Με την λαμπερή πρεμιέρα του πολιτικού δράματος εποχής Les Adieux à la Reine (Farewell My Queen μεταφράζεται στα Αγγλικά, Αντίο στην Βασίλισσα στα ελληνικά), που περιγράφει τις τελευταίες ώρες της Μαρίας Αντουανέτας, λίγο πριν οι επαναστάτες επιτεθούν στα ανάκτορα και κυριολεκτικά την κατακρεουργήσουν, άνοιξε την αυλαία του το 62ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ένας από τους σημαντικότερους ετήσιους θεσμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Η Γαλλική δημιουργία που είχε την τιμή να πάρει το χρίσμα της ταινίας έναρξης του φιλμικού δεκαημέρου, που θα ολοκληρωθεί την μεθεπόμενη Κυριακή με την απονομή των Χρυσών Άρκτων στους επικρατέστερους του διαγωνιστικού, αποτελεί το τελευταίο πόνημα του αναγνωρισμένου φραντσέζου σκηνοθέτη Benoit Jacquot (Villa Amalia, Sade), με τις πρώτες κριτικές από την γερμανική μεγαλούπολη να είναι ανάμικτες και όχι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Από την κουβέντα των συντελεστών με τα Μέσα Επικοινωνίας, δεν θα μπορούσε να λείψει ο παραλληλισμός των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στα 1789, με τις ανατροπές των πολιτευμάτων στις αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής. Η εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια Diane Kruger, με τον αέρα που της δίνει το εντός έδρας κλίμα, δεν διαφώνησε με τον συσχετισμό που επιχείρησε ο Τύπος: "Όλες οι λαϊκές επαναστάσεις, ειδικότερα η Γαλλική, είχαν σαν στόχο την ισοπέδωση της μοναρχίας, που είχε στα χέρια της την ισχύ και το χρήμα και ελάχιστα ενδιαφερόταν για τον απλό κόσμο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις μέρες μας, οι ομοιότητες των περιπτώσεων είναι πάρα πολλές." 

Όσο για τον ρόλο της στο φιλμ η κατάξανθη Γερμανίδα έδειξε το λιγότερο κατενθουσιασμένη: "Είναι ένα όνειρο για μένα, μια ταινία που πρωταγωνιστώ, να ανοίγει το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας μου. Δεν έχω κλείσει μάτι για μέρες. Είμαι ευτυχισμένη που επιστρέφω στα πάτρια εδάφη, υποδυόμενη μια γυναίκα που μαζί της έχω αμέτρητα κοινά στοιχεία. Ομοίως κι εγώ έχω γεννηθεί στις 15 Ιουλίου και το όνομα της μητέρας μου είναι Μαρία Θηρεσία..." Όσο για το αν διέκρινε ιδιαιτερότητες στις σεξουαλικές προτιμήσεις της ηρωίδας της σύμφωνα με το σενάριο: "Ήταν μια πρόκληση ο ρόλος. Ο περισσότερος κόσμος έχει σχηματίσει άποψη για την Αντουανέτα, την έχει κρίνει. Εγώ προσπάθησα να την δω από την σκοπιά της γυναίκας, να μην την κατακρίνω. Ο σκηνοθέτης θέλησε να περάσει την άποψη πως ως προσωπικότητα, βάδιζε στα όρια της παράνοιας. Και όχι δεν πιστεύω πως ήταν λεσβία."




Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Από την μεριά του ο σκηνοθέτης Benoit Jacquot υποστήριξε πως "η ίδια η μονάρχης θα ένιωθε τεράστια ευτυχία, αν γνώριζε πως η ιστορία της κάποια στιγμή θα έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Τα κοινά στοιχεία της εξέγερσης τότε με το σήμερα είναι πάρα πολλά. Άλλωστε η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε ολόκληρο το μέλλον αλλά και το σχήμα της Ευρώπης." Παρούσες στο πλάι της βασικής σταρ, οι αναλόγου ομορφιάς συμπρωταγωνίστριες της, Lea Seudoux και Virginie Ledoyen, είχαν μόνο θετικά σχόλια να κάνουν για την συνεργασία τους με τον Jacquot. "Είναι άριστος γνώστης στο πως να στήνει την γυναίκα στο κάδρο του" ανέφερε η πρώτη, που προσφάτως απολαύσαμε τα κάλλη της στο τέταρτο Mission Impossible, ενώ η γνωστή από το The Beach, Ledoyen τον αβάνταρε ακόμη περισσότερο αναφέροντας πως "σκηνοθετεί με το απόλυτο πάθος. Βγάζει ολόκληρη την γυναικεία ψυχή στις εικόνες του." Στα ευχάριστα μαντάτα για το φιλμ, να προστεθεί πως στα πλαίσια του Βερολινέζικου μάρκετ, κέρδισε την διανομή του στις Αμερικάνικες αίθουσες, μέσω της Cohen Media Group.

zerVo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική