Sucker Punch

του Zack Snyder. Με τους Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino και τον Scott Glenn


Τζόιστικ, Απαραίτητο
του zerVo
Αρχίζω να ανησυχώ. Αυτός ο εξτρίμ τύπος ο Snyder θα επιχειρήσει το ριμπούτ του διασημότερου υπερήρωα, που αναδύθηκε ποτέ από τις σελίδες των κόμικ της DC? Δεν διανοούμαι να πιστέψω πως και στον νέο Superman, ο σκηνοθέτης που έγινε διάσημος ελέω 300, θα ακολουθήσει αυτή την τακτική, του ζωγραφισμένου φόντου, των διαρκών σλόου μόσιον και της βιντεοκλιπίστικης λογικής. Και που ενώ είδε πως μια φορά με τους Watchmen δεν του τράβηξε, ούτε πλαστικά, ούτε εμπορικά, αυτός εκεί το βιολί του, να μετατρέπει τον θεατή του από σινεφίλ σε gamer. Και καλά ο θεατής να έχει την τάση να έλκεται από την αισθητική του παιχνιδιού, θα καλοπεράσει με τις πίστες που απλώνονται στο εκράν και τις σέξι παίκτριες που καλούνται να τις περάσουν μία προς μία, δίχως την δυνατότητα να χάσουν κανονάκι. Αν δεν την έχει, τι ακριβώς συμβαίνει mr Zach?

Ορφανούλα πιτσιρίκα, κλείνεται από τον βάναυσο πατέρα της σε ίδρυμα αποκατάστασης ψυχισμού, που το νοσηλευτικό του προσωπικό ακολουθεί ιδιαίτερες και παράξενες μεθόδους, για να γιάνει τους ασθενείς. Το συναίσθημα του αποκλεισμού και της στέρησης των ελευθεριών, που θα νιώσει άμεσα η ξανθούλα με το παρατσούκλι Μπέιμπι Ντολ, θα την οδηγήσει να οργανώσει μαζί με άλλες τέσσερις συγκρατούμενες, πλάνο απόδρασης από την φυλακή. Για να πετύχει το σχέδιο της, θα χρειαστεί να αποσπάσει δια της βίας πέντε σημαντικά στοιχεία, τον χάρτη της διεξόδου, την φωτιά του αντιπερισπασμού, το μαχαίρι της επίθεσης, το κλειδί της πόρτας κι ένα μυστικό έλεμεντ, που μόνο με την εμπειρία της θα αποκαλύψει.

Το έριξες στη σχισμή το ευρώ? Πάμε για να παίξουμε τώρα το videogame, εφόσον από την στιγμή που η μικρή, ανεβαίνει στο πάλκο του μουρλοκομείου, για να μαγέψει με το λάγνο λίκνισμα της το κοινό της - κάτι που ουδέποτε θα δεις επί της οθόνης - το περιβάλλον αλλάζει από σανατοριακό σε πεδίο μάχης, όπου οι αντίπαλοι παραμονεύουν, αδίστακτοι και διψασμένοι για αίμα. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και Κάιζερ, Μεσαίωνας και φλεγόμενοι Δράκοι, Star Wars και επιτιθέμενα διαστημόπλοια, είναι μερικά μόνο από τα levels που καλείται να ξεπεράσει η μαχητική πεντάδα. Κι αν φτάσει στο τέρμα, επιστρέφει στην πραγματικότητα (?) μόνο για να αποσπάσει το φρουτάκι - μπόνους και ξανά προς τη δόξα τραβά. Για να μην είμαι εντελώς άδικος, ένα ελκυστικό υφάκι, ακραία προκλητικό όμως, το έχει ο Snyder και αν δεν θέλεις και πολύ να πέσεις στην έξυπνη animation παγίδα του, δεν θα αργήσεις να την πατήσεις. Και θα σου αρέσει. Αν από την άλλη μεριά, αναζητάς νεορεαλισμό, προβληματισμό και αναζητήσεις της λέσχης, όχι, το Sucker Punch, δεν είναι η ταινία που σε νοιάζει.

Για πες: Κι αυτό διότι ο λογικός ειρμός δεν παίζει σε πρώτο πλάνο, ούτε και η σεναριακή συνέπεια, αντίθετα μέσα στον λαβύρινθο που οι ψυχές έχουν παγιδευτεί, ακριβώς όπως τον έκτισε ο Scorsese στο Sutter Island και ακόμη πιο πομπώδης και fuzzy, τον βασικό ρόλο παίζει η φευγάτη σκέψη του Inception. Επειδή όμως αγαπητέ κύριε Zach, ούτε το δακτυλάκι του Marty ακουμπάς, ούτε τον Nolan έχεις συναντήσει ποτέ σε διασταύρωση, θα έπρεπε να είσαι προσεκτικότερος στις αναφορές σου. Και μήπως λες εντέλει, να παρατήσεις το σινεμά και να ψάξεις κενή θέση σε καμιά Activision, εκεί που δημιουργικά θα είσαι και χρησιμότερος?






Στις δικές μας αίθουσες, 7 Απριλίου 2011 από την Village