Δεν νομίζω πως φταίχτες είναι άλλοι, από εκείνους που επιμένουν να τον καλούν, αγνοώντας (?, ή μήπως ο ντόρος τους συμφέρει) πως ο τύπος είναι επικίνδυνος και εκτός ελέγχου. Αν και οι περισσότεροι του την είχαν στημένη του Trier στη γωνιά, για τα προπέρσινα καμώματα του - εντάξει εκτός από τον indiewire, που εξελίσσεται σε κομματικό του όργανο - εκείνος με την γνωστή προβοκατόρικη στάση του, τους βγήκε και από πάνω, με συνέπεια από το πόντιουμ του σημαντικότερου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ, να ακουστούν πράγματα πρωτόγνωρα, που διακυβεύουν το κύρος του θεσμού. Οι κατοπινές συγνώμες, επιβεβλημένες από αρκετές μεριές, προκειμένου να περισωθούν τα όποια προσχήματα, δείχνουν και το μέγεθος της ανακατωσούρας που βασιλεύει στο μυαλό του βορειοευρωπαίου - θάθελε - κινηματογραφιστή. Το προκλητικότατο ύφος του και οι Hitler - friendly δηλώσεις του, ευτυχώς κατακεραυνώθηκαν από το σύνολο του υγιούς τύπου. Οι λοιποί που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το "ιδιαίτερο" που κουβαλά μέσα του, να το κοιτάξουν...

Εις μνήμη των περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο συμπατριωτών μου, που έχασαν την ζωή τους από την μπότα των Ναζί - φίλων του κινηματογραφικού σκουπιδιού, δεν θα ασχοληθώ ούτε τώρα, ούτε ποτέ με την ταινία του, οποιαδήποτε κι αν είναι η διαδρομή της στην χώρα μας ή παγκοσμίως. Απαντώ στις προκλήσεις δια μέσου της - τροποποιημένης σε πρώτο πρόσωπο - επίσημης ανακοίνωσης των Αμερικανών επιζώντων του Ολοκαυτώματος:

Καταδικάζω τα αποκρουστικά σχόλια του Von Trier, που αποτελούν εκμετάλλευση της δυστυχίας των θυμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την τάση για αυτοπροώθηση και διαφήμιση του. Τα παράξενα σχόλια πιθανόν να έγιναν προς χάριν αστεϊσμού ή για να σοκάρουν, μα η αναφορά στις βιαιότητες και τις αγριότητες των Ναζί, δεν μπορούν να λειτουργήσουν διασκεδαστικά, αν θυμηθούμε τα βασανιστήρια και τους θανάτους που προκάλεσαν. Δεν είμαι σε θέση να αποδώσω εντυπώσεις από την ταινία του, αλλά ως πρόσωπο ο Trier είναι μια ηθική αποτυχία.

zerVo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική