Tutto Italia Cinema E Cultura
19 - 25 Απριλίου 2012



Μια φορά κι έναν καιρό θυμάμαι, προ κρίσης, εποχές που περίσσευαν και δυο δραχμές στην τσέπη, είχα το κακό συνήθειο κάθε αρχές Σεπτέμβρη, να περνάω ένα δεκαήμερο στον κινηματογραφικό παράδεισο της Βενετίας. Υπέροχες στιγμές, αξέχαστες αναμνήσεις. Πέρα από την υποχρέωση ως ρεπόρτερ να καλύψω τις σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης, είχα και το βίτσιο να παρακολουθώ τις περιφερειακές εκδηλώσεις που αφορούσαν στην κινηματογραφική δράση της διοργανώτριας χώρας, της Ιταλίας, που ναι μεν μάζευαν υπερβολικά πολύ κόσμο, δεν είχαν όμως και το ανάλογο διεθνές ενδιαφέρον. Οι λόγοι που δεν έχανα τις - προωθητικές περισσότερο - προβολές των ιταλιάνικων (συνήθως και δίχως υπότιτλους) φιλμς ήταν δύο και εξίσου σημαντικοί. Ο πρώτος είναι γιατί ποτέ αυτά τα φιλμς δεν θα τα έφερνε κανείς διανομέας να τα δούμε στην Ελλάδα, αφού αν υπολογίζω καλά κάθε χρόνο άντε να προβάλλονται μία ή δύο παραγωγές της νέας Τσινετσιτά. Δευτερευόντως γιατί λατρεύω τις Ιταλίδες, ιδιαίτερα τις ηθοποιούς. Είναι με διαφορά οι ομορφότερες, οι γοητευτικότερες, οι πιο καλοντυμένες και γενικά οι πιο ενδιαφέρουσες θηλυκές της μεσογειακής φυλής. 


Κατοπινά (της προβολής) συνήθως είχα και την τύχη να τις αντικρίσω και από κοντά στις press conference ή στην πασαρέλα μπροστά στο παλάτσο, εκεί που λάμβανε χώρα ένα πραγματικό πανδαιμόνιο από τους "στόμα έχουν και δεν το κλείνουν ποτέ" γειτόνους μας, σε μια πρωτοφανή επίδειξη πολυλογάδικης αλεγκρίας. Ακόμη και ως μικρή μονάδα αυτού του μικρού χαμού, δεν πρόκειται να λησμονήσω ποτέ πως στο αντίκρυ (πολλάκις και επαναλαμβανόμενα) της εξωπραγματικής ομορφιάς της Bellucci, το στόμα μου έκανε δυο ώρες να κλείσει, δεν θα ξεχάσω τα "ναπολιτάνικα" που εκτόξευσε η φιρμάρα Margherita Buy, όταν δημοσιογράφος την αποκάλεσε ατάλαντη, ούτε το ότι για πλάκα η κομψότατη Laura Morante, σκέπασε με την αεράτη θωριά της, τις γαλλίδες συμπρωταγωνίστριες της στην πρεμιέρα της δημιουργίας του αγέραστου Resnais.

ΟΚ, δεν περιμένει ο φανατικός σινεφίλ από κανέναν να του φέρει την Morante στην Αθήνα για να παρελάσει στο πλακόστρωτο της Πανεπιστημίου. Εύχεται όμως να βρεθεί μια φορά ένας Χριστιανός να παρουσιάσει τις τελευταίες ταινίες της, όπως και τις σημαντικότερες στιγμές του σημερινού σίνεμα Ιταλιάνο, που αν μη τι άλλο είναι κατά πολύ ποιοτικότερο από πολλές άλλες πολυδιαφημιζόμενες "σχολές" διαφόρων τυχάρπαστων νεοναζί παρανοϊκών, που μολονότι προμοταρισμένες, έχουν δεν έχουν εφτά - οκτώ θεατές σύνολο στο πρώτο τους Σ/Κ. Πέστο κι έγινε zerVo, φωνάζει από το πουθενά λοιπόν το Tutto Italia Cinema E Cultura, που μέσα σε μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη εβδομάδα, σκοπεύει να προβάλει ενώπιον του αθηναϊκού κοινού, 26 επιλεγμένες στιγμές της νέας ιταλικής φιλμογραφίας, τόσο για να μπορέσουν οι παλιότεροι να διακρίνουν, αν οι απόγονοι του Rossellini και του De Sica βαδίζουν τον σωστό δρόμο, όσο και για να πληροφορηθούν οι νεότεροι τις τωρινές δυνατότητες της πάλαι ποτέ κραταιάς - παγκοσμίως - κινηματογραφίας των ατζούρι.

Έχοντας στην καρέκλα του καλλιτεχνικού του διευθυντή τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη και στην γενική εποπτεία τον Πέτρο Αντωνιάδη, το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στο Ιταλικό σινεμά και γενικότερα στην μοντέρνα κουλτούρα των Ρωμαίων, που έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό, που θα τον περιμένουν κάθε χρόνο οι φίλοι του καλού κινηματογράφου. Όπως το πέτυχαν οι Γάλλοι - με πολύ τρέξιμο, κόπο και παράδες βέβαια - επί παραδείγματι, που το δικό τους φεστιβάλ, κάθε Μάρτη, συγκαταλέγεται στα κορυφαία ραντεβού της χρονιάς. Οι προσδοκίες μας, amici miei, ευχές μας.

Οι 26 ταινίες του αφιερώματος, αφορούν παραγωγές ένθεν του 2009 και ένα εξάπτυχο στις πρωταγωνιστικές στιγμές του ελληνικής καταγωγής Nicolas Vaporidis, που στην Ιταλική αγορά έχουν κυριολεκτικά κάνει θραύση. Πιο συγκεκριμένα και με τις ημέρες και τις ώρες προβολών τους:

Apartamento Ad Atene / Διαμέρισμα στην Αθήνα

Σκηνοθεσία: Ruggero Dipaola Διάρκεια: 95’
Πρωταγωνιστούν: Laura Morante, Richard Sammel, Gerasimos Skiadaressis

Δραματική ιστορία στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942. Μια οικογένεια υφίσταται τις συνέπειες της επίταξης του σπιτιού τους. Από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Ruggero Dipaola. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε αποκαλυπτική ερμηνεία δίπλα στην κορυφαία Ιταλίδα ηθοποιό Laura Morante.
Υποψήφιο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στο φεστιβάλ του Μιλάνου 2012
Προβολές: ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:30 Ideal (Τελετή έναρξης) & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:30 Elli

La Donna Della Mia Vita / Η γυναίκα της ζωής μου

Σκηνοθεσία: Luca Lucini Διάρκεια: 96’
Πρωταγωνιστούν: Luca Argentero, Alessandro Gassman, Stefania Sandrelli, Giorgio Colangeli

Τα άπλυτα μιάς μέσης ιταλικής οικογένειας κι η αποθέωση της απιστίας. Και στη μέση η «mamma». Σε ύφος κωμωδίας αλλά με χαρακτήρες δράματος. Βασισμένο σε σενάριο της Cristina Comencini. Με τον Alessandro Gassman, γιό του Vittorio Gassman.
Υποψήφιο για καλύτερη υποστηρικτική ερμηνεία στα βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου 2011.
Προβολές: ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21:00 Elli & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00 Ideal

L'Uomo Che Verra / Ο Άνθρωπος που θα' ρθει

Σκηνοθεσία: Giorgio Diritti Διάρκεια: 115’
Πρωταγωνιστούν: Maya Sansa, Alba Rohrwacher, Eleonora Mazzoni

Δραματική ιστορία εμπνευσμένη από αιματηρό περιστατικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα περίχωρα της Μπολόνια, την επαύριο της ιταλικής ανακωχής. Οταν ο πόλεμος εμπνέει συμβολισμό και ποίηση. Δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη Giorgio Diritti.
Τιμήθηκε με τα βραβεία David Di Donatello 2010 καλύτερης ταινίας, παραγωγής και ήχου, ενώ ήταν υποψήφιο σε 13 ακόμη κατηγορίες. 
Τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ της Ρώμης 2009.
Προβολές: ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 23:15 Elli & ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00 Ideal

Notte Prima Degli Esami / Η νύχτα πριν από τις εξετάσεις

Σκηνοθεσία: Fausto Brizzi Διάρκεια: 100’
Πρωταγωνιστούν: Giorgio Faletti, Cristiana Capotondi, Nicolas Vaporidis

Η ταινία που ανέδειξε τον συμπατριώτη μας Νικόλα Βαπορίδη και τον έκανε σούπερ σταρ. Είσπραξη 16 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο στην Ιταλία! Νεανική κωμωδία εμπνευσμένη από την κουλτούρα των απολυτήριων εξετάσεων, των «esami di maturita».
Τιμήθηκε με τo βραβείο David Di Donatello 2006 καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ενώ ήταν υποψήφιο σε 10 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:15 Ideal & ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00 Elli

Benvenuti Al Sud / Καλώς ήλθατε στο Νότο

Σκηνοθεσία: Luca Miniero Διάρκεια: 105’
Πρωταγωνιστούν: Claudio Bisio, Alessandro Siani, Angela Finocchiaro, Valentina Lodovini

Η παράδοση της ιταλικής κωμωδίας. Γέλιο και κοινωνική σάτιρα μαζί. Όταν ένας Μιλανέζος παίρνει «δυσμενή μετάθεση» για τη Νάπολι. Τότε, δύο Ιταλίες συγκρούονται. Σαρωτική επιτυχία σε εισπράξεις, για την διασκευή της αντίστοιχης Γαλλικής επιτυχίας του Dany Boon.
Τιμήθηκε με τo βραβείο David Di Donatello 2011 καλύτερης γυναικείας υποστηρικτικής ερμηνείας, ενώ ήταν υποψήφιο σε 9 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:45 Ideal & ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00 Elli

Basilicata Coast to Coast

Σκηνοθεσία: Rocco Papaleo Διάρκεια: 103’
Πρωταγωνιστούν: Alessandro Gassman, Paolo Briguglia, Max Gazzè, Rocco Papaleo, Giovanna Mezzogiorno

«Κωμωδία δρόμου», που μας γνωρίζει τον Rocco Papaleo, ξεχωριστή, προοδευτική προσωπικότητα της Ιταλίας, κωμικό, συνθέτη, ερμηνευτή, συγγραφέα και τώρα σκηνοθέτη.
Τιμήθηκε με τα βραβεία David Di Donatello 2011 καλύτερου νέου σκηνοθέτη, τραγουδιού και μουσικής, ενώ ήταν υποψήφιο σε 5 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:45 Elli

Cemento Armato / Μπετόν Αρμέ

Σκηνοθεσία: Marco Martani Διάρκεια: 102’
Πρωταγωνιστούν: Nicolas Vaporidis, Giorgio Faletti, Carolina Crescentini

Ο Νικόλας Βαπορίδης εκτινάσσεται στα ύψη και δοκιμάζει την τύχη του και στο σινεμά των ειδών. Φιλμ νουάρ αλά ιταλικά γύρω από το οργανωμένο έγκλημα που απλώνει τα πλοκάμια του μέχρι την ιταλική πρωτεύουσα. Ο σεναριογράφος Marco Martani δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία με επιτυχία.
Υποψήφιο σε 3 κατηγορίες των βραβείων David Di Donatello 2008.
Προβολές: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 23:00 Elli & ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 17:45 Ideal

Tutta La Vita Davanti / Όλη η Ζωή Μπροστά

Σκηνοθεσία: Paolo Virzì Διάρκεια: 117’
Πρωταγωνιστούν: Isabella Ragonese, Massimo Ghini, Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Elio Germano, Sabrina Ferilli, Laura Morante

Ο Paolo Virzì κατατάσσεται στους σημαντικότερους της σημερινής κινηματογραφικής Ιταλίας. Σάτιρα αλα Ντε Σίκα και Ντίνο Ρίζι που βάζει στο στόχαστρο εντελώς προφητικά την προσωρινή εργασία λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα η οικονομική κρίση.
Υποψήφιο σε 5 κατηγορίες των βραβείων David Di Donatello 2009.
Προβολές: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:00 Ideal & ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 17:45 Elli

La Doppia Ora - Η Διπλή Ώρα

Σκηνοθεσία: Giuseppe Capotondi Διάρκεια: 95’
Πρωταγωνιστούν: Kseniya Rappoport, Filippo Timi, Antonia Truppo

Μια Σλοβένα καμαριέρα γνωρίζεται με ένα φύλακα ο οποίος σκοτώνεται σε συμπλοκή με ληστές. Εκείνη, όμως, τον ξαναβλέπει μετά από καιρό μπροστά της. Θρίλερ που έκανε αίσθηση. Σχολή Χίτσκοκ, επιρροή Ντε Πάλμα.
Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 2009. Βραβείο ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλύτερης Ιταλικής ταινίας στο φεστιβάλ Βενετίας 2009.
Υποψήφιο σε 1 κατηγορία των βραβείων David Di Donatello 2010.
Προβολές: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:45 Ideal & ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00 Elli

Si Puo Fare / Μπορεί να γίνει

Σκηνοθεσία: Giulio Manfredonia Διάρκεια: 111’
Πρωταγωνιστούν: Claudio Bisio, Anita Caprioli, Giuseppe Battiston, Giorgio Colangeli, Andrea Bosca

Οξύτατη πολιτική και κοινωνική σάτιρα βασισμένη στο «νόμο Basaglia» που πήρε το όνομα του από τον φωτισμένο Ιταλό καθηγητή της ψυχιατρικής ο οποίος στο 1978 ζήτησε να κλείσουν τα ψυχιατρεία. Κι έκλεισαν! Οι τρόφιμοι, όμως, τι απέγιναν; Για κάτι τέτοια φιλμ υψώνει ανάστημα το ιταλικό σινεμά.
Τιμήθηκε με τo βραβείο David Di Donatello 2009 καλύτερου νέου κινηματογραφιστή, ενώ ήταν υποψήφιο σε 8 ακόμη κατηγορίες.
Τιμήθηκε με ειδικό έπαινο στο φεστιβάλ της Ρώμης
Προβολές: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:15 Elli

La Passione / Το Πάθος

Σκηνοθεσία: Carlo Mazzacurati Διάρκεια: 107’
Πρωταγωνιστούν: Silvio Orlando, Giuseppe Battiston, Kasia Smutniak, Cristiana Capotondi, Stefania Sandrelli

Ο Carlo Mazzacurati δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην commedia all’ italiana. Και κάνει μια εντελώς δική του ταινία με ήρωα ένα πελαγωμένο σκηνοθέτη που πάει στην επαρχία να διευθύνει μια… θρησκευτική γιορτή. Αποκάλυψη ο κωμικός Giuseppe Battiston.
Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 2010.
Τιμήθηκε με τo βραβείο David Di Donatello 2011 καλύτερης ανδρικής υποστηρικτικής ερμηνείας, ενώ ήταν υποψήφιο σε 1 ακόμη κατηγορία.
Προβολές: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 23:00 Elli

La Nostra Vita / Η ζωή μας

Σκηνοθεσία: Daniele Luchetti Διάρκεια: 98’
Πρωταγωνιστούν: Elio Germano, Raoul Bova, Isabella Ragonese, Luca Zingaretti, Giorgio Colangeli

Εξαιρετική η ερμηνεία του Elio Germano, από τα μεγαλύτερα και προοδευτικότερα ταλέντα του ιταλικού σήμερα, στο ρόλο ενός ανθρώπου που πολεμά με τη δική του μοίρα αλλά και με τη συνειδητοποίηση για την Ιταλία που αλλάζει.
Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών 2010. Τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών 2010.
Τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2010.
Τιμήθηκε με τα βραβείο David Di Donatello 2011 καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, σκηνοθεσίας και ήχου, ενώ ήταν υποψήφιο σε 5 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:45 Ideal

Tutto l'amore del Mondo / Όλη η αγάπη του κόσμου

Σκηνοθεσία: Riccardo Grandi Διάρκεια: 99’
Πρωταγωνιστούν: Nicolas Vaporidis, Ana Caterina Morariu, Alessandro Roja, Myriam Catania

Ταξιδιάρικη αισθηματική κομεντί ανά την Ευρώπη – η πιο πρόσφατη από τις επιτυχίες του Νικόλα Βαπορίδη. Με ένα φίλο και δύο φίλες ξεκινούν το ταξίδι, η αφορμή είναι συγγραφική κι οικονομική, καθοδόν θα αποδειχτεί ταξίδι προς την ωρίμανση. Μαζί του ο βετεράνος Sergio Rubini.
Προβολές: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:45 Ideal

Noi Credevamo / Εμείς πιστεύαμε

Σκηνοθεσία: Mario Martone Διάρκεια: 196’
Πρωταγωνιστούν: Luigi Lo Cascio, Valerio Binasco, Toni Servillo, Francesca Inaudi, Luca Zingaretti

Ελεγεία πάνω στην Επανάσταση . Στο πως οργανώθηκαν οι «γαριβαλδινοί» κι ύψωσαν το λάβαρο που σήμανε την Ενωση της Ιταλίας αλλά και το τέλος του παλιού κόσμου. Ο Mario Martone τόλμησε το έπος και σάρωσε καλλιτεχνικά!
Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 2010.
Τιμήθηκε με τα βραβεία David Di Donatello 2011 φωτογραφίας, κοστουμιών, κόμμωσης, μακιγιάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, σεναρίου και καλύτερης ταινίας ενώ ήταν υποψήφιο σε 6 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:30 Elli

20 Sigarette / 20 Τσιγάρα

Σκηνοθεσία: Aureliano Amadei Διάρκεια: 94’
Πρωταγωνιστούν: Vinicio Marchioni, Carolina Crescentini, Giorgio Colangeli

Η ιταλική απάντηση στο «The hurt locker»; Θα μπορούσε. Είναι όμως κάτι παραπάνω και μας αφορά περισσότερο. Πως βίωσαν οι Ιταλοί τον πόλεμο στο Ιράκ όπου συμμετείχαν- από πού κι ως πού; Αληθινή ιστορία, αφορά στον αδελφό του σκηνοθέτη , που βρέθηκε εκεί κι έζησε τη φρίκη αλλά και ωρίμασε. Δυνατό!!
Τιμήθηκε με τα βραβεία David Di Donatello 2011 μοντάζ, παραγωγής, ειδικών εφέ, νέου κινηματογραφιστή ενώ ήταν υποψήφιο σε 4 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 23:00 Elli

Come Tu Mi Voi / Όπως Με Θέλεις

Σκηνοθεσία: Volfango De Biasi Διάρκεια: 107’
Πρωταγωνιστούν: Cristiana Capotondi, Nicolas Vaporidis, Giulia Steigerwalt, Niccolò Senni

Το ζευγάρι του «Notte prima degli esami» ξανασυναντιούνται σε αυτή τη νεανική αισθηματική κομεντί όπου κυριαρχεί η αντίθεση της νοοτροπίας και δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε και να γνωρίσουμε τα στέκια και τις συνήθειες της νεολαίας της Ρώμης όπως τη θέλει το είδος της κομεντί.
Υποψήφιο για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στα βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου 2008.
Προβολές: ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:00 Ideal

La Solitudine dei Numeri Primi / Η Μοναξιά των Μονών Αριθμών

Σκηνοθεσία: Saverio Costanzo Διάρκεια: 107’
Πρωταγωνιστούν: Alba Rohrwacher, Luca Marinelli, Martina Albano, Isabella Rossellini, Filippo Timi

Ένα έργο πάνω στα παιδικά και νεανικά τραύματα και στο πως εξουσιάζουν τη μετέπειτα ζωή των ανθρώπων. Δύο τέτοια πρόσωπα περνούν άπειρα εμπόδια μέχρι να βρουν κοινή πορεία. Από βιβλίο που έκανε αίσθηση και που η ταινία το έβγαλε ασπροπρόσωπο...
Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 2010. Τιμήθηκε με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας 2010.
Τιμήθηκε με τα βραβεία David Di Donatello 2011 γυναικείας ερμηνείας, φωτογραφίας και σκηνοθεσίας.
Προβολές: ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:15 Ideal

Questa Notte E Ancora Nostra / Αυτή η νύχτα είναι ακόμα δική μας

Σκηνοθεσία: Paolo Genovese, Luca Miniero Διάρκεια: 98’
Πρωταγωνιστούν: Nicolas Vaporidis, Massimiliano Bruno, Valentina Izumi

Αισθηματική κομεντί που ακουμπά στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής της ξένης κουλτούρας που ως πρόβλημα απασχολεί τη σύγχρονη Ιταλία όπως και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ένα νεανικό συγκρότημα προσλαμβάνουν μια νεαρή Κινέζα και προκύπτει ο έρωτας εν μέσω παρεξηγήσεων και προκαταλήψεων.
Υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι στα βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου 2008.
Προβολές: ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00 Elli

Nessuno Mi Puo' Giudicare / Κανείς δεν μπορεί να με κρίνει

Σκηνοθεσία: Massimiliano Bruno Διάρκεια: 98’
Πρωταγωνιστούν: Paola Cortellesi, Raoul Bova, Rocco Papaleo

Κωμωδία με ηρωίδα μια σνομπ του «Lifestyle» που όταν πεθαίνει ο σύζυγος και την αφήνει γεμάτη χρέη, αναγκάζεται να ακολουθήσει το αρχαιότερο των επαγγελμάτων. Προσωπικός θρίαμβος της Paola Cortellesi σε ένα ρόλο έκπληξη!
Τιμήθηκε με το βραβείο David Di Donatello 2011 γυναικείας ερμηνείας ενώ ήταν υποψήφιο σε 4 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:15 Elli

Scialla!

Σκηνοθεσία: Francesco Bruni Διάρκεια: 98’
Πρωταγωνιστούν: Fabrizio Bentivoglio, Barbora Bobulova, Vinicio Marchioni

Σύγκρουση δύο γενεών στο σήμερα. Ενας σοφός καθηγητής που βαριέται κι ένας ανήσυχος 15άρης θα βρεθούν ενώ η μοίρα τους παίζει παιχνίδι. Ο τίτλος υπονοεί κάτι σαν το δικό μας «χαλαρά!», έκφραση των σημερινών νεαρών που δεν έχει ακόμα καταγραφεί στα λεξικά. Ο Fabrizio Bentivoglio είναι από τους πιο σεβαστούς ηθοποιούς σήμερα.
Τιμήθηκε με ειδική εύφημο μνεία στο φεστιβάλ Βενετίας 2011.
Προβολές: ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:30 Elli

Mine Vaganti - Περιπλανώμενες νάρκες

Σκηνοθεσία: Ferzan Ozpetek Διάρκεια: 98’
Πρωταγωνιστούν: Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi

Πάνω που gay γιός μιάς οικογένειας της επαρχίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αλήθεια για το άτομο του , τον προλαβαίνει ο μεγάλος αδελφός και κάνει εκείνος την ανακοίνωση για το δικό του άτομο. Ο Ferzan Ozpetek, Τούρκος της Ιταλίας ή κι «Αλμοδόβαρ της Ιταλίας», βάζει βαθιά το μαχαίρι στο συντηρητισμό μέσω της κωμωδίας.
Υποψήφιο σε μία κατηγορία των βραβείων David Di Donatello 2010.
Προβολές: ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:00 Ideal

Il Grande Sogno / Το Μεγάλο Όνειρο

Σκηνοθεσία: Michele Placido Διάρκεια: 101’
Πρωταγωνιστούν: Jasmine Trinca, Riccardo Scamarcio, Laura Morante, Michele Placido, Luca Argentero

Στα παρασκήνια των φοιτητικών εξεγέρσεων του 1968. Ενας μπάτσος, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, εισέρχεται ως μυστικός στη φοιτητική κατάληψη, μυείται στα μυστικά του κινήματος αλλά κάποτε η ταυτότητα θα αποκαλυφθεί. Ο Μικέλε Πλάτσιντο κοιτάζει το παρελθόν και τα νιάτα του.
Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 2009. Τιμήθηκε με το βραβείο Mastroianni και το βραβείο Pasinetti στο φεστιβάλ Βενετίας 2010.
Προβολές: ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:45 Ideal

Il Papa’ Di Giovanna / Ο μπαμπάς της Τζοβάνα

Σκηνοθεσία: Pupi Avati Διάρκεια: 101’
Πρωταγωνιστούν: Silvio Orlando, Francesca Neri, Ezio Greggio

Η προβληματική κόρη ενός καθηγητή φτάνει μέχρι το φόνο στην απόγνωση του πρωτου ραντεβού… Δραματική, οικογενειακή ιστορία, που καταλήγει σε ιστορική τοιχογραφία της Μπολόνια , της περιόδου 1938-45, γενέτειρας του σκηνοθέτη Πούπι Αβάτι.
Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 2008. Τιμήθηκε με τον μικρό Χρυσό Λέοντα και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας 2008.
Τιμήθηκε με το βραβείο David Di Donatello 2009 ανδρικής υποστηρικτικής ερμηνείας, γυναικείας υποστηρικτικής ερμηνείας ενώ ήταν υποψήφιο σε 4 ακόμη κατηγορίες.
Προβολές: ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:15 Elli

Notte Prima Degli Esami - Oggi / Η νύχτα πριν από τις εξετάσεις - σήμερα

Σκηνοθεσία: Fausto Brizzi Διάρκεια: 101’
Πρωταγωνιστούν: Giorgio Panariello, Nicolas Vaporidis, Carolina Crescentini

Ο θρίαμβος έφερε τη συνέχεια. Τα πρόσωπα της πρώτης νεανικής κωμωδίας επανέρχονται μόνο που αλλάζει η εποχή και το σκηνικό. Από το ’80 περνάμε στα 00ς κι οι ήρωες –τελειόφοιτοι πέρα από τα δικά τους προβλήματα έχουν και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία να διεκδικεί το τρόπαιο…
Υποψήφιο σε μία κατηγορία των βραβείων David Di Donatello 2007.
Προβολές: ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22:30 Elli

Immaturi / Ανώριμοι

Σκηνοθεσία: Paolo Genovese Διάρκεια: 108’
Πρωταγωνιστούν: Raoul Bova, Barbara Bobulova, Ambra Angiolini, Luca Bizzarri, Paolo Kessisoglu, Ricky Memphis, Luisa Ranieri

Οι «ανώριμοι» του τίτλου είναι σημερινοί 30άρηδες που πληροφορούνται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις που είχαν δώσει «τότε», έχουν ακυρωθεί εξαιτίας κάποιας σοβαρής παρατυπίας. Και πρέπει να ξανακαθήσουν στα θρανία; Κωμωδία σαρωτικής επιτυχίας που αποκτά και συνέχεια η οποία διάλεξε ως τόπο δράσης την Πάρο.
Υποψήφιο σε 3 κατηγορίες των βραβείων David Di Donatello 2011.
Προβολές: ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:30 Ideal (Τελετή Λήξης)

Sorelle Mai - Αδελφές Mai

Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio Διάρκεια: 105’
Πρωταγωνιστούν: Pier Giorgio Bellocchio, Elena Bellocchio, Donatella Finocchiaro

Ο βετεράνος Ιταλός σκηνοθέτης επιστρέφει στον τόπο του για να πραγματοποιήσει τη νεανική του υπόσχεση. Με μαθητές του από το κινηματογραφικό εργαστήρι που έχει δημιουργήσει, φτιάχνει ένα έργο γύρω από τα βιώματα του και την οικογένεια του και χρησιμοποιεί μέλη της οικογένειας στους κύριους ρόλους. Αιώνια εφηβεία.
Υποψήφιο σε 2 κατηγορίες των βραβείων David Di Donatello 2011.
Προβολές: ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20:15 Elli

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική