Με την υποψήφια σε δέκα οσκαρικές κατηγορίες, νέα ταινία των αδελφών Coen, True Grit, άνοιξε τις πύλες του για 61η φορά, το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου, ένα από τα τρία δηλαδή σημαντικότερα φιλμικά ραντεβού της Ευρώπης. Για δέκα ημέρες η γερμανική πρωτεύουσα, γίνεται το επίκεντρο του σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου, όπως πάντα ακολουθώντας πιστά την πορεία που έχει ορίσει την τελευταία δεκαετία, άκρως πολιτικοποιημένο και με ευαισθησία στις προσπάθειες των ανεξάρτητων δημιουργών. Κατά την διάρκεια του δεκαημέρου, θα προβληθούν περισσότερες από 400 ταινίες, από περίπου 60 χώρες, με το κύριο ενδιαφέρον να εστιάζεται όπως συνήθως γύρω από το διαγωνιστικό τμήμα, όπου 20 νέες δημιουργίες θα κονταροκτυπηθούν για να κερδίσουν την βαρύτιμη Χρυσή Άρκτο, έπαθλο που κατά την περσινή χρονιά πήγε στην Τουρκία και τον Semih Kaplanoglu για το πανέμορφο Bal - Honey του. Την επόμενη Κυριακή κι ενώ από τις οθόνες της πλατείας Potzdamer θα έχουν παρελάσει οι υποψήφιες ταινίες του concorso, η πρόεδρος της επιτροπής Isabella Rossellini, θα ανακοινώσει τους νικητές ανά κατηγορία. Ειδικά φέτος που στον Βερολινέζικο στίβο συμμετέχουν ονόματα όπως του JC Chandor, του Bella Tarr, του Ralph Fiennes, του Werner Herzog και του Wim Wenders, η έκβαση αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.





Σε ότι αφορά στην εκτός συναγωνισμού μεγάλη πρεμιέρα των φετινών εκδηλώσεων, το μεγάλο γεγονός αποτελεί η επιστροφή των Coen στην πόλη που πριν από 13 χρόνια παρουσίασαν για πρώτη φορά τον εξαιρετικό τους Big Lebowski, έχοντας μάλιστα για πρωταγωνιστή, τον ίδιο ακριβώς που σήμερα βρέθηκε δίπλα τους στην συνέντευξη τύπου, τον έμπειρο Jeff Bridges. Στο Αληθινό Θράσος, ο κάτοχος του Όσκαρ ανδρικής ερμηνείας για το Crazy Heart, υποδύεται τον ίδιο ακριβώς ρόλο που το 1968, στην πρωτότυπη εκδοχή του φιλμ, οδήγησε στην υπέρτατη διάκριση των διασημότερο πρωταγωνιστή γουέστερν, John Wayne, εκείνον δηλαδή του γηρασμένου πιστολέρο της Άγριας Δύσης, που παίρνει κάτω από την προστασία του μια ανήλικη κοπέλα και ξεκινούν μαζί την αναζήτηση ενός στυγνού εγκληματία, δολοφόνου του πατέρα της. "Η νέα βερσιόν του True Grit, είναι περισσότερο βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, που αν το διαβάσει κανείς θα νομίσει πως πρόκειται για ένα σενάριο, που ήδη έχουν γράψει οι Coen, είναι τα πρώτα λόγια του Bridges στο πόντιουμ. Και ευτυχώς που δεν πρόκειται για μια ανάπλαση του αρχικού έργου, διότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να κοντράρω ερμηνευτικά τον Wayne." Από κοντά και ο έτερος συμπρωταγωνιστής Josh Brolin, υποστήριξε πως "το φιλμ έχει ήδη κάνει μια πολύ επιτυχημένη πορεία στις αμερικάνικες αίθουσες και το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στις ευρωπαικές, γιατί ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του μέσου θεατή, για απεικόνιση των ανθρώπινων αξιών στην οθόνη." Όσο για τους Coen, διαρκώς έδειχναν πως η ύπαρξη του πασίγνωστου ορίτζιναλ, ελάχιστα δυσκόλεψε το έργο τους: "Αποφασίσαμε να κάνουμε την ταινία, λέει ο Joel, γιατί μείναμε ενθουσιασμένοι από το μυθιστόρημα, αδιαφορώντας για το αν έχει υπάρξει και πάλι ως φιλμ. Δεν θελήσαμε να ακολουθήσουμε σε καμία περίπτωση τα βήματα του Henry Hathaway, προσεγγίζοντας με την δική μας οπτική, ένα είδος εντελώς άσχετο με ότι κι αν έχουμε κάνει μέχρι τώρα."

Το διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale 2011 συνεχίζεται την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου με την προβολή των ταινιών Margin Call με τον Kevin Spacey και El Premio (The Prize) της ισπανίδας Paula Markovitch

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική