Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το μόνιμο πλέον ανοιξιάτικο ραντεβού με το Γαλλόφωνο Σινεμά, που στην 12η εκδοχή του, θα διοργανωθεί όπως συνήθως υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Institute Francais D'Athenes, από τις 31 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 2011, στο Αττικόν και το Απόλλων της Σταδίου, στο Auditorium της Σίνα και στην Ταινιοθήκη της Ιεράς Οδού. Ο άνεμος ανανέωσης που φυσά στην έδρα των διοργανωτών, έκανε την εμφάνιση του ήδη, με την ύπαρξη του επίσημου λογότυπου του θεσμού, που αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της αφίσας, η οποία θεματικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις έντεκα προηγούμενες. Γεγονός που δείχνει πως οι φίλοι μας οι Γάλλοι, που διαθέτουν την κορυφαία φιλμική βιομηχανία της Ευρώπης, δεν σκοπεύουν να μας αφήσουν δίχως την αγαπημένη συνήθεια της σαρακοστής, αλλά να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν πίσω στο 2000, εδραιώνοντας με σωστή μέθοδο ένα από τα πλέον επιτυχημένα φεστιβάλ της πρωτεύουσας. Δίχως να λησμονούν και την Θεσσαλονίκη βέβαια, εκεί που ταξιδεύουν οι επιλεγμένες ταινίες, αμέσως μετά την αθηναϊκή τους προβολή.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης:

- Τα βραβεία είναι και πάλι δύο, ένα που απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ κι ένα που έχει ίσως και την μεγαλύτερη αξία, εφόσον βγαίνει σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού. Το πρώτο κερδίζει και την διαφημιστική του καμπάνια, από χορηγό των εκδηλώσεων.

- Προεδρεύων της επιτροπής, που θα αποτελείται από διεθνείς προσωπικότητες, θα είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

- Το φεστιβάλ ακολουθώντας ιντερνάσιοναλ πρότυπα, θα διαθέτει και την δική του κολεξιόν, που θα φέρει την υπογραφή του γνωστού σχεδιαστή Antoine Antoniadis.

- Τα βασικά τμήματα του φεστιβάλ παραμένουν ως έχουν, με το κυρίως βάρος να πέφτει στο διαγωνιστικό, που αποτελείται από δεκαπέντε δημιουργίες πρόσφατης κοπής και στο πανόραμα που συνθέτουν δεκαέξι φιλμς, με αναγνωρισμένη διαδρομή σε διεθνείς διοργανώσεις. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται το μελόδραμα Donoma του Γαλλο-Αιτινού Djinn Carrenard, το Un Poison Violent της Katell Quillevere, αλλά και τα Pauline et Francois και Kill Me Please, που απέσπασαν θετικές κριτικές όπου προβλήθηκαν.

- Τα περιφερειακά αφιερώματα επιστρέφουν και στο φετινό καλαντάρι του φεστιβάλ, με τις τέσσερις φοβιστικές μεταμεσονύκτιες προβολές La Meute, Cannibal, Ils και Lèvres de Sang, την Cinemix ωδή στο Παρίσι και φυσικά το πολύ ενδιαφέρον τμήμα με τις ταινίες για νέους.

- Η ρετροσπεκτίβα της φετινής διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλον από τον πρόσφατα χαμένο, αγαπημένο Claude Chabrol, με μια αναδρομή 15 ταινιών του, από το Les Cousins μέχρι το πρόσφατο Bellamy, που θα παρουσιάσει ο Κώστας Γαβράς.

Όσο για το επίσημο πρόγραμμα, ακόμη μαγειρεύεται, για να διανεμηθεί στα μέσα του Μάρτη, ώστε οι σινεφίλ να κάνουν τον έγκαιρο προγραμματισμό τους. À Bientôt!