23rd Panorama of European Cinema
Avant Premieres



Το εμπορικότερο τμήμα κάθε φεστιβάλ. Ταινίες πολυαναμενόμενες, που έχουν κάνει σημαντική διαδρομή στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της γης, έχοντας αγγίξει ή και σηκώσει τα μεγαλύτερα διεθνή τρόπαια, ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, κάποιες εβδομάδες πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους. Το τμήμα περιλαμβάνει δώδεκα τον αριθμό, με τα σημαιάκια τους στον χάρτη να αφήνονται σε πάμπολλες γωνιές της γης, όπως την γειτονική μας Τουρκία, την Κροατία, την Γαλλία σε δύο περιπτώσεις, την Ισπανία, την Κίνα, ενώ υπάρχουν και τέσσερις αμερικάνικες παραγωγές, που τουλάχιστον οι δύο από αυτές αναμένεται να σηκώσουν έντονο θόρυβο στην πρεμιέρα τους. Φυσικά δεν λείπει και η Ελλάδα μας, με τον Μαχαιροβγάλτη, το τόσο φιλόδοξο νέο πόνημα του αναγνωρισμένου - πλέον - δημιουργού, Γιάννη Οικονομίδη.


Bal / Μέλι (Τουρκία)

Το τελευταίο κομμάτι της τριλογίας του Γιουσούφ, όπως την παρουσίασε ο Τούρκος δημιουργός Semih Kaplanoglu, που κλείνει τον κύκλο τον οποίο άνοιξε το Egg και συνέχισε το Milk, έγινε η δεύτερη ταινία από την γείτονα χώρα, που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου μετά από το Susuz Yaz, το 1964. Είναι η ιστορία ενός εξάχρονου αγοριού, που ζει σε ένα απόμερο χωριό κοντά στην Μαύρη Θάλασσα και αναζητά ολομόναχο στο δάσος τον χαμένο του πατέρα. Εκείνος, φτωχός μελισσουργός, έχει χάσει απροσδόκητα την ζωή του, χάρη σε ένα δυστύχημα που υπέπεσε στην προσπάθεια του να ανακαλύψει που έχουν εξαφανιστεί τα μελίσσια του. Το φιλμ που κόστισε κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως υποστηρίζει ο σκηνοθέτης του κατόπιν της βράβευσης, "θα βοηθήσει σημαντικά την Τούρκικη κινηματογραφία, να κάνει καλύτερες ταινίες."
Προβολή: Απόλλων, Πέμπτη 21/10 στις 20.30

La Princess De Monpensier (Γαλλία)

Ένα ρομάντζο εποχής, που η ιστορία του λαμβάνει χώρα μεταξύ των ετών 1568 έως 1571, είναι η νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Bertrand Tavernier, που επιστρέφει στην ενεργό δράση, δύο μόλις χρόνια μετά το πέραν του Ατλαντικού ρίσκο με το In The Electric Mist. Βασισμένο στην νουβέλα της Madame De la Fayette, το φιλμ περιγράφει την δραματική περιπέτεια μιας νεαρής γυναίκας, που παντρεύεται έναν ευγενή πρίγκηπα, παρά την θέληση της και κατόπιν εντολής του πατέρα της, ενώ η ίδια είναι κρυφά ερωτευμένη με έναν γοητευτικό στρατιωτικό. Μια κατάσταση που θα περιπλεκεί πολύ περισσότερο, όταν ο άντρας που θα αναλάβει την εκπαίδευση της στην υψηλή κοινωνία, πολύ σύντομα θα της εκφράσει τα αισθήματα του, γεγονός που θα προκαλέσει την ρήξη μεταξύ των επίσημων και μη μνηστήρων. Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ έκανε την επίσημη πρώτη της στις φετινές Κάννες, αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις στο κοινό.
Προβολή: Απόλλων, Τετάρτη 27/10 στις 23.10

Μαχαιροβγάλτης (Ελλάδα)

Έχοντας αποκτήσει φανατικότατο κοινό, χάρη στο ξεχωριστό του δημιουργικό ύφος, που θαυμάσαμε στο Σπιρτόκουτο και την Ψυχή στο Στόμα, ο Γιάννης Οικονομίδης παρουσιάζει την νέα του ταινία, που και πάλι σκοπό της έχει να καυτηριάσει με σκληρό τρόπο, εικόνες της σύγχρονης κοινωνίας. Νεαρός άντρας, βαριεστημένος και όχι ιδιαίτερα εργατικός, αφήνει πίσω του την μιζέρια της επαρχίας και ταξιδεύει στην πρωτεύουσα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί που θα τον φιλοξενήσει ο θείος του, αναθέτοντας του κάποιες μικροδουλειές, ώστε να βγάλει τα προς το ζην, μόνο που οι περίεργες τάσεις του, θα παίξουν σε εκείνον και στον περίγυρο του, ένα μοιραίο παιχνίδι. Λίγο πριν ταξιδέψει στο διεθνώς αναγνωρισμένο ασιανό φεστιβάλ του Πουσάν, ο Μαχαιροβγάλτης κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αθήνα, στα πλαίσια του Πανοράματος 2010.
Προβολή: Απόλλων, Τετάρτη 20/10 στις 20.30

Machete (ΗΠΑ)

Όποιος είχε παρακολουθήσει το κομμάτι του Grindhouse που έφερε την υπογραφή του Robert Rodriguez, δύσκολα δεν πρέπει να θυμάται την αγριεμένη μορφή του Μεξικανού εκδικητή, με τις σπάθες ανά χείρας να διψά για αίμα. Επιτέλους μετά από τρία χρόνια, ο πρώην ομοσπονδιακός που έχασε την αγαπημένη του, από τις φονικές ορέξεις των βαρώνων των ναρκωτικών, έρχεται και επίσημα στην ολόδικη του ταινία, ακολουθώντας πιστά το ύφος των B-movies της δεκαετίας του 70, που τόσο λατρεύει να παίζει μαζί του, ο προστατευόμενος του Quentin Tarantino. Πληθώρα πρωταγωνιστών παρελαύνουν από τις εικόνες του Machete - που την πρεμιέρα του έκανε στο εκτός συναγωνισμού κομμάτι της Βενετίας - όπως ο Robert De Niro, η Jessica Alba, η Michelle Rodriguez, ο Steven Seagal και βεβαίως ο αγριόφατσας Danny Trejo!
Προβολή: Απόλλων, Σάββατο 23/10 στις 00.00

I Have To Sleep My Angel / Moram Spavat Andjele (Κροατία)

Μια ιστορία αγάπης, που λαμβάνει χώρα, στην υπό το κυρίαρχο καθεστώς του Τίτο, Κροατία, στις αρχές της δεκαετίας του 70, περίοδο που όλος ο κόσμος αλλάζει, μα στην γωνιά της κομμουνιστικής επαρχίας, τα πάντα παραμένουν κάτω από την ομπρέλα του φόβου και της αγωνίας για την επόμενη μέρα. Το φιλμ που υπογράφει ο Dejan Acimovic, δίνεται μέσα από τα μάτια ενός εννιάχρονου αγοριού, του Γκόραν, που βλέπει την οικογένεια του να διαλύεται, όταν ο πατέρας του συνάπτει ερωτική σχέση με μια συνάδελφο του, την ίδια στιγμή που ο γονιός του καλύτερου του φίλου, απομακρύνεται από το σπίτι του, για πολιτικούς λόγους, που το μικρό μυαλουδάκι του δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί. Έχοντας ταξιδέψει σε μια ντουζίνα διεθνή φεστιβάλ όπως της Πούλα, του Μονάχου και του Ζάγκρεμπ, το Πρέπει να Κοιμηθώ Αγγελέ μου, αποτελεί μια έξοχη σινεφίλ πρόταση, από την ανερχόμενη δημιουργικά Βόρεια Βαλκανική γωνιά.
Προβολή: Απόλλων, Παρασκευή 29/10 στις 23.15

Chongqing Blues / Rizhao Chongqing (Κίνα)

Γυρνώντας στο σπίτι του μετά από μήνες απουσίας, ένας μεσήλικας ναυτικός θα πληροφορηθεί πως ο γιος του έχει πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, την ώρα που είχε καταλάβει ένοπλος ένα μπακάλικο, κρατώντας αθώους πολίτες για ομήρους. Το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει σαν γονιός είναι να μάθει ποια είναι η πραγματική ιστορία, που κρύβεται πίσω από την αιματοβαμμένη υπόθεση, μια αλήθεια που θα τον πικράνει, δείχνοντας του πως χρειαζόταν να μένει δίπλα στο παιδί του, πολύ περισσότερο από ότι ο ίδιος πίστευε. Το φιλμ που υπογράφει ο Xiaoshuai Wang, ανήκει στην ομάδα εκείνων που χειροκροτήθηκαν περισσότερο από όλα στην πρώτη τους προβολή στο Φεστιβάλ Καννών εκεί όπου διεκδίκησε με την ευαισθησία και την συγκίνηση των εικόνων του, τον ολόχρυσο Φοίνικα της διοργάνωσης.
Προβολή: ???

Certified Copy / Copie Conforme (Γαλλία / Ιράν)

Έχοντας μόλις γνωριστεί κάτω από τον καυτά ρομαντικό Τοσκανέζο ήλιο, μια Γαλλίδα γκαλερίστα που αναζητά καινούργια έργα τέχνης κι ένας Βρετανός συγγραφέας που παρουσίασε το νέο του βιβλίο, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι, συντροφιά στα περίχωρα της Φλωρεντίας. Ο Ιρανός Abbas Kiarostami μέσα από το Ακριβές Αντίγραφο του, επαναδιαπραγματεύεται το Ταξίδι στην Ιταλία του λατρεμένου Rosselini, έχοντας δύο σημαντικά ονόματα ως εργαλεία του, στην σύνθεση του ζευγαριού του, την φραντσέζα ντίβα Juliette Binoche και τον βαρύτονο William Schimmel, που κάνει το ντεμπούτο του εδώ ως ηθοποιός. Το φιλμ απέσπασε αμέτρητα χειροκροτήματα στο πρώτο του πέρασμα από την Κρουαζέτ αποσπώντας μάλιστα για την μεστή και ανθρώπινη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας του, το βραβείο γυναικείου ρόλου.
Προβολή: Απόλλων, Τρίτη 26/10 στις 23.20

Essential Killing (Πολωνία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ιρλανδία)

Πιθανότατα πρόκειται για την πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του φετινού προγράμματος της Μόστρα αφού συγκίνησε τους παρευρισκόμενους στην Βενετία, με την ωμότητα που ανέδειξε τα βίαια ανθρώπινα ένστικτα. Καλά εκπαιδευμένος Ταλιμπάν, καταφέρνει να το σκάσει από την εξαίρετα φυλασσόμενη πομπή που τον μεταφέρει σε φυλακή της Ανατολικής Ευρώπης, με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της δολοφονίας τριών Αμερικάνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Το αγρίμι θα βρεθεί ολομόναχο σε ένα αφιλόξενο παγωμένο περιβάλλον, εκεί που πρέπει να εξασκήσει όλες τις αποτρόπαιες και ενίοτε φονικές γνώσεις του προκειμένου να επιζήσει. Τα πρώτα βραβεία πάντως το Essential Killing τα απέσπασε στο Λίντο, όταν ο πρωταγωνιστής του, Vincent Gallo πήρε το τρόπαιο για την καλύτερη ερμηνεία, ενώ ο βετεράνος σκηνοθέτης Jerzy Skolimowsky σήκωσε στον ιταλικό ουρανό το γκραν πρι της επιτροπής.
Προβολή: Απόλλων, Σάββατο 30/10 στις 21.40

The Cove (ΗΠΑ)

Οι ελάχιστα μυημένοι στα κινηματογραφικά, ένιωσαν μια ευχάριστη έκπληξη, όταν στην ανακοίνωση των βραβείων Όσκαρ, ένα ελληνικό όνομα φιγούραρε ανάμεσα σε εκείνα που σήκωσαν ψηλά στο Kodak Theatre το χρυσό αγαλματάκι. Και πραγματικά ο Louie Psychoyos, παιδί μεταναστών, που το έσκασαν από την Λακωνία κατά την διάρκεια του Εμφυλίου, δικαιότατα είναι ο θριαμβευτής της δύσκολης όσο και ενδιαφέρουσας κατηγορίας του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το The Cove, αφού με την διεισδυτική ματιά του, κατάφερε να παρουσιάσει στον ανυποψίαστο κόσμο, ένα στυγνό έγκλημα που συντελείται στις ακτές της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την κινηματογραφική μαρτυρία του, 25000 περίπου δελφίνια δολοφονούνται κάθε χρόνο στην παγίδα που στήνουν οι τοπικοί κυνηγετικοί σύλλογοι, γεγονός που ξεσήκωσε όπως είναι φυσικό θύελλα διαμαρτυριών από τις ακτιβιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το φιλμ φέρει την υπογραφή στην παραγωγή του National Geographic.
Προβολή: Απόλλων, Παρασκευή 22/10 στις 19.45

Yo, Tambien (Ισπανία)

Αυτή είναι η γλυκόπικρη ιστορία της Λάουρα, μιας ώριμης γυναίκας που διασκεδάζει την ζωή της, με όση δύναμη διαθέτει και του Ντάνιελ, ενός τριαντατετράχρονου άντρα, που η μοίρα του στάθηκε ενάντια από την πρώτη ώρα της ζωής του, αφού γεννήθηκε με το στίγμα του συνδρόμου Ντάουν. Κι όμως ποτέ δεν το έβαλε κάτω, αφού παλεύοντας κόντρα στις φυσικές αντιξοότητες κατάφερε να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο. Τον ένα στόχο του τον πέτυχε, την καρδιά της γυναίκας απέναντι του θα την κερδίσει? Μια από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν, είναι αυτή που υπογράφει το σκηνοθετικό ντουέτο Pastor και Naharro, οδηγώντας μάλιστα τους πρωταγωνιστές της μέχρι τις πεντάδες των βραβείων Γκόγια. Η Αλμοδοβαρική Lola Duenas εύκολα το πανηγύρισε, ενώ ο Padlo Pineda, που αντιμετώπισε τον ρόλο του αυτοβιογραφικά, συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε.
Προβολή: Απόλλων, Παρασκευή 28/10 στις 23.45

The Joneses (ΗΠΑ)

Μια από τις κλασσικές περιπτώσεις ταινιών, που πήραν επαίνους σε μεγάλο φεστιβάλ - αυτό είναι το περσινό Τορόντο - μα εμπορικά δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο κύκλωμα, κατά την πρώτη τους προβολή. Αδικία ή υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του έργου του Derrick Borte? Η κάμερα παρακολουθεί την τετραμελή οικογένεια των Τζόουνς, που μόλις κατέφθασε κι εγκαταστάθηκε στο εύπορο προάστιο, φροντίζοντας να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο αντιληπτή στη γειτονιά την παρουσία της. Κι αυτό γιατί μπαμπάς, μαμά και τα δύο παιδιά, επιδίδονται μετά μανίας στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, γεγονός που έχει προκαλέσει την περιέργεια - ίσως και την κομπλεξική αντίδραση - των γειτόνων. Μήπως όμως η αλήθεια είναι λιγάκι διαφορετική από αυτή που φαίνεται? Πρωταγωνιστούν ο David Duchovny, η προ 25ετίας αγαπημένη μου Demi Moore, η Amber Heard και ο Ben Hollingsworth.
Προβολή: Απόλλων, Δευτέρα 25/10 στις 23.20

Fair Game (ΗΠΑ)

Όταν κλείνει επί της οθόνης ένα καινούργιο ραντεβού το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του 21 Grams, τότε μιλάμε για ένα ιδιαίτερο φιλμικό γεγονός. Αυτό ακριβώς σημαίνει να έχεις εκτιμηθεί ερμηνευτικά και το κοινό να έχει την απαίτηση να εκτοξεύσεις την ιστορία στα ύψη. Μια υπόθεση που φαντάζει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, αφού βασίζεται πάνω στις πραγματικές μαρτυρίες της Βάλερι Πλάμ, μιας υπαλλήλου της CIA, που κυνηγήθηκε όσο κανείς από τις μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτοντας πως ο λόγος που οι ΗΠΑ εκστράτευσαν εναντίον του Ιράκ, είναι στην ουσία αέρας κοπανιστός. Πιθανότατα επειδή ο πήχης της ποιότητας του φιλμ που υπογράφει ο έμπειρος στο είδος Doug Liman, τοποθετήθηκε πολύ ψηλά, όσοι το παρακολούθησαν στο διαγωνιστικό των Καννών, ένιωσαν μια κάποια απογοήτευση. Αρχική εντύπωση που δύσκολα θα αποσπάσει από το Fair Game τον τίτλο του πιο αναμενόμενου πολιτικού θρίλερ της χρονιάς.
Προβολή: Απόλλων, Σάββατο 30/10 στις 23.20

Το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 21 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, στις αίθουσες Απόλλων, Τριανόν και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.