίτο της σε άσπρο και μαύρο συμπληρώνεται με ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποιημένες σεκάνς με την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου. Για τον σκηνοθέτη, το ντοκιμαντέρ αυτό κλείνει μία τριλογία που είχε ξεκινήσει το 2002 με το πορτραίτο της Φλέρυς Νταντωνάκη και συνεχίστηκε το 2006 με την ιστορία της γένεσης του ελληνικού ροκ. Μία σειρά πορτρέτων από οριακές προσωπικότητες που έζησαν στην πόλη της Αθήνας αποτελεί το νήμα που συνδέει τα ντοκιμαντέρ μεταξύ τους και φωτίζει το ιδιόρρυθμο αστικό τοπίο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Που και πότε? Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 21:15 ΔΑΝΑΟΣ 1 / Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ΔΑΝΑΟΣ 2

They Glow in the Dark
They Glow in the Dark
Ελλάδα 69'
Του Panayiotis Evangelidis Με τους Mikal Glaab, Jim Baysinger.
Ο Μάικλ και ο Τζιμ είναι δύο μεσήλικες γκέι φίλοι, που έχουν χαθεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Οταν ο Μάικλ ψάχνει και βρίσκει τον Τζιμ, ανακαλύπτει ότι έχει επιστρέψει στην οικογένειά του άρρωστος με HIV, άνεργος και με διαλυμένη ζωή. Του προτείνει λοιπόν να ενώσουν τις τύχες τους και να πάνε να ζήσουν στη Νέα Ορλεάνη, η οποία και είναι η αγαπημένη πόλη του Μάικλ, εκεί όπου ως έφηβος (έχοντας φύγει απ' το σπίτι του) έζησε για χρόνια πουλώντας το κορμί του. Φτάνουν στην πόλη αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα και προσπαθούν να επιβιώσουν φτιάχνοντας και πουλώντας κουκλάκια. Κουβαλάνε και οι δύο ένα παρελθόν που, ενώ τους πονάει, ταυτόχρονα τους βοηθάει να βρίσκουν κουράγιο να συνεχίζουν παρά τα οικονομικά και τα προβλήματα υγείας τους, ζώντας μέρα με την ημέρα, σαν κομήτες που λάμπουν για μερικές στιγμές πριν την πτώση τους στο στερέωμα.
Που και πότε? Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 20:00 ΔΑΝΑΟΣ 2

Amour
Αγάπη
Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία 127'
Του Michael Haneke Με τους Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert.
Η ήρεμη ζωή ενός αγαπημένου ζευγαριού ευκατάστατων ηλικιωμένων διακόπτεται απότομα όταν η αναπόφευκτη φθορά που επιφέρει ο χρόνος και η απειλή του θανάτου εισβάλλουν απρόσκλητα στο παρισινό διαμέρισμά τους. Παρακολουθώντας την καθημερινή μάχη που δίνει ο άντρας του ζευγαριού με τη σκληρή διαπίστωση ότι η υγεία της συζύγου του φθίνει αστραπιαία, ο Χάνεκε σκαρφίζεται ένα ήρεμα συγκλονιστικό δράμα πάνω στην ανθρώπινη αγάπη ως τη μοναδική παρηγοριά απέναντι στις σκληρές αλήθειες αυτής της ζωής και αποσπά θαυμάσιες ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζεύγος των Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά. Από τους πιο δίκαιους Χρυσούς Φοίνικες που έχουν απονεμηθεί ποτέ στο Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 19:45 Odeon ΟΠΕΡΑ 1 / Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου Odeon ΟΠΕΡΑ 2

Αίμα
My Blood
Ελλάδα 85'
Του Diamantis Karanastasis Με τους Vicky Volioti, Nestor Kopsidas, Diamantis Karanastasis, Dora Sampsona.
Πώς θα ήταν ο μύθος του Οιδίποδα αν γραφόταν σήμερα; Η πορεία ενός άντρα καθώς προσπαθεί να κατακτήσει την ενσυνείδηση και να ανακαλύψει το πώς, το πόσο, το τι και το γιατί που κρύβει η αγάπη. Οδηγός του και σύντροφος σε αυτή την ιδιότυπη αναζήτηση δεν είναι παρά η μνήμη. Ο Διαμαντής Καραναστάσης στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο το μοντάζ, την παραγωγή, και κρατάει και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μια ταινία που πατάει στον ποιητικό λόγο του θεατρικού έργου «ΝΕΟ ΑΙΜΑ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, για να εξερευνήσει το σημείο όπου το θέατρο συναντά τον κινηματογράφο. Όπως η πλειοψηφία των πιο πρόσφατων ελληνικών παραγωγών, το «Αίμα» ποντάρει και αυτό τα λεφτά του στο ριψοκίνδυνο στοίχημα που λέγεται δραματική ταινία μεγάλου μήκους - χωρίς συνεργείο, χωρίς λεφτά, χωρίς εξοπλισμό – για να δικαιωθεί απόλυτα από το αποτέλεσμα. Το φιλμ κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής – WORLD CINEMA DRAMATIC, στο Amsterdam Film Festival και έχει επιλεγεί ως επίσημη συμμετοχή στο 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Gijon.
Που και πότε? Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Attractive Illusion
Attractive Illusion
Ελλάδα 80'
Του Petros Sevastikoglou Με τους Tmc, J.Linus, M.Ohilebo, P.I.O Austyeno, D. Nusakhare, S. Ohilebo.
Ταινίες και ντοκιμαντέρ για τους μετανάστες έχουν γίνει πολλές, σε μια ανάγκη αναζήτησης ενός νέου πολυπολιτισμικού προσώπου. Το «Attractive Illusion» ωστόσο έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι μία ταινία μυθοπλασίας στην οποία πρωταγωνιστούν αποκλειστικά μετανάστες. Μία ταινία που ανέλαβε και υποστήριξε η Νιγηριανή κοινότητα της Αθήνας. Ο σκοπός ήταν να γίνει ένα φιλμ που θα έδειχνε στους συμπατριώτες τους ότι η Ευρώπη δεν είναι ο παράδεισος που ονειρεύονται. Μια «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» που παρασύρει πολλούς να υπερχρεωθούνε για να πληρώσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Οσοι καταφέρνουν να επιζήσουν θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, το ρατσισμό, την πορνεία, τα ναρκωτικά. Το σενάριο πήρε την τελική του μορφή μέσα από τις πραγματικές ιστορίες και τους αυτοσχεδιασμούς των ίδιων των πρωταγωνιστών, που εν μέρει αφηγήθηκαν την ίδια τη ζωή τους. Πρόκειται για μία ταινία στην οποία ο κινηματογραφικός λόγος διαμορφώθηκε από κοινού, και για τις ανάγκες της οποίας γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ της ελληνικής και της νιγηριανής κουλτούρας.
Που και πότε? Σαββάτο 22 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Savages
Αγριότητα
ΗΠΑ 131'
Του Oliver Stone Με τους Blake Lively, Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Salma Hayek, John Travolta.
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Γουίσλοου, η «Αγριότητα» είναι η ιστορία του Τσον και του Μπεν, δύο κολλητών που καλλιεργούν μαριχουάνα στην Καλιφόρνια και έχουν πλουτίσει από μια εκλεκτή ποικιλία χασίς στο Αφγανιστάν. Εκτός όμως από τα κέρδη, οι φίλοι μοιράζονται και την ίδια γυναίκα, την Oφίλια. Ενα μεξικάνικο καρτέλ τους ζητάει να συνεργαστούν αλλά όταν οι φίλοι αρνούνται, το καρτέλ απάγει τη νεαρή γυναίκα και τότε μόνη τους ελπίδα γίνεται ένας διεφθαρμένος μπάτσος. Ο Ολιβερ Στόουν αφήνει στην άκρη τις πολιτικές αναζητήσεις και επιστρέφει με ένα θρίλερ που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα κόκκινα, φτιαγμένο από τη στόφα των παλιότερων αριστουργημάτων του.
Που και πότε? Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 17:30 ΔΑΝΑΟΣ 1

Zarafa
Το Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα
Γαλλία, Βέλγιο 78'
Των Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie Με τις φωνές των Max Renaudin, Simon Abkarian, François-Xavier Demaison, Vernon Dobtcheff.
Ενα από τα καλύτερα φιλμ κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, «To Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα» μας ταξιδεύει στην Αφρική, όπου ένας σοφός γέροντας αφηγείται στα παιδιά του χωριού την ιστορία του Μάκι. Ο Μάκι είναι ένα μικρό αγόρι που ξεφεύγει απ' τα δίχτυα των δουλεμπόρων και γίνεται κολλητός με μια καμηλοπάρδαλη, τη Ζαράφα. Οταν όμως η Ζαράφα αιχμαλωτίζεται για να δοθεί στον Γάλλο βασιλιά ως δώρο, τότε ο Μάκι βάζει ως σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει και ταξιδεύει πάνω σε ένα αερόστατο μέχρι το Παρίσι για να τη βρει. Συγκινητικό και φτιαγμένο από το υλικό των παιδικών ονείρων, «Το Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα» και οι εικόνες του μαγεύουν το κοινό, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Που και πότε? Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 17:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Do Not Forget Me Istanbul
Η Αξέχαστη Πόλη
Τουρκία, Ελλάδα 119'
Των Hany Abu-Assad, Stefan Arsenijevic, Aida Begic, Josefina Markarian, Eric Nazarian, Stergios Niziris, Omar Shargawi Με τους Ali Suliman, Derya Durmaz, Yorgos Symeonidis, Salima Hamed, Svetozar Cvetkovic, Jacky Nercessian.
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2010. Eξι δεκαπεντάλεπτα φιλμ ενώθηκαν για να απαρτίσουν μια σπονδυλωτή ταινία αφιερωμένη στην πόλη που επί αιώνες δέσποζε σε Δύση και Ανατολή. Σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους έχουν ρίζες στην Κωνσταντινούπολη έγραψαν το σενάριο και το σκηνοθέτησαν δημιουργώντας μια ταινία για τη μητρόπολη που μέσα στους αιώνες ένωνε και ενώνει τον δυτικό με τον ανατολικό κόσμο. Το «Αξέχαστη Πόλη» είναι μια ταινία φτιαγμένη με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική επιρροή της Κωνσταντινούπολης στην συλλογική μνήμη πολλών λαών που μοιράζονται αναμνήσεις γεννημένες στα ίδια χώματα.
Που και πότε? Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 19:45 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Celeste and Jesse Forever
Διαζευγμένοι Φίλοι
ΗΠΑ 92'
Του Lee Toland Krieger Με τους Rashida Jones, Andy Samberg, Ari Graynor, Eric Christian Olsen.
Η Σελέστ και ο Τζέσι γνωρίστηκαν στο λύκειο και παντρεύτηκαν μικροί. Γελάνε με τα ίδια αστεία, τελειώνουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου και δεν βαριούνται ποτέ. Ποιο είναι το πρόβλημα; Αποφάσισαν να χωρίσουν. Θα προσπαθήσουν να μείνουν φίλοι, αλλά το μοντέλο που επιλέγουν δεν δουλεύει. Στο αθεράπευτα ναρκισσιστικό Λος Αντζελες, ο Λι Τόλαντ Κρίγκερ στηρίζεται στις αφοπλιστικές ερμηνείες των Ρασίντα Τζόουνς και Αντι Σάντμπεργκ και στήνει μια ερωτική κομεντί που αποφεύγει τη mumblecore φλυαρία για να περιγράψει με ρεαλισμό τους πόνους και τις χαρές μιας σχέσης - και την πιθανότητα το τέλος της να συνιστά μόνο την αρχή.
Που και πότε? Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 22:15 ΔΑΝΑΟΣ 1

Laurence Anyways
Λώρενς Για Πάντα
Καναδάς, Γαλλία 159'
Του Xavier Dolan Με τους Melvil Poupaud, Suzanne Clément, Nathalie Baye, Monia Chokri.
O 35χρονος Λοράνς ζει στον Καναδά την δεκαετία του '80, είναι καθηγητής λογοτεχνίας και ζει ευτυχισμένος με την κοπέλα του, Φρεντ. Ολα κυλούν αρμονικά, μέχρι τη στιγμή που ο Λοράνς ανακοινώνει στη Φρεντ πως θέλει να ζήσει ως γυναίκα: φοράει λοιπόν ένα ταγιέρ, βάζει μεϊκ-απ και ψεύτικο στήθος, και ξεκινάει μια νέα ζωή, σε έναν κόσμο εντελώς απρόθυμο να αποδεχτεί την διαφορετικότητά του. Ο Ξαβιέ Ντολάν, το enfant terrible του παγκόσμιου σινεμά, επιστρέφει με την τρίτη του ταινία σε τρία χρόνια, αυτή τη φορά για να αναμετρηθεί χωρίς φόβο με την προβληματική του φύλου και την 80s νοσταλγία.
Που και πότε? Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 21:30 ΔΑΝΑΟΣ 1

Ernest et Celestine
Ερνέστ και Σελεστίν
Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο 80'
Των Benjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar Με τις φωνές των Lambert Wilson, Pauline Brunner.
Υπάρχει ένας κόσμος όπου οι αρκούδοι οδηγούν, έχουν δουλειές και πηγαίνουν στο σχολείο. Στον ίδιο κόσμο - αλλά στους υπονόμους – ζουν τα ποντίκια, που συχνά ξεμυτίζουν για να κλέψουν τα βγαλμένα δόντια των μικρών αρκούδων, ώστε να προμηθεύσουν την υπόγεια οδοντιατρική βιομηχανία τους. Εκεί ο Ερνέστ, ένας αρκούδος που προσπαθεί να επιβιώσει στον βαρύ χειμώνα, και η Σελεστίν, μια ποντικίνα που δεν θέλει με τίποτα να γίνει οδοντίατρος, θα γνωριστούν και θα γίνουν αχώριστοι. Οι Βενσάν Πατάρ και Στεφάν Ομπιέ της «Πανικούπολης» επιστρέφουν μαζί με τον Μπενζαμάν Ρενέρ και μεταφέρουν τους διάσημους ήρωες των παιδικών βιβλίων του Γκαμπριέλ Βενσάν στη μεγάλη οθόνη, σε ένα φιλμ γεμάτο αγάπη.
Που και πότε? Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 19:15 ΔΑΝΑΟΣ 1

Monsieur Lazhar
Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar
Καναδάς 94'
Του Philippe Falardeau Με τους Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Emilien Néron, Marie-Eve Beauregard.
Η ηρεμία σε ένα σχολείο στο Μόντρεαλ διαταράσσεται όταν οι μαθητές ανακαλύπτουν το πτώμα της δασκάλας τους, που έχει αυτοκτονήσει. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε σοκ και η θέση της δασκάλας μένει κενή, μέχρι που ένας Αλγερινός μετανάστης ζητά να την αντικαταστήσει. Ο κύριος Λαζάρ είναι ο καινούριος δάσκαλος, που αναλαμβάνει να παρηγορήσει τους μαθητές του, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος παλεύει με το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Ο Φιλίπ Φαλαρντό στοχάζεται με χιούμορ και ευαισθησία πάνω στην απώλεια, τη θλίψη και την ενοχή, ενώ ταυτόχρονα κριτικάρει εύστοχα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του, σε μια ταινία που έφτασε μέχρι τα Οσκαρ.
Που και πότε? Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 20:30 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Barbara
Μπάρμπαρα
Γερμανία 105'
Του Christian Petzold Με τους Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock, Christina Hecke.
Η Μπάρμπαρα εργάζεται ως γιατρός στην Ανατολική Γερμανία, αλλά το βασικό της μέλημα είναι να δραπετεύσει στη Δύση. Χωρίς να το περιμένει, η αγάπη της για τους ασθενείς και, κυρίως, το δέσιμό της με έναν μυστηριώδη συνάδελφο, τον Αντρέ, τοποθετούν στην καρδιά της ένα τεράστιο δίλημμα, που κόβει την επιθυμία της στην μέση. Το «Barbara» είναι το βραδυφλεγές δράμα που λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι του 1980 στην ψυχροπολεμική Γερμανία και κέρδισε την Αργυρή Αρκτο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο Κρίστιαν Πέτσολντ στηρίζεται στη σιωπηλή αλλά εκκωφαντική ερμηνεία της μούσας του, Νίνα Χος, και αποτυπώνει στο σελιλόιντ τη νωθρότητα μιας ολόκληρης εποχής.
Που και πότε? Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 20:15 IDEAL

Der Müll im Garten EdenΜολυσμένος Παράδεισος
Γερμανία 98'
Του Fatih Akin Με τους Fatih Akin, Huseyin Alioglu, Bunyamin Seyrekbasan, Nezihan Haslaman.
Σε ένα τουρκικό χωριό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η φυσική ομορφιά του τοπίου απειλείται, όταν οι αρμόδιες αρχές ανακοινώνουν την πρόθεση τους να δημιουργήσουν μια χωματερή απορριμμάτων. Ο δήμαρχος και οι κάτοικοι εναντιώνονται σφόδρα και βρίσκουν ανέλπιστο σύμμαχο στο πλευρό τους τον σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, που ξεκινάει άμεσα ένα ντοκιμαντέρ με στόχο να αποτρέψει την καταστροφή. Παρ' όλα αυτά, οι προσπάθειες δεν αποδίδουν και η περιοχή μετατρέπεται σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο. Ο «Μολυσμένος Παράδεισος» είναι το χρονικό αυτής της προσπάθειας, το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, γυρισμένο ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους που ουρλιάζουν για δικαιοσύνη και γραβατωμένους πολιτικούς που δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις.
Που και πότε? Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 20:15 ΔΑΝΑΟΣ 1

The Sessions
Μαθήματα Ενηλικίωσης
ΗΠΑ 94'
Του Ben Lewin Με τους John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood.
Μόνιμα καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι για ολόκληρη την ζωή του, ένας καλόκαρδος 38χρονος άντρας δίχως καμία απολύτως ερωτική εμπειρία αποφασίζει να γνωρίσει μια επαγγελματία σεξουαλική θεραπεύτρια, η οποία αναλαμβάνει μέσα σε λίγες συνεδρίες να τον μυήσει σε άγνωστες και ανεξερεύνητες σε αυτόν περιοχές της ηδονής και του πόθου. Ο σκηνοθέτης Μπεν Λιούιν παίρνει αυτή την απίστευτη μα παντελώς αληθινή ιστορία και τη μετατρέπει σε μια γλυκόπικρη, χιουμοριστικά αρωματισμένη και συγκινητική κομεντί πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και την διαρκή θέληση για ζωή κόντρα στις μεγαλύτερες αντιξοότητες. Βραβείο Κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Σάντανς και σίγουρος διεκδικητής αρκετών χρυσών αγαλματιδίων στα επερχόμενα Oσκαρ.
Που και πότε? Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 22:15 Odeon ΟΠΕΡΑ 1

Smashed
Λιώμα
ΗΠΑ 85'
Του James Ponsoldt Με τους Mary Elizabeth Winstead, Aaron Paul, Octavia Spencer, Nick Offerman.
Ενα φιλμ που βασίζεται στο κοφτερό του σενάριο και σημαδεύεται από την καλύτερη ερμηνεία της Μαίρη Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ μέχρι σήμερα, το «Λιώμα» μάγεψε κοινό και κριτικούς στο Σάντανς και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Σε αυτό, η Κέιτ και ο Τσάρλι είναι ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι του οποίου όμως η σχέση ορίζεται από την κοινή τους αγάπη για το αλκοόλ. Η ζαλισμένη ρουτίνα της ζωής τους διαταράσσεται όταν η Κέιτ αποφασίζει να ξεκινήσει συνεδρίες με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς. Ο δρόμος της απεξάρτησης, όμως, είναι γεμάτος διακλαδώσεις και σκοτεινά μονοπάτια, που συχνά είναι πιο ύπουλα κι από την ίδια την εξάρτηση.
Που και πότε? Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 22:30 ΔΑΝΑΟΣ 1

Beasts of the Southern Wild
Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
ΗΠΑ 93'
Του Benh Zeitlin Με τους Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes.
Η κινηματογραφική εμπειρία της χρονιάς είναι εδώ: Η Χασπάπι είναι έξι χρονών και ζει με τον πατέρα της στο Δέλτα του Μισσισιπή. Εκείνος την προετοιμάζει για τις ημέρες που δεν θα βρίσκεται εκεί για να την προστατέψει - και αυτές δεν αργούν. Oταν αρρωσταίνει ξαφνικά, ακραία φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους: οι πάγοι λιώνουν, ξεσπούν καταιγίδες και η φύση απελευθερώνει προϊστορικά τέρατα. Η φετινή Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών θα σας φέρει δάκρυα στα μάτια καθώς ξεδιπλώνει όχι μόνο στοιχεία της παράδοσης της Νέας Ορλεάνης, αλλά και της αθάνατης ανθρώπινης Ψυχής.
Που και πότε? Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 20:00 ΔΑΝΑΟΣ 1 Τελετή Λήξης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική