Κάτω από το αξεπέραστα αισθησιακό βλέμμα της Faye, που επιβλέπει τους πάντες από άκρου εις άκρο της Ριβιέρας, ανάψαν οι προβολείς της 64ης εκδοχής του φεστιβάλ των Καννών, του λαμπερότερου ετήσιου κινηματογραφικού ραντεβού της γηραιάς ηπείρου. Πρεμιέρα θεματικά αφιερωμένη την ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, το Παρίσι και ειδικά σε έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της ιστορίας του σινεμά, τον Woody Allen, που μέσα από το φιλμικό όνειρο Midnight Ιn Paris, ταξιδεύει μετά τις δώδεκα, συντροφιά με τους μύθους, στις όχθες του γοητευτικού Σέν. Η υποδοχή του φιλμ - 41ου στην μεγάλη καριέρα του 75χρονου - από το κοινό υπήρξε αρκετά θερμή, με τις πρώτες κριτικές να κάνουν λόγο για την καλύτερη δημιουργία της πρόσφατης ιστορίας του μαζί με την Vicky, Christina, Barcelona (The Guardian) ακόμη κι αν σαν φόντο χρησιμοποιεί έναν τόπο που δεν είχε κινηματογραφήσει ποτέ στο παρελθόν ή πως επιστρέφει και πάλι στην γνώριμη αγαπημένη του φόρμα, που περιστρέφεται έξυπνα αλλά και με εμμονή γύρω από την κεντρική ιδέα, όπως αναφέρει ο Chicago Tribune."



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

"Το Παρίσι είναι η πόλη που με μεγάλωσε, πάντοτε μέσα από την μεγάλη οθόνη, τυλίγοντας με, με την απαράμιλλη έλξη του, μέσα από τα ασπρόμαυρα φιλμς των σπουδαίων Γάλλων κινηματογραφιστών, κατά την διάρκεια της νιότης μου. Γι αυτό ήθελα να το παρουσιάσω, με έναν τρόπο πιο συναισθηματικό, όπως ακριβώς ένιωθα γι αυτό εκείνη την εποχή. Δεν με ενδιέφερε διόλου αν το Παρίσι είναι ή υπήρξε έτσι και στην πραγματικότητα, απλά ήθελα να το παρουσιάσω με τον τρόπο που εκείνο αντανακλούσε στην ματιά μου. Με βοήθησε υπερβολικά άλλωστε και η φωτογραφία του Darius Khondji, που το δείχνει πραγματικά υπέροχο" είναι τα πρώτα λόγια του πιο Ευρωπαίου εκ των Αμερικάνων σκηνοθετών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. "Όταν ήμουν νεότερος, μαζί με τις παρέες μου, παρακολουθούσαμε στις σκοτεινές αίθουσες εκστασιασμένοι τις δημιουργίες τεράστιων Ευρωπαίων καλλιτεχνών, κυρίως Γάλλων και Σκανδιναβών, όπως ο Bergman, ο Truffaut, ο Resnais, ο Godard. Αν εκείνοι, μαζί με τον Kurosawa και τον Fellini, θεωρούνται πραγματικοί καλλιτέχνες, τότε πως μπορώ εγώ να αποκαλέσω τον εαυτό μου καλλιτέχνη? Πολλές φορές αναρωτήθηκα μήπως είμαι πραγματικά, μα κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν έχω ούτε το βάθος, ούτε το υπόβαθρο, ούτε και το τάλαντο για να αποκληθώ έτσι." Η μοναδική φλεγματική αυτοκριτική του Allen σε όλο της το μεγαλείο!"



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Στο πλευρό του κορυφαίου auteur, βρέθηκε σύσσωμο το καστ που συμμετέχει στο φιλμ, αρχής γενομένης από τον Owen Wilson που υποδύεται τον ρομαντικό χολιγουντιανό σεναριογράφο - τουρίστα, που επιχειρεί στην νυκτερινή του βόλτα, μια νοσταλγική βουτιά στο διάσημο παρελθόν της Πόλης του Φωτός, την - αγγελική ξανθιά πλέον - Rachel McAdams, που παίζει την επίπεδη αρραβωνιαστικιά του, την Lea Seydoux, τον Michael Sheen και τον Adrien Brody, που στην πολύχρωμη παραζάλη ενσαρκώνει τον Σαλβατόρ Νταλί. Μια από τις πολλές προσωπικότητες που παρελαύνουν νοερά από τις εικόνες του έργου, μαζί με τον Πικάσο και τον Χεμινγουέι. "Αυτούς τους χαρακτήρες, ήταν πολύ εύκολο να τους απεικονίσω, εφόσον δεν θέλησα να τους εμβαθύνω, ούτε να τους δώσω ιδιαίτερη σημασία, Απλώς ήθελα να δείχνουν διασκεδαστικοί." Πρεμιέρα στις αμερικάνικες αίθουσες για τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι, σε ένα δεκαήμερο περίπου από σήμερα, όπως διαλαλεί άλλωστε και το όμορφα δομημένο τρέιλερ.

zerVo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική