Η Γυναίκα του Πέμπτου

του Pawel Pawlikowski. Με τους Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas, Joanna Kulig, Samir Guesmi, Delphine Chuillot


Η ζημιά του Roman...
του zerVo
Πως το λέγαμε, όταν είμαστε παιδιά? Ελάτε να παίξουμε μαντέματα. Λοιπόν: Είναι σκηνοθέτης, από την Πολωνία, ακολουθεί όμως καριέρα πέρα από τα σύνορα της χώρας του, λατρεύει να φτιάχνει ταινίες κάτω από την σκιά του Πύργου του Άιφελ, ψυχολογικά θρίλερ κατά βάση, με μεταφυσικές προεκτάσεις, που η ίντριγκα τους σιγοκαίει στο πέρασμα του χρόνου, ενώ σημαντικό στοιχείο της αφήγησης του, είναι και οι παθιασμένες ερωτικές παρενθέσεις. Ποιος είναι? Πριν βιαστείς να δώσεις απάντηση, περίμενε με να στείλω ένα SMS στον φίλο μου τον Pawlikowski. "Μόνο με την μέθοδο του copy / paste αγαπητέ, Roman δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ! Όπως κι εμένα αν φιλμάρω σχεδίες να τσουλάνε στις Πρέσπες, ουδείς πρόκειται να με αποκαλέσει Αγγελόπουλο..."

Αμερικάνος - όχι ακόμη αναγνωρισμένος - συγγραφέας, αφήνει πίσω στην πατρίδα του, το σκοτεινό του παρελθόν και ταξιδεύει στο Παρίσι, προκειμένου να ζητήσει συγνώμη από την πρώην γυναίκα του, αλλά και μια ευκαιρία ακόμη, για να βλέπει, έστω, την μονάκριβη κόρη του. Η παγερή άρνηση εκείνης, θα τον οδηγήσει απογοητευμένο, απένταρο και έχοντας πέσει και θύμα κλοπής, δίχως δεύτερη αλλαξιά, σε ένα βρωμερό αραβικό χαμαιτυπείο, να παρακαλά για στέγη. Σε αντάλλαγμα της παροχής του δωματίου, ο πανδοχέας θα τον οδηγήσει σε ένα παράξενο σκοτεινό υπόγειο, να κάνει τον νυχτοφύλακα - θυρωρό, ανοίγοντας την πόρτα σε κάποιους μυστηριώδεις επισκέπτες.

Πόσα ερωτηματικά μπορώ να μετρήσω μέχρι τώρα? Ίσαμε μισή ντουζίνα. Τι στην ευχή έχει πράξει αυτός ο φιλήσυχος γραφιάς πίσω στον τόπο του, που να δικαιολογεί τόση οργή από τους κοντινούς του ανθρώπους? Και που να του προκαλεί συνάμα, τόσο φόβο για τις επόμενες του κινήσεις? Τι κρύβεται πίσω από όσα παρακολουθεί νυχτιάτικα στην θυροτηλεόραση και τι ζητούν στην πραγματικότητα όλοι αυτοί οι κτιστοί στο ημιφωτισμένο μπάνκερ? Ποιος είναι ο ρόλος του λιγομίλητου ξενοδόχου, αλλά και της μετανάστριας σερβιτόρας ερωμένης του? Και εντέλει για να ασχολούμαστε και με την μαρκίζα κάποια στιγμή, ποια είναι η διαβόητη Γυναίκα του Πέμπτου? Αν ζητάς απαντήσεις από το ομιχλώδες σενάριο, δεν πρόκειται να τις πάρεις ποτέ, αφού σαν σε σκυταλοδρομία, προωθεί την μια απορία, στην επόμενη, φτάνοντας στο φινάλε να παρακολουθείς ένα όρος ερωτηματικών, που μόνο με έναν από μηχανή Θεό, δύναται να απαντηθούν. Και το όνομα αυτού, όνειρο και αρρωστημένη φαντασία, στοιχείο από το οποίο πιθανότατα πάσχει ο σχιζοειδής προσωπικότητας ακαδημαϊκός της ιστορίας μας, που μάλλον το σκάνδαλο που κρύβει είναι το έχει σκάσει από φρενοκομείο υψίστης ασφαλείας και κρύβεται κανά δυο ηπείρους μακρύτερα...

Για πες: Αν μισώ κάτι παραπάνω, σε τέτοιου είδους αλλοπρόσαλλους εφιάλτες (?) είναι να παραδέχομαι την ικανότητα του σκηνοθέτη στην δημιουργία ατμόσφαιρας. Πράγματι ο Pawlikowski ξέρει να χειρίζεται σκιές, κατσαρίδες, σκαλοπάτια και ωχρούς τοίχους, λανθάνει παντελώς όμως στο ολοκληρωτικό πέταγμα του μπαλακιού στον θεατή του, να ψάξει δίχως το παραμικρό hint την έξοδο από τον λαβύρινθο. Όσο για τις ερμηνείες? Ο Hawke αν και μόλις σαράντα χρόνων, μοιάζει να συμβιβάζεται με την ταμπέλα του πρώην ηθοποιού, η Scott Thomas, παλιό, καλό κρασί, αλλά ο ρόλος της Ουγγαρέζας αινιγματικής χήρας, ενώ της ταιριάζει, μοιάζει παντελώς αιωρούμενος στο κενό και η Πολωνέζικη χειροβομβίδα - δες το Elles για να συμφωνήσεις μαζί μου - Joanna Kulig, έχει, δεν έχει υπόσταση ως καταπιεσμένη γκαρσόνα - μούσα ενός ανέμπνευστου. Συνεπώς τι μένει? Η μπαλκονόπορτα ανοιχτή, προκαλώντας για την βουτιά από τον πέμπτο στο κενό, δίχως άλλο ενδοιασμό. Ποιος στην χάρη μας. Έχει στο φόντο και το Τροκαντερό!






Στις δικές μας αίθουσες στις 29 Μαρτίου 2012 από την Audiovisual

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική