Οι Αναλώσιμοι 2

του Simon West. Με τους Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Liam Hemsworth, Jason Statham, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Jet Li, Terry Crews, Randy Couture, Charisma Carpenter και τον Chuck Norris


Εκρηκτικό καλαμπούρι!
του zerVo
Μια πλάκα είναι, ένα αστείο, ένα καλαμπούρι, που κάποια στιγμή πριν χρόνια πέρασε από το μυαλό  του Sly, το έκανε για μια φορά πραγματικότητα, μαζεύοντας πέρα από τον ίδιο με την μουτσούνα του Rambo, ακόμη τον Terminator, τον The One, τον Die Hard, τον Red Dragon και τον Transporter, έφτιαξε την δική του Justice League μάζωξη των βετεράνων και σάρωσε τα ταμεία, σκορπώντας τόνους νοσταλγικής ευχαρίστησης στους φανς της εκρηκτικής δράσης. Το σίκουελ αναμενόμενο όσο και επιβεβλημένο, αφού από την αρχική κομπανία υπήρχαν σημαντικές απουσίες, πάλαι ποτέ (80s κατά βάση) κινηματογραφικών υπερασπιστών του δικαίου, της ακεραιότητας, της τιμής. Οι προσκλήσεις που εστάλησαν προς κάθε ενδιαφερόμενο, απαντήθηκαν τόσο από τον αγέραστο Lone Wolf όσο και από τον αειθαλή Βελγο-Καναδό JCVD, συνεπώς με το τιμ πιο εμπλουτισμένο από το προ διετίας πρώτο πανηγύρι, οι Αναλώσιμοι επιστρέφουν υποσχόμενοι να τα κάνουν όλα, ξανά, γης μαδιάμ. Και τον καταφέρνουν περίφημα τον σκοπό τους...

Μια δυσάρεστη εξέλιξη έκρυβε για την ομάδα των ικανών μαχητών του Μπάρνι Ρος, η ριψοκίνδυνη αποστολή στα Βαλκάνια για την ανάκτηση του ψηφιακού χάρτη των κοιτασμάτων πλουτωνίου της περιοχής. Ο νεαρότερος, έχοντας άγνοια κινδύνου αλλά και ελάχιστη εμπειρία στην μάχη από τους βαριά οπλισμένους συντρόφους, Μπίλι Δε Κιντ, θα πέσει νεκρός από την άνανδρη επίθεση της συμμορίας του αιμοβόρου Ζαν Βιλέν, που θα αποσπάσει μέσα από τα χέρια των Expendables την πολύτιμη συσκευή. Πάνω από τον τάφο του χαμένου τους συμπολεμιστή, οι μπαρουτοκαπνισμένοι των πεδίων της μάχης, θα δώσουν όρκο εκδίκησης και τιμωρίας των κακοποιών που εκμεταλλεύονται με βάναυσο τρόπο τους φοβισμένους και ανήμπορους ντόπιους.

Αφού τα έκαναν γυαλιά καρφιά, λοιπόν, στο πέρασμα τους από την κεντρική Ασία, στο πραγματικά εντυπωσιακό, τύπου 007, introduction, οι γεννημένοι πολεμιστές υπόσχονται να κάνουν κάτι παρόμοιο, στα Αλβανικά περίχωρα όπου εκτυλίσσεται η προσχηματική κι απλούστατη σε σύλληψη σεναριακή τους καθοδήγηση. Έχοντας ήδη την γνώση από το πρώτο, το εισαγωγικό επεισόδιο των περιπετειών της ατρόμητης φράξιας, εδώ οι συμμετέχοντες σε αυτή είναι πολύ πιο άνετοι, στις κινήσεις τους, προκειμένου να θυμίσουν τον παλιό καλό τους εαυτό. Αν κάτι κάνει την διαφορά πάντως, σε συσχετισμό με το part 1, είναι που ο εμπνευστής, παραγωγός και σκριπτίστας του reunion, 60βάλε Sylvester Stallone γίνεται πολύ πιο συγκεντρωτικός των ηρωισμών, εκτίθεται υπερβολικά για την ηλικία του στο εκράν, μοιράζοντας διαρκώς Ραμπονιές, περιορίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την συμμετοχή των υπολοίπων, σε κάτι ελαφρώς περισσότερου του καμέο.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτίνει φόρο τιμής στην παρελθοντική δράση των μελών του παρεακίου του στην μεγάλη οθόνη, αφού αραιά και που τα αδιέξοδα κάνουν την εμφάνιση τους και μόνο οι υπεράνθρωπες ικανότητες των καμαράτ μπορούν να βγάλουν την βασική εξάδα (μαζί με Statham δηλαδή, Crews, Couture, Lundgren και την σέξι Κινεζούλα, αφού ο χοντρο-Li, λέει πολύ νωρίς αντίο) από την δύσκολη θέση. Κι εκεί λαμβάνει χώρα η αποθέωση. Τα βαριά Αυστριακά I'll Be Back του Schwartz, σκοράρουν παρέα με τις αιώνια πομπώδεις ατάκες του Willis και τα εντέχνως ανορθόγραφα εγγλέζικα του εντυπωσιακού κακού Van Damme, που μοιάζει σαν να μην έχει περάσει ημέρα από το ντεμπούτο του στο πανί, στον καλτ Κόκκινο Δράκο κόντρα στον Sho Kosugi. Κάνε κράτει όμως στο παλαμάκι σου, για δυο σκηνές, για δυο λεπτάκια, για τις στιγμές που τα πάντα θα υποκλιθούν στο μεγαλείο του Ενός - αλλά Λύκου!

Για πες: Ο Norris είναι αυτό που λέμε η ατραξιόν, το κλου της βραδιάς, ο αναμφίβολος γκεστ σταρ της υπόθεσης και του είναι υπέρ αρκετά δύο πλάνα - το ένα μάλιστα στην πιο εμπνευσμένη σεκάνς της Νέας Υόρκης / σκηνικό φάντασμα, που πήγασε από τον νου του φανφαρόνου σκηνοθέτη Simon West - για να πείσει και τον πιο αδαή για το ποιος είναι ο τοπ οφ δε τοπ. Ο αιώνια έφηβος Chuck,  που ούτε ο χρόνος δεν κατάφερε να τον βάλει πλάτη, στο φινάλε μοιάζει να δίνει υπόσχεση πως θα συνυπάρξει με τους υπολοίπους αγριεμένους στο τρίτο ραντεβού. Ελπίζω, προς τέρψη όλων μας, απέναντι του, τότε, να βρεθεί εκείνος ο ντερέκης, με την αλογοουρά, που ξέρει άριστο αίκιντο και μέχρι τώρα στην πρωταγωνιστική του πορεία δεν έχει φάει ούτε σφαλιάρα. Fingers Crossed!!!






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 16 Αυγούστου 2012 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική