Μις Μπάλα

του Gerardo Naranjo. Με τους Stephanie Sigman, Noe Hernandez, Irene Azuela, Jose Yenque, James Russo


Κραυγή Αγωνίας
του zerVo
Βασική πληροφόρηση: Η επαρχία της Μπάχα Καλιφόρνια (Baja California) γεωγραφικά ορίζεται ως το πάνω κομμάτι του δοντιού - χερσονήσου, ενός ιδιόμορφου στοιχείου της μεξικάνικης επικράτειας, που χάρη στο τροπικό της κλίμα και τις υπέροχες παραλίες της, ορίζεται ως ένας από τους βασικούς τόπους τουριστικού προορισμού. Πέρα από ειδυλλιακό τοπίο διακοπών όμως, αποτελεί και το πεδίο διαρκούς μάχης, ανάμεσα στους βαρόνους των καρτέλ ναρκωτικών και την DEA, αφού λόγω της στρατηγικής της θέσης, ορίζεται ως το πέρασμα των ψυχοτρόπων ουσιών, προς τον πλούσιο Βορρά. Ένας πόλεμος συμφερόντων, για κέρδη που σε έναν χρόνο και μόνο ανέρχονται στα 25 δισ. δολάρια και που την τελευταία πενταετία έχει κοστίσει την ζωή σε περισσότερους από 36 χιλιάδες ανθρώπους!

Η ανέμελη βραδιά διασκέδασης σε νυχτερινό κλαμπ της Τιχουάνα, για τις δυο όμορφες φιλενάδες, που θέλησαν να γιορτάσουν την επιλογή τους στις επικρατέστερες της δωδεκάδας, για τον τίτλο της ομορφότερης της περιφέρειας, θα καταλήξει σε λουτρό αίματος, αφού θα βρεθούν στο μέσον των αντιμαχόμενων πυρών, ανάμεσα στις διωκτικές αρχές και τους γκάνγκστερς. Σοκαρισμένη ακόμη από το συμβάν η εντυπωσιακή Λάουρα Γκερέρο, μια πάμφτωχη μοδίστρα, με μεγάλα όνειρα για καριέρα μοντέλου, θα αναζητήσει αγωνιωδώς τα ίχνη της εξαφανισμένης της φίλης, μα όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, τόσο θα παγιδεύεται στον βούρκο της παρανομίας.

Κι έτσι από την ευτυχισμένη στιγμή που η πραγματική κούκλα έζησε την αφετηρία του Mexican Dream της, μονομιάς θα βρεθεί ενώπιον αμέτρητων ηθικών διλημμάτων, που θα της θέσουν τα ερωτηματικά για το ποιον δρόμο θα πρέπει να επιλέξει: Της ηθικής, όπως την δίδαξε ο ενάρετος και φοβισμένος φαμελιάρης πατέρας της, που σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι του κινείται μέσα στην μιζέρια και την ρουτίνα ή τον άλλο, τον λαμπερό και φωτεινό της επιτυχίας, που ταυτόχρονα σημαίνει και την ένταξη της στον πανταχού παρόντα υπόκοσμο? Ας μην γελιόμαστε όμως. Τα περιθώρια αυτοδιάθεσης του κοριτσιού, όχι απλά έχουν στενέψει, αλλά έχουν μηδενιστεί από την στιγμή που ξεπέρασε την νοητή γραμμή, που εξαφανίζει το προνόμιο της ελεύθερης βούλησης. Πια είναι ένα πιόνι, που είτε ακολουθήσει την εντολή, είτε το ένστικτο, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο κι απαράλλαχτο, αφού χάρη στην δεδομένη διαφθορά, οι νικητές και οι χαμένοι, έχουν μοιραστεί ήδη τις ταυτότητες τους...

Το θορυβώδες νεο-νουάρ είναι από εκείνα που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους, αρχικά στις Κάννες πέρυσι και κατόπιν στην Νέα Υόρκη και το Τορόντο, ενώ υπήρξε και ο εκπρόσωπος των Αζτέκων στην οσκαρική μη αγγλόφωνη κούρσα. Και όχι άδικα, αφού από κινηματογραφικής τουλάχιστον σκοπιάς, ο Gerardo Naranjo έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, με την μέθοδο που επεξεργάζεται το τέμπο, τους φοβιστικούς ήχους, την ρεαλιστική φωτογραφία και τις προοπτικές των κάδρων του.

Για πες: Στην απόπειρα του, όμως, ο Λατίνος να βγάλει τις αλληγορίες από το βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά στόρι του - είναι ηλίου φαεινότερο πως η εστεμμένη πριγκίπισσα, που με σθένος ερμηνεύει η εκθαμβωτική Stephanie Sigman, συμβολίζει ολόκληρη την τεράστιας ιστορίας χώρα, που ενώ διεθνώς θεωρείται εξελισσόμενη, στην πραγματικότητα είναι σιδηροδέσμια των ορέξεων των drug dealers - πέφτει σε λάθη, περισσότερο μονταρίσματος των πλάνων, που δημιουργούν ζητήματα θεματικής ασυνέχειας. Τα οποία σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουν το νόημα - τόσο του σεναριακού, όσο και του κατ επέκταση υπαρκτού - θρίλερ, δεν αφήνουν όμως ένα πόνημα που σινεματικά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, να εξελιχθεί σε πραγματικό διαμάντι.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 από την Odeon