O Σαμαρείτης

του David Weaver. Με τους Samuel L. Jackson, Luke Kirby, Ruth Negga, Alan C. Peterson, Gil Bellows, Tom Wilkinson


Όλα για το %$Ρ#^%# μεροκάματο
του gaRis (@takisgaris)
Είσαι ο Samuel L. Jackson. To L δε θα το μάθουμε ποτέ τι σημαίνει, οπότε οι φίλοι σε φωνάζουν απλά Sam. Δεν υπήρξες ποτέ τίποτε παραπάνω από ένας εξαιρετικός ρολίστας, κι ας κατέχεις από το 2006 περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες, με τις ταινίες που έχεις εμφανιστεί να έχουν μαζέψει κοντά $7,5Β. Δύο είναι τα θέματα που συνδέονται άμεσα με το όνομά σου: Το ένα είναι η παροιμιώδης φυσική ομοιότητά σου με τον Lawrence Fishburn. To δεύτερο το γεγονός ότι γνώρισες τη μεγάλη δόξα αισίως στα 46, με τον θρυλικό all-time bad-ass ρόλο του Jules Winnfield στο εμβληματικό Pulp Fiction. Ενδεχομένως κάπου εκεί μέσα εφολλεύει αυτή η ανασφάλεια με το χρήμα, που σε «ανάγκασε» να σφραγίσεις ανεξίτηλα με την παρουσία σου το καρα-καλτ Snakes on a Plane ως Neville Flynn.

Είναι 2012 και έχεις προ καιρού πατήσει γερά τα εξήντα. Είσαι ο μονόφθαλμος (ξέρω ότι σε δυσκόλεψε στο παίξιμο αυτό γιατί το βλέμμα σου είναι σήμα κατατεθέν) Nick Fury στην 3η μεγαλύτερη ταινία ever σε εισπράξεις (άσε τις άλλες δύο- βλ. λήμμα James Cameron), το ensemble superhero The Avengers (ούτε στο δαχτυλάκι του κορυφαίου στο είδος Unbreakable). Ενσαρκώνεις τον Martin Luther King Jr. στο Broadway και συνεχίζεις επιβλητικά με το νέο Ταραντινικό Django Unchained. Όλα για πάρτη σου. Έρχομαι το λοιπό στο σημείο αυτό και σε ρωτώ κοιτώντας σε ανάμεσα στα μάτια απευθύνοντας σου το καθοριστικό ερώτημα: Τι ακριβώς εξυπηρετεί η συμμετοχή σου ως πρωταγωνιστής-συμπαραγωγός σ’ αυτό το pseudo neo-noir της οκάς, που αυτοσαρκαστικά τιτλοφορείται The Samaritan;

Πολύ θα ήθελα να το επαινέσω δαύτο το φιλμάκι, διότι τόσο ο ντιρέκτορας David Weaver είναι Τοροντιανός, όσο και ο εκ των συμπρωταγωνιστών Luke Kirby (Take This Waltz) έλκει την ντοπιολαλιά του γειτονικού μου Hamilton. H δε νεαρά (30 Μαϊων, στην ηλικία της κόρης του Sam, Zoe Jackson) ενζενί Ruth Negga, στις φλέβες τις οποίας ρέει ιρλανδο-αιθιοπικό αίμα, δείχνει δυνατότητες στον πρώτο ουσιαστικό της ρόλο στο πανί, παρά τη 10ετή της παρουσία στο επάγγελμα (Breakfast On Pluto). Στο ρόλο του απαραίτητου αρχιμαφιόζου ο συνομήλικος του Sam, Tom Wilkinson που προφανώς, όπως και ο Weaver, λάτρεψε την αδικημένη οσκαρικώς ερμηνεία του Albert Brooks στο περυσινό Drive, γι’ αυτό μας τη θυμίζει στα όρια της καρικατούρας. Δε λέω, χαίρομαι που βλέπω το νυχτερινό Τορόντο με τους σιωπηλούς ουρανοξύστες του να δίνει μια moody ατμόσφαιρα, αλλά σετ υποκόσμου που θα βρεις την εκδιδομένη ηρωινομανή περσόνα της Negga δε το κάνεις με τίποτα. Βέβαια, με $12Μ κόστος και σχεδόν απευθείας πέρασμα στο dvd, δεν προβλέπονται πολυτέλειες στο πλάνο γυρισμάτων.

Μια ιστορία – δάνειο από πολύ καλύτερες του είδους όπου περιγράφεται η πορεία ενός καταδίκου λωποδύτη κατά την έξοδό του από τη φυλακή που αναγκάζεται να συμμετάσχει σε ένα τελευταίο κόλπο (“grift”) από τον γιο του συνεταίρου του που δολοφόνησε για να σωθεί ο ίδιος. Εύκολα προκύπτει ότι πρόκειται για σχέδιο εκδίκησης εναντίον του ίδιου και της προστατευόμενης πόρνης που του ρίχνεται χωρίς περιστροφές, η οποία μοιράζεται ένα άγνωστο στους δυο μυστικό – clue της υπόθεσης. Αυτό το τελευταίο αποκαλύπτεται λίγο μετά τα μισά της διάρκειας, για να επακολουθήσουν διάφορα twists και μια τελική σεκάνς που επιχειρεί ό,τι ακριβώς και ο τίτλος της ταινίας. Samaritan είναι το είδος του grift όπου ο εξαπατούμενος εντέχνως φέρεται να είναι σε θέση ισχύος, από μια πληροφορία που προκύπτει από την αποκάλυψη ότι επιχειρείται η εξαπάτησή του. Το ίδιο και ο θεατής εδώ, καθώς οι ερμηνείες, η δήθεν υποτονική του Sam Jackson, η αλέγκρα σέξυ της Negga, η γλοιώδης κωλοπαιδίστικη του Kirby και η δανδίστικη, ντελαπατρίδικη θανατηφόρα α λα Bond villain του Wilkinson τίθενται στην υπηρεσία της μηχανουργίας εξαπάτησης του Weaver μέσα από απερίγραπτες φράσεις κλισέ όπως: “If you keep on doing what you've always done, you'll keep on being what you've always been, nothing changes unless you make it change. I know what it sounds like but every morning that I wake up I think about what that really means. Nothing Changes Unless You Make It Change.”

Για πες: Αυτό που φοβάμαι ότι δε θα αλλάξει ποτέ Sam είναι ότι δε θα γίνεις η σταρούμπα πρωταγωνιστής. Και δυστυχώς, όσοι κάθονται δίπλα σου στο αεροπλάνο θα σου δηλώνουν πάντοτε με θαυμασμό πόσο τους άρεσες στο The Matrix.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 5 Ιουλίου 2012 από την Audiovisual.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική