Έπρεπε να περάσουν 26 χρόνια για να δούμε ένα καινούργιο πόνημα του σημαντικού Έλληνα δημιουργού Νίκου Τζίμα, που έχει προσφέρει δύο τεράστιες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες στην εγχώρια κινηματογραφία. Τον Αστραπόγιαννο (καλύτερη παραγωγή και βραβείο ερμηνείας στον Νίκο Κούρκουλο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970) και τον Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο, που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στις αίθουσες το 1980, απεικονίζοντας μια σκοτεινή περίοδο της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας. Η σιγή του σκηνοθέτη, που ξεκίνησε το 1984, μετά τα Χρόνια της Θύελλας, θα τερματιστεί τον ερχόμενο Οκτώβρη με την κυκλοφορία της νέας του ταινίας Το Πέταγμα του Κύκνου, μια πλούσια διεθνή συμπαραγωγή, με κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς και οικολογικές ευαισθησίες. Στο επίκεντρο της ιστορίας, βρίσκεται ένας χαρισματικός μάνατζερ, που η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας τον έχει τυφλώσει, απομακρύνοντας τον ακόμη και από τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Όταν η απληστία της εταιρίας που εργάζεται προκαλέσει ένα μοιραίο δυστύχημα με ανθρώπινες απώλειες, θα νιώσει τον εσωτερικό του κόσμο να μεταστρέφεται ολοκληρωτικά, με συνέπεια να νιώσει πως δεν αξίζει πλέον να θυσιάζει τις χαρές της ζωής με αντάλλαγμα τα υλικά αγαθά. Δυστυχώς για εκείνον όμως, θα είναι αδύνατον να αποτραβηχτεί, αφού είναι για τα καλά μπλεγμένος στον ιστό μιας καλοστημένης παγίδας. Ίντριγκες, σασπένς, ανατροπές και πάθος υπόσχεται - σύμφωνα και με το μονόλεπτο τίζερ τρέιλερ - το The Flight Of The Swan, που σεναριακά συνυπογράφεται και από τους Μπάμπη Τσικλιρόπουλο, Θάνο Ξηρό, Θανάση Βαλτινό, Ανδρέα Φραγκιά και Γιάννη Ξανθούλη.


Από τις εικόνες του φιλμ παρελαύνουν διάσημα ονόματα τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνική σκηνής. Από την international ομάδα ξεχωρίζουν ο πρωταγωνιστής James D'Arcy (Master And Commander), η πανέμορφη Αμερικανίδα Alicia Witt (88 Minutes) και ο εξαιρετικός Ιρλανδός ρολίστας Colm Meaney (Far And Away, The Damned United) ενώ εντύπωση προκαλεί η συνύπαρξη επί της οθόνης, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού ζευγαριού της δεκαετίας του 80 - ελέω του παντοδύναμου Dallas - Larry Hagman και Linda Gray. Από τους δικούς μας αστέρες, ξεχωρίζει για ακόμη μια φορά η παρουσία του αγέρωχου Θανάση Βέγγου, ενώ μαζί του συμπρωταγωνιστούν σπουδαία ονόματα όπως ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Πέτρος Φυσσούν, ο Αντώνης Αντωνίου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Η παραγωγή της Athens Films, που γυρίστηκε σε Αμερική, Αγγλία αλλά και σε πανέμορφα μέρη του τόπου μας όπως η Σαντορίνη και τα Ζαγοροχώρια, θα κάνει την πρεμιέρα της τον ερχόμενο Οκτώβρη σε διανομή της Audiovisual.

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 20 Ιανουαρίου 2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ήμουν στην πρεμιέρα...δεν έχω λόγια για αυτό το αριστούργημα..χρόνια είχε να αγγίξει έτσι την ψυχή μου ταινία...υπέροχες ερμηνείες,τρομερή σκηνοθεσία,καλογραμμένο σενάριο,πολύ όμορφη μουσική επένδυση...έφυγα με τα μάτια κλαμένα και θέλω να πιστεύω σοφότερη...

Ανώνυμος είπε...

Ήταν ανάγκη να ανάγκη να γυριστεί αυτή η ταινία στην αγγλική γλώσσα για να θαυμάσουν παγκοσμίως τα επιτεύγματα του κινηματογράφου μας΄¨?Παλαιομοδίτικο, κακόγουστο, αφέλές,σαν να βλέπέις σειρά του Φώσκολου από τα παλιά.Ένα τράγικο άρχικά ποτ πουρί από την ζωή του πρωταγωνιστή όπου με κωμικό πραγματικά τρόπο φτάνουμε στον χρόνο που εκτυλίσεται το δακρύβρεχτο δράμα.Δεν υπάρχει αρμονία στην εναλλαγή των σκηνών.Μακιγιαζ άθλιο,εφέ άθλια.Είναι ντροπή τους να χρησιμοποιούν αυτόν τον μεγάλο ηθοποιό που λέγεται θανάσης Βέγγος σε ένα ρολάκι του κώλου.Λυπάμαι πολύ για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.Και σε άλλες χώρες με ακόμα πιο τραγικά οικονομικά μέσα από ότι εμείς κάνουν ταινίες που έχου μια σοβαρότητα!

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική