Η Τελετή

του Mikael Håfström. Με τους Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga


Για τα ξόρκια...
του zerVo
Αυτό το παραμύθι με τους wanabe κλώνους του απόλυτου θρίλερ του Friedkin - ζωής σαράντα ετών παρακαλώ, μα ακόμη αξεπέραστου - έχει αρχίσει και παρατραβά. Δίχως οι σεναριογράφοι να διαθέτουν την παραμικρή έμπνευση για να προσφέρουν το κάτι παραπάνω, χρησιμοποιώντας τις ίδιες και τις ίδιες κλισέ φοβιστικές εικόνες των διαβολεμένων και βάζοντας πάντοτε στο φόντο την Αγία Έδρα, ως τόπου προσγείωσης του σατανά, μάλλον δεν προσφέρουν κάτι στο είδος, αντιθέτως προκαλούν και την αρνητική άποψη του κοινού, που βαριέται την επανάληψη. Μια κατάσταση από την οποία δεν διαφεύγει ούτε το The Rite, που χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό κλισέ, το μόνο που πετυχαίνει είναι να σε διώξει από την παρέα του, πριν καν φτάσει στη μέση...

Νεαρός άντρας, μεγαλωμένος σε περιβάλλον παράξενο, όντας δεξί χέρι του εργολάβου κηδειών πατέρα του, δείχνει μια ιδιαίτερη έφεση στην μελέτη των εξορκισμών και στις μεθόδους που η εκκλησία μπορεί να βγάλει το κακό μέσα από την ψυχή των βασανισμένων. Μαθητευόμενος ακόμη ιερέας, θα βρεθεί στο Βατικανό, δίπλα στον έμπειρο εξορκιστή Πατέρα Λούκας, που έχει πλήρες ιστορικό εκδίωξης των δαιμονίων, ακολουθώντας πρακτικές που δεν συνάδουν με το ιερατικό πνεύμα.

Το ζήτημα όμως έχει να κάνει με το ότι το αμερικανάκι έχει μάθει να σκέφτεται ορθολογικά και δεν ψαρώνει στο αντίκρυ της ανήλικης εγκύου, με τα αναποδογυρισμένα μάτια, να φτύνει από το στόμα της ματωμένες πρόκες. Έτσι σύντομα θα αρχίσει να υποψιάζεται πως κάτι πηγαίνει στραβά με την γενικότερη ύπαρξη του γηρασμένου παπά, προαίσθημα που δεν θα τον προδώσει στην εξέλιξη. Από την σκηνοθεσία του Σουηδού Mikael Hafstrom, ενθυμούμενος την fuzzy λογική του προηγούμενου του - επίσης μεταφυσικού θρίλερ - 1408, δεν ένιωσα ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι τεχνικές της θολούρας, που στην ουσία επιθυμούν να αναδείξουν ένα πρόθυμο να αγωνιστεί, μα ζορισμένο πνευματικά μυαλό, παίζουν και πάλι σε πρώτο πλάνο, ανακατεύοντας την ματιά, προκαλώντας περισσότερο ναυτία, παρά ανατριχίλες...

Για πες: Ακόμη κι αν έναν από τους δύο βασικούς ρόλους του στόρι, κρατά ο μεγάλος Anthony Hopkins, αναπαραγάγοντας την Χανιμπάλεια όψη που τον έχει εκτοξεύσει στην συνείδηση του κοινού, εντούτοις το φιλμάκι δεν σώζεται από την καταστροφή που το οδηγεί η ανυπαρξία της οποιασδήποτε φρέσκιας ιδέας. Μα κυρίως από τον μετριότατο μορφονιό με τις ιρλανδέζικες ρίζες Colin O'Donoghue, που μόνιμα καλοχτενισμένος και γυαλισμένος, μάλλον δεν έχει κατανοήσει πως λαμβάνει μέρος σε ένα horror με θρησκευτικές προεκτάσεις, αλλά σε ένα σινερομάντζο, που σκοπό του έχει να κερδίσει την καρδιά της καυτής βραζιλιάνας Alice Braga.






Στις δικές μας αίθουσες, 24 Φεβρουαρίου 2011 από την Village


1 σχόλια:

Θανάσης είπε...

Από τα καλύτερα θρίλερ που έχω δει τελευταία. Έχει ωραία ατμόσφαιρα (οι εικόνες από τη Ρώμη, το Βατικανό, το σπίτι του πάτερ Λόυκας σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα), μυστήριο και πολλή αγωνία. Ο Anthony Hopkins καταπληκτικός!

http://www.facebook.com/pages/The-Rite-movie/189146744431986

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική