Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες της φετινής διοργάνωσης του μεγαλύτερου κινηματογραφικού ραντεβού της πρωτεύουσας. Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn X - όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - διανύουν φέτος τον 16ο χρόνο λειτουργίας τους και παρόλη την οικονομική ύφεση, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα της ιστορίας τους, με σκοπό να ικανοποιήσουν την δίψα των σινεφίλ. Άλλωστε από τις πρώτες στιγμές του, ο θεσμός αγαπήθηκε από το κοινό, σε τέτοιο βαθμό που τα sold out, ακόμη και για τις λιγότερο προβεβλημένες ταινίες που παρουσίαζε στο καλαντάρι του, να θεωρούνται δεδομένα.

Αν και το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, εντούτοις οι πρώτες ενδείξεις κάνουν σαφές, πως το εγχώριο σινεμά θα κατέχει περίοπτη θέση στα δρώμενα. Ουδόλως τυχαίο θα έλεγα, από την στιγμή που φιλμς με την σφραγίδα made in Greece, αλωνίζουν με τεράστια επιτυχία τα απανταχού της γης φιλμικά πανηγύρια, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεύσεις, δίνοντας την εντύπωση πως η Άνοιξη για την ελληνική παραγωγή δεν είναι μακριά. Οι Νύχτες Πρεμιέρας, ένα χρόνο μετά τον πανζουρλισμό που προκάλεσε η πρώτη παρουσίαση στην χώρα μας της ταινίας του Λάνθιμου, Κυνόδοντας, επιστρέφουν ακόμη πιο δυναμικές, επιδεικνύοντας στο άλμπουμ του 2010, το νέο πολυαναμενόμενο φιλμ του αγαπημένου Νίκου Παναγιωτόπουλου, Τα Οπωροφόρα της Αθήνας, που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Σωτήρη Δημητρίου και που θα προβληθεί σε γιορτινό κλίμα το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη. Πανάξιοι παραστάτες του μέχρι τότε θα έχουν σταθεί το Χάρισμα της Χριστίνας Ιωακειμίδου, το 45m2 του Στράτου Τζίτζη και το Μέσα Στο Δάσος του Άγγελου Φραντζή.

Πέρα από τα δικά μας προιόντα όμως, στην λίστα των ξένων φιλμς που θα κάνουν πρεμιέρα στις 16ες Νύχτες, υπάρχουν μερικά πολύ βαριά ονόματα, τόσο δημιουργών όπως ο Michael Winterbottom (The Killer Inside Me), o Zhang Yimou (A Woman, A Gun And A Noodle Shop) και ο Hideo Nakata (Chatroom), όσο και πρωταγωνιστών σαν την Julia Roberts (Eat, Pray, Love), τις Annette Benning και Julianne Moore (The Kids Are Alright) και τις Kristen Stewart και Dakota Fanning (Runaways).

Μια από τις ρετροσπεκτίβες της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στον Βέλγο εκφραστή του εναλλακτικού σινεμά, Olivier Smolders, που θα βρεθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει ο ίδιος τις μικρού μήκους δημιουργίες του, την ίδια στιγμή που θα παρουσιαστούν φιλμς με την υπογραφή της προοδευτικής Παριζιάνικης φίρμας Autour De Minuit, που ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό την υποστήριξη καινοτόμων αισθητικά εγχειρημάτων. Στο μεγάλο αφιέρωμα της χρονιάς, οι Νύχτες θα τιμήσουν τον μάστορα Ernst Lubitsch, παρουσιάζοντας στιγμές από την ένδοξη καριέρα του ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, όπως τα Monte Carlo, One Hour With You, Design For Living, Angel, Ninotchka με την μεγάλη Garbo, To Be Or Not To Be και Cluny Brown με την εκρηκτική Jennifer Jones.

Προς το παρόν και μέχρι να βγει στον αέρα το σκέτζουλ, κρατάμε τις ημερομηνίες που θα περιφερόμαστε με το γνώριμο τρίπτυχο στο χέρι απέξω από Αττικό, Απόλλωνα και τους Δαναούς, δηλαδή από τις 15 μέχρι τις 26 του Σεπτέμβρη, φροντίζοντας να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα βράδια ελεύθερα στο πιο γεμάτο κινηματογραφικό δεκαήμερο της χρονιάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική