Με την εντυπωσιακή πρεμιέρα του πολιτικού δράματος The Ides Of March, του τελευταίου δημιουργικού πονήματος του γοητευτικού George Clooney, άναψαν οι προβολείς του ετήσιου φιλμικού πανηγυριού της Βενετίας, που φέτος γιορτάζει την 68η εκδοχή του, από την ίδρυση του το 1932. Το ένα από τα τρία κορυφαία κινηματογραφικά ραντεβού της Γηραιάς Ηπείρου, που από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 10 του Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει στο διαγωνιστικό του τμήμα 22 ταινίας, που παίρνουν μέρος στην κούρσα, με τελικό έπαθλο τον ολόχρυσο βενετσιάνικο Λέοντα. Οι βλέψεις του - και φέτος - έχοντα το γενικό πρόσταγμα των εκδηλώσεων Marco Muller, είναι και πάλι πολύ υψηλές, στοιχείο που διαφάνηκε από την πρώτη ημέρα κιόλας, όπου το φιλμ του όμορφου George, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, με συνέπεια ήδη να θεωρείται μια από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για τις οσκαρικές κατηγορίες.



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί από κοντά την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Μάικ Μόρις και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όταν λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Οχάιο, θα σκάσει αναπάντεχα ένα ροζ σκάνδαλο στο οποίο είναι πρωταγωνιστής και το οποίο θα σταθεί τροχοπέδη στις φιλοδοξίες του: "Δεν έχω το παραμικρό ενδιαφέρον για να φορέσω κι εγώ κάποια στιγμή το κοστούμι του πολιτικού" είναι τα πρώτα λόγια του μόνιμου συμμετέχοντα στην Μόστρα τα τελευταία χρόνια, ηθοποιού και σκηνοθέτη. "Έχω μια υπέροχη δουλειά, που με έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο και δεν νομίζω πως μου ταιριάζει να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Άλλωστε στον Λευκό Οίκο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας άντρας κατά πολύ εξυπνότερος από όλους όσους γνωρίζω, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που συμπονά τον λαό του και που δεν ξοδεύει ούτε δευτερόλεπτο από την ημέρα του, δίχως να νοιάζεται για την Αμερική. Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο που κάποιος εθελοντικά θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του." Προσωπικότητα που μοιάζει αρκετά με εκείνη που υποδύεται ο Clooney στο Ides Of March, αφού η δική του πολιτική περσόνα, διαθέτει φιλελεύθερες αντιλήψεις, είναι ενάντιος στην θανατική ποινή και βλέπει από μια ιδιαίτερη σκοπιά τον ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς εξελίξεις, που αφορούν κυρίως τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. "Δεν πιστεύω πως πρόκειται αποκλειστικά για μια πολιτική ταινία, όσο για ένα παραμύθι ηθικής, αφού στέκεται με σκεπτικισμό απέναντι στο ρητό, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θα μπορούσαμε αυτά που εξιστορεί να τα τοποθετήσουμε και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας, όπως στην Γουόλ Στριτ ή οπουδήποτε αλλού κυριαρχούν διαπλοκές. Και αυτό που αναλύει περισσότερο είναι το αν μπορεί ο καθένας μας, να είναι πρόθυμος να εμπορευθεί και την ψυχή του, προκειμένου να αναδειχτεί νικητής μιας αναμέτρησης. Στην δική μου δημιουργική λογική, αυτά τα ζητήματα μοιάζουν πολύ με τα έργα του Σέξπιρ, μόνο που θα πρέπει να αφήσουμε τον απλό πολίτη να αποφασίσει από εκείνους που τον διοικούν, ποιος είναι ο Κάσσιος, ο Βρούτος και ο Ιούλιος Καίσαρας. Ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις."



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Δίπλα στον Clooney, συνυπάρχουν ερμηνευτικά σπουδαίοι σύγχρονοι ρολίστες, όπως ο Philip Seymour Hoffman κι ο Paul Giamatti, που ερμηνεύουν τους συμβουλάτορες του υποψηφίου, η Marisa Tomei, που υποδύεται μια ρεπόρτερ των Times που ψάχνει την υπόθεση, η Evan Rachel Wood, που κρατά τον ρόλο μιας όμορφης εργαζόμενης στην καμπάνια και ο - απών από την Βενετία - Ryan Gosling, που κρατά την θέση κλειδί, του γραμματέα τύπου του Κυβερνήτη. "Ο δικός μου χαρακτήρας, αναφέρει στον λόγο του ο Giamatti, αποδεικνύει περίτρανα πως στην πολιτική, δύσκολα μπορούν να υπάρξουν φιλίες. Άλλωστε νομίζω πως πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και σέξι παιχνίδι, που το φιλμ το αναλύει με τον καλύτερο τρόπο." Από την μεριά του ο Hoffman εκτιμά πως "υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στο Χόλιγουντ και στην Ουάσιγκτον, γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι υπεύθυνοι για την επιρροή που ασκούν στις μάζες. Πιστεύω πως πολλές φορές ξεχνάμε ότι αυτοί που μας διοικούν, έχουν μια πολύ σημαντική θέση." Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου ο Clooney, άφησε να διαφανεί το γενικό συμπέρασμα του τελευταίου έργου του: "Μόλις εξελέγη ο Ομπάμα, αποφάσισα να αναβάλω τα γυρίσματα του Ides Of March, σε δείγμα καλής θέλησης και ελπίδας για το έργο που θα πρόσφερε. Από τις περασμένες κυβερνήσεις όμως, έχει εδραιωθεί η εντύπωση πως ο κυνισμός έχει επικρατήσει του ιδεαλισμού στην τρέχουσα πολιτική διάθεση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και μάλιστα πολύ σύντομα."

zerVo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική